Szele Tamás: Sorozások és népszavazások

Orosz földön dúl a mozgósítás, Ukrajnában szólnak a fegyverek, szóval jó hírekről nem nagyon számolhatok be ebben az egyre veszélyesebbé váló háborúban.

A szakadár köztársaságokban és a megszállt területeken ezen felül még népszavazást is tartanak a csatlakozásukról az Oroszországi Föderációhoz, bár legalább a harci cselekmények vesztettek lendületükből.

Hogy miféle had lesz Putyin elnök most behívott tömeghadserege, az erősen kérdéses, sok függ attól, hogyan lesz képes a Kreml ellátni, felszerelni őket, és egyáltalán: hányan lesznek, ugyanis a tegnap reggel még úgy tudtuk (Sojgu védelmi minisztertől), hogy összesen háromszázezer újoncot toboroznak, délutánra kiderült, hogy egymillió volna a terv, ma reggel a Magyar Nemzet túlbuzgó „publicistája” már kétmillió orosz katonát vizionált, ellenben a Meduza 1,2 millió fő tervezett toborzásáról tud – csak halkan jegyezném meg, hogy annyi bakancsuk sincs, amennyi ilyen sok embernek elég volna, mezítlábas ármádia lesz ebből. De ennek részleteire az összefoglaló második részében fogok kitérni.

Most lássuk az aktuális harctéri híreket, melyeket ma is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

A Kreml keménykezű megközelítése a részleges mozgósítással kapcsolatban sikeresen teljesítheti a belső mozgósítási kvótát, de nem valószínű, hogy hatékony katonaságot hoz létre, és jelentős belföldi reakciókat vált ki, kevés haszonnal. Az orosz hatóságok koholt ürügyekkel erőszakkal toboroznak orosz állampolgárokat az ukrajnai harcokhoz, megszegve a Kreml azon ígéretét, hogy csak katonai tapasztalattal rendelkezőket hívnak be. Az orosz hatóságok emellett bizonyíthatóan olyan személyi állományt (például tüntetőket) soroznak, akik lesújtó morállal fognak belépni az ukrajnai háborúba. A Kreml keménykezű megközelítése a részleges mozgósítással kapcsolatban valószínűleg fokozza a belföldi ellenérzéseket egy olyan intézkedéssel szemben, amely még akkor is népszerűtlen lett volna, ha az elmúlt 24 órában megfigyelt durva módszerek nélkül hajtják végre.

A Kreml nyíltan nem tartja magát a részleges mozgósítás megígért feltételeihez, mindössze 24 órával a szeptember 21-i nyilatkozata után. Orosz tisztviselők korábban azt állították, hogy a részleges mozgósítás csak 300 000 embert érint, és csak azokat, akiknek katonai tapasztalata van. szeptember 22-én Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az a gyakorlat, hogy a mozgósítási értesítőket a fogva tartott tüntetőknek adják át, nem mond ellent a szeptember 21-i mozgósítási törvénynek. Peszkov fenyegetése ellentmond a Kreml azon állításának, hogy tartózkodni fog az összeállított tartalékos listákon kívül eső férfiak mozgósításától. Nyugati és orosz ellenzéki médiumok arról számoltak be, hogy az orosz katonai komisszárok Moszkvában és Voronyezsben sorozási értesítőket adtak át tüntetőknek. Az orosz ellenzéki médiumok beszámoltak egy banki informatikusról is, aki annak ellenére kapott behívólevelet, hogy soha nem szolgált a hadseregben, és nem vett részt katonai képzésen az egyetemen. Az informatikus valószínűleg egyike a sok orosz férfinak, akik annak ellenére kaptak mozgósítási értesítést, hogy nem feleltek meg a részleges mozgósításhoz szükséges, megadott kritériumoknak. Egy burjátföldi egyetemista közzétett felvételeket arról, hogy a Roszgvargyija és a katonai rendőrség diákokat rángat ki az órákról, állítólag mozgósítás céljából, annak ellenére, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter többször is kijelentette, hogy az orosz diákokat nem fogják mozgósítani.

A Kreml kvótái valószínűleg arra kényszerítik a helyi tisztviselőket, hogy a férfiakat katonai státuszuktól függetlenül mozgósítsák. A mozgósított férfiak kvótája továbbra sem ellenőrizhető, a Kreml tisztviselői azt állítják, hogy Oroszország csak 300 000 férfit fog mozgósítani, míg orosz ellenzéki források szerint a szám elérheti az egymilliót. A teljes kvótától függetlenül a mozgósítási parancsot végrehajtó orosz szövetségi szubejktumok valószínűleg a felvázolt tartalékos behívón kívüli toborzási intézkedéseket fognak tenni. Egyes orosz szövetségi szubjektumok, mint például a Jakutföldi Köztársaság (Szaha) és a Kurszki terület törvényekkel korlátozzák a tartalékosok számára állandó lakóhelyük elhagyását. Az orosz sorozótisztek és rendőrök állítólag gátlástalan mozgósítási gyakorlatokat is alkalmaznak (ahogyan azt az ISW korábban megfigyelte a kriptomobilizációs kampányaik során), telefonon hívják fel a férfiakat, az éjszaka közepén küldenek ki behívókat, és az állami szociális ellátások weboldalain keresztül értesítik a férfiakat a mozgósításról.

A Kreml valószínűleg az etnikailag nem orosz és bevándorló közösségeket is aránytalanul nagy arányban fogja mozgósítani. A Kreml orosz Emberi Jogi Tanácsának egyik tagja, Kirill Kabanov a közép-ázsiai bevándorlók számára, akik az elmúlt tíz évben kapták meg az orosz állampolgárságot, kötelező katonai szolgálatot javasolt, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem mozgósítanak, elveszik tőlük az állampolgárságot. A Current Time beszámolt arról, hogy a Burját Köztársaságban található Kurumkan falu lakói azt állítják: az orosz sorozótisztek az 5500 fős összlakosságból mintegy 700 férfit mozgósítottak. Ha a Kurumkanból származó tanúvallomások pontosak, akkor ezek azt jelzik, hogy az orosz tisztviselők a férfi lakosság mintegy 25%-át mozgósították egyetlen, etnikailag többségi burját körzetben található falu férfi lakosságának. Egy örmény Telegram csatorna közzétett egy mozgósítási listát a Krasznodari Körzetben található Tuapszéből, amely állítólag 90%-ban etnikailag örmény lakosokból áll, annak ellenére, hogy a város teljes örmény közössége a lakosságnak csak 8,5%-át teszi ki.

A Kreml valószínűleg megpróbálta lekicsinyelni az orosz nacionalisták és katonai bloggerek körében mélységesen népszerűtlen fogolycserét Ukrajnával azzal, hogy a cserét ugyanazon a napon vállalta, amikor Putyin bejelentette a részleges mozgósítást. A Kreml szeptember 21-én 215 ukrán hadifoglyot, köztük elfogott külföldi állampolgárokat és az Azov zászlóalj vezetőit cserélte el legalább 55 orosz hadifogolyra és politikai fogolyra, köztük Putyin személyes barátjára, Viktor Medvecsuk ukrán milliárdosra. 22-én az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz és a DNK és LNK hadifoglyok „halálos veszélyben” vannak ukrán fogságban. Szélsőjobboldali orosz bloggerek bírálták a cserét, és azt kérdezték, hogy a Kreml feladta-e Ukrajna „nácimentesítését”, az orosz invázió egyik kimondott célját. A Kreml propagandistái nagy nyilvánosságot kaptak az Azov személyzetének elfogása és tervezett felelősségre vonása miatt, azzal vádolva őket, hogy ukrán nácik. Más bloggerek bírálták a Kremlt, amiért lehetővé tette az általuk ukrán információs műveleteknek nevezett akciókat, és „megengedték Kijevnek, hogy manipulálja az oroszországi hangulatot.” Ramzan Kadirov csecsen vezető „érthetetlennek” nevezte a cserét, arra utalt, hogy a csecsen erők megkínozták az Azov foglyait a fogságban, és arra utalt, hogy a „nácikat” elfogó orosz erőknek inkább meg kellene ölniük őket, mint hadifogolyként elvinni, ha visszacserélik őket Ukrajnába. A hadifoglyok kínzása vagy megölése háborús bűncselekménynek számít, és sérti a genfi egyezményeket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) körüli nukleáris biztonsági övezet létrehozásáról. Ezek a tárgyalások nem valószínű, hogy jelentősen javítanának a helyzeten, mivel az oroszok továbbra is provokációkat akarnak rendezni az erőműben. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szeptember 22-én kijelentette, hogy a NAÜ „termékeny megbeszéléseket” kezdett Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Emmanuel Macron francia elnökkel a ZNPP körüli nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozása érdekében. A külső tárgyaló felek pozitív szándékai ellenére az orosz erők a tárgyalásokat arra használhatják fel, hogy újabb provokációkat rendezzenek a ZNPP-nél, és az ukrán csapatokat vádolják az erőmű biztonságának veszélyeztetésével, ahogy azt a múltban már többször megtették. Amint arról az ISW korábban már beszámolt, az orosz hadsereg korábban kihasználta a NAÜ jelenlétét a ZNPP-nél, hogy Ukrajnát a nukleáris biztonság figyelmen kívül hagyásával vádolja, és az ukrán erőket vádolja az erőmű bombázásával, annak ellenére, hogy nem tudtak vizuális bizonyítékot szolgáltatni vádjaik alátámasztására. Az orosz hatóságok megpróbálhatják kihasználni a NAÜ-tárgyalásokat arra, hogy Ukrajnát nukleáris felelőtlenséggel vádolják, és ezzel próbálják csökkenteni az Ukrajnának nyújtott folyamatos nyugati támogatást.


A legfontosabb hírek röviden:

   • A Kreml keménykezű megközelítése a részleges mozgósítással kapcsolatban sikeresen teljesítheti a Kreml belső mozgósítási kvótáját, de nem valószínű, hogy hatékony katonaságot generál, és kevés előnyért jelentős belföldi ellenreakciókat vált ki.
   • A Kreml nyíltan nem tartja be a részleges mozgósítás megígért feltételeit.
   • A Kreml kvótái valószínűleg arra kényszerítik a helyi tisztviselőket, hogy a férfiakat katonai státuszuktól függetlenül mozgósítsák, és feltehetően aránytalanul nagy arányban ösztönzik az etnikailag nem orosz és bevándorló közösségek mozgósítását.
   • A Kreml valószínűleg megpróbálta lekicsinyelni az orosz nacionalisták és militarista bloggerek körében mélységesen népszerűtlen fogolycserét Ukrajnával azzal, hogy a cserét ugyanazon a napon hajtotta végre, amikor Putyin bejelentette a részleges mozgósítást.
   • A Zaporizzsjai Atomerőmű körül folytatott NAÜ-tárgyalások valószínűleg nem javítanak jelentősen az erőmű helyzetén, és lehetőséget adhatnak az orosz hadseregnek provokációk megrendezésére.
   • Az ukrán csapatok valószínűleg folytatták a korlátozott ellentámadási műveleteket a Harkiv-Luhanszki terület határa mentén, és szeptember 22-én folytatták a támadásokat Liman felé.
   • Az ukrán katonai tisztviselők fenntartották a műveleti csendet a szeptember 22-i ukrán támadásokkal kapcsolatban Herszon területen, valamint megismételték, hogy az ukrán csapatok műveleti szintű hadjáratot folytatnak Herszon területen.
   • Az orosz haderő szeptember 22-én korlátozott támadásokat hajtott végre a frontvonalak mentén a Donyecki területen.
   • Az orosz hadsereg szeptember 22-én nem hajtott végre megerősített támadásokat Huljajpolétől nyugatra, és folytatta a rutinszerű csapásokat Zaporizzsja megye nyugati részén.
   • Az orosz megszálló csapatok sietősen megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy szeptember 23–27. között a megszállt Ukrajna-szerte színlelt annexiós népszavazásokat tartsanak.
   • Orosz tisztviselők szavazóhelyiségeket hoztak létre Oroszország egyes részein, állítólag azért, hogy a megszállt területek kitelepített (sok esetben elrabolt) ukrán lakosai „szavazhassanak”.
   • Az ukrajnai orosz megszálló tisztviselők valószínűleg arra számítanak, hogy kénytelenek lesznek személyzetet biztosítani az orosz regionális mozgósítási kvóták teljesítéséhez, miután a Kreml illegálisan annektálja a megszállt ukrán területeket.

Ukrán ellenoffenzívák (ukrán erőfeszítések az oroszok által megszállt területek felszabadítására)

Kelet-Ukrajna (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az ukrán egységek valószínűleg szeptember 22-én folytatták a korlátozott ellentámadási műveleteket a Harkiv-Luhanszki terület határa mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok visszavertek egy orosz támadást Kupjanszk (Harkivi terület északkeleti része, a Harkiv-Luhanszki terület határának közelében) ellen. A vezérkari jelentés összhangban van az orosz katonai bloggerek állításaival, miszerint az ukrán csapatoknak sikerült áttörniük az orosz védelmet egy olyan vonal mentén, amely Dvoricsna (15 km Kupjanszktól északkeletre) mellett húzódik, hogy északról megkerüljék Kupjanszkot, és átkeljenek az Oszkil folyón, így fenyegetve az orosz állásokat közvetlenül ettől a területtől keletre. Az orosz katonai blogger azt is jelezte, hogy az ukrán erők Dvoricsnától keletre területet foglaltak el, és Tavlizsankában harcolnak, amely a jelentések szerint még mindig vitatott terület. Bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezeket az orosz állításokat, azok összhangban vannak a korábbi jelentésekkel, amelyek az Oszkil folyó mentén húzódó jelenlegi orosz védelmi vonalak áttörésére és kelet felé való nyomulásra irányuló folyamatos ukrán erőfeszítésekről szólnak.

Az ukrán alakulatok valószínűleg szeptember 22-én folytatták a támadásokat Liman felé. Több orosz forrás is beszámolt a Limantól északnyugatra folyó harcokról, és azt állították, hogy az ukrán csapatok behatoltak az orosz védelmi vonalakba Ridkodubnál és Karpivkánál, mindkettő 20 km-re északra Limantól. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán egységek áttörtek Korovij Jarnál (22 km-re északnyugatra Limantól), és folytatják a támadásokat Drobisevénél (közvetlenül Limantól nyugatra). Az ukrán vezérkar látszólag megerősítette, hogy az ukrán csapatok további előrenyomulást hajtottak végre Limantól északra, és kijelentette, hogy az orosz csapatok lőtték Jatszkivkát (25 km-re északnyugatra Limantól) és Korovij Jar-t, ami arra utal, hogy az orosz csapatok az újonnan elfoglalt ukrán állásokat célozzák ezen a területen.

Dél-Ukrajna (Herszon terület):

Ukrán katonai tisztviselők szeptember 22-én fenntartották a műveleti csendet az ukrán támadásokkal kapcsolatban a Herszoni Területen, és megismételték, hogy az ukrán erők műveleti szintű megtorló hadjáratot folytatnak Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar és Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megjegyezte, hogy az ukrán erők folytatják az orosz ember- és eszközkoncentrációk, ellenőrző pontok, logisztikai csomópontok és szállítási eszközök elleni csapásokat a Herszoni Területen.


A közösségi médiában közzétett felvételek vizuálisan is bizonyítják, hogy szeptember 21-én és 22-én folytatódtak az orosz állások elleni ukrán megtorló akciók a Herszoni Területen. A szeptember 22-i geolokációs felvételek az ukrán csapások utóhatását mutatják Herszon városában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága azt is közölte, hogy az ukrán csapatok orosz állásokat és eszközkonglomerátumokat támadtak Nova Kakhovka, Beriszlav és Lvove környékén, mind a Dnyeper folyó mentén és Herszon várostól 50 km-re keletre. A geolokációs felvételek szintén mutatják a Nova Kakhovka elleni csapásokat szeptember 21-én éjjel. Az ukrán Déli Hadműveleti Parancsnokság közölte, hogy az orosz hadsereg légvédelmi egységeket telepített át Beriszlavba, ami arra utal, hogy a folyamatos csapások állandó nyomást gyakorolnak az orosz állásokra a Herszoni Területen, és fokozott védelmi intézkedéseket tesznek szükségessé. Az ukrán erők csapást mértek orosz állásokra az északi Herszoni Területen, Novovoszkreszenszke környékén is.

Sem orosz, sem ukrán források nem beszéltek konkrét ukrán ellentámadó manőverekről Herszon területen szeptember 22-én. Egy orosz militarista blogger azt állította, hogy nem részletezett pozícióharcok zajlanak Mikolajiv irányában (valószínűleg Herszon városától északnyugatra, a Herszon-Mikolajiv terület határának közelében) és Krivij Rih irányában (az északi Herszon területen), de további részleteket nem közölt.

Orosz főerőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Az orosz csapatok szeptember 22-én korlátozott támadásokat hajtottak végre a donyecki frontvonalak mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték a Bakhmuttól délre, Zajcevében (Bakhmuttól 8 km-re délkeletre) és Odradivkában (Bakhmuttól 10 km-re délre, a T0513-as országút mentén) végrehajtott támadásokat. Orosz források emellett jelezték, hogy az orosz csapatok Zajcevében és Odradivkában is harcolnak, és folyamatos kísérleteket tesznek arra, hogy észak felé nyomuljanak Bakhmut felé. A Donyecki Népköztársaság (DNK) Területvédelmi Erői azt állították, hogy a DNK csapatai ellenőrzésük alá vonták a Bakhmuttól 20 km-re délre, Horlivka északi peremén fekvő Zsovanka városát. Orosz források szerint viszont az ukrán csapatok foglalták el Zsovankát. Orosz bloggerek azt is állították, hogy az ukrán csapatok ellenőrzött visszavonulást hajtottak végre Bakhmut keleti külvárosából, és képeket tettek közzé állítólag egy hídról, amely a Bakhmutka folyó felett átível Bakhmut keleti részén, és amelyet az ukrán erők visszavonulás közben felrobbantottak. Az ukrán vezérkar korlátozott orosz támadásról számolt be a Donyecki terület nyugati részén, és azt állította, hogy orosz csapatok támadást hajtottak végre Novomikhailivkán, Donyeck várostól mintegy 25 km-re délnyugatra. Az orosz erők folytatták a rutinszerű csapásokat a Bakhmut körüli kontaktvonal mentén, Avdiivka-Donyeck város térségében, a Donyecki Terület nyugati részén és a Zaporizzsjai Terület keleti részén.


Támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az orosz erők szeptember 22-én nem hajtottak végre megerősített támadásokat Huljajpolétől nyugatra, és folytatták a rutinszerű csapásokat a Zaporizzsjai Terület nyugati részén. Az ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) közölte, hogy az SBU különleges erői valószínűleg rajtaütések sorozatát hajtották végre a Zaporizzsjai Terület egy meg nem határozott helyén, és az elmúlt napokban orosz felszereléseket, lőszerraktárakat és állásokat semmisítettek meg, ami arra utal, hogy az ukrán csapatok továbbra is fenyegetik az orosz állásokat és eszközöket Zaporizzsjai területen. Az orosz csapatok folytatták a rutinszerű csapásokat az egész Dnyipropetrovszki és Mikolajivi Területen, és állítólag egy iráni Shahed-136 drónt használtak fel a polgári infrastruktúra megtámadására Krivij Rihben. A Krímben oroszok által kinevezett tisztviselők azt állították, hogy az orosz légvédelmi rendszerek szeptember 22-én lelőtték az ukrán drónokat a krími Dzsankoj felett.

Az orosz mozgósítás hírei:

A Kreml valószínűleg elégedetlen a szentpétervári tisztviselők regionális önkéntes zászlóaljak toborzására irányuló erőfeszítéseivel. Szentpétervári illetékesek közölték, hogy befejezték három önkéntes zászlóalj – Kronstadt, Néva és Pavlovszk – megalakítását, miután júliusban bejelentették toborzási erőfeszítéseiket. Pavel Dashkov szentpétervári szövetségi főfelügyelő megjegyezte, hogy „számos” katonai toborzóközpont alkalmazottai St. Péterváron „szakmai alkalmatlanságukról” tettek tanúbizonyságot, amikor önkéntes toborzási kampányokat folytattak a városban. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml által támogatott orgánumok Alekszandr Beglov szentpétervári kormányzót hibáztatták, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendeletet, amely erőteljesen propagálná az önkéntes zászlóaljakba való toborzást.

A megszállt területek hírei:

Az orosz megszálló hatóságok sietve teremtik meg a feltételeket a szeptember 23–27. között a megszállt Ukrajnában tartandó annexiós „népszavazásokhoz”. Az ukrán vezérkar szeptember 22-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok a Luhanszki területen található Sztarobliszkban fegyveres csoportokat alakítanak, hogy házról házra járva kényszerítsék a helyieket a népszavazáson való részvételre. A megszálló hatóságok a jelentések szerint megtiltják a helyi lakosságnak, hogy elhagyja a várost a népszavazás ideje alatt. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz megszállók a Herszoni Területen propagandakampányokat készítenek elő a népszavazás legitimálására, „választási bizottságokat” alakítanak, és a humanitárius segélyek szétosztását attól teszik függővé, hogy a civilek megadják-e személyes adataikat a megszálló hatóságoknak – olyan személyes adatokat, amelyeket az orosz hatóságok valószínűleg a szavazási jegyzőkönyvek meghamisítására fognak felhasználni. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) szeptember 22-én jelentette, hogy az orosz proxy Donyecki Népköztársaságtól (DNK) származó dokumentumokat foglalt le, amelyek arra utalnak, hogy a DNK tisztviselői lehetővé teszik a 13-17 éves gyermekek számára, hogy részt vegyenek az Oroszország által megrendezett álnépszavazáson.

Az orosz tisztviselők szavazóhelyiségeket hoztak létre Oroszország egyes részein, állítólag azért, hogy a megszállt területek kitelepített (sok esetben elrabolt) ukrán lakosai „szavazhassanak”. Az orosz tisztviselők valószínűleg arra fogják használni ezt a több száz szavazóhelyiséget, hogy könnyebben manipulálják a látszat-népszavazásokat. Az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik szeptember 22-én bejelentette, hogy az LNK 201 szavazóhelyiséget hozott létre Oroszország-szerte, hogy az LNK kitelepített lakosai „szavazhassanak.” Egy orosz blogger arról számolt be, hogy az orosz hatóságok 135 szavazóhelyiséget hoztak létre Oroszország Rosztovi Területén, hogy a kitelepített ukránok a DNK, az LNK, Herszon vagy Zaporizzsja számára kiírt látszat-referendumon szavazhassanak.

Az ukrajnai orosz megszálló tisztviselők valószínűleg arra számítanak, hogy kénytelenek lesznek személyzetet biztosítani az orosz regionális mozgósítási kvóták teljesítéséhez, miután a Kreml illegálisan annektálja a megszállt ukrán területeket. A DNK tisztviselői arról számoltak be, hogy a népszavazási időszak alatt felfüggesztik a mozgósítási erőfeszítéseket, de szeptember 23–28. között még fogadnak önkéntes szerződéses szolgálatra jelentkezőket. Mind a DNK, mind az LNK a háború kezdete óta gyakorolja a kényszermobilizációt, de lehet, hogy szüneteltetik erőfeszítéseiket, hogy jobban felkészüljenek a várható orosz mozgósítási kvóták teljesítésére. Melitopol ukrán polgármestere, Ivan Fedoro szeptember 21-én bejelentette, hogy az orosz megszállók azt tervezik, hogy október 1-jén megtiltják a sorozásra kötelezhető ukrán férfiaknak, hogy elhagyják a megszállt Zaporizzsjai Területet, valószínűleg azért, hogy megőrizzék az ukrán férfiak erőszakkal mobilizálható népességét, akik kényszerből harcolnának az ukrán hadsereg ellen. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők nyíltan „önkéntes zászlóaljak” előkészítésébe kezdtek a megszállt Zaporizzsjai és Herszon területeken, miután a megszálló hatóságok bejelentették a népszavazás előrehozott időpontját. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy az orosz csapatok valószínűleg kényszeríteni fognak néhány ukrán férfit, hogy ezekben az egységekben az ukrán hadsereg ellen harcoljon, ahogyan azt tették Donyeckben és Luhanszkban is.

Eddig tartottak a harctéri hírek, de maradjanak még a Zónán, mert következik az összefoglaló második része – természetesen a mozgósítás és a népszavazás részleteiről lesz szó benne.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!