Szele Tamás: A vereség másnapja

Azt hiszem, most már nem túlzás az ukrán hadsereg elsöprő győzelméről beszélni. Erre kevesen számítottak, talán ők maguk sem, de le kell szögeznünk: a Harkivi Terület legnagyobb részéről pár nap alatt kiverték az orosz csapatokat, a legtöbb helyen már szó szerint az államhatáron állnak az ukrán csapatok.

Az orosz reakció pedig, mint majd elemezni fogom a hírösszefoglaló második részében, erre nem a szembenézés a tényekkel, hanem a gyerekes tagadás és hazudozás, a valóság további elkendőzése, ami azonban örökké nem tarthat. Nincs még vége a háborúnak, senki sem állítja, még nem győzött egyik fél sem, de ha az oroszokra bíznánk, akkor is a saját győzelmeikről mesélnének, ha Zelenszkij és Zaluzsnyij a Kreml Szpasszkaja-bástyáján vacsoráznának. Medvegyev még most is feltétel nélküli megadást követel Kijevől, nem egészen értem, milyen alapon: ha nem adja meg magát az ukrán hadsereg, kifutnak előle a világból? A RIA Novosztyi vezércikke is „Putyin utolsó figyelmeztetését” emlegeti, amiben lehet igazuk, mert nem zárnám ki, hogy előbb-utóbb Putyin már nem lesz abban a helyzetben, hogy bárkit is fenyegessen vagy figyelmeztessen, adná az Ég – akkor valóban ez a figyelmeztetése az utolsó.

De szálljunk ki a kulisszák közül, térjünk vissza a valóságba, és lássuk a harctéri híreket, melyeket ma is, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítottam össze.

Az ukrán hadsereg jelentős hadműveleti vereséget mért Oroszországra, gyors ellentámadással visszafoglalták szinte az egész Harkivi Területet. Az ukrán siker a hadjárat ügyes tervezésének és végrehajtásának eredménye, amely magában foglalta a nyugati fegyverrendszerek, például a HIMARS hatásának maximalizálására tett erőfeszítéseket. Kijev hosszas vitája, majd a Herszon területre irányuló ellentámadó hadművelet bejelentése jelentős orosz csapatokat vonzott el azokból a szektorokból, amelyeken az ukrán erők az elmúlt napokban döntő támadásokat hajtottak végre. Az ukrán fegyveres erők HIMARS és más nyugati rendszereket alkalmaztak az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) támadására Harkiv és Herszon területeken, megteremtve ezzel a művelet sikerének feltételeit. Az ukrán vezetők azonban sokkal hivalkodóbban tárgyaltak a déli csapásokról, sikeresen összezavarva az oroszokat a Harkivi Területen folytatott szándékaikkal kapcsolatban. A nyugati fegyverrendszerek szükségesek voltak, de nem elegendőek ahhoz, hogy Ukrajna számára biztosítsák a sikert. E rendszerek ukrán alkalmazása egy jól megtervezett és jól végrehajtott hadjáratban eredményezte az ellentámadási műveletek figyelemre méltó sikerét a Harkivi Területen.

Izjum ukrán visszafoglalása véget vetett annak a lehetőségnek, hogy Oroszország elérje a Donyecki Területen kitűzött céljait. Miután április elején visszavonultak Kijevből, a kinyilvánított orosz cél a Luhanszki és a Donyecki terület teljes elfoglalása volt. Az orosz hadsereg e célok elérése érdekében egy Izjumtól Szeverodonyecken át a Donyeck város melletti területig tartó ív mentén indított támadást. E támadás célja Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Szlovjanszk, Bakhmut és Kramatorszk elfoglalása volt, majd a Donyecki terület nyugati határáig folytatódott. Az orosz csapatoknak hosszú és rendkívül költséges hadjárat után június 24-én sikerült elfoglalniuk Szeverodonyecket, július 3-án pedig Liszicsanszkot, de ezután nagyrészt megtorpantak, nem foglaltak el nagyobb településeket és kevés területet. Az Izjum körüli orosz állás azonban továbbra is fenyegette Szlovjanszk ukrán védőit, és fenntartotta az oroszok számára a lehetőséget, hogy visszatérjenek az ív északi szektorai elleni támadáshoz, amelyet július közepére nagyrészt feladtak, és inkább Sziverszk (Liszicsanszk közelében) és Bakhmut felé összpontosítottak.

Izjum elvesztése a háború ezen szakaszának eredeti orosz hadjárati tervét teszi tönkre, és biztosítja, hogy az orosz előrenyomulás Bakhmut felé vagy Donyeck város körül nem lehet döntő (ha egyáltalán megtörténik). Még Bakhmut orosz elfoglalása is, ami valószínűtlen, tekintve, hogy az orosz erők hetek óta a környező apró településeken tanyáznak, már nem támogatnak semmilyen nagyobb erőfeszítést a hadjárat ezen szakaszának eredeti céljai elérésére, mivel azt nem támogatná az Izjumból északra történő előrenyomulás. A Bakhmut ellen és Donyeck város körül folytatódó orosz támadó hadműveletek így Moszkva számára elvesztették valódi operatív jelentőségüket, és csupán elpazarolják a rendkívül korlátozott hatékony harci erő egy részét, amelyet Oroszország még mindig birtokol.

Nincs azonban semmi alapja annak a megítélésnek, hogy a Herszon területen bejelentett ellentámadás csupán színlelés. Az ukrán erők a jelentések szerint a Dnyeper folyó nyugati partján több fontos helyen is támadást indítottak és eredményeket értek el. Elvágták a folyón átívelő két hidat, és továbbra is elvágva tartják azokat, valamint akadályozzák az orosz erőfeszítéseket az utánpótlás uszályokon és pontonkompokon keresztül történő fenntartására. Ukrajna jelentős harci erőt vetett be, és a nyugatról szállított nagy hatótávolságú precíziós rendszerek jelentős részét erre a tengelyre összpontosította, és valószínűleg nem csak azért tette ezt, hogy az orosz erőket a térségbe vonzza.

Az ukrán nyomás Herszonban a gyors harkivi ellentámadással kombinálva szörnyű időbeli és térbeli dilemma elé állítja az oroszokat. Oroszországnak valószínűleg nincs elegendő tartalékereje ahhoz, hogy befejezze egy új védelmi vonal kialakítását az Oszkil folyó mentén, amit a hírek szerint megpróbál megtenni, mielőtt az ukrán egységek folytatják az előrenyomulásukat ezen az álláson keresztül, ha úgy döntenek. Az óvatosság azt követelné meg, hogy Oroszország a harctér más szektoraiból vonjon ki erőket, hogy az Oszkil folyótól keletebbre védelmi vonalakat hozzon létre, hogy biztosítsa, hogy tartani tudja a Luhanszki Terület határát vagy egy olyan vonalat, amely a lehető legközelebb van ahhoz a határhoz. De az orosz csapatok Bakhmut körül és Donyeck város közelében folytatják a támadó hadműveleteket, mintha nem is tudnának a Luhanszkra leselkedő veszélyről, és a Herszonban lévő orosz haderő továbbra is támadásokkal és újabb támadások fenyegetésével néz szembe ezen a tengelyen. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt kockáztatja, hogy gyakori, de halálos hibát követ el, ha túl sokáig vár azzal, hogy erősítést rendeljen el a luhanszki vonalhoz, és ezzel veszélyezteti Herszon védelmét, vagy befejezi a Bakhmut és Donyeck város körüli támadó műveleteket anélkül, hogy a csapatokat időben hadrendbe állítaná a Luhanszkban folytatódó ukrán támadások elleni védekezésre. Úgy tűnik, az ukrán hadjárat célja, hogy Putyint pontosan ilyen dilemma elé állítsa, és szinte bármilyen döntéséből hasznot húzzon.

A jelenlegi ellentámadás nem fogja befejezni a háborút. Az északkelet-ukrajnai hadjárat előbb-utóbb tetőzni fog, lehetővé téve az oroszok számára, hogy újra egy tartható védelmi vonalat hozzanak létre, és esetleg még helyi ellentámadásokat is vezessenek. Ukrajnának további, valószínűleg több ellentámadást kell indítania, hogy befejezze az oroszok által megszállt területek felszabadítását. A háború valószínűleg még 2023-ig elhúzódik.

Ukrajna a maga javára fordította a háború menetét. Kijev valószínűleg egyre inkább diktálni fogja a nagyobb harcok helyszínét és jellegét, és Oroszország egyre inkább azon fogja kapni magát, hogy az egymást követő katonai hadjáratokban egyre kevésbé megfelelő választ ad a növekvő ukrán fizikai és pszichológiai nyomásra, hacsak Moszkva nem talál valamilyen módot a kezdeményezés visszaszerzésére.

Az ukrajnai háborúval foglalkozó orosz illetékesek és katonai bloggerek egyre inkább az orosz védelmi minisztériumot (Védelmi Minisztérium) hibáztatják az orosz kudarcokért a frontvonalakon. Ramzan Kadirov csecsen vezető kijelentette, hogy ha ma vagy holnap nem történik változás az orosz „különleges katonai műveletben”, akkor kapcsolatba fog lépni a Kremllel, hogy „elmagyarázza a helyzetet a helyszínen.” Kadirov kijelentése egy alig burkolt kritika az orosz Védelmi Minisztériummal szemben a helyzetfelismerés (vagy őszinteség) hiánya miatt, és rávilágít a Védelmi Minisztérium aggodalmára, hogy fenntartsa a sikeres és gyors ukrajnai orosz invázió látszatát. Az orosz védelmi minisztérium nem ismerte el a Harkivi Terület körüli sikeres ukrán ellentámadást, ehelyett egy nyilvánvalóan hamis narratívát hirdetett a szándékos orosz átcsoportosításról, minden érdemi indoklás nélkül. Egy katonai blogger azt is megjegyezte, hogy egy civilnek, például a Wagner Group katonai magáncég vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinak kellene leváltania Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, mert a civilek jobban tudják kezelni a katonai bürokrácia káros természetét. A Sojgu és az orosz védelmi minisztérium elleni egyre intenzívebb nyilvános támadások Vlagyimir Putyin orosz elnököt védik a felelősségtől, amiért elérhetetlen célokat tűzött ki az invázió számára, és valószínűleg mikromenedzselte a katonai műveleteket azzal, hogy az orosz kudarcokért az összes hibát a védelmi minisztériumra és a magasabb katonai vezetésre hárítja. Putyin talán elfogadja, sőt támogatja ezeket a támadásokat, hogy továbbra is elterelje magáról a felelősséget.

A Harkivi területen végrehajtott ellentámadás már most is rontja a Kreml és az orosz védelmi minisztérium kapcsolatát, ami még inkább elidegeníti Putyint a magasabb katonai vezetéstől. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Putyin elhalasztotta az összes találkozóját az orosz Védelmi Minisztérium vezetésével és az orosz védelmi ipar képviselőivel Szocsiban – ez bizarr döntés az Oroszország előtt álló katonai műveleti és védelmi ipari válsághelyzet fényében.

Az orosz vereség a Harkivi Területen vívott csatában csak fokozza a Sojguval és a Védelmi Minisztériummal szembeni nyilvános kritikát, ami személyi változásokhoz vezethet. Az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy a nyugati haderőcsoportot a Központi Katonai Körzet parancsnokának, Alekszandr Lapin vezérezredesnek a parancsnoksága alá helyezték, aki jelenleg a központi hadseregcsoport parancsnoka Ukrajnában. A GUR hozzátette, hogy a Kreml keresi a nyugati haderőcsoport parancsnokának, Roman Berdnyikov altábornagynak a helyét, aki augusztus 26-án váltotta le Andrej Szicsevoj altábornagyot.

Az ukrán hatóságok szeptember 11-én leállították a Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) utolsó aktív reaktorát. Az Energoatom ukrán atomenergia-ügynökség bejelentette, hogy megkezdte a nukleáris reaktor előkészítését. Az Energoatom közölte, hogy a reaktor a teljesítményének 10-15%-án termelt energiát, ami a ZNPP működésének fenntartásához szükséges minimum. Az Energoatom szerint a hideg leállás a legbiztonságosabb állapot a ZNPP számára, mivel a gyakori orosz bombázások továbbra is károsítják az erőmű biztonságos üzemeltetéséhez szükséges elektromos vezetékeket. Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy az ukrán erők a megszállt területek energetikai infrastruktúrája elleni szélesebb körű hadjárat részeként lövik a ZNPP-t. Az orosz katonai bloggerek felerősítették ezt a narratívát. Az Energoatom és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megismételte, hogy a ZNPP ágyúzásának véget kell vetni, az orosz hatóságoknak pedig demilitarizálniuk kell a ZNPP-t, és biztonságos zónát kell kijelölniük a ZNPP körül.


Az orosz hadsereg szeptember 11-én precíziós csapáshullámot hajtott végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, ami széleskörű áramkimaradásokat okozott. A támadások valószínűleg azt hivatottak lehetővé tenni Moszkva számára, hogy azt állítsa, hogy a támadó műveletek új szakaszát indítja el, még akkor is, ha a terepen veszít, és valószínűleg azért is, hogy megbüntesse Ukrajnát, amiért Oroszország azon szándéka ellenére leállította a ZNPP-t, hogy az továbbra is működjön.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az ukrán csapatok jelentős hadműveleti vereséget mértek Oroszországra, és egy gyors ellentámadás során szinte az egész Harkivi területet visszafoglalták.
   • Az ukrán hatóságok szeptember 11-én leállították a Zaporizzsjai Atomerőmű utolsó aktív reaktorát.
   • Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy az orosz alakulatok a legkeletibb Harkivi terület kivételével az egész területen visszavonulnak az állásokból.
   • Az orosz katonai bloggerek a Kupjanszktól Izjumig tartó Oszkil folyót jelölték meg új frontvonalként, miután az oroszok kivonultak a Harkivi Terület keleti részén lévő állásokból.
   • Az ukrán csapatok előrenyomultak Vovcsanszkba és Velikij Burlukba, közvetlenül a nemzetközi határtól délre.
   • Az ukrán hadsereg továbbra is pozícióharcokat vív és csapásokat mér az orosz katonai, logisztikai és közlekedési eszközökre a déli tengely mentén.
   • Az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivka és Bakhmut térségében.
   • Az orosz hatóságok továbbra is különböző külső forrásokból vonnak el harci erőt az ukrajnai műveletek támogatására, és küzdenek az önkéntesek kompenzálásáért.
   • A közelmúltbeli ukrán ellentámadások sikere valószínűleg hozzájárult ahhoz az orosz bejelentéshez, hogy az annexiós népszavazásokat határozatlan időre elhalasztják.

Kelet-Ukrajna hírei (Vovcsanszk-Kupjanszk-Izjum-Liman vonal):

Az orosz védelmi minisztérium szeptember 11-i tájékoztató térképe megerősítette, hogy az orosz csapatok visszavonulnak a Harkiv város körüli településekről, a Harkivi Terület északi részéről, valamint az Oszkil folyó nyugati partján lévő településekről. Orosz források és katonai bloggerek a Kupjanszk és Izjum között folyó Oszkil folyót jelölték meg a tengely új frontvonalaként, és az orosz erők valószínűleg a Sziverszkij Donyec folyó keleti partján, Izjumtól délkeletre is folytatják tevékenységüket. A geolokációs és a közösségi médiában közzétett felvételek megerősítették, hogy az ukrán egységek behatoltak Vovcsanszkba és Velikij Burlukba, elvágva az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) a T2104-es autópálya mentén, és elérték az államhatárt Harkiv várostól északra. A geolokációs felvételek azt is mutatják, hogy az ukrán erők szeptember 11-én ellenőrzésük alá vonták Izjumot és a tőle délre és délnyugatra fekvő településeket. Az orosz csapatok valószínűleg nagy sietséggel vonultak ki a területről, és a közösségi médiában közzétett bejegyzések elhagyott tankokat és más nehéz katonai felszerelést mutatnak Izjum közelében, ami arra utal, hogy az orosz csapatoknak nem sikerült megszervezniük egy koherens visszavonulást. Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok folytatják az erőfeszítéseket a Sziverszkij Donyec folyón való átkelésre Szlovjanktól északkeletre és a Limanba való behatolásra. Egy orosz katonai blogger jelezte, hogy az orosz csapatok célba veszik az ukránokat Liman környékén, de az orosz csapatok a megkísérelt ukrán előrenyomulás ellenére továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a települést. A Luhanszki Területen lévő Bilohorivkában szeptember 11-én készült harci felvételek megerősítik, hogy az ukrán csapatok visszavették a területet. A felvételeken látható ukrán katonák úgy tűnik, hogy a tüzérségi csapások elől bujkálnak, ami arra utal, hogy az orosz csapatok most Bilohorivka állásait veszik célba.


Dél-Ukrajna hírei (Herszon terület):

Az ukrán ellentámadás haladásának taktikai és műveleti szintű áttekinthetősége a Herszon területen az elmúlt néhány napban csökkent, mivel a tudósítások középpontjába a Harkivi Területen zajló ukrán ellentámadás került. Az információs térben bekövetkezett elmozdulás valószínűleg nem tükrözi az ukrán hadműveletek szünetelését délen, és a rendelkezésre álló korlátozott jelentések alapján az ukrán csapatok valószínűleg folytatják az ellentámadási műveleteket Herszon területen.

Ukrán katonai vezetők szerint az ukrán hadsereg szeptember 11-én folytatta a pozícióharcokat és az orosz szállítási, logisztikai és katonai eszközökre mért csapásokat a déli tengely egész hosszában. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága megismételte, hogy az ukrán csapatok pozícióharcokat folytatnak a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén lévő, meg nem határozott területeken, és a nap folyamán több mint 130 tűzharcot vívtak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok több mint 28 nagyobb csapást hajtottak végre, és körülbelül 19 orosz élőerő- és katonai eszközkoncentrációt értek el az elmúlt 24 órában. Ukrán katonai tisztviselők jelezték, hogy az ukrán csapatok az orosz hidak és alternatív folyami átkelők támadására összpontosítottak, hogy megzavarják az orosz szállítási képességeket a Dnyeper folyón át.

A Herszoni Terület lakosai által szeptember 10-én és 11-én készített felvételek megerősítik az ukrán illetékesek kijelentéseit a déli tengely mentén zajló folyamatos ukrán akadályozó hadjáratról. A közösségi média felhasználói robbanásokról számoltak be Kakhovka és Nova Kakhovka közelében (kb. 60 km-re keletre Herszon várostól), ami alátámasztja az ukrán katonai tisztviselők azon kijelentéseit, hogy az ukrán csapatok szeptember 10-én éjjel egy lőszerraktárat és egy kompátkelőt támadtak meg ezen a területen. Herszon város lakosai emellett képeket tettek közzé a füstről, amely egy Herszon városon belüli orosz főhadiszállásra szeptember 10-én mért ukrán csapás nyomán keletkezett. Az ukrán erők továbbra is célba vették a Dnyeper folyótól délre fekvő orosz hátországot, és állítólag orosz állásokat támadtak Razdolnében, Nova Kakhkovkától mintegy 15 km-re délkeletre.


Sem orosz, sem ukrán források nem beszéltek konkrét kinetikus tevékenységről a Herszon-Mikolajiv frontvonal mentén szeptember 11-én. Egy orosz katonai blogger homályosan fogalmazva azt állította, hogy az ukrán erők pozícióharcokat vívnak meg nem határozott helyszíneken. A konkrét területeken folyó harcokról szóló konkrét leírások hiánya ellenére azonban az ukrán csapatok valószínűleg továbbra is fenyegetik a frontvonal mentén lévő terep orosz ellenőrzését. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok ukrán állásokat támadtak Bruskinszkében, mintegy 75 km-re északkeletre Herszon városától a Nova Kakhovkába vezető kritikus T2207-es autópálya mentén. Ez a csapás azt jelezheti, hogy az ukrán egységek a közeli Szuhi Sztavok zónából keletre nyomulnak, és folytatják az orosz szárazföldi kommunikációs vonalak megszakítására irányuló erőfeszítéseket Herszon terület nyugati részén.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) szeptember 11-én továbbra is kiemelte az ukrán veszteségek túlzott és valószínűleg túlzó becsléseit a Herszon területen, és nem tett további állításokat az ellentámadás állásáról. Az orosz források egyre inkább arra összpontosítanak, hogy a Harkivi Területen történő ukrán előrenyomulásról adjanak kommentárokat.

Kelet-Ukrajna hírei (Donyecki Terület):

Az orosz csapatok szeptember 11-én folytatták a támadásokat a Donyecki területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz szárazföldi támadásokat a Bakhmut és Avdiivka közelében lévő különböző településeken. Az orosz erőknek a Donyecki területen lévő viszonylag kis és jelentéktelen településekre történő folyamatos beosztása valószínűleg árt az orosz egységek azon képességének, hogy megerősítsék az állásaikat a Harkivi Területen folyamatban lévő ukrán ellentámadás elleni védekezéshez. A Bakhmut és Avdiivka térségében folytatódó offenzív műveletek nem tudják ellensúlyozni az orosz veszteségeket Dél-Ukrajnában és a Harkivi területen, illetve nem tudnak elég jelentős nyereséget elérni ahhoz, hogy indokolttá tegyék folytatásukat. Az orosz katonai vezetés a jelek szerint képtelen alkalmazkodni ehhez a helyzethez, mivel továbbra is feláldozza csapatait a Bakhmut és Avdiivka melletti apró falvak elleni támadásokban. Orosz források azt is állították, hogy az ukrán erők megkezdték a nyugati Donyecki Területen lévő Vuhledar térségének megerősítését és aknamentesítését. Az orosz erők folytatták a rutinszerű ágyúzást az érintkezési vonal mentén a Donyecki területen.

A déli tengely hírei:

Az orosz hadsereg szeptember 11-én légi, tüzérségi és rakétacsapásokat hajtott végre a dél-ukrajnai érintkezési vonal mentén. Az orosz erők cirkálórakétákkal és légicsapásokkal célba vették Dnyipro városát, Dnyipropetrovszk területét, Mikolajiv városát és Voznyeszenszk városát, Mikolajiv területen. Az orosz erők Nikopol és Marhanec városát rakéta-sorozatvetőkkel valószínűleg a Kakhovka víztározó túlpartján lévő Enerhodar közelében lévő állásokból.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok továbbra is különböző külső forrásokból vonnak be harci erőt az ukrajnai műveletek támogatására. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok azt tervezik, hogy megakadályozzák, hogy az emberek elhagyják a megszállt területeket, hogy erőszakkal mozgósítsák őket. 32. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető szeptember 12-én bejelentette, hogy a Csecsen Köztársaság véglegesítette egy ezred és három új zászlóalj felállítását, összesen 3180 harcképes katonával. Kadirov kijelentette, hogy az egyes zászlóaljakat 580 fő, az ezredet pedig 1500 fő alkotja. Ezek az egységek valószínűleg a csecsen Roszgvargyija „Szever” ezredre, valamint az Ukrajnába telepített „Vosztok”, „Zapad” és „Jug” Akhmat zászlóaljakra utalnak.

Az orosz hatóságok valószínűleg küszködnek azzal, hogy kifizessék a katonai önkénteseknek az ígért fizetést. A Rosztovi terület Rosztovi Cárgrád kiadványa arról számolt be, hogy az Ukrajnában szolgált és Oroszországba visszatért orosz BARS–4 önkéntesek problémákkal küzdenek a fizetésük és az egészségügyi juttatásaik megkapásával. Egy BARS–4 önkéntes arról számolt be, hogy harctéri sérülései miatt nem megfelelő bánásmódban részesült, és azt állította, hogy az orosz hatóságok törölték az összes feljegyzést arról, hogy valaha is sérülést szenvedett Ukrajnában, és hogy más BARS önkéntesek is hasonló problémákkal küzdenek.

A megszállt területek hírei:

Az ukrán ellentámadások sikere valószínűleg hatással van az orosz hatóságok szándékára és képességére az annexiós népszavazások lebonyolítására. A lettországi székhelyű Meduza orosz nyelvű hírportál arról számolt be, hogy a Kreml úgy döntött, hogy szeptember 11-től határozatlan időre elhalasztja az összes megszállt ukrán terület annexiós népszavazását. A Meduza a Kremlhez közeli forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a Kreml csak az ellentámadás miatt döntött az annexiós népszavazások elhalasztásáról, és hogy a Kreml visszahívta Oroszországba a Harkivi és Zaporizzsjai Területeken a népszavazásokat szervező politikai technológusait. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere kijelentette, hogy Melitopol lakosainak kevesebb mint 10%-a (ahol a jelenlegi összlakosság a háború előtti lakosság nagyjából 50%-a) hajlandó részt venni az annexiós népszavazáson, és hogy a folyamatos partizánmegmozdulások és az ukrán katonai győzelmek késztetik az orosz hatóságokat a népszavazások elhalasztására.

A megszálló hatóságok a megszállt Ukrajnából Oroszországba menekülhetnek, ahogy az ukrán erők az orosz hátországok felé nyomulnak. Petro Andriusenko mariupoli polgármesteri tanácsadó kijelentette, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denisz Pusilin és a DNK mariupoli polgármestere, Konsztantyin Ivascsenko szeptember 11-én Mariupolban katonai parádén kellett volna részt venniük, de nem tették, és jelenlegi tartózkodási helyük ismeretlen. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület ukrán vezetője kijelentette, hogy a megszálló hatóságok menekülnek a megszállt területekről, beleértve azokat is, amelyeket az orosz proxy hatóságok 2014 óta tartanak birtokukban. Dmytro Orlov ukrán polgármester Enerhodarban közzétett egy képernyőmentést egy meg nem nevezett megszálló hatóság által tett Telegram-posztról, amely felszólította a civil kollaboránsokat, hogy hagyják el a megszállt területeket Oroszország felé.

Eddig tartottak a harctéri hírek: verik az oroszokat mindenfelé, bár még nincs vége a táncnak, de mostantól az ukránoknál a kezdeményezés. Maradjanak azonban a Zónán, mert rövidesen érkezik az összefoglaló második része, a vereség visszhangjának elemzésével.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!