Szele Tamás: Száznegyvenötezer besúgó országa

Ma békésebb vizeken fog evezgetni ez a második hírösszefoglaló, illetve dehogy békésebbek ezek a mocsarak, csak éppen nincsenek a fronton. Az orosz életről, az „orosz világról” mesélek majd, amit olyan nagyra tartanak a Kreml urai, hogy háborúznak is miatta.

Egyrészt azért, hogy meg ne változzon véletlenül, másrészt, hogy kényszerítsék rá a világ összes többi népére is, mert mi bizony nem tudjuk, mi a jó nekünk, ők sokkal jobban tudják náluk. Ezt is, ahogy mindent.

Alig két napja írtam arról, hogy a legfrissebb adatok szerint az Oroszországi Föderáció területén súlyos zárkaválság kezd kialakulni, ugyanis az előzetes letartóztatási központok férőhelyeinek száma mindösszesen 118 495, ellenben 114 172 a fogvatartottak száma. Mondjuk a férőhely sem ennyi, hanem jóval kevesebb, ebben minden benne van, amin van rács meg tető, de azt is a tegnapelőtti adatokból tudjuk, hogy politikai okokból előzetesbe március 4. óta (akkor hirdették ki a „hadsereg becsületét” védő törvényt) 16 437-en kerültek, tehát majdnem százezer a köztörvényes fogvatartottak száma.

Ezek a tegnapelőtti adatok. Ma viszont kiderült, hogy – mivel a politikai vétkek alapvetően a kommunikációhoz kötődnek – hány feljelentés alapján csukták le azt a szegény 16 437 pacifistát. Tessék megkapaszkodni. Mint a The Insider írja:

A Roszkomnadzor jelentése szerint 2022 első félévében 144 835 feljelentést írtak magánszemélyek. A legtöbb feljelentés az ukrajnai háborúval volt kapcsolatos: Az oroszok az orosz hadsereg akcióival kapcsolatos „hamisítványokra” és az „ukránbarát propagandára” panaszkodtak.

A Roszkomnadzorhoz márciusban, a háború kezdetekor érkezett a legtöbb feljelentés, 10 323 panasz, ami négyszerese az egy évvel korábbinak.

Éves szinten a feljelentések száma negyedével nőtt.

A háború kitörésével a sztálini „besúgókultúra” teljesen „kivirágzott” Oroszországban. Az orosz hadsereggel kapcsolatos „lejáratással” és „hamisítással” kapcsolatos közigazgatási és büntetőügyek gyakran a feljelentések nyomán indulnak. A szentpétervári művész és aktivista, Szása Szkocsilenko például jelenleg börtönben ül, mert bolti árcédulákat cserélt ki háborúellenes propagandával; őt egy nyugdíjas jelentette fel. Vannak olyan esetek, amikor a közeli hozzátartozók írtak feljelentést. Egy Moszkva környéki lakos feljelentette feleségét a rendőrségen, mert az kritizálta a háborút, egy moszkvai lakos pedig saját fiát jelentette fel, amiért a „különleges művelet” idején kitért a sorozás elől.

Augusztusban egy Moszkva környéki lakos saját magát jelentette fel: azt mondta, hogy részegen festette kékre és sárgára háza falát, és azt írta rá, hogy „Nem a háborúra”. Ezután állítólag rájött a bűnösségére, és úgy döntött, hogy feladja magát a rendőrségen.”
Bozse moj. Majdnem 145 ezer feljelentés! Minden ezredik orosz állampolgár besúgó. Kíváncsi vagyok, nálunk milyen lenne ez az arány.

Mindegy, ha azt vesszük, hogy ennyi feljelentésből csak alig több, mint a tizedük esetében lett előzetes letartóztatás, pedig a bíróságok olyan május táján már elkezdték elrendelni ezeket, láthatjuk: nem a feljelentők szabotálnak, ők sztahanovi műszakban termelik az eljárásokat, a bírók a hibásak! Az más kérdés, hogy ha mindenkit előzetesbe küldtek volna, akit feljelentettek, akkor most a megfelelő orosz intézetek 118 495 férőhelyén számításaim szerint 242 570 fő kéne osztozzon. És még csak fél éve tart a háború.

Ahol ennyi a feljelentés, nem is csoda, hogy a Bolsoj Színházba is jut belőle. Megtiltották Alekszandr Molocsnyikov rendezőnek, aki felszólalt az ukrajnai háború ellen, hogy megrendezze a Francesca da Rimini és A firenzei tragédia című operák bemutatóit. Erről a News.ru számol be a színház igazgatójának, Vlagyimir Urinnak Dmitrij Kuznyecovhoz, a kulturális szférában zajló oroszellenes akciókat vizsgáló csoport (GRAD) titkárához intézett levelére hivatkozva.

Tájékoztatjuk, hogy Molocsnyikov korábban tervezett részvételét a Bolsoj Színházban a 2022-2023-as évad folyamán két egyfelvonásos opera előadásában: törölték” – áll Urin válaszában. Urin azt is hangsúlyozta, hogy Molocsnyikov „nem áll és soha nem is állt munkaviszonyban az oroszországi Bolsoj Színházzal”.
A GRAD létrehozását augusztus elején jelentették be. Kezdeményezője Zakhar Prilepin író volt. A GRAD tagjai – parlamenti képviselők, szenátorok és közéleti személyiségek – összeállítottak egy listát a „külföldi befolyás ügynökeiről”, amelyen Ivan Urgant televíziós műsorvezető, a Bee 2 zenekar és Molocsnyikov is szerepel.

Ha valaki azt hinné, ilyesmi is csak a háborús Moszkvában eshet meg, annak itt egy mai, budapesti hír a Népszavából:

A Népszava értesülése szerint péntek délelőtt Rátóti Zoltán rektor azonnal hatállyal menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét. Karsai György lapunk kérdésére elmondta, hogy Rátóti korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt: „nem tartozom magyarázattal.”

Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát, vagyis az intézmény doktori képzését. Karsai György jövőre lesz hetvenéves.”
Nos, a színházi világ kegyetlen, kíméletlen, legalábbis a lövészárkokéhoz képest, de mi a helyzet az orosz iskolákban? Ott tán csak nyugalom van?

Dehogy van. Mint a Vazsnoje Isztorii  írásából kiderül, még csak ott van igazán rossz világ. A szakminisztérium ugyanis bevezette a hazafiságot mint tantárgyat!

Hazafias oktatás nagyon sok országban van, és mindenhol hülyeség, ugyanis aki szereti a hazáját, azt már felesleges oktatni, aki meg nem, azt lehetetlen. De hogyan csinálják ezt az értelmetlen dogot Oroszországban?

A kezdődő új tanév elején a tanároknak speciális órákat kell tartaniuk, „Beszélgetések a fontos dolgokról” címmel, amelyeken a hazaszeretetről és a hagyományos értékekről tanítják a gyerekeket. Ezeken az órákon a gyerekeket a hazaszeretetről és a hagyományos értékekről fogják tanítani. A tisztviselők azt tervezik, hogy többek között az orosz természet hangjain és az orosz tájak képein keresztül szülőföldjük szeretetét ébresztik bennük.


Az ilyen órák szeptember 5-től minden iskolában kötelezőek. Szergej Novikov, az elnöki hivatal közprojektekért felelős vezetője elmondta, hogy az osztályok „az orosz társadalom értékeire” tanítják majd a gyerekeket. Ezek nem csupán elvont értékek, hanem az ország nemzetbiztonsági stratégiájában is rögzítve vannak. A módszertan szerint az 1. és 2. osztályosok számára a hazaszeretetnek a természet szeretetével kell kezdődnie. A gyerekeknek tájképeket mutatnak, lejátsszák az orosz természet hangjait és hazafias dalokat, például a „Hol kezdődik a haza” című szovjet dalt. Mindez állítólag segít a hétéveseknek abban, hogy „állampolgári identitásuk” tudatosuljon.

Ezután a hazaszeretet fokozódik: a 3. és 4. osztályban elmagyarázzák, hogy a hazaszeretet azt jelenti, hogy „elszántan megvédjük a hazát veszély idején”. Az 5-7. osztályokban a tanárok kénytelenek lesznek beszélni a „különleges katonai műveletről”, „a donbászi lakosok megcsúfolásáról a kijevi rezsim által” és a NATO-bázisokról. Mindez arra a következtetésre kell, hogy vezesse a gyerekeket, hogy orosz emberek élnek a „DNK”-ban és az „LNK”-ban, „ezért fontos, hogy visszatérjenek Oroszországba”. Az orosz katonák pedig „hősök”.


A 8-11. osztályban a gyerekeknek azt fogják mondani, hogy nem lehet csak úgy kinyilvánítani a haza iránti szeretetet, és hogy „az igazán hazafias emberek készek fegyverrel a kezükben megvédeni a hazát”. Maguk a tanárok is azt mondják, hogy az ide vágó tankönyvek fizikailag is undorítóak. Sebaj: az oktatási minisztérium már 22 millió rubelt költött ilyen „interaktív anyagokra”.

Amelyek egészen pontosan tíz napig lesznek érvényesek, ugyanis ha Donyeckben és Luhanszkban szeptember 11-én megtartják a tervezett népszavazást a csatlakozásról, akkor azok az „orosz emberek” már nem az LNK-ban és a DNK-ban fognak élni, hanem az Oroszországi Föderációban, lehet átírni az egészet mindenestől.

Azt mondanám, hogy az orosz világban, orosz életben természetes lenne ezek után, ha a tankönyvek szerzőit lecsuknák, hiszen elpazaroltak huszonkétmilliárd rubelt, ami olyan száznegyvenmilliárd forintra rúgna – de nem fogja őket bántani senki.

Nem lehet.

A szerzők között szerepel ugyanis Ramzan Kadirov és Kirill pátriárka is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!