Szele Tamás: A Krím lángjai

Oroszország mintha kezdene veszíteni lendületéből az ukrajnai hadszíntereken, de főleg mögöttük: rejtélyes robbanások sorozata rázta meg a Krímet és okozott nagyon komoly károkat a közlekedési infrastruktúrában, ám szerencsére emberéletben kevés kár esett. De szólnak a fegyverek minden fronton, mozgásba lendült a háború.

És nem is mindenki maradéktalanul elégedett a benne játszott szerepével, de késő bánat, ebgondolat: a luhanszki erők akarhatnak ugyan kiszállni a harcokból, mondván, hogy ők már elérték a saját „népköztársaságuk” határait, ennek a véres játéknak akkor lesz vége, amikor vége lesz, nem most. Bár nem zárnám ki, hogy Herszon és a Krím környékén valami nagy, egész estét betöltő meglepetés készül az orosz megszálló erők számára, mely sokat fog javítani modorukon és a majdani béketárgyalások folyamán előterjesztendő követeléseiket is erősen mérsékelni fogja.

De ne spekuláljunk, lássuk a harctéri és egyéb katonai vonatkozású híreket, melyeket ma is részben az ISW napi jelentése, részben az annak lezárása óta érkező friss hírek alapján állítottam össze.

A Luhanszki Népköztársaság (LNK) milíciájának alakulatai állítólag elutasították a harcok folytatását a Donyecki Területen, és panaszkodtak a Luhanszki Területen kívüli offenzívák kimerítő tempójára. A Donyecki Területen a közelmúltban elért orosz célok érzelmi jelentősége a Donyecki Népköztársaság (DNK) közönségének körében visszhangra talál, de nem érinti az LNK közönségét, amely belefáradt a kimerítő offenzívákba az általuk követelt határokon kívül. Több ukrán csatorna augusztus 15-én megosztott egy videót, amelyen az LNK 2740-es zászlóaljának katonái megtagadják, hogy a DNK-ért harcoljanak. A katonák azt állítják, hogy július 3-án, amikor az LNK erői elérték a Luhanszki Terület határait, megünnepelték a győzelmet, és hogy a munkájuk befejeződött. Legalább egy orosz katonai blogger bírálta az LNK katonáit, amiért orosz támogatást kívánnak a saját „felszabadításukhoz”, majd megtagadják a harcot a Donyecki Területen. Az ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ennek a konkrét videónak az eredetét vagy hitelességét. Üzenete azonban egy általánosabb tendenciát tükröz, miszerint az LNK csökkent mértékű befektetést és morált mutat az ukrajnai orosz háború támogatására. Ez a tendencia különösen veszélyes az orosz csapatok számára, amelyek még több új katonát akarnak toborozni a Luhanszki Területen, hogy pótolják a közelmúltbeli veszteségeket. Az orosz vezetésű haderőn belüli további megosztottság szintén azzal fenyeget, hogy tovább hátráltatja az orosz háborús erőfeszítések hatékonyságát.

A DNK egységei korábban hasonló megszólalásokat jegyeztek fel, amikor Luhanszk, Harkiv és Herszon területeken tevékenykedtek, ami arra utalhat, hogy a proxy csapatok nem biztos, hogy teljes mértékben támogatják a Kreml kiterjedt inváziós terveit. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a DNK 105. gyalogezredének 3. gyalogzászlóaljának katonái panaszkodtak, amikor az egységet május végén Mariupolból Luhanszk területére vezényelték át. A DNK 113. gyalogezrede is hasonló felhívást tett közzé a Herszon terület frontvonaláról június elején. Egy másik, meg nem nevezett DNK-zászlóalj katonája arról panaszkodott, hogy az orosz határőrök feltartóztatták az egységet a Belgorodi terület határán, miután az egység május közepén Harkiv város körül harcolt, hogy az orosz egységek előbb vonulhassanak vissza. A DNK-alapú haditudósítók dicsekedtek a DNK előrehaladásával Avdiivka körül, de az ilyen hozzáállás ismét elmérgesedhet, ha a DNK egységeit újra egy másik tengelyre vezénylik.

Az augusztus 13-án Moszkvában kezdődött éves orosz technikai fórum és hadijátékok nem jelentenek közvetlen katonai fenyegetést Ukrajnára. A fórum és a hadijátékok nem hadgyakorlatok. A fórum a Kreml első számú éves katonai-ipari komplex kiállítása, és megbízható fegyvereladási bevételeket generál, amelyeket a Kreml a szankciók miatt kieső bevételek kiegészítésére használ. A hadijátékok egy kiegészítő versenysorozat, amelyet a Kreml az orosz fegyverrendszerek terepen történő bemutatására és a külföldi hadseregekkel való kapcsolatok fejlesztésére használ. Az idei haditechnikai fórumot augusztus 15. és augusztus 21. között, a hadijátékokat pedig augusztus 13. és augusztus 27. között rendezik meg.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Egy videofelvétel, amelyen az LNK katonái megtagadják a harcot a Donyecki Területen, további megosztottságra utal az orosz vezetésű erők között.
   • Az orosz csapatok több korlátozott támadást kíséreltek meg Szlovjanszktól északnyugatra.
   • Az orosz hadsereg több támadó műveletet hajtott végre Sziversztől keletre és délkeletre, valamint Bakhmuttól északkeletre és délkeletre.
   • Az orosz erők folytatták a Donyeck várostól északnyugatra, nyugatra és délnyugatra folytatott támadó műveleteket.
   • Az orosz haderő korlátozott támadást hajtott végre Harkiv városától északra.
   • Az orosz és az ukrán erők továbbra is vádaskodtak a Zaporizzsjai Atomerőmű bombázásával kapcsolatban.
   • A szentpétervári hatóságok hivatalosan tagadták, hogy helyi férfiakat hívtak volna katonai toborzó- és sorozási központokba, ahol a szerződéses szolgálatról folytattak volna megbeszéléseket.
   • Az orosz megszálló hatóságok folytatták Ukrajna megszállt területeinek Oroszországba való integrálásának előkészületeit.

Az orosz egységek augusztus 15-én korlátozott támadásokat kíséreltek meg Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok Mazanivka (Szlovjanszktól 24 km-re északnyugatra) és Dolina (Szlovjanszktól 20 km-re északnyugatra) irányában végrehajtott sikertelen támadásokat követően visszavonultak. Az orosz erők kudarcot vallottak az ukrán erők kiszorítására tett erőfeszítéseik során is, amelyek során koncentrált tüzérségi tűzzel próbálták kiszorítani az ukrán erőket Krasznopillja és Mazanivka (mindkettő Szlovjanszktól mintegy 24 km-re északnyugatra), Hruszuvakha (Izjumtól 30 km-re nyugatra) és Asiivka (Izjumtól 45 km-re északnyugatra) irányába. Az orosz tüzérség továbbá folytatta a rutinszerű ágyúzást és csapásokat Szlovjanszk, Izjumtól északnyugatra, valamint a Harkiv-Donyecki terület határa mentén, többek között Zaliman, Bohorodicsnye, Brazskivka és Virnopillja közelében.

Az orosz egységek augusztus 15-én Sziverszktől keletre és délkeletre több támadó hadműveletet hajtottak végre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy a Sziverszktől keletre és délkeletre fekvő települések felé történő orosz előrenyomulási kísérletek mind sikertelenek voltak. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt állította, hogy a csecsen „Akhmat” különleges erők (SZPECNAZ) közelebbről meg nem határozott, stratégiailag fontos területeket szereztek Sziverszk környékén, megerősítve, hogy a csecsen egységek továbbra is a Sziverszk-Liszicsanszk tengelyen tevékenykednek. Az orosz légierő Szpirne és Prisib közelében folytatott műveleteket. Az orosz média emellett olyan felvételeket osztott meg, amelyeken az oroszok csapást mértek Sziverszk közelében lévő ukrán állásokra. Az orosz erők augusztus 15-én folytatták Sziverszk térségének már rutinszerű ágyúzását.

Az orosz hadsereg augusztus 15-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmut északkeleti és délkeleti részén, és korlátozott területi előnyöket ért el. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz alakulatok az eredeti állásaikba vonultak vissza, miután sikertelen támadásokat hajtottak végre Szoledar (10 km-re északkeletre Bakhmuttól), Kodema (20 km-re délkeletre Bakhmuttól) és Versina (15 km-re délkeletre Bakhmuttól) irányában. Geolokációs felvételek azt mutatták, hogy meg nem nevezett orosz kozák egységek előrenyomultak a Knauf Gips Donbas gipszgyárhoz Szoledartól délkeletre, és a Luhanszki Népköztársaság ( LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az orosz csapatok „kiürítik” Szoledart. A proxy tisztviselők augusztus 5. óta állítják, hogy a Knauf gyár felett ellenőrzést gyakorolnak, bár valószínű, hogy eltúlozzák az orosz előrenyomulás mértékét Szoledarban. Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az orosz egységek fokozták a felderítést Bakhmut irányában, és légicsapásokat hajtottak végre Szoledar és Jakolivka (16 km-re északkeletre Bakhmuttól) közelében. Az orosz csapatok folytatták a Bakhmut irányában lévő települések, köztük maga a város bombázását is.

Augusztus 15-én az orosz haderő folytatta a támadó hadműveleteket Avdiivka környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok visszavonultak, miután sikertelen támadó hadműveleteket indítottak az Avdiivkától délnyugatra fekvő Piszki, Pjervomajszke, Nyevelszke és Sztaromikajlovka környéki taktikai állások megerősítésére. Az orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) 100. brigádja gyalogsági rohamcsapatokkal és MLRS-támogatással Pjervomajszke felé szorította az ukrán erőket, de a geolokációs felvételek azt mutatják, hogy mind az ukrán, mind az orosz erők Avdiivka környékén vívnak nehéz tüzérségi harcokat.

Az orosz hadsereg augusztus 15-én szárazföldi támadásokat indított a Donyeck várostól délnyugatra fekvő ukrán védelem áttörésére. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek sikertelenül indítottak támadásokat Novomikhajlivka, Volodimirivka, Pavlivka és Vodjane irányába, amelyek mind Donyeck várostól délnyugatra és a Donyeck-Zaporizzsja terület határának közelében helyezkednek el. Daniil Bezsonov, a DNK információs miniszterhelyettese azt állította, hogy az orosz csapatok áttörték az ukrán védelmet Vuhledar környékén (Donyeck várostól mintegy 50 km-re délnyugatra), de konkrét részleteket nem közölt az előrenyomulásról. Az orosz alakulatok valószínűleg azért fokozták támadásaikat a térségben, hogy megszerezzék az ellenőrzést a Donyeck városába vezető T0524-es országút felett. A DNK azt állította, hogy a DNK 107. zászlóalja előrenyomul Mariinkában, Donyeck városától mintegy 22 km-re nyugatra. Az orosz haderő továbbra is célba vette a Donyeck várostól nyugatra lévő, ukránok által birtokolt területeket légicsapásokkal, valamint harckocsi-, cső- és rakétatüzérséggel.

Az orosz hadsereg augusztus 15-én korlátozott támadó hadműveleteket hajtott végre Harkiv város tengelye mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők Kozacsa Lopanyból ismét sikertelenül próbálták áttörni az ukrán védelmi vonalakat Udi közelében. Orosz források augusztus 13. óta Udi elfoglalásáról számoltak be, de még nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni a jelentett előnyökre. Az orosz haderő légicsapásokkal célba vette a Harkiv várostól mintegy 40 km-re északra, keletre és délkeletre fekvő településeket is. Az orosz csapatok továbbra is Harkiv várost és a környező településeket támadták meg nem határozott rakétákkal és cső-, harckocsi- és rakétatüzérséggel.

Az orosz és az ukrán erők augusztus 15-én ismét egymást vádolták a Zaporizzsjai területen található Enerhodarban lévő Zaporizzsjai Atomerőmű (ZNPP) ágyúzásával. Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők nyugatról szállított M777-es lövedékeket lőttek Enerhodarra, de nem szolgáltattak bizonyítékot ezekre az állításokra. Orosz források elutasították az augusztus 14-i nemzetközi felhívást is, hogy az orosz csapatok hagyják el a Zaporizzsjai Atomerőmű területét, és megduplázták az ukrán erők elleni vádakat az atomerőmű bombázásával, valamint a nyugati államok túlzott beavatkozásával és megalapozatlan hibáztatásával kapcsolatban. Az orosz egységek MLRS rendszerekkel lőtték Nikopolt és Marhanecet (Enerhodarral szemben a Dnyeper folyón túl).


Az orosz hadsereg augusztus 15-én nem hajtott végre bejelentett támadásokat a déli tengelyen, de folytatta a bombázást a teljes déli frontvonalon. Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az orosz egységek a déli tengelyen augusztus 15-én nem változtatták meg csapataik összetételét vagy pozíciójukat. Szerhij Hlan, a Herszon terület katonai közigazgatásának vezetője augusztus 15-én kijelentette, hogy a Herszon terület felső részébe vezető hidakra mért ukrán csapások miatt a hidak a nehézgépek számára járhatatlanná váltak. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők légicsapásokat mértek Andrijivka, Bilohirka és Lozove településekre az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében, az északnyugati Herszon területen, valamint Mirne és Blahodatne települések közelében, Herszon várostól északnyugatra. Az orosz erők légicsapásokat mértek továbbá a T0812-es autópályán lévő Scserbakijra, valamint a Zaporizzsjai terület Tavriiskétől délre fekvő Csarivnyéra. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy az orosz erők Sz–300-as légvédelmi rendszerekből rakétákat lőttek ki Mikolajiv város oktatási és polgári infrastruktúrájára.

Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők orosz lőszerraktárakra mértek csapást Blahodativkában a lozovei hídfő közelében, valamint Novopetrivkában az északi Herszon területen. Ukrán források arról számoltak be, hogy ukrán partizánok augusztus 13-án felrobbantottak egy vasúti hidat Melitopol délnyugati külterületén, amelyet az orosz hadsereg gyakran használt katonai felszerelések szállítására Dél és Kelet között.


Szentpétervári tisztviselők tagadták, hogy augusztus 15-én helyi férfiaknak leveleket küldtek volna, amelyekben katonai toborzási és besorozási központokba hívták őket, miután a Fontanka helyi sajtóorgánum arról számolt be, hogy a férfiak augusztus 13-án telefonhívásokat és leveleket kaptak katonai toborzási központokból. A helyi tisztviselők azt állították, hogy ismeretlen provokátorok terjesztették a hamis leveleket, amelyekben arra kérték a férfiakat, hogy azonnal jelenjenek meg a katonai toborzási központban. A helyi tisztviselők azt is tagadták, hogy bármiféle behívó értesítéseket terjesztettek volna. Az ISW augusztus 14-én arról számolt be, hogy egy szentpétervári katonai toborzóközpont megerősítette a Fontankának, hogy a munkatársai terjesztették a leveleket és behívták a férfiakat az irodába, hogy szerződéses szolgálatot hirdessenek.

Ezek a levelek és hívások nem sorozási értesítések, és nem utalnak arra, hogy Oroszország általános mozgósítást vezetett volna be, mivel a behívókra válaszoló férfiak a katonai toborzókkal a szerződéses szolgálat kilátásait vitatták meg. Az orosz törvények azt is előírják, hogy a sorköteleseknek írásos értesítést kell kapniuk a sorozásról. Orosz jogászok korábban figyelmeztettek arra, hogy a katonai toborzóközpontok illegálisan utánozzák a postaládában hagyott vagy spamhívások útján küldött sorozási értesítéseket, hogy a központba érkezéskor katonai szerződés aláírására csábítsák a férfiakat, de az ilyen megtévesztés nem része Oroszország kétévente megrendezett sorozási akciójának. Az orosz Telegram-csatornákon korábban beszámoltak arról, hogy férfiak hasonló megtévesztő behívókat kaptak Moszkvában, Rosztov-na-Donu, Tyumen, Perm és Togliatti városokban a február 24-i ukrajnai orosz invázió hetében.


A szentpétervári tisztviselők tagadása az idézések kiosztásáról kicsiben mutatja be, hogy a Kreml fél a közvélemény ellenállásától, ha Oroszország megkísérelne egy teljes körű mozgósítást végrehajtani. A Fontanka cikke alatti közösségi médiakommentárok a leveleket egy újabb kísérletnek minősítették, amellyel arra akarták rávenni a férfiakat, hogy saját feltételeik szerint írjanak alá katonai szerződést (magas fizetéssel és juttatásokkal), ahelyett, hogy megvárnák az általános mozgósítást. Ezek a kommentelők azt is kifejezték, hogy ismerik a jogaikat és az orosz sorozási törvényeket, ami azt jelzi, hogy a szentpéterváriak készek ellenállni a kényszerített mozgósításra irányuló illegális erőfeszítéseknek. Szentpéterváron számos sorozással foglalkozó ügyvéd és emberi jogi szervezet működik, például a szentpétervári Katonaanyák Szervezete, ami megmagyarázhatja a helyi közösségi médiafelhasználók nem meglepő reakcióját. Az idézések terjesztése azt is jelzi, hogy a Kreml folytatja a háború előtti kísérleteit, hogy félrevezesse és kényszerítse a jogaikkal nem tisztában lévő férfiakat, hogy katonai szerződést írjanak alá az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések fokozása érdekében.

Az orosz megszálló hatóságok Mariupolban folytatták a burkolt mozgósítási törekvéseket azzal, hogy a lakosoknak nem katonai jellegű munkalehetőségeket ajánlottak fel a megszállt Donyecki Területen. A mariupoli városi tanács arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok sms-üzeneteket küldenek mariupoli lakosoknak, amelyekben „félkatonai bányamentő szolgálatnál” vagy sofőrként kínálnak munkát, mielőtt a toborzottakat Donyeck városába, Horlivkába és Makiivkába telepítenék. A mariupoli polgármester tanácsadója, Petro Andriusenko újra közzétette azt a hirdetést, amelyben arra buzdította a mariupoli férfiakat, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) rendőri erőinél keressenek állást anélkül, hogy bármilyen szükséges előképzettséggel rendelkeznének. Andriusenko megjegyezte, hogy a DNK valószínűleg inkább a csapatait próbálja megerősíteni, mint további rendőri erőket toborozni.

Az orosz megszálló hatóságok folytatták az ukrajnai megszállt területek hosszú távú orosz ellenőrzésének feltételeinek megteremtését. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma augusztus 15-én arról számolt be, hogy az orosz megszálló tisztviselők valószínűleg az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás „előrehaladott tervezési szakaszában” vannak, de nem világos, elhatározták-e, hogy lefolytatják a szavazást. Az ukrán Herszon terület közigazgatási tanácsadója, Szerhij Hlan augusztus 14-én jelentette, hogy az orosz megszálló hatóságok augusztus 26-27-én szemináriumot terveznek a megszállt területek pedagógusai és orosz tisztviselők, köztük Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter részvételével Henicseszkben. A szeminárium célja valószínűleg az oktatási integráció összehangolása Oroszországgal. Hlan azt is közölte, hogy az orosz tisztviselők augusztus 15-én tervezik a „Tavria” propagandatévét elindítani, hangsúlyozva, hogy a „Tavria” mádiacég orgánumai korábban a Herszon területbeli Kakhovkában terjedtek, és az ukrán hatóságokat „fasisztáknak” mutatták be. Az orosz Belügyminisztérium (MVD) arról számolt be, hogy a herszoni autótulajdonosok augusztus 12-én megkapták az első adag orosz mintájú rendszámtáblát és vezetői engedélyt.

Az orosz hatóságok továbbra is arra ösztönözik az orosz állampolgárokat, hogy dolgozzanak a megszállt ukrajnai területeken. Az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság (GUR) augusztus 15-én jelentette, hogy az orosz kormány a Belgorodi Terület közigazgatási alkalmazottainak és az orosz állami intézmények alkalmazottainak a fizetésük kétszeresét ajánlja fel, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban (DNK és LNK) dolgozzanak. A GUR azt is közölte, hogy a Belgorodi terület vezetése felelős a Luhanszki Terület Bilokurakinye és Trojcke megszállási törekvéseinek támogatásáért, és hogy a Belgorodi Terület tanárai szeptemberben kezdik meg a munkát ezeken a területeken.

Eddig tartottak volna a harctéri hírek, csakhogy ezek a magyar idő szerint tegnap esti kilenc órás állapotok, azóta felrobban a fél Krím. Ma délelőtt érkezett a hír, miszerint a Krím északi részén, a Dzsankoj járásbeli Majszkoje falu közelében lévő lőszerraktárban sorozatos robbanások történtek. A robbanások reggel hat óra körül kezdődtek és több órán át tartottak. Szergej Akszjonov Moszkva által kinevezett krími vezető szerint a közeli területen több lakóépület leégett vagy megrongálódott. Elmondta, hogy a vészhelyzet helyszínén nem volt tömeges lőszerfelhalmozás, és a detonációk elszigeteltek voltak.

A vezető szerint két helyi lakos megsérült. „Egy ember srapnell-sérülést szenvedett, egyet pedig összezúzott a fal” – mondta Akszjonov. Az egyik áldozatot közepesen súlyos állapotban kórházba szállították, a másikat ambulánsan kezelték. A hatóságok bejelentették a lakosság evakuálását – mint Akszjonov megjegyezte, az embereket egy öt kilométeres zónán kívülre viszik, és a szomszédos falvak iskoláiban helyezik el őket. A jelentések szerint összesen 3000 embert evakuáltak.

Az incidens a Majszkoje területén áthaladó vasútvonalat érintette. Az orosz szárazföldről ezen az úton közlekednek a vonatok Dzsankoj és Szimferopol felé. Emiatt a félsziget hatóságai úgy döntöttek, hogy minden vonatot megállítanak a Feodosia melletti Vlagyiszlavovka állomáson, ahol az utasokat leszállítják és busszal küldik tovább. Vlagyiszlavovkától Szimferopolig körülbelül 100 kilométer a távolság.

Az incidens okai egyelőre tisztázatlanok. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a detonációk egy ideiglenes lőszerraktárban keletkezett tűz után kezdődtek. A minisztérium közölte, hogy a lőszerraktárban történt robbanásokat szabotázsnak tartja.

„Augusztus 16-án reggel Dzsankoj falu közelében egy katonai raktárat rongáltak meg szabotázsakció útján. Számos polgári létesítményben keletkezett kár, többek között távvezetékekben, egy erőműben, egy vasútvonalban és számos lakóépületben. Nem voltak súlyos áldozatok”

– áll a védelmi minisztérium közleményében.

Ezzel szemben egy magas rangú ukrán tisztviselő a The New York Timesnak névtelenséget kérve elmondta, hogy egy, az ellenséges vonalak mögött működő ukrán katonai elitegység felelős a Dzsankoj körzetben lévő lőszerraktárban történt robbanásokért.

Ukrajnában sem a hivatalos hatóságok, sem a médiaforrások nem nyilatkoztak még az incidensről és annak esetleges összefüggéséről az ukrán hadsereg vagy szabotőrök akcióival.

Ugyanebben az időben Dzsankojban egy másik incidens is történt: kigyulladt egy transzformátorállomás. A RIA Novosztyi egy forrásra hivatkozva azt mondta, hogy a tűz “egy erős robbanás után” keletkezett. Mintegy három órával később az orosz energiaügyi minisztérium arról számolt be, hogy a tüzet sikerült megfékezni, és hangsúlyozta, hogy az eset nem okozott fennakadást a fogyasztók ellátásában. A tűz lehetséges okairól egyelőre szintén nem érkezett jelentés.

Akinek ennyi jó kevés, azt most ne érje gáncs és megvetés, mert van még.

Több robbanás történt a krími Szimferopoli járásban található Gvardejkoje faluban lévő katonai légibázis területén – jelentette a Kommerszant helyi lakosokra hivatkozva. Szemtanúk szerint a katonai repülőtér felett fekete füst gomolyog. A lap meg nem nevezett forrása szerint a katonai és a rendvédelmi szervek egy lőszerraktár elleni dróntámadás verzióját ellenőrzik. Hivatalosan még nem nyilatkoztak róla. Gvardejkoje faluban található az azonos nevű katonai repülőtér, ahol 2014 óta az orosz védelmi minisztérium vegyes repülőezrede állomásozik.

Annyit még meg kell jegyeznünk, hogy rejtelmes módon épp egy hete semmisült meg a szintén a Krím-félszigeten található Szaki orosz légibázisának jelentős része, de mivel az orosz fél úgy gondolja, hogy balesetről volt szó, az ukrán fél tagadja, hogy köze lett volna az esethez, nincs mese, csakis egy arra kószáló birodalmi csillagromboló lehetett a felelős az akkori eseményekért és ezek szerint a mostaniakért is.

Egyelőre ennyi harctéri hírről tudok beszámolni, de maradjanak a Zónán, mert következnek a társadalmi és politikai hírek a második részben.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!