Szele Tamás: Szovjet sztárok a székesegyházban

Ma sem szűkölködünk harci cselekményekben: Oroszország ukrajnai inváziója újabb, aktív szakaszába lépett, de az nem mondható el, hogy a hadiszerencse egyértelműen egyik vagy másik félnek kedvezne. Az orosz hátországban pedig egyre abszurdabb az élet: ha a nép ezt kibírja, mindent kibír (bár Sztálint is túlélték valahogy).

Ma a harctéri hírek ismertetése után, melyet most is az ISW napi jelentése alapján állítottam össze (sajnos nem lesz rövid), szót ejtek az orosz ipar régi-új reménységről, a kényszermunkáról, megemlítem, mi zajlik az AvtoVAZ izsevszki gyárában (sok minden, csak munka nem), bemutatom az orosz ellenzéki újságíró-szövetség szomorú sorsát, végül pedig beszámolok a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban rendezendő szovjet könnyűzenei fesztiválról, ami még templomon kívül is felérne egy istenkáromlással, a műfaj értékeit tekintetbe véve.

De először lássuk a harctéri híreket.

Az orosz hadsereg valószínűleg úgy döntött, hogy a megszállt Donyecki Területről frontálisan támadja Avdiivkát ahelyett, hogy megvárná, amíg az ukrán erők visszavonulnak a településtől északkeletre végrehajtott orosz bekerítési műveletek eredményeként előkészített védelmi állásaikból. A Donyecki Népköztársaság (DNK) és a Kreml által támogatott források olyan videókat tettek közzé, amelyek szerint az orosz erők kiszorították az ukrán erőket az Avdiivkától délnyugatra lévő Butivka szénbánya szellőzőaknája körüli állásaikból. 2015 óta tartják az ukrán erők a Butivka szénbánya szellőzőaknája körüli állásokat, és a helyet a Donyeck városához legközelebbi ukrán állásként és Avdiivka kulcsfontosságú védelmi előőrseként jellemezték. Az orosz csapatok valószínűleg elfoglalták az ukrán állást, tekintve az ukrán vezérkar homályos jelentéseit a térségben „részben” sikeres orosz előrenyomulásról. Az orosz egységek folytatják az Avdiivkától nyugatra fekvő Piszki elleni támadásokat is, és valószínűleg megpróbálják elfoglalni a két települést összekötő E50-es autópályát. Az orosz haderő korábban már megpróbált áttörni Avdiivka északkeleti peremén, de hónapok óta nem értek el jelentős előrelépést.

Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg a HIMARS-indítók megsemmisítéséről szóló pontatlan állításokkal próbálja csillapítani azt a szorongást, amelyet az amerikai HIMARS hatékony ukrán alkalmazása okoz az orosz katonai személyzetnek és a katonai bloggereknek. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztus 2-án az orosz fegyveres erők vezetésével tartott konferenciahíváson azt állította, hogy az orosz haderő megsemmisített hat, az Egyesült Államok által biztosított HIMARS-rakétát és más, nyugatról szállított katonai eszközöket Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium egy videót is közzétett, amelyen azt állítja, hogy augusztus 1-jén megsemmisítettek egy épületet, amelyben két HIMARS indítóállvány volt elhelyezve Harkiv területén. Andrij Kovalcsuk, az ukrán déli parancsnokság főnöke azt mondta, hogy az orosz erők nem semmisítettek meg egyetlen HIMARS-ot sem, egy meg nem nevezett finn tisztviselő pedig az orosz állításokat „vágyálomnak” nevezte. Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) arról is beszámolt, hogy az orosz védelmi hatóságok eltussolják az orosz veszteségeket azzal, hogy a sebesült oroszokat civil autókban szállítják, és a médiában tévesen jelentik az ukrán HIMARS csapások által okozott veszteségek számát. Az ukrán HIMARS csapások számos katonai bloggert és haditudósítót arra késztettek, hogy aggodalmukat fejezzék ki a légvédelmi rendszerek hatékonysága és az orosz logisztikát fenyegető veszélyek miatt, és ezek a csapások valószínűleg demoralizálják az orosz katonákat a terepen.

Az Ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) képviselője augusztus 2-án arról számolt be, hogy Oroszország nem volt hajlandó részletes információkat szolgáltatni arról, hogy mely ukrán hadifoglyok haltak meg vagy sebesültek meg a július 28-i, olenivkai börtön elleni támadásban. Andrij Juszov, a GUR képviselője elmondta, hogy Oroszország nem válaszolt az ukrán hadifoglyok kezelését koordináló parancsnokság megkereséseire, amelyekben tájékoztatást kértek az orosz ellenőrzés alatt álló börtön elleni, valószínűleg oroszok által elkövetett támadás áldozatairól, amelyben legalább 53 ukrán hadifogoly halt meg. Juszov elmondta, hogy az Oroszország által az interneten közzétett áldozatok közül néhánynak kórházakban kellett volna lennie vagy fogolycserére kellett volna felkészülniük, és nem az Olenivka börtönben lett volna a helyük. Juszov megjegyezte, hogy Ukrajna azonban egyelőre nem tudja megerősíteni az online veszteséglisták valóságtartalmát. Ukrajna hadifoglyokkal foglalkozó koordinációs főhadiszállása felszólította a hadifoglyok családjait, hogy ne osszanak meg személyes adatokat magukról vagy fogságba esett szeretteikről olyan személyekkel vagy nem hivatalos szervezetekkel, akik ezeket az adatokat kérik, figyelmeztetve, hogy az információk megosztása kockázatot jelenthet a túlélő hadifoglyokra nézve. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Oroszország augusztus 2-ig nem válaszolt a megölt hadifoglyok holttestének Ukrajnának való visszaszolgáltatására vonatkozó kérésekre.

Az első és meg nem erősített augusztus 2-i jelentések szerint Irán elküldhette az UAV-k első szállítmányát Oroszországnak terepi tesztelésre. Egy amerikai székhelyű nyílt forrású hírszerzési (OSINT) Twitter-fiók nem hivatalos iráni forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Irán egy tétel UAV-t küldött Oroszországba, iráni pilótákkal és technikusokkal együtt, akik az orosz Szu–35-ös repülőgépek használatára és javítására fognak kiképzést kapni. Bár az ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezt az állítást, de összhangban van a közelmúltbeli jelentésekkel, amelyek szerint Teherán és Moszkva nagyobb légi közlekedési együttműködésre törekszik az Oroszország és Irán elleni nemzetközi szankciók kijátszása és az ukrajnai orosz műveletek támogatása érdekében. Ha ez az állítás igaz, azt sugallja, hogy Irán a drónokért cserébe orosz Szu–35-ös repülőgépeket kaphat, ami része lehetett a Moszkva és Teherán által július 26-án aláírt megállapodásnak, amely szerint Irán növeli az Oroszországba irányuló utasszállító járatok számát és emellett orosz repülőgépeket javít. Teherán ezt a megállapodást arra használhatja fel, hogy megkönnyítse az orosz harci repülőgépek beszerzését.

Augusztus 2-án egy orosz rakétacsapás állítólag megrongált egy ukrán légvédelmi rendszert Lemberg (Lviv) területén. Az ukrán légierő parancsnoksága arról számolt be, hogy az orosz erők nyolc H–101 ( H–555) típusú rakétát lőttek ki a Kaszpi-tengeren lévő állásaikból a középső, déli és nyugati ukrán területek irányába. Az ukrán légierő parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán légvédelmi erők a nyolc rakéta közül hetet elfogtak.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Meg nem erősített közösségi médiajelentések szerint Irán elküldhette az első adag drónt Oroszországba, valamint pilótákat és karbantartó személyzetet küldött az orosz Szu–35-ösön való kiképzésre, ami arra utalhat, hogy Irán a közelmúltbeli légiközlekedési megállapodásokat felhasználva igyekszik megkönnyíteni az orosz harci repülőgépek beszerzését.
   • Az orosz hadsereg sikertelen támadó hadműveleteket hajtott végre Harkiv városától északkeletre és északnyugatra.
   • Az orosz csapatok korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Szlovjanszktól északnyugatra és Sziverszktől keletre.
   • Az orosz alakulatok csekély előnyre tettek szert Bakhmut délkeleti részén, és folytatták a támadó hadműveleteket Bakhmut északkeleti és délkeleti részén.
   • Az orosz haderő fokozatos előrenyomulást hajtott végre Avdiivka körül, és folytatja az Avdiivkától délnyugatra történő előrenyomulást.
   • Az orosz erők két támadást indítottak az északi Herszon területen, és folytatják a csapatok átcsoportosítását a déli tengelyre.
   • Az orosz szövetségi szubjektumok új önkéntes zászlóaljakat alakítanak Novoszibirszk, Szaratov, Uljanovszk és Kurgan területeken, és megváltoztatják a besorozási kompenzációk időszakát.
   • Az ukrán civilek továbbra is polgári engedetlenséggel és partizánszabotázzsal állnak ellen az orosz megszállásnak, miközben a Kreml a megszállt Ukrajna lakosságának ellenőrzésére irányuló hosszabb távú módszereket fontolgat.

Az orosz haderő augusztus 2-án korlátozott támadásokat hajtott végre Szlovjanszktól északnyugatra, a Harkiv-Donyecki terület határa mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy orosz csapatok felderítést kíséreltek meg Dovhenke és Dolyna közelében, 25, illetve 20 km-re északnyugatra Szlovjanszktól. Az orosz egységek továbbra is lőttek településeket a területi határ közelében, és csapást mértek Kurulkára, Dolinára, Barvinkovára, Adamivkára, Krasznopilljára és Mazanivkára.

Az orosz csapatok augusztus 2-án támadást intéztek Sziverszktől keletre. Az ukrán vezérkar szerint az orosz alakulatok korlátozott és sikertelen támadást hajtottak végre Ivano-Darivkában, mintegy 5 km-re délkeletre Sziverszktől. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz csapatoknak nem sikerült előrenyomulniuk Novoluhanszkból (Bakhmut délkeleti részén) Ivano-Darivka irányába, ami valószínűleg arra utal, hogy az orosz erők délnyugati irányból próbáltak meg előrenyomulni Ivano-Darivka felé. Az orosz csapatok továbbra is légi és tüzérségi csapásokat mértek Sziverszk környékén.

Az orosz haderő fokozatos előrenyomulást hajtott végre Bakhmuttól délkeletre, és augusztus 2-án folytatta a szárazföldi támadásokat Bakhmuttól északkeletre és délkeletre. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők „részleges sikert” értek el a Vidrozsennya-Kodema vonal mentén, mintegy 20 km-re délkeletre Bakhmuttól. Az orosz erők egy sor sikertelen támadó műveletet hajtottak végre Bakhmut-tól délkeletre, nevezetesen Roti, Versina, Klinove és Travneve környékén, valamint Bakhmuttól északkeletre Volodimirivka és Jakovlivka környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz légierő állítólag fokozta a légicsapások intenzitását Bakhmut általános területén. Az orosz tüzérség továbbra is lőtte Bakhmut városát és a környező településeket.


Az orosz hadsereg előrenyomulást hajtott végre Avdiivka környékén, és valószínűleg továbbra is prioritást élveznek a településtől délnyugatra irányuló támadások. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája azt állította, hogy az orosz egységek augusztus 2-án kiszorították az ukrán erőket az Avdiivkától délnyugatra lévő Butivka szénbánya szellőzőaknája körüli védelmi állásaikból. Az ukrán erők 2015 óta tartják védelmi állásaikat a Butivka szénbánya szellőzőaknája közelében, és a területet az évek során folyamatosan lőtték. Az ukrán hatóságok korábban Butivkát stratégiai védelmi pozícióként és a Donyeck városához legközelebbi ukrán állásként is definiálták. A Kreml által támogatott Izvesztyija olyan felvételeket tett közzé, amelyek állítólag a butivkai bánya szellőzőnyílásáról készültek, és arra utalnak, hogy az ukrán egységek valószínűleg kivonultak a területről. A Svarcsiki orosz Telegram-csatorna korábban azt állította, hogy az orosz csapatok július 31-én kiszorították az ukrán erőket a térségben lévő állásaikból, és az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz haderő részleges sikereket ért el az Avdiivka térségében való előrenyomulás során ugyanazon a napon. Az ukrán vezérkar augusztus 2-án arról is beszámolt, hogy az orosz erők részben előrenyomultak Donyeck város-Piszki irányába, és folytatták az Avdiivka elleni sikertelen frontális támadásokat.

Az orosz csapatok sikertelen felderítő hadműveletet hajtottak végre a Donyeck-Zaporizzsjai terület határán, Novopilnál.

Az orosz hadsereg augusztus 2-án több sikertelen támadó műveletet hajtott végre Harkiv város tengelye mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz egységek visszavonultak, miután megpróbáltak előrenyomulni Ternovától a Harkiv várostól mintegy 48 km-re északkeletre fekvő Bajrakig és a Harkiv várostól mintegy 67 km-re északra fekvő Dementiivkáig. Az orosz erők légicsapást mértek Verhnij Szaltivra, és folytatták a tank-, cső- és rakéta-tüzérségi csapásokat Harkiv városára és az északra, északkeletre és délkeletre fekvő településekre.

Az orosz csapatok augusztus 1-jén és 2-án sikertelen támadásokat indítottak az északi Herszon területen, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák az ukrán erők előrenyomulását az oroszok által elfoglalt állásokba. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok sikertelen támadást indítottak Tridoljubivka ellen (a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határától délre), és sikertelen felderítő hadműveletet hajtottak végre az Inhulec folyó nyugati partján fekvő Bilohirkában. Az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokat mért és ukrán állásokat lőtt az Inhulec folyó feletti ukrán hídfő közelében és a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határán. A Herszoni Terület közigazgatási vezetője, Dmytro Burtiy arról számolt be, hogy az ukrán erők augusztus 2-án további hét meg nem nevezett települést szabadítottak fel Herszon területen.


Az orosz haderő folytatta az erők felhalmozását és átcsoportosítását Dél-Ukrajnába más tengelyekről. Az ukrán Katonai Főhadviselési Igazgatóság (GUR) képviselője, Vadim Szkibickij arról számolt be, hogy az orosz légideszant csapatok egy taktikai zászlóalj-csoportja (BTG) érkezett a Krímbe, és a közeljövőben a frontvonalakra települ. Szkibickij korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg megkezdte a légideszant csapatok átcsoportosítását a Donyecki Területről a megszállt Herszoni Területre, és a BTG valószínűleg támogatni fogja az orosz erőfeszítéseket az ukrán ellentámadások visszaszorítására a térségben. Szkibickij hozzátette, hogy az oroszok a Krímben légvédelmi rendszereket bővítenek, és átcsoportosítják erőiket Zaporizzsja és Herszon terület irányába, ami valószínűleg arra utal, hogy az orosz egységek az egész déli tengelyen meg kívánják védeni állásaikat az ukrán ellentámadásokkal szemben. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság azonban megjegyezte, hogy augusztus 2-án nem történt változás az orosz csapatok összetételében a Herszoni Területen. Petro Andriusenko, Mariupol polgármesterének ukrán tanácsadója szintén közzétett felvételeket egy orosz műszaki felszerelésekből és személyszállító járművekből álló konvojról, amely Mariupolon keresztül halad a Zaporizzsjai Terület irányába.

Az orosz hadsereg folytatta a Mikolajivi és a Dnyipropetrovszki terület tűz alá vételét MLRS-ekkel és légvédelmi rendszerekkel. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapatok S–300-as légvédelmi rakétákkal és Uragan MLRS-rendszerekkel lőtték Mikolajiv városát, és 16 rakétát lőttek ki a Smerch MLRS-ről a Krivorizska erőműre. Az orosz erők MLRS-sel és hagyományos tüzérséggel lőttek más településeket is Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben. Az orosz erők augusztus 2-án nem lőtték Nikopolt, azonban valószínűleg folytatják a település elleni támadásokat. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt is megjegyezte, hogy az orosz haderő továbbra is „pajzsként” használja a Nikopoltól délre fekvő, megszállt Zaporizzsjai Atomerőművet katonai bázisuk számára, mivel az ukrán erők önvédelemből nem lőnek az erőműre.


Az ukrán hadsereg továbbra is célba veszi az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) és állásokat Herszon területen, megteremtve a feltételeket egy ellentámadáshoz a régióban. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az ukrán erők orosz lőszerraktárakat támadtak Arkhanhel’s’ke-ben és Sztarosziljában, amelyek a T2207-es GLOC-on helyezkednek el az északnyugati Herszon területen és az Inhulec folyó keleti partján. A geolokációs felvételek azt mutatták, hogy az ukrán erők orosz aknavetős állásokat támadtak Szoldatszkében (körülbelül 30 km-re északnyugatra Herszon városától) egy valószínűleg az USA által biztosított Phoenix Ghost lőszerrel. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentése szerint az ukrán légierő három orosz erődítményt is eltalált Olekszandrivkában és Makszimivkában, ami azt jelzi, hogy az ukrán légierő továbbra is Herszon városától északnyugatra és északra tevékenykedik. A közösségi médiában közzétett felvételek robbanások sorozatát mutatták Csornobajivkában is, egy Herszon várostól északnyugatra fekvő településen, amelyre az ukrán erők már számos korábbi alkalommal csapást mértek.

Az orosz szövetségi szubjektumok (régiók) valószínűleg megváltoztatják az önkéntes zászlóaljak újoncai számára az egyszeri besorozási kifizetések feltételeit. A Baskír Köztársaság pontosította, hogy az újoncok megkapják a 200 000 rubel (kb. 3300 dollár) összegű egyszeri besorozási pénzüket, de a pénzösszegeket a besorozásukat követő 90 napon át befagyasztják. A Baskír Köztársaság azt is megjegyezte, hogy az újoncok a kiképzés után minden hónap végén megkapják a napi 2000 rubel (kb. 32 dollár) összegű szolgálati díjaikat. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a csuvas „Atal” önkéntes zászlóalj 40 katonája panaszkodott, miszerint nem kapták meg a beígért besorozási bónuszokat és a kiképzési időszak utáni kifizetéseket. A szövetségi szubjektumok valószínűleg elkezdték kiigazítani a fizetési ütemtervüket. Az új zászlóaljak, például a Szaratovi Terület két meg nem nevezett egysége azt hirdette, hogy az újoncok három hónapos szolgálat után 150 000 rubel (kb. 2400 dollár) besorozási bónuszt kapnak. A szövetségi szubjektumok valószínűleg megpróbálják megakadályozni, hogy az orosz újoncok megkapják a besorozási kifizetéseket és dezertáljanak, mielőtt Ukrajnába vezénylik őket. Azonban lehet, hogy nem is tudnak forrásokat előteremteni az újoncok azonnali kifizetésére.

Novoszibirszk, Kurgan, Szaratov és az Uljanovszki Terület új önkéntes zászlóaljakat alakít. A Novoszibirszki Terület 18 és 50 év közötti férfiakat toboroz egy meg nem nevezett önkéntes zászlóaljba, és 300 000 rubelt (kb. 4900 dollárt) kínál a bevonulásért. A Kurgani Terület kozák ifjúsági szervezetének vezetője, Vlagyimir Jarusnyikov arról számolt be, hogy a helyi tisztviselők egy meg nem nevezett zászlóalj megalakításáról és toborzási folyamatáról tárgyalnak. Az uljanovszki városi közigazgatás szintén bejelentette két tartalékos-önkéntes zászlóalj, a „Szvjaga” és a „Szimbirszk” megalakítását, amelyek egyenként 200 újoncból állnának. A szaratovi Versija Szaratov helyi kiadvány arról számolt be, hogy a szaratovi városi közigazgatás bejelentette két meg nem nevezett önkéntes zászlóalj toborzását „az orosz védelmi minisztérium utasítása alapján”.

Az ukrán civilek továbbra is polgári engedetlenséggel és partizán szabotázsakciókkal állnak ellen az orosz megszállásnak. Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 2-án arról számolt be, hogy ukrán civilek 40 orosz orvost üldöztek el az elhagyott házakból, amelyekben megpróbáltak letelepedni a Herszon terület Beriszlavban. Az orosz megszálló hatóságok kénytelenek voltak ideiglenes katonai bevetésre orosz civil orvosokat behozni, hogy sérült orosz katonákat kezeljenek, mivel az ukrán egészségügyi személyzet számos tagja vagy elhagyta a megszállt területeket, vagy nem hajlandó együttműködni az orosz megszálló erőkkel. Az orosz tisztviselők megemelt fizetést és veterán státuszt ajánlottak az orvosoknak, hogy a megszállt ukrán területekre költözzenek. Az Ukrán Ellenállási Központ augusztus 2-án arról is beszámolt, hogy a megszállt területeken sok iskola nem fog tudni kinyitni szeptember 1-jén, a tanév rendes kezdetén, mert az ukrán gyerekek és családjaik vagy elmenekültek, vagy nem hajlandóak orosz vezetésű iskolákba járni. A Központ arról is beszámolt, hogy sok ukrán tanár is megtagadja az orosz tantervben való részvételt, ami arra kényszeríti az orosz megszálló hatóságokat, hogy tanárokat importáljanak Oroszországból és a megszállt Krímről.

Az ukrán partizánok által július 30-án az oroszok által megszállt Bezimenne közelében, Mariupoltól mintegy 20 km-re keletre egy mezőn gyújtott tűz sikeresen megrongálta az orosz katonai felszerelést egy közeli katonai bázison, a száműzetésben élő mariupoli polgármesteri tanácsadó, Petro Andriusenko augusztus 1-ji frissítése szerint.

A Kreml valószínűleg hosszabb távú módszereken gondolkodik a megszállt ukrán lakosság leigázására, túl azon a fokozottabb titkosításon, amelyről az ISW korábban már beszámolt. Az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov augusztus elsején az orosz államilag ellenőrzött televízióban azt mondta, hogy „a legnagyobb problémát (Oroszországnak Ukrajnában) ma az emberek jelentik… Ha azt akarjuk, hogy ezek a területek velünk legyenek, hogy az Orosz Föderáció részeként legyen jövőjük… akkor a gyerekekkel kell foglalkoznunk.” Kartapolov amellett érvelt, hogy az ukrán gyerekeket otthonukból orosz katonai bentlakásos iskolákba és egyetemekre vigyék. Azzal érvelt, hogy a Kremlnek „ezt meg kell tennie, mert akkor az emberek elhiszik majd, hogy komolyan gondoljuk, és hogy Oroszország hosszú ideig vagy örökre itt marad”.

A Kartapolovhoz hasonló orosz tisztviselők egyre nyíltabban demonstrálják a megszállt ukrán területek annektálásának szándékát. Az orosz Herszon megszállási adminisztráció helyettes vezetője, Kirill Sztremuszov augusztus 2-án azt mondta, hogy a hatóságok továbbra is lehetővé teszik a herszoni lakosok számára az ukrán nyelv használatát, de „Herszon Terület Oroszország méltó részévé válik a népi kormány megalakításával”.

Mint látjuk, a frontok mozgásba lendültek, csupa új helységnevet kell megjegyezni, ami sajnos azzal jár, hogy a harcok is egyre véresebbek és élénkebbek. Rossz most a harctéren, legyen az ember akár orosz, akár ukrán, de a hátországban sem jó: a háború Ukrajnában és a szankciók Oroszországban példátlan válságot hoztak. Teljes iparágak állnak le banális, egyszerű anyagok, alkatrészek hiánya vagy a nemzetközi bojkott miatt, ellátási láncokat kell újra gondolni, a termelést is át kell szervezni orosz földön. Természetesen munkaerő-hiány és nyersanyag-hiány alakult ki. Az előbbire cinikus megoldást javasol Andrej Kolesznyikov a The Moscow Times hasábjain (inkább fekete humor, irónia ez, mint bármi egyéb).

Ivan Sharkov, az Orosz Állami Büntetés-végrehajtási Szolgálat szverdlovszki régiójának elítéltek munkaadaptációjával foglalkozó osztályának vezetője a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat elítéltek által készített termékek jekatyerinburgi kiállításán azt mondta, hogy a büntetés-végrehajtási munkatáborok orosz rendszere helyettesítheti az IKEA-t. A rabok szerinte jobb munkát végeznek, és olcsóbbak. Alekszandr Fjodorov, a régió központi büntetés-végrehajtási szolgálatának vezetője azt állította, hogy a büntetés-végrehajtási munkatáborok más külföldi cégek helyére léphetnek, amelyek kivonultak a piacról.

A Gulag-szigetvilág visszatérőben van, mint az ország egyik fő termelési egysége. Ezekben a táborokban fogják megvalósítani azt a „technológiai szuverenitást”, amit a felső vezetés megígért. Így nézhet ki Oroszországban az „importhelyettesítés” – amit valójában még senki sem látott. Oroszországnak nincs elég erőforrása az önellátáshoz. Így kénytelenek vagyunk visszatérni a távoli autark múlt módszereihez, és egy majdnem szabad munkaerő, azaz a Gulag képességeire támaszkodni.

Ebben a kontextusban könnyű elhinni azokat a híreszteléseket, hogy a foglyok a hadseregben teljesített ukrajnai szolgálattal „tehetik jóvá bűneiket” a hazájuk előtt. A hatóságok tagadják ezt, ami csak még valószínűbbé teszi, hogy igaz.

Lehet, hogy munkaerőhiány van, de fogolyhiány nincs. És így látjuk a visszatérést a szovjet-orosz birodalmi államiság gyökereihez.”

Magát a cikket nem is érdemes tovább idézni, amúgy is a gulág-rendszer kialakulását részletezi, de azért dermesztőek ezek a kilátások: lehet, hogy az orosz állampolgárokat az ipar munkaerő-igényének függvényében fogják nemsokára lecsukogatni?

Lehet, de az viszont biztos, hogy Izsevszkben nem így lesz. Az ottani AvtoVAZ-gyár (ahol a Ladákat is készítették) jelenleg azért fizet a munkásainak, ha azok maguktól felmondanak. Mint a Meduza írja:

Az AvtoVAZ felajánlotta a Lada Vestát a leállás előtt gyártó izsevszki autógyár dolgozóinak, hogy több fizetést is kifizet, ha önként felmondanak.

A vállalat közölte, hogy az önként felmondó alkalmazottaknak más izsevszki és udmurtiai vállalatoknál állandó állást ajánlanak fel. Ha beleegyeznek, akkor öt átlagfizetést vagy 12 minimálbért kapnak – jelentette az Interfax. A RIA Novosztyi pontosítja, hogy a 12 minimálbér több, mint az öt átlagbér.

A vállalat kész további pénzügyi támogatást nyújtani azoknak a munkavállalóknak, akik közös megegyezéssel mondanak fel munkahelyükről, a szolgálati idő hosszától függően öt és hét átlagfizetés között. Az idősebb munkavállalóknak a korengedményes nyugdíjba vonuláskor hét átlagbérnek megfelelő egyösszegű kifizetést ajánlanak fel.

A vállalat arról is tájékoztatott, hogy kész fizetni a munkavállalók képzéséért olyan új szakmákban, amelyekre a régió munkaerőpiacán kereslet mutatkozik.

Július végén az izsevszki autógyár dolgozói nyílt levelet írtak Vlagyimir Putyin elnöknek, amelyben kérték, hogy állítsa le a bezárást. Az üzem több mint öt hónapja nem működik a külföldi alkatrészek hiánya miatt. A szakszervezet szerint az Avtovaz úgy döntött, hogy a Lada Vesta gyártását Togliattiba helyezi át, és helyette a Largus elektromos autó gyártását kezdi meg, amelyre a munkavállalók szerint nem lesz kereslet. Az Avtovaz közölte, hogy új ipari stratégiát alakít ki, amelynek célja a vállalat és a Lada márka fejlesztése.”

Így néz ki az, amikor az alkatrész-hiány és nyersanyag-hiány munkanélküliséget teremt. Valóságos iskolapéldája lehetne a hiánygazdaságnak.

Jó, hát betűből sosem lesz hiány, az nem fogyóeszköz, az ember azt gondolná, az újságírókat nem fenyegeti a munkanélküliség. Pedig dehogynem, sőt, a pénzbírság és a börtön is. Írtam már a Zónában az Újságírók és Tömegmédia-munkások Szakszervezetének felszámolásáról, illetve annak szándékáról. A felszámolást a moszkvai ügyészség kezdeményezte, az eljárás folyik, aminek egy leágazása miatt ma gyorsan kiszabtak a még működő szakszervezetre egy monstre pénzbírságot. Mint a Mediazona írja:

A moszkvai Taganszkij Kerületi Bíróság 500 ezer rubelre bírságolta az Újságírók és Tömegmédia-munkások Szakszervezetét a hadsereg „lejáratására” vonatkozó cikk alapján (a közigazgatási szabálysértésekről szóló törvénykönyv 20.3.3. cikkének (1) bekezdése). Erről Maxim Krupsky ügyvéd számolt be; posztjára Sota hívta fel a figyelmet.

Az ügyészségi állásfoglalás szó szerinti tartalma szerint a szervezet ellen „az Oroszország által Ukrajnában végrehajtott különleges katonai művelethez való negatív hozzáállással kapcsolatos eszmék terjesztése” miatt indult eljárás” – mondta Krupszkij. Sota szerint az Unió „Ukrajnát támogató” kiadványai váltak a jegyzőkönyv okává. A kiadvány pontosítja, hogy a szóban forgó szövegek a „Perugiai nyilatkozat Ukrajna támogatására” és a „Követeljük a háború leállítását”.

A védelem fellebbezést tervez a bírósági ítélet ellen. Júliusban a moszkvai ügyészség a szervezet felszámolását kérte a szövetség ellen a hadsereg „lejáratásáról” készült jegyzőkönyv miatt. A moszkvai városi bíróság helyt adott a munka felfüggesztésére irányuló indítványnak, amíg a közigazgatási ügyet érdemben nem tárgyalják.”

Meg kell jegyeznünk, hogy ez a sajtószakszervezet abban különbözik az összes többitől, hogy ez az ellenzéki sajtó munkatársait képviselte, végső soron az RBC, a Novaja Gazeta, a Slon.ru, a Mediazona és számos más kiadvány munkatársai alapították. A vezetőség helyében nem fizetném be a bírságot, jó ötlet a fellebbezés, mert hátha addig felszámolják őket, és akkor megszűnnek jogalanyként, legalább a pénz megmarad.

De azért Moszkvában van még jókedv és felhőtlen szórakozás, lányok csilingelő kacaja, gyöngyöző italok és tánczenei esztrádműsor Joszif Kobzonnal. Hol van?

A Megváltó Krisztus székesegyházban.

Ne nézzenek így, először én sem hittem a szememnek, de aztán elolvastam a Meduza írását.

A Szovjetunió Sztárparádéjának koncertjét a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartják. Az eseményt a jegyértékesítési szolgáltatások, köztük a Ticketland, a Redkassa, az Afisha és a Yandex.Afisha jelentették be.

A koncertre szeptember 16-án kerül sor a templom székesegyházi termében. A jegyértékesítési honlapok megjegyzik, hogy a rendezvényt a Kulturális Fejlesztési Központ Kft. szervezi. Edita Pyekha, Muslim Magomaev, Edward Khil és Joszif Kobzon szovjet dalokat énekel a TenorA XXI. század és a Vegas, amelyben a moszkvai operaházak szólistái is közreműködnek. A kétórás koncertre már hatéves kortól várjuk a közönséget.”

Lehet ezt fokozni? Lehet, nézzék meg a rendezvényt hirdető reklámszöveget!

A Szovjetunióban született embereknek sok okuk van arra, hogy nosztalgiázzanak a letűnt korszak iránt, de a szovjet élet és kultúra számos jellemzője, akárhogy is nézzük, már örökre a múlté. És mégis, minden valószínűséggel ellenére, néhányuk nem jutott erre a szomorú sorsra – például kedvenc dalaink…

Valószínűleg nincs könnyebb és gyorsabb módja annak, hogy visszautazzunk az áhított múltba, mint megérinteni a zenéjét – ragyogó, szívből jövő és hihetetlenül addiktív.”

Az már egyszer biztos is, Kobzontól vagy Alla Pugacsovától ki tudnék futni a világból is, de hát ez ízlés kérdése – mondjuk szegény Pugacsova azért maradt ki a műsorból (pedig ott volna a helye), mert őt mostanság simfelni illik Moszkvában: március végén, míg még lehetett, Izraelbe menekült férjével együtt.

Az külön kérdés, hogy Kirill pátriárka és Tyihon atya (Putyin gyóntatója) országában hogyan kerül ez a műsor a világ legmagasabb ortodox székesegyházába – ha Kobzon megy a templomba esztrádot énekelni, az rendben van, ha a Pussy Riot lép fel ugyanott, őket több év munkatáborra ítélik szentségtörésért?

Mondtam már, hogy nem kedvelem a valamikor szovjet „könnyűzenét”, ami voltaképpen nem több szirupos giccsparádénál, és arra jó, hogy lássuk, milyen zenéket hallanánk, ha nem lett volna rock and roll, de azért mégis meg kéne kérdezni valamelyik nagyszakállú szentséges atyát, hogy mit szól ehhez a blaszfémiához?

Bár nem szólna semmit, ha van rá engedély a pátriárkától – és van.

No, mindegy, ennyi hír jutott mára, hagyjunk munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!