Szele Tamás: Hazugság, propaganda, horror

Oroszország ukrajnai inváziója kezdi a legcsúfabb arcát mutatni a világnak: maguk a harci cselekmények, csapatmozgások nem annyira jelentősek, de a hozzájuk kapcsolódó kínzások és mészárlások olyan bestiálisak, hogy előre kérem: a háború krónikájának ezt a fejezetét tényleg csak felnőttek olvassák, közülük is inkább az erős idegzetűek.

Ma a harctéri hírek után – melyeket most is az ISW napi jelentése alapján állítok össze – kitérek az olenivkai, másként jelenyivkai tragédiára, elemezni fogom a RIA Novosztyi, a bucsai mészárlás és az igazság bonyolult viszonyát, végül pedig meg kell említenem egy újabb és dokumentált háborús bűncselekményt, amit már magunk elé képzelni is borzalmas.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri és katonai híreket.

Július 28-án a Donyecki Területen, az oroszok által megszállt Olenivkában több ukrán hadifogoly halt meg és sebesült meg egy kinetikus esemény következtében.

Nos, már a jelentés elején közbe kell szólnom: azért Olenivka ma, amit Jelenyivkának írtam tegnap, mert akkor még csak orosz forrásaim voltak, és oroszul a helységnév második változata használatos, ukránul meg az első. Mivel azonban a település donyecki, tehát ukrán területen fekszik, helyénvalóbb az „Olenivka” használata. A „kinetikus esemény” meg a rakétatalálat neve, csakhogy akkora a homály az ügyben, hogy az elfogulatlanságáról híres ISW már semmi határozottat nem mer leírni a történtekről, ki tudja, lehet, hogy nem is rakéta csapódott be, hátha előáll Peszkov vagy Konasenkov szóvivő és bejelenti, miszerint kismacska vagy házi baracklekvár semmisítette meg a barakkokat… de persze, rakéta volt, az a nem mindegy, hogy miféle, de az meg egyelőre kideríthetetlen. Vagy nem rakéta, de hogy robbant valami, az hétszentség.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolják a támadásért, és a rendelkezésre álló vizuális bizonyítékok inkább az ukrán állítást látszanak alátámasztani, mint az oroszét, de az ISW egyelőre nem tudja függetlenül értékelni a támadás jellegét vagy a támadásért felelős felet. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukrán erők szándékosan csapást mértek az olenivkai előzetes letartóztatási központra, ahol ukrán hadifoglyokat tartottak fogva, köztük az Azov ezred katonáit is, nyugatról szállított HIMARS-okkal, legalább 40 hadifoglyot megölve és 75-et megsebesítve. A Kreml által támogatott „RIA Novosztyi” hírügynökség videókat tett közzé a fogolytáborról, amelyeken tűzkár látható, de nem olyan jellegű károk, amelyeket egy HIMARS csapás valószínűleg okozott volna. A „RIA Novosztyi” HIMARS rakétaszilánkokról készült felvételeket is közzétett, de nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a szilánkokat Olenivkában találták volna meg. Leonyid Mirosnik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete azt állította, hogy az ukrán erők azért csaptak le a fogolytáborra, hogy eltüntessék az ukrán megadás bizonyítékait, és megakadályozzák, hogy a hadifoglyok felszólaljanak az ukrán kormány ellen.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők hamis zászlós műveletként hajtották végre a támadást, hogy elfedjék az orosz háborús bűnöket, megzavarják a nyugati fegyverek szállítását, lejárassák az ukrán hadsereget, és szítsák a társadalmi feszültségeket az ukrán társadalomban. Az ukrán vezérkar szerint szándékos robbantás történt az újonnan épített büntetőtelep közelében, ahová az orosz csapatok néhány nappal korábban ukrán hadifoglyokat szállítottak. Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az épületben keletkezett károk ukrán elemzése, az orosz katonák közötti lehallgatott telefonbeszélgetések, az Olenivkából jelentett lövések hiánya, valamint a büntetőtelepen szolgáló orosz személyzet áldozatainak hiánya mind arra utal, hogy az incidens oka orosz szándékos „terrorcselekmény” volt. Az ukrán Katonai Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) azzal vádolta Jevgenyij Prigozsint, a Wagner-csoport vezetőjét, hogy az orosz védelmi minisztériummal való egyeztetés nélkül rendelte el a „terrorcselekményt”, hogy egy szeptember 1-jei hivatalos ellenőrzés előtt elfedje az ukrán hadifoglyok eltartására elkülönített pénzeszközök elsikkasztását. Az ukrán főügyészség jelentése szerint a robbanásban legalább 40 ukrán hadifogoly meghalt és 130 megsebesült.

A legfontosabb hírek röviden:

   • A harcok folytatódtak Harkiv városától északra, a terep ellenőrzésében nem történt jelentős változás.
   • Az orosz csapatok korlátozott támadást kíséreltek meg Herszon területén, és folytatták a harci műveletek folytatását anélkül, hogy csapásmérő csoportokat hoztak volna létre a megszállt vonalak mentén.
   • Az orosz regionális hírügynökségek egy további önkéntes zászlóalj toborzásáról és felállításáról számoltak be a Burját Köztársaságban, valamint egy tartalék zászlóalj felállításáról Novoszibirszkben.
   • Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország pártjának tagjai a megszállt ukrán területekre utaztak, hogy népszerűsítsék az „Együtt Oroszországgal” nevű szervezetet, valószínűleg azért, hogy a megszállt Ukrajna orosz annektálására irányuló „alulról jövő” felhívás látszatát keltsék, és előkészítsék a hamisított annexiós népszavazásokat.

Az orosz hadsereg július 29-én korlátozott felderítő műveletet hajtott végre az Izjum-Szlovjanszk vonaltól északnyugatra, és egyébként folytatta a Szlovjanszktól északnyugatra fekvő települések ágyúzását. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán csapatok felfedeztek és semlegesítettek egy orosz felderítő csoportot az Izjumtól 35 km-re északnyugatra fekvő Scsurivkában. Scsurivka a Sziverszkij Donyec folyó nyugati partján fekszik, ami arra utal, hogy az orosz alakulatok vagy megpróbáltak átkelni, vagy sikeresen átjutottak ukrán fennhatóságú területre ezen a területen. Az orosz erők július 27-én felderítő műveletet hajtottak végre a Scsurivkától délnyugatra fekvő Csepil térségében. Ez a két adat együttesen arra utalhat, hogy az orosz haderő megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a jelenlegi Izjum-Szlovjanszk vonaltól északnyugatra tovább nyomuljon a Harkivi Területre, bár annak valószínűsége, hogy az orosz csapatok további területeket foglalnak el sikeresen a Harkivi Területen, továbbra is korlátozott.

Az orosz alakulatok továbbá folytatták a Harkiv-Donyecki terület határához közeli települések bombázását, és csapást mértek Dolina, Bohorodicsnye, Kurulka, Virnopillja és Mazanivka településekre. Az orosz tüzérség emellett lőtte Szlovjanszkot, és július 28-ról 29-re virradó éjszaka rakétacsapást mért Kramatorszkra.

Az orosz haderő július 29-én korlátozott támadást hajtott végre Sziverszktől keletre. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán csapatok megakadályozták egy orosz felderítő csoport előrenyomulását a Sziverszktől 5 km-re keletre fekvő Verhnokamjanszk közelében. Az orosz erők továbbra is folytatták a Sziverszkre és környékére irányuló légi és tüzérségi csapásokat.

Az orosz erők július 29-én folytatták a támadásokat Bakhmut északkeleti és délkeleti részén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Versina (Bakhmut-tól 10 km-re délkeletre) és Szemihirja (Bakhmut-tól 15 km-re délkeletre) térségében, és folytatták a Novoluhanszke térségéből történő előrenyomulási kísérleteket. Az orosz egységek emellett megkíséreltek előrenyomulni a Bakhmuttól mintegy 10 km-re északkeletre fekvő Szoledar környékén. Orosz és ukrán források azt is állították, hogy az orosz hadsereg légi és tüzérségi csapásokat mért közvetlenül Bakhmutra és a környező településekre.

Az orosz hadsereg július 29-én fokozta a támadásokat Donyeck város északnyugati peremén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdiivka, Kamjanka, Krasznohorivka, Vodjane és Piski közelében, amelyek mind Donyeck városától északra és északnyugatra fekszenek. A Donyecki Népköztársaság (DNK) milíciája azt állította, hogy az orosz és DNK erők Avdiivka térségében nem részletezett, de jelentős előrenyomulást hajtottak végre a településtől északra és keletre. Az orosz csapatok emellett folyamatos tüzérségi nyomást tartottak fenn az Avdiivka-Donyeck város érintkezési vonal mentén. Az orosz egységek valószínűleg ismét támadó hadműveletekbe kezdenek Avdiivka körül, hogy kiterjesszék a Donyeck város északnyugati szektorát körülvevő védelmi zónát, amint azt az ISW július 28-án értékelte.

A harcok Harkiv városától északra folytatódtak, július 29-én a terepviszonyok változásait nem sikerült nagyobb mértékben ellenőrizni. A geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz haderő az E40-es autópályától keletre, Borscsovától délnyugatra egy meg nem határozott időpontban csekély előnyre tett szert. Oleg Synegubov, a Harkivi Terület vezetője kijelentette, hogy az orosz erők S–300-as rakétákkal támadták Harkiv városát, és célba vették a Harkiv várostól 60 km-re északnyugatra fekvő Bohodukhivban, a Harkivi Területen található élelmiszertermelő infrastruktúrát. Az orosz erők folytatták a Harkiv várostól északra, északkeletre és keletre fekvő települések bombázását.

Az orosz egységek július 29-én korlátozott támadást kíséreltek meg Herszon területen, és folytatták az összecsapásokat az érintkezési vonal mentén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz előrenyomulási kísérletet Bilohirka irányában, két csapást mérve az orosz állásokra a Bruskinszkij körzetben, Herszon terület nyugati részén. Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról is beszámolt, hogy két orosz Ka–52-es helikopter támadást intézett Bila Krinyica (Bilohirka közelében) ellen, és megjegyezte, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz Ka–52-es csapáskísérletet Andriivkában, ugyanebben a térségben.[30] Az orosz erők július 28-29-én folytatták a nehéz tüzérségi csapásokat a polgári infrastruktúra ellen Mikolajiv városban és a Dnyipropetrovszki területen lévő Nikopolban. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az orosz erők 12 S–300-as rakétát vetettek be Mikolajiv város ellen Hola Prisztan irányából (Herszon várostól délnyugatra). A Dnyipropetrovszki Terület vezetője, Valentyn Reznicsenko jelentette, hogy az orosz csapatok 40 Grad rakétát lőttek ki a polgári infrastruktúrára Nikopolban. Az orosz egységek folytatták a déli tengely mentén a bombázást.


Az ukrán haderő július 29-én folytatta az orosz katonai infrastruktúra támadását a déli tengelyen. Dmytro Butrii, a Herszon terület vezetője kijelentette, hogy az ukrán erők csapást mértek egy orosz lőszerraktárra Brilivkában, körülbelül 64 km-re délkeletre Herszon városától. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán egységek két orosz lőszerraktárt semmisítettek meg a herszoni körzetben. Az orosz erők július 29-én folytatták a katonai felszerelések szállítását a zaporizzsjai területről a Herszoni Területre, valószínűleg az ukrán ellentámadásokra való felkészülés jegyében. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere arról számolt be, hogy az orosz haderő július 25. és 29. között naponta 3-4 katonai oszlopot mozgatott Melitopolon keresztül Herszon és a Krím felé.

Az orosz regionális kiadványok további önkéntes zászlóaljak toborzásáról és felállításáról számoltak be az orosz szövetségi szubjektumokon (régiókon) belül. Pjotr Mordovszkoj, a Burjátiai Regionális Adminisztráció elnökhelyettese közölte, hogy a Burjátiai Köztársaság július 13-án egyszeri 100 000 rubel (kb. 1600 dollár) kifizetését engedélyezte minden újoncnak a „Bajkál” önkéntes zászlóaljban. A Burjátiai Köztársaság jelenleg legalább középfokú végzettségű férfiakat toboroz a zászlóaljba. A „Taiga Info” helyi kiadvány arról számolt be, hogy július 11-én Andrej Travnyikov, a Novoszibirszki terület kormányzója elrendelte egy tartalékos zászlóalj felállítását a „különleges műveletben” való részvételre, de nem említette az Ukrajnába való bevetést.[39] A parancsban az Oktyabrszkij körzet (a Novoszibirszki terület egyik járása) 37 tartalékos toborzását kérték, ami arra utalhat, hogy a terület inkább tartalékosokat toboroz, mint korábbi katonai tapasztalattal nem rendelkező önkénteseket. A Taiga Info korábban arról számolt be, hogy egy meg nem nevezett novoszibirszki egyetem vezetősége május végén információt kért az alkalmazottak katonai igazolványairól, nemre és korra való tekintet nélkül, ami arra utalhat, hogy az egész területre kiterjedően folyamatban van a tartalékosok toborzása.

Az ukrán hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz haderő megalakítja a 3. hadtestet (AC) a Nyugati Katonai Körzetben, de nem világos, hogy milyen személyi állományt fognak benne alkalmazni. Az ukrán katonai főhírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője, Vadym Skibickij megjegyezte, hogy az orosz erők remélik, hogy augusztus közepéig megalakítják a 3. AC-t az újonnan alakult nyolc önkéntes zászlóaljból generált elégtelen létszám miatt. Szkibickij megismételte, hogy az orosz hadsereg 16 önkéntes zászlóalj megalakítását és lövészegységek felállítását tervezi szinte valamennyi szövetségi szubjektumban. Szkibickij megjegyezte, hogy az orosz hadsereg továbbra is tiszthiánnyal küzd, ami megnehezítheti a 3. AC megalakítását.


Az orosz megszálló tisztviselők a megszállt ukrajnai területeken egy „Együtt Oroszországgal” elnevezésű szervezetet népszerűsítenek, amely valószínűleg a megszállt Ukrajna orosz annektálására irányuló „alulról jövő” kezdeményezés látszatát kelti, és hamisított annexiós népszavazásokat készít elő a megszállt területeken. Vlagyimir Rogin orosz megszállási tisztviselő július 27-én a Russzkij Mir című orosz lapnak azt mondta, hogy „a mozgalom hatékony platformmá fog válni, amely felgyorsítja a régió Oroszországhoz való csatlakozásának folyamatát”. A „Readovka” orosz Telegram hírcsatorna július 26-án arról számolt be, hogy az Egységes Oroszország, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai pártjának tagjai és az Összoroszországi Népfront párt tagjai a megszállt ukrajnai területeken mindenfelé a szervezet székházaiban dolgoznak.[46] Az oroszországi Penzai terület kormányzója, az Egységes Oroszország vezető tagja, Oleg Melnicsenko július 29-én a Zaporizzsjai Területen lévő Tokmakban megnyitotta az „Együtt Oroszországgal” „humanitárius irodáját”.

A megszállt Herszonba irányuló ukrán ellentámadás lehetősége megzavarhatja az orosz kísérleteket az annexiós népszavazások előkészítésére és a herszoni civilek orosz útlevelek igénylésére való kényszerítésére. Az Ukrán Ellenállási Központ július 29-én jelentette, hogy az Egységes Oroszország megszálló hatóságai július 29-én elhagyták Herszon városát. A központ azt állította, hogy a párt tagjai „humanitárius tevékenység” álcája alatt annexiós népszavazásra készülnek a városban, és arra kényszerítik az ukrán civileket, hogy humanitárius segélyért cserébe orosz útlevelet regisztráltassanak. A Központ szerint a párttagok azért menekültek el, mert félnek egy ukrán ellentámadástól a városban az Antonivszkij híd július 26-i támadása után. Az ISW nem tudta megerősíteni az Ukrán Ellenállási Központ jelentését. Jurij Kotyenok orosz katonai blogger és a „KhersonLife” oroszbarát hírportál azonban július 29-én arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok július 30-án és 31-én nagyszabású „lakossági fórumot” tartanak „Együtt Oroszországgal” címmel Herszon városában, hogy „az önrendelkezési jog visszaadását és Dél-Oroszország lakosainak új történelmi sorsát” hirdessék, ahogyan egyes orosz források az ukrajnai Herszon területet emlegetik. Orosz források szerint több mint 500 küldött vesz majd részt. Az esemény lemondása, elhalasztása vagy alacsony részvételi aránya arra utal, hogy az Egységes Oroszország tagjai valójában elmenekültek a városból az ukrán ellentámadásra számítva.


A megszálló tisztviselők továbbra is korlátozzák az ukrán valuta használatát, és megpróbálják kikényszeríteni a megszállt területek rubelizálását, de lehet, hogy csak korlátozottan jutnak készpénzben rubelhez. Szerhij Haidai, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője július 29-én elmondta, hogy az orosz megszálló erők Kreminnában, Rubizsnyében és Popasznában nem állítottak fel és nem tartanak karban egyetlen bankautomatát sem azóta, hogy májusban elfoglalták ezeket a városokat, és hasonló a helyzet Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban is. Haidai elmondta, hogy az orosz megszállók megpróbálnak készpénzes nyugdíjat kiadni a megszállt területeken élő civileknek, de csak postai úton tudják biztosítani a nyugdíjat.

Mint láthatjuk, az orosz stratégia és taktika a kijevi visszavonulás óta nem változott: mindent bombáznak, ami magasabb fél méternél, tehát lehet belőle fedezék, aztán mikor kialakult a kősivatag, megpróbálnak bevonulni. Az ukrán fél inkább az utánpótlási vonalaikat próbálja elvágni és a lőszerraktáraikat megsemmisíteni, ugyanis nehéz akkor lőni, bombázni, ha nincs mivel – meglátjuk, melyik logika válik be.

Azonban a propaganda szempontjából az oroszok még a régi iskola hívei, vagyis ha valami disznóságot csinálnak, azonnal letagadják és elkezdenek össze-vissza beszélni, aminek rendszerint az ellenkezője sem igaz. Abban bíznak, hogy a közönség belefárad a szamárságaikba és inkább rájuk hagyja a dolgokat, de ez hadak idején nem működik. Akkor bizony élet-halál kérdése, mi igaz, mi nem. Ennek az orosz magatartásnak csodás gyöngyszeme a Cárgrád TV mai „híre”, aminek már a címe is szenzációsan hangzik:

AMERIKAI TÁBORNOKOKAT FOGTAK EL UKRAJNÁBAN!”

Nofene, mondja az olvasó, és vagy elhiszi látatlanban, vagy elolvassa. Én elolvastam, le is fordítom:

Július 28-29-én éjjel az ukrán fél csapást mért a jelenyivkai büntetőtelepre, ahol ukrán hadifoglyokat tartottak fogva, köztük azovista katonákat. A sztrájk következtében több mint 50 ember halt meg. Az orosz védelmi minisztérium szerint a fegyveresek HIMARS MLRS-eket használtak.

Ferenc Klincevics volt szenátor, az Afgán Veteránok Orosz Szövetségének vezetője arra a kérdésre válaszolt, hogy mit akart Kijev, amikor lecsapott a sajátjaira, és ki volt a felelős a döntésért.

Az ukrán fél eddig alig vett részt az offenzíva és a csapások terveinek kidolgozásában. Ezen a területen minden intézkedést a NATO tisztjei, mindenekelőtt az amerikai tábornokok ellenőriznek és korrigálnak – ők azok, akik a harci műveletek menetét irányítják. (…)

Az ukrán tisztek nem ölnék meg a sajátjaikat. Az amerikai oldalról érkezett a parancs, hogy elrejtsék azokat az információkat, amelyeket az ukrán hadsereg elfogott (például csak a külföldi szakemberek munkájáról az ország területén). (…)

A csapás a HIMARS és a pontos csapásbeállítást lehetővé tevő űrszatellitek segítségével, azaz a NATO rendelkezésére álló technológiai vívmányok felhasználásával elkövetett bűncselekmény volt. A lerombolt hadifogolytábor a nemzetközi jog szerint védelem alatt állt; egy ilyen bűncselekmény nyilvánosságot és nyomozást igényel – állapítja meg a szakértő.”
Tehát nem fogtak el senkit, se amerikai tábornokot, se Miki egeret, a tábornokok létezését abból feltételezi a „szakértő”, hogy „az ukránok nem lőnének a sajátjaikra”, ami igaz, de az fel sem vetődik benne, hogy lőhettek vagy robbanthattak az oroszok is, mert közelgett a szeptemberi rovancs. Prigozsinból kinézem különben. Égett már le a minszki levéltár ennél kevesebbért is (arra a levéltárra gondolok, amelyikben Illés Béla Guszev kapitány iratait találta).

Ma valami propaganda-világnap lehet, ugyanis a RIA Novosztyi nem csak Olenivka, de Bucsa ügyében is vezető anyagot hozott le. Tényleg képesek voltak ezt mai dátummal kiadni (majd meglátják, miért fontos a keltezés):

Moszkva, július 30. – RIA Novosztyi. Adrien Bocquet francia önkéntes és író, volt katonatiszt, aki Ukrajnában járt, a RIA Novosztyinak elmondta, hogy szemtanúja volt egy provokáció előkészületeinek Kijev külvárosában, Bucsában.

Bocquet áprilisban kétszer is ellátogatott Ukrajnába, hogy humanitárius segélyt, orvosi felszerelést és gyógyszereket szállítson. A lengyel–ukrán határon és Bucsában is járt, és látta, amint orosz hadifoglyokat kínoznak és gyilkolnak, valamint az ukrán hadsereg mészárlást rendez a civilek ellen. Elmondása szerint, szemtanúja volt orosz hadifoglyok kínzásának és megölésének egy hangárban, Bucsa északi részén. Ez április elején történt, vagyis akkor, amikor az ukrán hadsereg már több napra visszaszerezte a város feletti ellenőrzést.

Bocquet elmondta, hogy gyakran érintkezett az AFU és az Azov harcosaival, és megdöbbentette őt az oroszokkal, zsidókkal és más fajú emberekkel szembeni embertelen bánásmódjuk.

Sokat kellett színlelnem, hogy ne mutassam ki a véleményemet és az érzelmeimet, és mindenekelőtt, hogy ne mutassam ki, hogy nem értek egyet a véleményükkel. Nem értek egyet a náci ideológiájukkal, különösen, amikor a zsidókkal és a színesbőrűekkel szembeni magatartásukat fejezték ki, mert ezek nagyon kegyetlen kijelentések voltak. És először is az oroszok iránti gyűlöletről beszélek, mert (…) „orosz kutyáknak” hívnak titeket. Mint egykori katonát, ez meglepett engem. Mert minden azt mutatta, hogy a fő céljuk az „orosz kutyák” megkínzása és megölése volt anélkül, hogy a lakosság felszabadításáról beszéltek volna” – emlékezett vissza az önkéntes.

Azt is végignézte, ahogy Bucsában provokációra készülnek, hogy az orosz hadsereget civilek lemészárlásával vádolják.

Amikor autóval Bucsába hajtottunk, én ültem az anyósülésen. És ahogy áthajtottunk a városon, emberi holttesteket láttam az utcák szélén, és ugyanakkor azt is láttam, hogy emberi holttesteket szedtek ki a teherautókból, és a földön fekvő testek mellé fektették őket, hogy az emberek tömeges meggyilkolásának látszatát keltsék” – mondta Bocquet.

Hozzátette, hogy a közelben újságírók voltak, akik azonnal filmezni kezdtek, amint a testekből több összegyűlt.”
Szemenszedett hazugság, nem egyéb – de honnan tudom, hogy az? Onnan, hogy Bocquet ezt a mesét, amit a RIA Novosztyi friss szenzációként tálal, már előadta május 10-én, a francia Sud rádióban. Vesztére, ugyanis utánanéztek a történetének, és minden pontját megcáfolták. Bocquet például sosem volt katonatiszt, sosem járt Bucsában – Lvivben járt, kétszer, de ott meg egy rakétatámadástól eltekintve nem voltak harci cselekmények, orosz katonák meg pláne nem jártak – sőt, 2022 áprilisának második felében, amikor Bocquet azt állította, hogy Ukrajnában tartózkodott, már nem folytak hadműveletek Bucsában, és orosz katonákat sem ejtettek fogságba. A várost február végétől április 1-jéig szállták meg az orosz csapatok. Adrien Bocquet akkor viszont nem lehetett Bucsában, hogy megfigyelje „a háborús bűnöket elkövető neonácikat”. Mindezt a Franceinfo és a Stopfake.org ellenőrizte, bizonyította és tette közzé, ha én megtaláltam a cáfolatokat egy Google-kereséssel, a RIA Novosztyi szerkesztői is rájuk bukkanhattak volna. De nem keresték, hiszen tudták, hogy Bocquet hazudik. Azt is tudták, hogy nem új a sztori, ugyanis megírták már május 18-án is.

Azért ennyire hülyének mégsem kéne nézni az olvasókat. Nem vezet jóra. Még a végén hitelét veszíti az orgánum.

Végezetül a sok homályos történet után egy valódi horror következik. Ezt tényleg csak az erős idegzetűek olvassák, és nekik sem árt egy féldeci, mielőtt nekikezdenének.

Mint a Meduza írja:

Az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított egy videófelvétel miatt, amelyen „az orosz fegyveres erők egyenruháját viselő személyek kínoznak egy foglyot, aki az ukrán fegyveres erők katonáinak egyenruháját viseli”.

A vizsgálatot a „háborús törvények és szokások megsértése” cikkely alapján folytatják le.

A vizsgálatot kiváltó videó a hét közepén került fel az internetre. Nem ismert, hogy hol és mikor forgatták.

Ezen a videón egy megkötözött férfi – feltehetően egy elfogott ukrán katonatiszt – nemi szervét vágják le. Később egy másik videót is közzétettek, amelyen a férfit főbe lőtték.

Miután a videó elterjedt, megpróbálták azonosítani a férfit kínzó férfit. Jellegzetes kalapja került a képbe; ugyanezt a kalapot viselte egy ismeretlen fegyveres férfi a RIA Novosztyi videójában, amely a szeverodonyecki Azot üzemnélbevetett „csecsen Akhmat és az LNR népi milícia” harcosairól szól, valamint a Vojnaja Hronika hasonló videójában is.”
Láttam a videót és tényleg ezt mutatja: de nem közlöm, mert még a távolabbi rokonságomat is örökre letiltaná a Google. Meg azért sem, mert olyan mértékben undorító, hogy annak örülök, ha sikerül elfelejtenem, nem szeretném ezzel sokkolni az olvasókat.

Szóval, az oroszok azt állítják, nem mészároltak Olenivkában, nem mészároltak Bucsában, nem kínoztak meg, nem kasztráltak és nem lőttek főbe senkit, mindent azok az átkozott „amerikai tábornokok” műveltek, és aki ezt nem hiszi el, az gonosz, hazudik, lop, csal, festi magát, és nem utolsósorban – amerikai tábornok.

Akkor, kérem, szólítsanak mától tábornok úrnak.

Az amerikai tábornokok meg persze az Azovsztal pincéjétől a Föld középpontjáig terjedő alagútrendszerben bujkálnak, és pikkelyesek, mert gyíkemberek. Gyerekeket esznek és szüzek vérét isszák.

Már az is baj, hogy elvárják a világtól, hogy udvariasan úgy tegyen, mintha elhinné ezt a rengeteg ocsmány, szemtelen hazugságot, de a valódi baj az, hogy van, aki tényleg elhiszi.

Az olyan költözzön is Oroszországba.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!