Szele Tamás: Propagandapingpong

Az orosz invázió Ukrajnában tovább zajlik, sőt, mintha nem is egy, hanem két háborút látnánk, ugyanis az oroszok északon aktívabbak, az ukránok délen, menet közben pedig dolgozik a propaganda, sőt, mi több, mintha kifejezetten sportolna, konkrétan aszteliteniszezne, és állítólag az oknyomozó újságírók is lopják az orosz harci repülőgépeket.

Szóval, zajlik az élet. Ma – mint mindig – először a harctéri hírekkel foglalkozom, az ISW napi jelentése alapján, majd bemutatom a TASZSZ és az észak-koreai KCNA között lezajlott propagandaszervát, elmesélem, hogyan lopott volna harci repülőgépeket a Bellingcat portál, végül pedig elmondom, miért kellett menekülnie Helga Pirogova novoszibirszki önkormányzati képviselőnek.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

Az ukrán hatóságok egyre inkább elismerik az ukrán ellentámadást a Herszoni Területen. Szerhij Hlan, a körzet közigazgatási tanácsadója július 24-én kijelentette, hogy az ukrán erők ellentámadást folytatnak Herszon területén. Július 23-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az ukrán csapatok „lépésről lépésre” haladnak előre Herszon környékén. Nyilatkozatából nem derül ki egyértelműen, hogy kisebb, folyamatban lévő ukrán előrenyomulásra utal-e a Herszoni Területen, vagy egy szélesebb körű ellentámadásra. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága július 24-én jelentette, hogy az ukrán hadsereg tűz alá veszi az orosz szállító létesítményeket a Herszoni Területen, hogy akadályozza a manőverezőképességet és a logisztikai támogatást. Ez a tevékenység összhangban van egy aktív ellentámadás támogatásával vagy egy közelgő ellentámadás előkészítésével. Khlan azt is elmondta, hogy a Herszon város körüli, orosz ellenőrzés alatt álló hidakra mért ukrán csapások célja csak az, hogy megakadályozzák az orosz hadsereget abban, hogy felszerelést szállítsanak a városba anélkül, hogy megakadályoznák az élelmiszerek és más alapvető fontosságú javak bejutását a városba.

Az orosz nacionalista információs térben tovább nő a riadalom, ahogy az orosz hadműveletek üteme lelassul a kulcsfontosságú orosz logisztikai és parancsnoki csomópontok elleni sikeres ukrán nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) segítségével mért csapások miatt. A Moscow Calling, egy közepes méretű, 31 000 előfizetővel rendelkező orosz Telegram-csatorna február 24. óta közzétett egy értékelést az ukrajnai orosz műveletek egészéről. A Moscow Calling a háború három különböző szakaszát határozta meg – az első a kezdeti inváziótól az orosz csapatok Kijev, Szumi és Csernyihiv megyékből való kivonásáig, a második pedig az ettől az időponttól a nyugatiak által biztosított HIMARS-ok bevetéséig terjed. A Moscow Calling elsősorban a HIMARS megérkezését határozta meg a háború egyértelmű fordulópontjaként, és kijelentette, hogy a korábban biztosított nyugati fegyverrendszerek (mint például a NLAW-k, Javelinek, Stingerek és Bayraktarok) nagyon keveset értek el az orosz tüzérségi bombázással szemben (nem tüzérségi támadás kivédésére tervezték vagy szánták őket), de a HIMARS mindent megváltoztatott az ukrajnai orosz képességek tekintetében. A Moscow Calling erősen célozgatott arra, hogy az orosz raktárak, kommunikációs csomópontok és hátországi bázisok elleni közelmúltbeli ukrán csapások pusztító és potenciálisan visszafordíthatatlan hatással vannak a jövőbeli orosz offenzívákra.

Ez a poszt összhangban van a nyugati védelmi tisztviselők korábbi jelentéseivel, amelyek szerint az orosz csapatok kénytelenek különböző HIMARS elleni taktikákat alkalmazni a harctéren, beleértve az álcázási eszközöket és a felszerelési csoportosulások helyének állandó változtatását. Ezek a mérséklő taktikák akadályozzák az orosz erőket abban, hogy a háború során széles körben alkalmazott masszív tüzérségi sortüzeket vezessenek, amint azt a NASA Fire Information for Resource Management (FIRMS) adatai is bizonyítják, amelyek a HIMARS ukrajnai bevezetése óta következetesen kevesebb megfigyelt hőanomáliát mutatnak a donbásszi frontvonal felett.

A Kreml valószínűleg növekvő (bár még mindig nagyon korlátozott) belföldi ellenérzésekkel szembesül az etnikai kisebbségi enklávékon belül, amelyek aránytalanul nagy terhet viselnek a Kreml erőfejlesztő törekvései miatt. Vaszilij Matenov, az „Oroszországi Ázsiaiak” csoport alapítója július elején kijelentette: hivatalosan is bejegyeztette a szervezetet, hogy a „veszélyeztetett és kis létszámú népekért szálljon síkra, amelyeket az orosz állam diszkriminál.” Matenov hangsúlyozta, hogy az ” Oroszországi Ázsiaiak” előzetes célja az ukrajnai háború leállítása a kisebbségi csoportok katonáinak harctéri haláláról szóló lesújtó statisztikák miatt. Hasonlóképpen, Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója ukrán forrásokra hivatkozott, amelyek szerint az orosz hatóságok háromszoros összeget fizetnek az elhunyt moszkvai katonák családjainak, mint a kisebbségi dominanciájú burját régióból származó katonák családjainak. Amint arról az ISW korábban beszámolt, Tuvában és Burjátföldön már megalakultak az etnikai kisebbségi enklávék tiltakozó csoportjai, és ezek a közösségek valószínűleg továbbra is tiltakozni fognak az ellen, hogy a Kreml az orosz társadalom periferiális csoportjaiból vonja el a harci erőt.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az ukrán hatóságok egyre inkább elismerik az ukrán ellentámadó hadműveleteket Herszon területén.
   • A Kremlnek szembe kell néznie az etnikai kisebbségek növekvő (bár még mindig nagyon korlátozott) belföldi ellenvéleményével, akik aránytalanul nagy terhet viselnek az ukrajnai orosz háborúban.
   • Az orosz csapatok július 24-én korlátozott támadásokat kíséreltek meg Szlovjanszktól északnyugatra, Sziverszktől keletre és Bakhmuttól délre.
   • Az ukrán csapások az elmúlt héten megrongálták mindhárom, orosz ellenőrzés alatt álló hidat, amelyek Herszon városába vezetnek.
   • Az orosz hadsereg korlátozott támadásokat kísérelt meg a Herszon területen.
   • A Kreml folytatta a regionális önkéntes zászlóaljak felállítását, és kihasználja a katonai magáncégek toborzási kampányait a harci erő előállítása érdekében.
   • Az orosz megszálló hatóságok folytatták a megszállt területeken az annexiós népszavazások előkészítését, és orosz civileket toboroznak az újjáépítési erőfeszítésekhez.

Az orosz hadsereg július 24-én korlátozott szárazföldi támadást hajtott végre Szlovjanszktól északnyugatra. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatoknak nem sikerült átvenniük az ellenőrzést a Szlovjanszktól 20 km-re északnyugatra fekvő Bohorodicsnye felett[15] Az orosz erők folytatták a tüzérségi csapásokat az Izjumtól délkeletre fekvő településekre a Harkiv-Donyecki terület határa mentén; lőtték Krasznopillját, Dolinát, Dibrovnét és Adamivkát; és további településekre mértek csapást Izjumtól délnyugatra, Barvinkove környékén.

Az orosz csapatok július 24-én folytatták a támadásokat Sziverszktől keletre. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Verhnokamjanka és Bilohorivka nyugati oldalán Verhnokamjanka felé, 5 km-re keletre Sziverszktől. Az orosz védelmi minisztérium jelezte, hogy az orosz ellentűz a Sziverszktől keletre lévő ukrán lőállások elfojtására összpontosított, ami összhangban van az ukrán jelentésekkel, amelyek szerint az orosz tüzérség továbbra is tüzelt a Luhanszki Terület határa és Sziverszk közötti területen lévő településekre.

Az orosz egységek július 24-én folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmuttól délre. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok továbbra is harcolnak a Vuhledar erőmű és Novoluhanszke ellenőrzéséért, és hogy az orosz erőknek nem sikerült előrenyomulniuk Rotiból Szemihirjába, mintegy 20 km-re délkeletre Bakhmutból. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok megpróbálnak kedvező körülményeket teremteni a Vuhledar erőmű elfoglalásához. A Bakhmuttól délre történő korábbi orosz előrenyomulási kísérleteket nagyrészt a Szvitlodarszk térségében lévő vízi létesítmények akadályozták meg, ami arra utal, hogy az orosz erők valószínűleg azt remélik, hogy a Vuhlehirske víztározó északi partján megvethetik a lábukat, és viszonylag egyenletes terepen át észak felé haladva előrenyomulhatnak Bakhmut felé.

Az orosz csapatok nem hajtottak végre megerősített támadást Avdijivka felé, ám az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén lévő ukrán állásokat lőtték.

Az orosz erők nem hajtottak végre támadást, de július 24-én folytatták a légi és tüzérségi csapásokat Harkiv város körzetében. Az orosz haderő légicsapásokat hajtott végre a Harkiv várostól mintegy 55 km-re délkeletre fekvő Verhnij Szaltiv és Moszpanove ellen, valamint cső- és rakéta-tüzérségi csapásokat mért Harkiv városára és az északra, északkeletre és délkeletre fekvő településekre július 24-én.

Az ukrán csapások az elmúlt héten, július 24-től mindhárom, orosz ellenőrzés alatt álló, Herszon városba vezető hidat megrongálták. Az ukrán erők július 24-én csapást mértek a Nova Kakhova vízerőmű gátja feletti hídra, megrongálva az utat, de a személygépkocsik még mindig átmehetnek a hídon. Orosz források azt állították, hogy Ukrajna HIMARS-okat használt a hídra mért csapáshoz, és arról számoltak be, hogy a híd javítása már folyamatban van. A július 23-án készült felvételeken személygépkocsik közlekednek az Antonivszkij hídon hagyott lyukak körül, ami arra utal, hogy a szabadon álló Antonivszkij híd sérülése összetettebb lehet, mint a Nova Kakhova hídé.

Ukrán partizánok július 23-ról 24-re virradó éjszaka felrobbantottak egy orosz ellenőrzés alatt álló vasútvonalat a Zaporizzsjai területhez tartozó Novobohdanivka közelében, 30 km-re északra Melitopoltól. Az utóhatásról készült geolokációs felvételeken egy Novobohdanivkában lévő vasúti csomóponton hasadások láthatók, amelyek elvágják a Zaporizzsjai Területhez tartozó Vasziljivkát és Tokmakot a Melitopolba vezető fő vasútvonaltól. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők a vasútvonalat arra használják, hogy felszerelést és személyzetet szállítsanak Melitopolból Vasziljivka és Tokmak felé.

Ukrajna fő hírszerzési igazgatósága (GUR) július 23-án sürgős üzenetet adott ki, amelyben felszólította a megszállt Enerhodarban, a Zaporizzsjai Területen és a környező vidéken élő civileket, hogy szolgáltassanak információkat az oroszokról és azok mozgásáról Enerhodarban. A GUR jelentése kifejezetten kérte a lakosokat az orosz erők szálláshelyeinek és telepítési pontjainak címére és geolokációs koordinátáira, az orosz földi kommunikációs vonalakra, a helyi megszálló hatóságok lakóhelyére, valamint az összes orosz kollaboráns és szimpatizáns életrajzi adataira, beleértve a neveket, címeket és munkahelyeket.

Az orosz erők július 24-én korlátozott támadásokat kíséreltek meg a Herszoni Területen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán erők visszaverték ezeket Szuhij Sztavok-Andrijivka és Bruskinszkij-Bilohirka irányában, az Inhulec folyón lévő ukrán hídfő közelében, Davidiv Bridtől délre. Nem valószínű, hogy a hídfő körüli harcok a fő ukrán ellentámadási erőfeszítés részei vagy közvetlen ellenlépései. Az orosz erők a jelentések szerint több S–300-as légvédelmi rakétát vetettek be szárazföldi célpontok ellen Mikolajiv városában. Tűz ütött ki egy olajraktárnál Sznihurivkától északra, ahol az orosz erők korábban is hajtottak végre csapásokat. Az orosz erők folytatták a tüzérségi támadásokat az érintkezési vonal teljes hosszában. Az ukrán ellentűz csapást mért egy orosz S–300-as rakétaindító ütegre, a jelentések szerint HIMARS-okkal, a Herszoni Területen található Zelenotropinszke közelében. Az orosz és ukrán forrásokból származó felvételek és képek a területről két megsemmisített S–300-as indítóállást mutatnak. Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy az ukrán erők július 23-ról 24-re virradó éjszaka az oroszok által megszállt melitopoli repülőteret is támadták, és az orosz egységek sikertelenül próbálják helyreállítani a repülőteret.


A Kreml továbbra is regionális alapú önkéntes zászlóaljakat állít fel Ukrajnában történő bevetés céljából. Artem Vikharev, a Vologdai Terület Cserpovec körzetének katonai komisszárja július 20-án bejelentette, hogy a Vologdai Terület harci zászlóaljat állít fel. A vologdai alakulat valószínűleg egy tüzérségi zászlóalj lesz. Vikharev kijelentette, hogy az önkénteseket nem megnevezett tüzérségi egységekhez küldik, amelyeket a Leningrádi Területen lévő Lugában alakítanak. Luga ad otthont egy nagy tüzérségi gyakorlótérnek és a 9. gárdista tüzérdandár (a 6. Összhaderőnemi Hadsereg) bázisának. Maria Butina, az orosz Állami Duma tagja július 13-án bejelentette, hogy a Kirovi Terület megalakítja a „Vjatka” önkéntes zászlóaljat, amely állítólag július 9-én már szinte teljes egészében összeállt. Nem világos, hogy a „Vjatka” zászlóaljat e cikk megjelenésekor már kiképzőtérre vagy Ukrajnába vezényelték-e. Az ISW ennek megfelelően frissítette az orosz szövetségi alanyok „önkéntes” egységeket létrehozó térképét.

Az orosz katonai vezetés kihasználja a katonai magáncégek (PMC-k) által végrehajtott toborzási akciókat a harci állomány pótlására. A 72ru oroszországi Tyumeni Területen működő hírportál arról számolt be, hogy a Wagner Group PMC már július 9-én aktívan toborozta a Tyumeni Terület lakóit egyéves szerződés keretében ukrajnai bevetésre. Ez összhangban van a Meduza független lettországi székhelyű orosz nyelvű újság jelentésével, amely szerint a Wagner Group egységei egyre inkább az orosz fegyveres erők elsődleges „csapásmérő csoportjaiként” működnek, és „bérbe adják” őket előre telepített orosz egységeknek. A Meduza arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban utasította a Wagner-csoport egyes alakulatait, hogy Szíriában, Líbiában és más afrikai helyszínekről Ukrajnába vezényeljék át őket, és hogy a Wagner-csoport részvétele Popaszna elfoglalásában növelte népszerűségüket, és valószínűleg a toborzási képességüket is. Meduza azt is megjegyezte, hogy a PMC más elemei, például a „Redoubt” PMC égisze alatt alakult csoportok gyorsan megalakultak, és nagyrészt volt katonákból, valamint „feketelistára került” tisztekből állnak.


Az orosz megszálló tisztviselők folytatták a megszállt ukrán területek Orosz Föderációba való integrálását célzó népszavazások előkészületeit. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere július 24-én arról számolt be, hogy az orosz erők szeptember elején ál-referendumokat terveznek tartani a megszállt ukrán területeken, ami összhangban van az ISW értékelésével a Kreml potenciális annexiós menetrendjéről. Szerhij Hlan, a Herszoni Terület közigazgatási tanácsadója július 23-án arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok hét tagú választási bizottságokba várják a lakosság jelentkezését a Herszonban tartandó népszavazáshoz.

Az orosz hatóságok igyekeznek kihasználni a hazai orosz munkaerőt Ukrajna elpusztított területeinek „újjáépítésére”. A 72ru című tyumeni területi hírportál június 24-én arról számolt be, hogy orosz tisztviselők a tyumeni terület polgárait toborozzák a donbászi területek polgári infrastruktúrájának újjáépítéséhez. A 72ru arról számolt be, hogy az orosz tisztviselők akár 200 000 rubelt is felajánlanak tyumeni lakosoknak 30 vagy 60 napos munkavállalói turnusokért. A jelentés szerint a Sztrojkom toborzó cég csak büntetlen előéletű férfiakat fogad, és fizetik az utazást, a szállást és az étkezést.

Eddig a harctéri hírek, északon nincs orosz siker, délen nincs ukrán vereség, de minden arra utal, hogy még csak az elején járunk a tervezett offenzíváknak. Herszon visszafoglalása két embercsoportnak okozna átmeneti fejfájást: a helyi kollaboránsoknak, bár nekik ez hamar elmúlna, minden egyéb érzésükkel együtt és az Oroszországhoz szintén csatlakozni kívánó transznisztriai kormánynak, amely így elveszítené még a lehetőségét is annak, hogy szárazföldi összeköttetése legyen Moszkvával. Hogy aztán mihez kezdenek, azt majd meglátjuk, most nézzük, mi zajlik a propaganda frontján, mely ebben a háborúban van olyan fontos – ha nem fontosabb! – mint a valódi harctér.

Kérem szépen, asztalitenisz-mérkőzés zajlik, egymásnak szerválgatja az álhíreket az orosz TASZSZ és az észak-koreai KCNA hírügynökség. Ugyebár, ma közölte a TASZSZ, miszerint:

TOKYO, július 25. /TASZSZ/. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) olyan állításoknak adott hangot, hogy az Egyesült Államok biológiai laboratóriumok globális hálózatát hozta létre, többek között Ukrajna területén, „biokémiai fegyverek” előállítására – jelentette az ügynökség hivatalos honlapján.

Ma az USA nemcsak számos biológiai laboratóriumot hozott létre több tíz országban és régióban, köztük Ukrajnában, a nemzetközi szerződések és megállapodások figyelmen kívül hagyásával, hanem felgyorsította az emberiség életét és biztonságát fenyegető biokémiai fegyverek kifejlesztését is” – jelentette az ügynökség.

A KCNA szerint: „Ismeretes, hogy a biológiai laboratóriumok elosztási táblázata, amelyet az USA a világ különböző részein hozott létre, egybeesik a világban az elmúlt években kitört betegségek és vírusok területeinek táblázataival”.

Korábban az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov azt mondta, hogy az orosz erők az ukrajnai különleges katonai művelet során olyan bizonyítékokat tártak fel, amelyek arra utalnak, hogy a kijevi rezsim sürgősen eltakarította egy Ukrajnában végrehajtott és az amerikai védelmi minisztérium által finanszírozott katonai biológiai program nyomait.”

Mihez kezd az ember egy ilyen hírrel? Az olvasó vérmérséklet szerint és szimpátia alapján vagy elhiszi, vagy nem, a tapasztalt külpolitikai újságíró előbb utánanéz, hogy írt-e ilyent a KCNA. Írt bizony, csak sokkal szebben, engedelmükkel az eddigieket nem ismételném, csak a cifrább szóvirágokat és a fontosabb elemeket mutatnám be az észak-koreai hírből, mely tegnap jelent meg.

Phenjan, július 24. (KCNA)

Az orosz parancsnok biológiai terrorizmus támogatójának nevezi az Egyesült Államokat

A közelmúltban az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek parancsnoka nyilvánosságra hozta, megemlítve az Egyesült Államok Ukrajnában megkísérelt biológiai fegyverfejlesztését, hogy az Egyesült Államok az 1950-es években, a koreai háború idején baktériumháborút folytatott.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok biokémiai hadviselést folytatott Koreában, miután adatokat kapott a császári japán hadsereg 731-es egysége által kutatott biológiai fegyverekről, hozzátéve, hogy az amerikai hadsereg akkori 38 pilótája tanúskodott ilyen atrocitásokról.

Az Egyesült Államok e bűntettét már a háború csúcspontján a baktérium- és vegyi hadviselésben közvetlenül részt vevő amerikai hadifoglyok tanúvallomásai, valamint a Demokratikus Jogászok Nemzetközi Szövetsége és a Nők Nemzetközi Demokratikus Szövetsége tényfeltáró csoportjainak és egy tekintélyes tudósokból álló nemzetközi tényfeltáró csoportnak a vizsgálata is nyilvánvalóan igazolta.

E mögött az USA sötét szándéka húzódik meg, hogy mindenáron eltussolja a nemzetközi közösség által elítélt baktérium-háborúval kapcsolatos atrocitásait, és folyamatosan bővítse a katonai biológiai potenciált.

Ezt bizonyítja az a tény, hogy az USA által Ukrajnában titokban működtetett biológiai laboratóriumokat Oroszország fedezte fel.

Az USA ahelyett, hogy őszintén beismerné ezt a bűntettet és bocsánatot kérne érte, mindenféle trükkökhöz folyamodik, hogy eltussolja azt.

Ami még rosszabb, Oroszországot „háborús bűnös államnak” bélyegzi, és hamis pletykákat terjeszt arról, hogy „Oroszország biológiai és vegyi fegyvereket fog használni Ukrajnában”.

Ez alig különbözik az Egyesült Államok múltbeli viselkedésétől, amely a KNDK-t minden alap nélkül „biokémiai fegyverfejlesztőnek” vagy „tömegpusztító fegyverek elterjesztőjének” bélyegezte, valahányszor kiderült, hogy a KNDK megfojtására irányuló förtelmes tervét elvetette.

Nem véletlenek azok az állítások, amelyek szerint az USA áll a nemzetközi közösséget összezavaró rosszindulatú járványválság mögött.

Valójában az USA az emberiséget pusztulásba taszító biológiai terrorizmus gonosz támogatója.

Ahhoz, hogy az emberiség szerencsétlenségtől mentes békében élhessen, szükség van arra, hogy elszámoljon a gonosz birodalom, az USA bűneivel.”
Hogy miket vallottak be az amerikai pilóták hetven évvel ezelőtt és milyen kínzások hatására, az más kérdés, de vegyük ezt a két egymásba gabalyodott hírt, mármint a logikai értéküket. Mit mond a TASZSZ?

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) olyan állításoknak adott hangot, hogy az Egyesült Államok biológiai laboratóriumok globális hálózatát hozta létre, többek között Ukrajna területén, „biokémiai fegyverek” előállítására.”

Mondott ilyent a KCNA? Nem mondott. A KCNA azt mondta, hogy:

A közelmúltban az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek parancsnoka nyilvánosságra hozta, megemlítve az Egyesült Államok Ukrajnában megkísérelt biológiai fegyverfejlesztését, hogy az Egyesült Államok az 1950-es években, a koreai háború idején baktériumháborút folytatott.”

Tehát arról beszélt, amit az orosz parancsnok mondott, egészen pontosan a TASZSZ-nak, nem saját hírt közölt, annyit tud az ukrajnai „biolaborokról”, amennyit mondtak nekik, maximum azt tette hozzá, hogy „szerintünk nálunk is volt hetven éve ilyesmi”. Magyarul: visszaszerválta a TASZSZ-nak a saját hírét, kicsit megfejelve, kidíszítve pár átokkal és becsületsértéssel, a TASZSZ pedig most bizonyítékként, de legalábbis megerősítésként hivatkozik arra, hogy a KCNA rá hivatkozott.

Álmomban két hírügynökség voltam és hazudoztam egymásnak.

De haladjunk, mert ránk vár az el nem lopott harci gépek esete. Annak is TASZSZ-hír az eredete, idézem is:

MOSZKVA, július 25. /TASS/. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsította a NATO különleges szolgálatai által felügyelt ukrán katonai hírszerzésnek az orosz légierő repülőgépeinek eltérítésére irányuló műveletét – közölte hétfőn a TASZSZ-szal az FSZB PR-központja (CPR).

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat leleplezte és elfojtotta az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának a NATO különleges szolgálatai által felügyelt műveletét az orosz légierő harci repülőgépének eltérítésére” – közölte a hivatal.

Az FSZB arról számolt be, hogy „az ukrán katonai hírszerzés tisztjei országuk politikai vezetésének nevében eljárva megpróbáltak orosz katonákat toborozni, pénzt és az Európai Unió valamelyik országának állampolgárságára vonatkozó garanciákat ígérve. Az ukrán hírszerzés tisztjei arra próbálták rávenni őket, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött repülőtereken repüljenek és szálljanak le.”

Mint az orosz különleges szolgálat megjegyezte, az FSZB kémelhárító szolgálatának felderítése révén ezek a tervek lehetővé tették több ukrán katonai létesítmény elleni támadást is. „A művelet során az orosz kémelhárítók olyan információkhoz jutottak, amelyek segítették fegyveres erőinket abban, hogy csapást mérjenek számos ukrán katonai létesítményre” – jelentette az FSZB. Emellett azonosították a műveletben részt vevő ukrán hírszerzőket és bűntársaikat.”
Ahogy Moric Moricovics a katonai repülést elképzeli. Ez a történt inkább hasonlít az amerikai polgárháború egyik mozzanatára, melynek során Thomas R. Sharp ezredes egy év leforgása alatt a B & O (Baltimore & Ohio) vasúttársaság nem kevesebb, mint tizenkilenc mozdonyát lopta el, ugyanis Délen vasútvonal volt, állomás volt, szemafor volt, csak gépipar nem volt, és ott állt a büszke Richmond mozdonyok nélkül, még venni sem tudtak sehonnan, lopni kellett. Sharp ezredes egyébként lóvontatással lopta a mozdonyokat, többé-kevésbé szétszedett állapotban, de így sem lehetett hétköznapi látvány, ahogy a poros országúton negyven ló húzott egy „tevehátú” vontatómozdonyt.

Térjünk vissza Ukrajnába: lehetséges ez? Nem, nem lehetséges, eltekintve a szervezési-műszaki akadályoktól is: ez egy kémregénynek, propagandahírnek tűnik, túl kerek, ráadásul az orosz állami médiában már meg is kezdte az önálló evolúcióját. A Mediazona gyűjtötte össze a fejlődéstörténetét:

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy leállította az ukrán hírszerző szolgálat akcióját, amely az ügynökség szerint orosz pilótáknak egy európai uniós ország állampolgárságát és pénzt ajánlott fel egy katonai repülőgépért. Erről a RIA Novosztyi számolt be az ügynökség sajtószolgálatára hivatkozva.

A „Rosszija 24” sugárzott egy felvételt egy katonatiszt és egy férfi közötti beszélgetésről, akit az adásban az ukrán különleges szolgálatok alkalmazottjaként jellemeztek. Kétmillió dollárt ajánlott a gépért. Szándékának megerősítése érdekében a pilótáktól állítólag azt követelték, hogy vegyenek fel a hatóságok tevékenységét bíráló videókat, amiért egyenként 4 és 7 ezer dollár közötti összeget ajánlottak fel.

Az FSZB azt állítja, hogy az orosz hadsereg azonnal jelentette a repülőgépek „eltérítésére” tett ajánlatot, és az ügynökség „operatív játékot” indított, többek között ezen keresztül azonosította az összes érintettet. Közülük Hriszto Grozev újságírót nevezi meg a szolgálat. A rendfenntartók szerint futárokat bérelt fel, akik egy videóért pénzt adtak át az egyik katonának. „A pénzt lefoglaltuk, most Donyeck és Luhanszk újjáépítésére fordítjuk” – idézte a híradó az FSZB-t.

Az ügynökség arról is beszámolt, hogy őrizetbe vettek egy Dinar nevű férfit, akit az adásban „futárkoordinátorként” és az újságíró által felbérelt egyik lány szobatársaként jellemeztek. „Valójában haragot érzek Hriszto Grozev iránt, végül is bíztam benne, mint emberben, hogy soha nem fog felültetni, ezért könnyen belementem mindebbe. Teljesen biztos voltam benne, hogy senki sincs veszélyben” – mondja Dinar az FSB videójában.

A RIA Novosztyi szerint a szolgálat szerint az ukrán titkosszolgálat azt javasolta a pilótáknak, hogy először utaljanak előleget egy külföldi bankban nyitott számlára, készítsenek útlevelet a rokonaiknak, és vigyék ki őket az országból. A repülés előtt a katonaságnak azt tanácsolták, hogy a navigátort klofelinnel mérgezzék meg – mondta az ügynökség.”
Azt tudjuk, hogy az FSZB nem szereti Hriszto Grozevet, a Bellingcat oknyomozó portál főszerkesztőjét, minek következtében Grozev sem szereti az FSZB-t és sok borsot törnek egymás orra alá (Grozev segített Navalnijnak leleplezni az őt megmérgező ügynököket, amiből világméretű röhögés lett), de azért nem hinném, hogy Grozev repülőgépet lopatna. Nem olyan embernek ismerik. De akkor hogyan került az ügybe? A Szabadság Rádió orosz szolgálata szerencsére megtalálta őt és megkérdezte.

Kiderült, hogy nem vett ő részt a titkosszolgálatok semmilyen műveletében. A Bellingcat csapata egy oknyomozó dokumentumfilmet forgatott arról, hogy az FSZB és az ukrán különleges szolgálatok hogyan játsszák egymással a Nagy Kémjátékot, hogyan próbálják egymást megtéveszteni. Ezt a dokumentumfilmet hamarosan be is mutatják.

Szóval akkor Grozev a környéken volt ugyan, de valószínűleg egyik gumitalpú csapat sem örült neki – az újságírókat nem szokták szeretni, ugyanis a mi szakmánk pont az övék ellentéte, mindkét mesterség információval foglalkozik, csak mi azért, hogy közzétegyük, ők azért, hogy eltitkolják – tehát egyszerűen belekeverték valamibe, amiről azt sem tudjuk, hogy igaz-e.


Voltak a történelem folyamán ilyen pilótacsábítási kísérletek, például az amerikai Moolah hadművelet (szintén a koreai háború idején), amelyben politikai menedékjogot és százezer dollárt ígértek annak az észak-koreai pilótának, amelyik elsőként landol déli repülőtéren egy MiG–15-össel, ezt 1953. szeptember 21-én No Kum-Sok észak-koreai pilóta meg is oldotta, a Kimpo Légibázisra letéve a gépet, de hát az akkor volt, egészen más technológiai környezetben. És százezer dollár sem négyezer – mellesleg azóta a dollár veszített az értékéből, ma olyan milliót érhet az akkori összeg. Száz szónak is egy a vége: ha finoman fogalmazok, akkor is inkább tűnik ez a történet az utóbbi időben hibát hibára halmozó FSZB egy önigazoló legendájának, amit mellesleg Grozev ellen is felhasználtak, mint bármi egyébnek: túl kerek a történet és semmi bizonyíték nincs rá.

De a megfilmesítési joga még érhetne valamit, nem mondom, egész jó kémfilmet lehetne belőle forgatni, például „A tavasz tizennyolcadik pillanata” címmel.

Most már csak Pirogova novoszibirszki képviselő asszony meneküléséről lesz terjedelmem beszámolni, akit egy meggondolatlan tweetje miatt vett célkeresztbe a rendőrség, ugyanis azt írta – bár később törölte is – hogy az Ukrajnában elesett orosz önkénteseket (tehát nem az odaküldött sorkatonákat és/vagy zsoldosokat, hanem azokat, akik valóban önként és dalolva mentek háborúba) legszívesebben feltámasztaná, istenesen pofon vágná, aztán visszazavarná a síri homályba. Ennél azért több bűne is volt neki, ugyanis Navalnij egyik közismert híve, és márciusban is megbotránkoztatta a városi tanácsot, mikor az ülésre kék hímzett ingben és napraforgókoszorúval a fején állított be, hogy így, ukrán nemzeti színekben tiltakozzon a háború ellen.


Mindenesetre július 21-én este Helga Pirogovát Novoszibirszkben őrizetbe vették a rendőri szervek, és az orosz hadsereg „lejáratásával” vádolták. Ennek oka az említett tweetje volt, amelyet később törölt. Július 22-én a Nyomozó Bizottság Alekszandr Basztrjukin személyes utasítására büntetőeljárást indított a képviselő ellen a Büntető Törvénykönyv 207.3. cikkének (1) bekezdése alapján („az Orosz Fegyveres Erők alkalmazásáról szóló, tudatosan hamis információk nyilvános terjesztése”). E cikk értelmében Pirogova másfél millió rubelig terjedő pénzbírságra vagy három évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Viszont szabadlábon védekezhetett: ezt használta ki arra, hogy Tbiliszibe meneküljön, így mára tervezett kihallgatása elmaradt (talán annak alkalmából helyezték volna előzetesebe).

Ennyi hír jutott mára, volt közöttük harctéri tudósítás, propagandapingpong, kémregény és lopott repülőgép de még szókimondó hölgy is. Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés, a krónika holnap folytatódik, mára eleget tudtunk meg.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!