Szele Tamás: Putyin, Zelenszkij és a mémek

Mára hivatalosan is véget ért a „hadműveleti szünet” Oroszország Ukrajna elleni inváziójában, de ennek ellenére sem történtek nagy, meghatározó dolgok a harctereken. Hiába, lomha dolog egy hadsereg, pláne kettő, idő kell nekik, míg megmozdulnak. De azért zajlanak a harcok, csak úgy, mint eddig, és az orosz hátország sem csendes.

Ma az ISW harctéri hírei után – melyekhez sajnos most nem tudok térképeket adni, ugyanis a kutatóintézetnél valamit elronthattak, egyetlen térképük sem jelent meg – szó lesz arról, mi értelme van elfoglalni egy atomerőművet, mitől mászik a falra a svájci orosz nagykövetség és miért nem tanácsos Belgorod városában elsősegély-nyújtó tanfolyamot tartani.

De lássuk először is a harctéri híreket.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz hadműveleti szünet július 16-án befejeződött, megerősítve az ISW július 15-i értékelését. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 16-án utasította Szergej Szurovikin tábornokot, a Déli Csoport parancsnokát és Alekszandr Lapin vezérezredest, a Központi Csoport parancsnokát a támadó műveletek fokozására minden tengelyen, de az újrainduló orosz offenzíva tempója valószínűleg ingadozni fog a következő napokban. Az orosz hadsereg július 16-án minden tengelyen kevesebb szárazföldi támadást hajtott végre, mint július 15-én, de július 16-án továbbra is fokozott tüzérségi és rakétacsapásokat hajtottak végre.

Sojgu jelezte, hogy Szurovikin és Lapin továbbra is mindketten a keleti tengelyen lévő erők parancsnokai maradnak, annak ellenére, hogy egy ilyen méretű erőkoncentrációhoz és erőfeszítéshez csak egyetlen, nagyon magas rangú átfogó parancsnokra lenne szükség. Szurovikin elvileg az általános parancsnokságon kellene, hogy legyen, mert ő magasabb rangban van Lapinnál. Sojgu még csak nem is nevezte ki Szurovikint az orosz Déli Katonai Körzet (SMD) vezetőjének, annak ellenére, hogy valószínűleg leváltották Alekszandr Dvornikov hadseregtábornokot, az SMD parancsnokát, és annak ellenére, hogy Szurovikin már rendelkezik tapasztalattal az ukrajnai Déli Hadseregcsoport parancsnokságában. Lapin ezzel szemben a Központi Katonai Körzet parancsnoka volt és marad. Különös, hogy a Kreml nem használta ki a műveleti szünetet az ukrajnai orosz katonai parancsnoki struktúra átszervezésére, és ehelyett egy ad hoc parancsnoki struktúra fenntartása mellett döntött. A két nagyon magas rangú tábornok látszólagos kettős parancsnoksága egy nagyon kis terület műveletei felett akadályozhatja az orosz műveleteket a jövőben.

Az orosz lőszerraktárak, logisztikai elemek, valamint a parancsnokság és irányítás elleni ukrán HIMARS-csapások valószínűleg rontják az orosz tüzérségi akciók hatékonyságát. Ukrán tisztviselők megerősítették, hogy az amerikaiak által szállított HIMARS-ok június 23-án érkeztek Ukrajnába. Az ukrán üzemeltetők június 25. óta a HIMARS-okkal több orosz célpontot – elsősorban lőszerraktárakat – támadtak. E lőszerraktárak megsemmisítése valószínűleg rontotta az orosz erők azon képességét, hogy a frontvonalak mentén nagy intenzitású tüzérségi tüzet folytassanak. A NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) távérzékelt adataiból észlelt hőanomáliák július 10-e körül kezdődően jelentősen csökkentek Donbásszban.

Az orosz lőszerraktárak HIMARS segítségével történő ukrajnai megsemmisítése valószínűleg egyike azon tényezőknek, amelyek csökkentették a megfigyelt hőanomáliák mennyiségét Donbásszban július 10–15. között. A megfigyelt hőanomáliák számának csökkenése részben megfelel a július 6. és július 15. között tartott orosz műveleti szünetnek is. A megfigyelt hőanomáliák száma július 15-én kezdett növekedni – azon a napon, amikor az ISW értékelése szerint az orosz erők megkezdték a műveleti szünetből való kilépést. A következő napokban a Szlovjanszk-Bakhmut tengely mentén az orosz tüzérségi támadások intenzitása tisztázhatja, hogy az intenzitás csökkenése milyen mértékben volt a műveleti szünetnek vagy az ukrán támadásoknak köszönhető.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a műveleti szünet befejezését, megerősítve az ISW július 15-i értékelését, miszerint az orosz erők valószínűleg újraindítják a szárazföldi támadásokat több előrenyomulási tengely mentén. A műveleti szünet megszűnése valószínűleg nem fog a szárazföldi támadások tömeges növekedéséhez vezetni Ukrajna-szerte, hanem inkább a Szlovjanszk-Sziversk-Bakhmut kiszögellésre összpontosító korlátozott szárazföldi támadások folytatása lesz jellemző.
   • A Kreml talán utasította az orosz csapatokat, hogy vegyék át az ellenőrzést a Harkivi terület egésze felett, annak ellenére, hogy az orosz sikerek valószínűsége egy ilyen erőfeszítésben rendkívül kicsi.
   • Az orosz egységek korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Sziverszk és Bakhmut környékén, és egyébként Kelet-Ukrajna-szerte lőtték az ukrán katonai és polgári infrastruktúrát.
   • Az orosz megszálló hatóságok a megszállt területeken valószínűleg a közigazgatási rendszerek megerősítésével reagálnak az ukrán partizántevékenységek vélt fenyegetésére.

Az orosz csapatok továbbra is lőtték az Izjumtól délkeletre fekvő településeket, de július 16-án nem hajtottak végre megerősített támadást Szlovjanszk irányába. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők átcsoportosulnak, hogy tovább nyomuljanak Szlovjanszk és Barvinkove felé. Az orosz hadtestek Barvinkovétól délkeletre igyekezhetnek előrenyomulni, vagy a Szlovjanszk felé irányuló műveletek támogatása, vagy a Kramatorszk felé vezető párhuzamos előrenyomulási vonalak megnyitása érdekében. Az orosz hadsereg emellett légi és tüzérségi csapásokat mért a Harkiv-Donyecki terület határa mentén fekvő településekre Szlovjanszktól északnyugatra, és csapást mért Bohorodicsnye, Dibrovne, Mazanivka, Mikilszke és Novomikolajivka településekre.

Az orosz haderő július 16-án folytatta korlátozott és sikertelen szárazföldi támadásait Sziverszk felé. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok sikertelenül próbálták taktikai pozícióikat Ivano-Darivkában (mintegy 5 km-re délkeletre Sziverszktől) és Hrihorivkában (10 km-re északkeletre Sziverszktől) javítani. Az orosz erők Sziverszket és a környező településeket, Verhokamjanszkét és Zvanivkát is bombázták, hogy továbbra is megteremtsék a feltételeket a város ellenőrzésének átvételére irányuló műveletekhez.

Az orosz alakulatok július 16-án folytatták a támadásokat Bakhmuttól délre. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz előrenyomulási kísérleteket Novoluhanszke, Szemihirja, Dolomitne, Roti és Versina környékén, amelyek mind Bakhmuttól 25 km-re délre fekszenek. Az orosz csapatok elsősorban a Novoluhanszkénál lévő Vuhledar erőmű megtámadására irányuló erőfeszítéseket folytatták. A Vuhledar erőmű a Vuhlehirske víztározó északi szélén fekszik, amely egy jelentős vízi létesítmény, amelyet olyan települések vesznek körül, mint Szvitlodarszk. Az orosz haderő május végén kezdte meg összehangolt erőfeszítéseit, hogy kitörjön a csatornákkal átszőtt területről ezen a vidéken. Az orosz egységek valószínűleg a Vuhledar erőmű mellett való előrenyomulásra összpontosítanak, hogy megteremtsék a feltételeket a Bakhmut felé történő terepátkeléshez, mivel az erőműtől északra és nyugatra fekvő terület viszonylag laposabb és nyitottabb, mint a Vuhlehirske víztározó körüli terep. Az orosz csapatok folytatták a tüzérségi csapásokat is Bakhmut környékén.

Az orosz hadsereg folytatta a tüzelést az Avdijivka-Donyeck város érintkezési vonal mentén, de július 16-án nem hajtottak végre megerősített támadást ezen a területen. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők Avdijivkát tüzelik, hogy kiszorítsák a városban lévő ukrán állásokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelhette, hogy az orosz hadsereg foglalja el Harkiv városát és a megszállás alatt álló Harkivi terület többi részét, annak ellenére, hogy a siker rendkívül valószínűtlen. Az ISW ezt a megfigyelést inkább hipotézisként, mintsem értékelésként közli, mivel az erre vonatkozó bizonyítékok és mutatók korlátozottak és körülményesek. Az orosz csapatok június 26. óta próbálják elfoglalni a Harkiv várostól északra fekvő Dementivkát, annak ellenére, hogy Dementivka elfoglalásának korlátozott jelentősége van az orosz terület ukrán támadó akciókkal szembeni védelmének célja szempontjából. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság július 16-án nyilvánosságra hozott egy lehallgatott beszélgetést, amelyben egy orosz katona kijelentette, hogy parancsnoka nem törődik a veszteségeivel, csak Harkivot akarja elérni. Az orosz támogatású megszálló hatóságok továbbra is megteremtik a feltételeket Harkiv területének a jelenleg birtokolt területen túli annektálásához, amint azt az ISW korábban már értékelte. Az oroszok által támogatott Harkivi terület megszálló kormányának vezetője, Vitalij Gancsev és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik július 16-án kölcsönös együttműködési és védelmi megállapodást írt alá, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok a Harkivi Területen megteremtik a feltételeket a hosszú távú megszállási lehetőségekhez. Gancsev korábban július 6-án bejelentette, hogy a megszállt Harkivi Terület a kupjanszki, izjumi, vovcsanszki és harkivi járásokból fog állni, amely olyan területeket foglal magába, amelyeket az orosz erők még nem ellenőriznek. Az orosz csapatok valószínűleg következetlenül fokozni fogják a szárazföldi támadási kísérleteket Harkiv városától északra az elkövetkező napokban, hogy tükrözzék a Harkivi területen fennálló folyamatos területi törekvéseket, de nem valószínű, hogy jelentős területi nyereséget fognak elérni. Az orosz haderő folytatta a tüzérségi csapásokat a teljes érintkezési vonal mentén és Harkiv városát is lövik.

Az orosz erők július 15-16-án rakéta és tüzérségi csapásokat indítottak a déli tengelyen belüli szárazföldi célpontok ellen. Az orosz erők július 15-én este négy-hat H–101-es cirkálórakétát – fejlett, nagy pontosságú rakétákat, amelyeket a légvédelmi rendszerek kikerülésére terveztek – indítottak a Dnyipropetrovszki Terület és Dnyipro ellen. A felvételek szerint az ukrán légvédelem sikeresen elfogta legalább az egyik rakétát, de legalább két rakéta épületekbe csapódott Dnyipro központjában. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a rakéták a Juzsnyij gépgyárat találták el, amelyet ukrán Tocska-U és MLRS rendszerek gyártására és javítására használnak Dnyipro ipari negyedében, de az ISW egyelőre nem tudja ellenőrizni a csapások pontos helyét. A H–101-es rakéták orosz felhasználása egy ukrán katonai gyár elleni támadásra azt jelezheti, hogy az orosz haderő vagy kifogyott az ilyen csapásokhoz szükséges megfelelő lőszerekből, vagy pedig kétségbeesetten próbálja megfékezni az orosz katonai infrastruktúra elleni ukrán támadásokat azáltal, hogy a rakétarendszerek ukrán készleteit veszi célba.


Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz csapatok július 16-án folytatták az érintkezési vonal ágyúzását, és nem hajtottak végre szárazföldi offenzívát.

A megszállt területeken az orosz hatóságok valószínűleg úgy értékelik, hogy a növekvő ukrán partizántevékenység veszélyezteti és megnehezíti a koherens megszállási felügyelet bevezetésére irányuló erőfeszítéseket, és ennek megfelelően megerősítik a közigazgatási rendszereket. A Ria-Melitopol ukrán hírforrás július 16-án arról számolt be, hogy az orosz hatóságok Melitopolban jelentősen megnövelték az orosz katonai jelenlétet a városban, és ellenőrzőpontokat állítottak fel a civilek megállítására és átvizsgálására. A Herszon területi közigazgatás hasonlóképpen figyelmeztetett, hogy az orosz megszálló hatóságok a Kakhovszkij körzetben (Herszon város közelében) parancsot adtak ki a kommunális vállalatok és más ellenőrzőpontok beléptetési rendszerének megerősítésére, amely lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy 72 órán át őrizetbe vegyék a feltételezett ukrán „terroristákat” a beléptetési rendszer szabályainak megsértése miatt. Az ukrán Stratégiai Együttműködési Központ megjegyezte, hogy az orosz hatóságok küzdenek azért, hogy megszerezzék a lakosság támogatását a megszállási adminisztrációk számára a Harkivi Területen, valamint Melitopol és Mariupol városokban. Ezek a jelentések azt jelzik, hogy az orosz hatóságok növekvő veszélyt érzékelnek a megszállási rendszerek fenntartásával kapcsolatban, és valószínűleg folytatni fogják az ukránbarát érzelmek és akciók visszaszorítására irányuló törekvéseiket a megszállt területeken.

Ennyi történt a frontokon, nem épp kevés, de nem is sok. Akkor most térjünk rá a zaporizzsjai atomerőmű esetére. Az ember felületesen gondolkodva azt hinné, azért foglalta el az orosz hadsereg Európa legnagyobb atomerőművét, hogy használja. Energia-termelésre vagy esetleg hasadóanyag előállítására, dúsítására (bár mondjuk arra nem igazán alkalmas), de a mi civil elménk nem ér fel az orosz katonai logikához. Használják, persze, de minden egyéb cél eltörpül amellett, hogy egy atomerőmű ideális fedezék.


Ebben a mostani háborúban különösen nagy szerepet játszik a tüzérség. A hagyományos is, a rakétatüzérség is, márpedig ha egy üteg tüzet nyit, nagy valószínűséggel elárulja saját helyét és jobban teszi, ha a csapás után szedi a sátorfáját, méghozzá sietve, különben a válaszcsapásban megsemmisül. Olyankor nem érkezik válaszcsapás, ha nem derül ki a helye, vagy – ha nagy baj lenne belőle. Márpedig egy atomerőművet még a legpontosabb amerikai HIMARS-szal sem okos dolog lőni, az is tévedhet és akkor tényleg benne van fél Európa a slamasztikában. Mint a Moscow Times írja:

Petro Kotin, az Energoatom ukrán atomenergia-ügynökség elnöke „rendkívül feszültnek” nevezte a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet, ahol akár 500 orosz katona is megszállhatta az erőművet.

A délkelet-ukrajnai erőmű a moszkvai invázió első hetei óta orosz ellenőrzés alatt áll, bár továbbra is ukrán személyzet működteti.

A megszállók odaviszik a fegyverzetüket, beleértve a rakétarendszereket, amelyekről már a Dnyipro folyó túlpartját és Nikopol területét is lövik” – mondta egy pénteken sugárzott ukrán televíziós interjúban.

Szombaton orosz rakéták csapódtak be lakóházakba Nikopol városában, két ember meghalt – közölte Valentyin Reznyicsenko, Dnyipro területi kormányzója.

Az Ukrajna második városa, Harkiv körüli északkeleti régióban Oleh Szinyehubov kormányzó közölte, hogy egy éjszakai orosz rakétatámadás három ember halálát okozta Csuhujiv városában.

A közép-ukrajnai Vinnyica városában a tisztviselők szerint 24-re emelkedett az orosz csapások halálos áldozatainak száma, miután egy nő szombaton belehalt sérüléseibe a kórházban. Ukrajna közölte, hogy három gyermek is van a halottak között.

Hatvannyolc embert kezelnek tovább, köztük négy gyermeket. Négy ember még mindig nem került elő” – mondta Szerhij Borzov, Vinnyica kerületi vezetője.”

A vinnyicai csapáról eddig úgy tudtuk, hogy tengeralattjáróról indított Kalibr rakétákkal végezték, de a nikopoli és csuhujivi támadások esetében bizony megállhatja a helyét az állítás, hogy az erőmű területéről indították őket – és még védekezni sem lehet ellenük az erőmű lerombolása nélkül. Az orosz hadsereg megtalálta az ideális fedezéket.

Kicsit vidámabb dolog a Neue Zürcher Zeitung afférja a svájci orosz követséggel, bár ezen sem fogunk felhőtlenül szórakozni. Az ugyanis a helyzet a Meduza híradása alapján, hogy:

A svájci orosz nagykövetség levelet küldött a Neue Zurcher Zeitung című svájci lap vezetőségének egy cikk miatt, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök karikatúráját közölték.

Június 25-én a kiadvány honlapján megjelent egy cikk a háborús mémekről. A szerző, Marit Langschwager több olyan képet is közzétett, amelyek eredetileg a közösségi médiában jelentek meg. Az egyik Vlagyimir Putyint bohócorrral és szivárványszínű arccal ábrázolja, míg egy másik Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt Amerika kapitányként mutatja be.

Az orosz nagykövetség szerint a cikket „az orosz vezető érthetetlen karikatúrája kísérte, bohóckodásra, az LMBT közösségre és „háborús bűnösökre” való utalásokkal”. A nagykövetséget az is felháborította, hogy Vladimir Zelenszkijt „hatalmas Vasemberként” ábrázolták a cikkben.

A nagykövetség közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy a bűnüldöző szervekhez forduljon ezzel és „a jövőbeni esetleges rágalmazó és sértő jellegű publikációkkal” kapcsolatban. Az orosz diplomaták úgy vélik, hogy az újságírók cselekedetei sértik a svájci büntető törvénykönyv rágalmazásról szóló cikkelyét, valamint a rágalmazásról szóló cikkelyt.

A Neue Zurcher Zeitung című újság még nem kommentálta ezt.

2017 márciusában az orosz igazságügyi minisztérium a szélsőséges anyagok szövetségi listájára felvette Vlagyimir Putyin festett szemű és ajkú képét, mivel a kép az orosz elnök állítólagos szokatlan szexuális irányultságára utal.”
Nos, mindkét mémet sikerült megtalálnom, nem volt nagy művészet, a Meduza közölte őket, csak egymás mellé kellett illeszteni a két képet, így jött létre ennek az írásnak a címfotója. Meg kell mondanom, vegyesek az érzelmeim. Az eredeti írás címe ugyanis az, hogy

Zwischen Superhelden und Schurken: Die Macht der Memes im Ukraine-Krieg”

vagyis magyarul:

Szuperhősök és gonosztevők között: A mémek hatalma az ukrajnai háborúban”

és tulajdonképpen arról szól, mint az alcíme is mondja, hogy „Az ukrajnai háború a narratívák csatája is. Egyre több mém kering a neten, amelyek feltörekvő alulmaradókat és bukott gonosztevőket mutatnak. A vicces képekben sok csattanó van.” Szóval, a háborúval kapcsolatban terjedő ukrán mémeket mutatja be, modern népművészetként, tehát nem propagálja őket, hanem azon mereng, hogy miképpen csapódnak le a közösségi oldalakon a harci és politikai cselekmények. Sőt, van benne durvább kép is a kifogásoltaknál, például az alábbi, mely Vlagyimir Vlagyimirovics görcsös asztalba kapaszkodására ad némi magyarázatot.

Szóval, a cikk a jelenségről szól, minden különösebb állásfoglalás nélkül. Tudósít arról, hogy van ilyen is. Ezt nehéz kifogásolni bíróság előtt: mondjuk nekünk, kívülálló magyaroknak a szivárványos Putyin-ábrázolás is kizárólag az orosz elnök közismert homofóbiája miatt lehet groteszk, de a „szuperhős Zelenszkij” például – alacsony művészi értéke miatt – nekem például teljesen közömbös, szívesebben látom az ukrán elnököt egy művelt értelmiséginek, akit a sorsa nagyon nehéz helyzetbe hozott, viszont derekasan helytáll. Tehát nevetséges, gyerekes dolog ilyesmik miatt bírósághoz fordulni, de tudjuk: nem egy karikaturista életét keserítették meg (vagy vették el) egyszerű rajzok miatt, itt annyi a különbség, hogy ezeket a mémeket még csak nem is a svájci lap készítette, ők csak közölték, illusztrációként.

Az orosz követség gondolkodása kicsit a magyar sajtójog gyakorlatára emlékeztet, mely szerint a hír másodközlése is perelhető, egyes esetekben az eredeti forrás perbe vonása nélkül, volt is egy komoly eljárás-sorozat, melyben egy közszereplő (nem írom le a nevét, nehogy engem is bíróság elé idézzen) egy hamisnak bizonyult MTI-hír miatt tett feljelentést minden orgánum ellen, amely azt közölte. És a legtöbb magyar sajtótermék (jóhiszeműen) közölte, mindegyiket kötelezték is laponként egymillió forint sérelemdíj megfizetésére, szóval nem kicsit járt jól a felperes. Ki maradt ki az eljárásból? Kitalálták: az MTI. Az ítélet indoklásában ugyanis a bíróság kifejtette, hogy a sajtónak kötelessége ellenőrizni a közölt információkat, ezt az alperesek nem tették meg, jár a büntetés. Az, hogy az MTI-nek, mint ősforrásnak is kötelessége lett volna ugyanez, fel sem merült.

Nos, láthatjuk: Svájcban nem jó mémeket közölni, ezzel szemben Belgorodban nem okos dolog elsősegély-tanfolyamot indítani. Az ukrán határhoz közel fekvő orosz várost a harcok során elég sok találat érte, nem is teljesen véletlenül, hiszen ott van a harcoló orosz alakulatok egyik üzemanyag-raktára. A lakosság nem nyugodt – nincs is semmi okuk rá – és az újabb támadásoktól tartva elsősegély-tanfolyamot szerveztek önkénteseknek. Nem kellett volna. A Meduza tudósított az esetről a helyi sajtóközlemények alapján:

Belgorodban a rendőrség megzavart egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, miután az önkénteseket összetévesztették egy „szektás mozgalommal”.

A belgorodi rendőrség felfüggesztette azt az elsősegélynyújtó tanfolyamot, amelyet helyi önkéntesek tartottak volna július 16-án és 17-én – írja a Fonar kiadvány.

A rendőrség megérkezett a helyszínre, ahol az egyik háromórás foglalkozás már lezajlott, a következő pedig éppen kezdődött, és dokumentumokat követelt a szervezőktől arról, hogy a tanfolyamokat a hatóságok jóváhagyták. Denis Puzakov, a városi rendőrség helyettes vezetője megkérdezte az önkénteseket, hogy miért tartják a rendezvényt:

Ön az Orosz Föderáció polgárait, Belgorod városának dicső polgárait akarta oktatni az elsősegélynyújtás módjáról. Mi alapján? Mi motiválta erre? Ez az esemény nem egyeztetett… Az Orosz Föderáció polgáraitól, Belgorod dicső polgáraitól azt az üzenetet kaptam, hogy itt valamiféle szektás mozgalom folyik, amit nem értek.”

A rendőrök kivezették az önkénteseket és a látogatókat, ahol vallomást vettek fel tőlük, és összegyűjtötték az útlevelük adatait. A The Lantern szerint a rendőrség a házkutatás során oktatási eszközöket – kötszereket, bábukat és kötszereket – talált. A szervezők nem tudják, hogy a tervezett időpontban, július 17-én meg tudják-e tartani a tanfolyamot.

Az elsősegélynyújtó tanfolyam szervezője, Mihail Zolotov újságíróknak elmondta, hogy a tanfolyamokról azt követően döntöttek, hogy július 3-án rakétatámadás érte Belgorodot. Elmondta, hogy az önkéntesek értesítették a városvezetést és a regionális ifjúságpolitikai minisztériumot, hogy megtartják a kétnapos tanfolyamot. Zolotov elmondása szerint a minisztérium válaszul felajánlotta, hogy július 18-án találkozzanak és vitassák meg a további tevékenységeket.

Az ukrajnai orosz invázió óta a belgorodi régiót többször is lövések érik, amelyekben a hatóságok szerint emberek haltak meg vagy sérültek meg.

Július 3-án éjjel Belgorod központjában több tucat ház megsérült egy sor robbanás következtében. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg három rakétát lőtt ki a városra, amelyeket a légvédelmi erők lelőttek. A robbanásokban öt ember hunyt el, köztük három ukrán menekült.”
Vizuális típus vagyok, elképzeltem, ahogy a városi rendőrfőnök-helyettes megrángatja a zubbonya alját, megigazítja az antantszíját, felfújja magát és elkezdi ezt a szónoklatot „Belgorod dicső polgárairól” és véget vet a gyanús elsősegély-oktatásnak.

Végül is vagy kemény az orosz ember, és akkor nincs szüksége elsősegélyre, vagy nem kemény, és akkor meg nem is orosz. Ilyen alapon be lehetne záratni az összes kórházat (csak Sojgu ne olvassa ezt az írást, mert képes, és megvalósítja az ötletet).

Mára ennyi hír jutott, mondanám, hogy holnap folytatom, de nem így lesz: holnaptól egy hét szabadságra megyek, akkor folytatom, amikor visszaértem. Viszont akkor újult erővel látok majd neki a munkának.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!