Szele Tamás: Világjárvány, atomháború és öngyilkosság

Oroszország Ukrajna elleni inváziója tart még, bár szerintem útját keresi, menne is, maradna is, fordulna Donyecknek, fordulna Herszonnak – de ha lehetne erre fogadni, tennék egy közepes összeget arra, hogy a következő harcok helyszíne mégis inkább a Donyecki Terület lesz, ám ezalatt délen az ukránok okoznak pár komolyabb meglepetést az ott sziesztázó alakulatoknak.

Ma, miután mint mindig, az ISW napi jelentése alapján ismertetem a részletes harctéri híreket, be kell számoljak arról, hogy egymás után bolondulnak meg az orosz vezető politikusok: Vologyin, az Állami Duma elnöke kártérítést követel az Egyesült Államoktól a világjárvány miatt, Medvegyev atomháborúval fenyegetőzik, szóval van gond a toronyban, és mindeközben a Gazprom egy újabb vezetője követett el öngyilkosságot – igen sajátos, de kétségtelenül oroszos módon.

De először lássuk a harctéri híreket.

Oroszország ukrajnai inváziójának kinyilvánított céljai továbbra is a kijevi rendszerváltás és bármely olyan ukrán állam szuverenitásának megnyirbálása, amely túléli az orosz támadást, annak ellenére, hogy az orosz katonai kudarcok és a retorika a háborús célok csökkentésére utal az említett vereségek után. Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára július 5-én kijelentette, hogy az ukrajnai orosz katonai művelet mindaddig folytatódik, amíg Oroszország el nem éri céljait: a civilek védelmét a „népirtástól”, Ukrajna „denazifikálását” és demilitarizálását, valamint Ukrajna kötelezését arra, hogy tartósan semleges legyen Oroszország és a NATO között – szinte pontosan azokat a célokat fogalmazta meg, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-i, a háborút indokló beszédében bejelentett. Putyin akkor kijelentette, hogy a hadművelet célja a civilek védelme a megaláztatástól és a népirtástól, Ukrajna demilitarizálása és denazifikálása, valamint a népirtás elkövetőinek felelősségre vonása. Putyin eredeti céljainak Patrusev általi kifejezett újrafogalmazása, közel öt hónappal később, erősen jelzi, hogy a Kreml nem tartja elegendőnek a közelmúltbeli orosz győzelmeket a Luhanszki Területen a „különleges művelet” eredeti céljainak eléréséhez, ami alátámasztja az ISW azon értékelését, hogy a Kremlnek jelentős területi törekvései vannak a Donbászon túl is. Patrusev nyilatkozata arra utal, hogy az orosz katonai vezetés továbbra is a donyecki és luhanszki területeken kívüli előrenyomulásra törekszik, és hogy a Kreml egy elhúzódó háborúra készül, amelynek célja Ukrajna sokkal nagyobb részének elfoglalása.

Patrusev nyilatkozata az időzítése és Putyin közeli bizalmasaként betöltött pozíciója miatt figyelemre méltó. Patrusev Putyinnal való kapcsolata és a Kremlben betöltött szerepe miatt nagyon valószínűtlen, hogy nyilvános nyilatkozataiban messze elrugaszkodjon Putyin álláspontjától. Az, hogy gyakorlatilag ugyanazokat a maximalista célkitűzéseket fogalmazta meg újra, amelyeket Putyin az invázió előtt, még akkor is, amikor az orosz erők látszólag közeledtek a Donyeck és Luhanszk területének biztosításával kapcsolatos korlátozottabb célkitűzésekhez – amelyeket Putyin és más orosz vezetők a Kijev körüli vereségeket követően új célként jelöltek meg –, erősen arra utal, hogy ezek a célzások nem a Kreml politikájának tényleges változását tükrözték. Patrusev nyilatkozata jelentősen megnöveli azok terheit, akik azt sugallják, hogy lehetséges valamilyen kompromisszumos tűzszünet vagy akár a korlátozott további orosz területi nyereségen alapuló béke, még akkor is, ha ez Ukrajna számára elfogadható vagy a Nyugat számára kívánatos lenne (egyik sem áll fenn).

Igor Girkin, az orosz nacionalista és a 2014-es donbásszi háború egykori parancsnoka reagált Patrusev kijelentéseire, és továbbra is kifejezte általános kiábrándultságát a Kreml ukrajnai műveletekkel kapcsolatos hivatalos irányvonalával kapcsolatban. Girkin szerint a „denazifikáció” és a „demilitarizáció” tervezett céljai csak az ukrán hadsereg teljes vereségével és az ukrán kormány kapitulációjával lehetségesek. Girkin megjegyezte, hogy az orosz győzelem előfeltétele “Novorosszija” elfoglalása – egy olyan fiktív területről van szó, amely nyolc ukrán területet foglal magában, beleértve a donyecki és luhanszki területeket, valamint Kelet- és Dél-Ukrajna nagy részét.

Girkin azt is állította, hogy „Novorosszija” elfoglalása a puszta minimum, és hogy az orosz célok „Malorosszija” teljes elfoglalásával valósulnak meg, ami az orosz birodalmi koncepciót idézi meg szinte az egész ukrán területre vonatkozóan. Girkin ismét szembefordul a Kreml irányvonalával, amelyet elégtelennek tart az ukrajnai orosz célok biztosításához. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik hasonlóképpen azt sugallta, hogy a Kreml még nem érte el céljait Ukrajnában, annak ellenére, hogy elérte az általa követelt terület határait, és kijelentette, hogy az LNK hatóságai még mindig nem bíznak az LNK biztonságában. Girkin és Miroshnik nyilatkozatai együttesen azt jelzik, hogy az orosz nacionalisták továbbra is további területi nyereséget és – legalábbis Girkin esetében – teljes körű rendszerváltást és Ukrajna nagy részének Oroszországhoz való csatolását szorgalmazzák.

A legfontosabb hírek röviden:

Az orosz erők folytatták az offenzív műveleteket Szlovjanszktól északnyugatra és keletre.

Az orosz csapatok megpróbálnak Liszicsanszk térségétől nyugatra, Sziverszk felé előrenyomulni.

Az orosz haderő valószínűleg megpróbál hozzáférést szerezni a Bakhmuttól délkeletre fekvő falusi utakhoz, hogy délről előrenyomulhasson a város felé.

Az ukrán erők korlátozott ellentámadást hajtottak végre Donyeck városától délnyugatra.

Az orosz csapatok korlátozott és sikertelen támadásokat folytattak Harkiv megye északi részén.

Az orosz hatóságok fokozott sorozási tevékenységet folytatnak a megszállt területeken, hogy kompenzálják a folyamatos emberveszteséget.

Az orosz hatóságok folytatják az Ukrajna megszállt területei feletti adminisztratív ellenőrzés megszilárdítását, ami valószínűleg megteremti a feltételeket e területek Orosz Föderációhoz való közvetlen csatolásához.

Az orosz hadsereg július 5-én folytatta a Szlovjanszktól északnyugatra és keletre irányuló offenzív hadműveleteket. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanuk kijelentette, hogy az orosz 8. és 58. egyesített hadseregek alakulatai, az 1. és 2. mozgósítási tartalékhadtest (a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok erői), valamint a 2. páncélos gárdahadsereg, a 41. egyesített hadsereg, a 90. páncéloshadosztály, a 68. hadtest és a légideszant haderő (VDV) alakulatai jelenleg is aktívak Donbásszban, és valószínűleg részt vesznek a Szlovjanszk elleni előrenyomulás érdekében tett erőfeszítésekben. Az orosz csapatok sikertelen támadásokat hajtottak végre Dolina és Krasznopillja ellen, mindkettő a Harkiv-Donyecki terület határa mentén, Szlovjanszktól északnyugatra fekszik. Az orosz erők folyamatos tüzérségi csapásokat hajtottak végre az ukrán állások ellen Izjumtól délkeletre, az E40-es autópálya mentén, és lőtték Dibrove, Dolina, Adamivka, Bohorodicsnye és Mazanivka településeket. Az orosz erők lőtték a Szlovjanszktól mintegy 20 km-re keletre fekvő Kriva Lukát is, hogy továbbra is megteremtsék a feltételeket Szlovjanszk délnyugati irányból történő előrenyomulásához. A szlovjanszki polgármester, Vadym Lyakh jelentette, hogy az orosz erők tüzérségi csapást mértek közvetlenül Szlovjanszkra, és jelezte, hogy a közelmúltban fokozódtak a városra mért tüzérségi csapások.

Az orosz hadsereg július 5-én folytatta erőfeszítéseit, hogy Liszicsanszkból és a Luhanszki terület határától nyugatra, Sziverszk felé nyomuljon. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők légicsapást hajtottak végre Sziverszk közelében, és tüzet nyitottak a polgári infrastruktúrára Szerebrjanka településen – Sziverszktől 5 km-re északkeletre, közvetlenül a Luhanszk-Donyecki terület határa mentén. Orosz források arról is beszámoltak, hogy az orosz csapatok megkezdték Szeverodonyeck és Liszicsanszk aknamentesítését és megtisztítását, hogy kiterjesszék ellenőrzésüket és adminisztratív jelenlétüket a térségben, és továbbra is bázisként használják azt a jövőbeli nyugati offenzívákhoz.

Az orosz csapatok július 5-én folytatták az offenzív hadműveleteket Bakhmuttól délkeletre. Tereptámadásokat hajtottak végre Novoluhanszke (kb. 25 km-re délkeletre Bakhmuttól) és Versina (kb. 10 km-re délkeletre Bakhmuttól) ellen, valamint bombázták az ukrán állásokat Novoluhanszke és Bakhmut között Kodema és Zajceve térségében. Az ukrán állások folyamatos támadása Bakhmuttól délkeletre azt jelzi, hogy az orosz egységek valószínűleg arra törekednek, hogy hozzáférjenek a Novoluhanszke és Bakhmut közötti falusi utakhoz, amelyek a T0513-as országúthoz vezetnek, amely észak felé közvetlenül Bakhmutba vezet. Ennek az útvonalnak a megnyitása az E40-es autópályával együtt lehetővé tenné számukra, hogy két, egymáshoz közeledő tengely mentén nyomuljanak előre Bakhmut felé.

Az ukrán erők július 5-én korlátozott ellentámadást hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok visszaszerezték az ellenőrzést Szolodke felett, Donyeck várostól mintegy 30 km-re délnyugatra.[16] Az orosz erők továbbra is lőtték az ukrán állásokat a Donyeck város-Avdiivka térségében húzódó kontaktvonal mentén.

Az orosz erők július 5-én folytatták a korlátozott szárazföldi támadásokat Harkiv városától északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz egységek a védelmi pozíciók fenntartására és az ukrán előrenyomulás visszaverésére összpontosítanak, és hogy az orosz csapatok sikertelen támadást kíséreltek meg Szosznivka közelében. A derhacsi városi tanács arról számolt be, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Prudjankánál, Dementivkánál és Pitomnyiknál is. Az orosz haderő folytatta az intenzív légi és tüzérségi csapásokat az ukrán katonai infrastruktúra és haderő-koncentrációk ellen Harkiv városában és a környező településeken. Az orosz erők továbbra is intenzíven támadták az ukrán katonai infrastruktúrát és a Harkiv városában és a környező településeken lévő erők központjait.

Az orosz csapatok július 5-én prioritásként kezelték a védelmi vonalak megtartását és az ukrán ellentámadások visszaverését a déli tengely mentén. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz szakasz szintű támadást Lozove közelében ( Davidiv Bridtől délnyugatra, Herszon területen), ami arra utal, hogy az ukrán erők valószínűleg egy meg nem határozott korábbi időpontban újra létrehoztak egy hídfőt Lozovénál, vagy következetesen fenntartották a június elején létrehozott hídfőt. Ez a jelentés az első említés ukrán tisztviselők részéről az Inhulec folyó bal partján, Davidiv Brid közelében lévő terep ellenőrzéséről azóta, hogy az ukrán vezérkar június 5-én ukrán ellentámadásról számolt be Szuhij Sztavok közelében.


A Rybar orosz Telegram-csatorna július 4-én azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az Inhulec folyó mentén a Sznuhurivka-Lozove-Bila Krinyicja vonalakon végrehajtott ukrán támadásokat. Bár a Lozove és Davidiv Brid körüli terep pontos ellenőrzése továbbra sem világos, az ukrán erők valószínűleg elfoglaltak némi területet ezen a területen. A NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) távérzékelt adatai július 5-én tüzeket mutattak Lozove közelében délre és keletre, ami összhangban van az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentésével. Az orosz erők július 5-én továbbra is célzottan támadták a frontvonal mögötti ukrán katonai infrastruktúrát a déli tengelyen.

Az Ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz csapatok pontosabban meg nem határozott állásokat erősítenek meg a déli tengely mentén, meg nem határozott egységekkel a Habarovszki Területről. A jelentés valószínűleg a Habarovszki Területen állomásozó orosz 57. és/vagy 64. Különálló Motorizált Lövészdandárra (MRB) vonatkozik (az 5., illetve a 35. Összhaderőnemi Hadsereg alárendeltségében). Az 57. MRB a jelentések szerint április közepén a Luhanszki területen, Szeverodonyeck környékén tevékenykedett, a 64. MRB pedig részt vett a kijevi csatában, és valószínűleg részt vett a bucsai háborús bűncselekményekben.

Az orosz hatóságok folytatták a sorozási intézkedések kiterjesztését. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz erők felerősítették a sorozási tevékenységet, hogy több embert biztosítsanak a 2. hadtest (a Luhanszki Népköztársaság erői) számára, amely valószínűleg jelentős veszteségeket szenvedett a Liszicsanszk és Szeverodonyeck ellenőrzéséért folytatott elhúzódó műveletek során. Az Ukrán Ellenállási Központ azt is közölte, hogy az orosz hatóságok úgy készülnek a sorozásra Berdjanszkban, hogy utasítják az épületkezelőket: adják át a sorköteles korú lakosok névjegyzékét.


Az orosz hatóságok július 5-én folytatták az Ukrajna megszállt területei feletti adminisztratív és gazdasági ellenőrzés megerősítésére irányuló erőfeszítéseket. Az Ukrán Ellenállási Központ azt állította, hogy ukrán partizánok július 5-én felfedezték az oroszbarát kollaboránsok hálózatát a megszállt Herszoni Területen. A jelentés szerint ez a kollaboráns-hálózat tájékoztatja a megszálló erőket az ukrán tevékenységekről, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok továbbra is kihasználják az oroszbarát érzelmeket a megszállt területek feletti ellenőrzés kiterjesztésére. Az Ukrán Ellenállási Központ ugyanakkor azt is állította, hogy az orosz hatóságoknak nem sikerült elegendő kollaboránst találniuk ahhoz, hogy megszállási kormányt alakítsanak Herszon területen, ezért közvetlenül Oroszországból telepítenek be tisztviselőket. Ez az állítás összhangban van korábbi jelentésekkel, amelyek szerint a Donyecki Népköztársaság (DNK) proxy vezetése több orosz közigazgatási tisztviselőt importált a DNK kormányába, hogy annak politikáját orosz szellemben alakítsa. Az ukrán kollaboránsok száma ellenére a Herszoni Területen az orosz megszálló hatóságok valószínűleg orosz tisztviselőket preferálnak a közigazgatási szerepkörökben, hogy a megszállt területeket adminisztratív szinten az orosz rendszerhez igazítsák. Ez a jelenség arra utalhat, hogy az oroszok arra készülnek, hogy a megszállt területeket közvetlenül az Oroszországi Föderációhoz csatolják ahelyett, hogy egy vagy több független államalakulatot hoznának létre.

A megszálló hatóságok folytatják az ukrán gazdasági javaknak az orosz kereskedelmi rendszerbe irányítását. Az oroszok által támogatott zaporizzsjai megszállási adminisztráció vezetője, Jevheny Balytskij kijelentette, hogy a Zaporizzsjai terület megszálló hatóságai beleegyeztek abba, hogy ukrán gabonát exportáljanak Szaúd-Arábiába, Iránba és Irakba. Balytskyi azt állította, hogy a közigazgatás csak Iránba több mint 150 000 tonna gabonát fog exportálni.

Az orosz hatóságok folytatták az ukrán energetikai eszközök feletti ellenőrzés megszilárdítását. Az Ukrán Ellenállási Központ július 5-én arról számolt be, hogy az orosz hatóságok a Zaporizzsjai Atomerőművet (Atomerőmű) orosz alkalmazottakkal kívánják feltölteni, valószínűleg főként a Rosenergoatom állományából. Az Ukrán Ellenállási Központ azt állította, hogy az orosz hatóságok szeptember végéig le kívánják választani az atomerőművet az ukrán elektromos hálózatról, ami arra utal, hogy az orosz hatóságok teljes mértékben az Orosz Föderáció felé kívánják terelni az ukrán energiát.


Láthatjuk tehát: a hídfőállás az Inhulecen, a herszoni partizántevékenység, a Davidiv Brid körüli támadások mind azt jelzik, hogy az ukránok délen nem figyelemelterelő akciókat hajtanak végre, hanem elég komolyan gondolják Herszon visszafoglalását, amire ráadásul esélyük is van: mármint akkor, ha az északon most „pihenő” orosz erők (azért ott az Ukrajnában harcoló orosz állománynak több, mint a feléről van szó) a rövid szünet után nem délre indulnak, hanem a Kreml politikájának szellemében Donyeck területének megszállására. Ez ugyan katonai szempontból több volna mint bűn: egyenesen hiba, de politikai szempontból viszont elengedhetetlen. Szóval maradjunk annyiban, hogy senkinek sem jó most arrafelé katonáskodni.

De lássuk az orosz politikai vezetőket, amint egymás után sül el hatalmas durranással a fejük! Patrusevet mér említettem, jöjjön Vologyin. Miről is beszélt ma? A TASZSZ szerint:

MOSZKVA, július 6. /TASZSZ/. Az Egyesült Államok kártérítéssel tartozik a világközösségnek a koronavírus-járvány okozta veszteségekért, mert Washington felelős a vírus terjedéséért – jelentette ki szerdán Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma (a parlament alsóháza) elnöke.

Több millió megbetegedés és halálos áldozat, globális gazdasági válság és az életszínvonal zuhanása a COVID–19 világjárvány következményei, amelyekért Washingtont kell felelősségre vonni” – írta a Telegramon, kommentálva Jeffrey Sachs amerikai kutató megjegyzéseit, amelyekben az Egyesült Államokat hibáztatta a koronavírus terjedéséért. „Az USA-nak kompenzálnia kell a világjárvány által elszenvedett veszteségeket minden országnak” – hangsúlyozta Volodin.

Rámutatott, hogy Sachs szerint a COVID–19-et az amerikai biotechnológiai laboratóriumokban hozták létre két év intenzív kutatás után.

Ma, amikor ilyen vádak hangzanak el, Joe Biden amerikai elnök hallgat. Fél attól, hogy a világ megtudja az igazságot a világjárvány mögött álló valódi bűnösről” – állította Volodin.

Az Állami Duma szóvivője hozzátette, hogy az amerikai katonai biológiai kutatásokat, amelyeket világszerte végeznek, le kell állítani és nyilvánosságra kell hozni.”
Először az jutott eszembe, amit a régi vicc szerint a svéd bakter mondott, mikor a malmői gyors levágta tőből mind a két lábát: „Hát a f***om nem kéne?”

Komolyan azt hittem, hogy ezt a biolaboros konteót, amit a háború első heteiben indítottak útnak, és fél kézzel meg lehetett cáfolni, már elengedték, de amint látom, szó sincs róla. Akkor nézzük csak. Először is, cáfoltam én már ezt az ostobaságot, nem fogom megismételni, itt olvasható. Másodszor: mit mondott „Jeffrey Sachs amerikai kutató”? Mert Jeffrey Sachs létezik ugyan, csak éppen kicsit sem virológus, ellenben közgazdász, annak viszont igen ismert. Valóban tagja a Lancet nevű, világelsőnek számító orvostudományi szakfolyóirat COVID–19-bizottságának, de a Lancetben ő ezt nem mondta, sőt, idén meg sem szólalt azon a fórumon a világjárványról.

Akkor ellenben hol szólalt meg? Három órámba telt, míg kiástam, sosem találnák ki, mi az ősforrás. Állítólag tegnap interjút adott a Tehran Timesnak, abban olvasható az állítás. Mit mondott ebben?

Egyetért-e azokkal az összeesküvés-elméletekkel, amelyek azt állítják, hogy a Covid a biológiai háborúra való törekvés eredménye?

Nem hiszem, hogy a Covid a biológiai hadviselés kutatásából származik. Valószínűbb, hogy a gyógyszerek és vakcinák előállítására irányuló kutatásból származik. Akárhogy is, többet kell tudnunk. Az amerikai NIH-nek nyilvánosságra kellene hoznia az ilyen jellegű kutatásokra vonatkozó információkat.
Mármint ha ugyan mondta. Lássuk a Tehran Times hitvallását!

A Tehran Times (TT) az Iráni Iszlám Köztársaság első angol nyelvű napilapja, amely 1979-ben kezdte meg működését, hogy az iszlám forradalom hangját közvetítse. A napilap általános politikája Beheshti ajatollah kijelentésén alapult: „A Tehran Times nem a kormány lapja; az iszlám forradalom hangos hangja és a világ elnyomott népeinek hangosbeszélője kell, hogy legyen”. Ez a mondat az újság irodáinak falára van írva, hogy a munkatársak mindig mottóként emlékezzenek rá.”

Ennek fényében most már vagy mondta ezt Sachs, vagy nem. Akkor lássuk csak: járt Sachs egyáltalán Teheránban? Nos, mint egy hírügynökségi jelentés mutatja: járt, június negyedikén érkezett, szóval lenne némi valószínűsége, hogy július ötödikén még ott van és nyilatkozik, ha szamárságokat is. Csakhogy melyik év június negyedikéről van szó?

2016-ról.

Azért nem hinném, hogy az elmúlt több, mint hat évet a perzsa fővárosban töltötte volna, mert szép hely, jó hely Teherán, de hat év ott is sok lenne. Idei útjáról nem szólnak a hírek, a Tehran Times nem részletezi, hogyan érték el, viszont a saját weboldalán szintén ott virít az interjú.

Akkor mit akarok, mondanák dicsőségesen a konteó-hívők, ott van, mondta!

Ha mondta, hát legfeljebb mondta, de bármit is mondott, attól még mindig közgazdász és nem lett belőle virológus.

Különben az ukrajnai helyzetről írt egy béketervet is, amit nem részleteznék, de azon is látszik, hogy közgazdász, és sem nem politikus, sem nem katona. Pont annyira nem az, amennyire nem virológus, szóval akár még mondhatta is ezt a furcsaságot, amit két napja döngöl a fejekbe az orosz és oroszbarát média: addig erőltették, addig tetézték (tegnap a Cárgrád TV olyant is írt, hogy „Kína megvette a biológiai fegyvert Amerikától, hogy így szabaduljon meg lakossága felesleges részétől, úgy szabadult el a vírus” – most, mikor a kínai születési ráta minimum alá süllyedt és rövidesen megfeleződik a kínai lakosság teljesen természetes úton?), szóval addig verték ebből a pár mondatból a habot, míg még Vologyin is el nem hitte a saját sületlenségüket.

Vologyinnal végeztünk, lássuk Medvegyevet, a volt elnököt. Ő mit mondott? A The Moscow Times szerint:

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerdán atomháború lehetőségére hivatkozott, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) büntetést szab ki Moszkvára az Ukrajnában elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt.

Az ötlet, hogy egy olyan országot büntessenek meg, amely a legnagyobb nukleáris arzenállal rendelkezik, önmagában is abszurd” – mondta Medvegyev, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

És potenciálisan veszélyt jelent az emberiség létezésére”.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között Putyin elnökhelyettese volt, jelenleg a Biztonsági Tanács helyettes vezetője.

Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy nemzetközi bíróság elé akarja állítani Moszkvát, miközben ő maga soha nem néz szembe a büntetéssel saját háborúi miatt, amelyek szerinte 20 millió ember halálát okozták világszerte.

Az egész amerikai történelem, az indiánok elnyomásától kezdve, véres megsemmisítő háborúk sora” – mondta az 56 éves Medvegyev az amerikai őslakosokra utalva.”
Én nem tudom, milyen végzettség kell ahhoz, hogy az ember orosz elnök lehessen, de ahogy látom, nem sok szükséges. Magában a Telegram-posztban, amit a TASZSZ is idéz, valami olyasmit vizionál, hogy „az Oroszország elleni úgynevezett vizsgálatot végző törvényszékek vagy bíróságok létrehozására irányuló kísérletek nem csak jogilag érvénytelenek.” Hát még hogyan? Öntsünk tiszta vizet a pohárba: február 28-én a Nemzetközi Büntetőbíróság (tehát nem a hágai Nemzetközi Bíróság) főügyésze, Kharim Khan valóban bejelentette, hogy indítanak egy nyomozást az ukrajnai helyzet miatt, mivel háborús és az emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja merült fel. Lássuk azonban, mit ír ennek a lehetséges kimeneteléről az As Boni?

Egy ilyen nagyságrendű és bonyolultságú ügynél, mint az ukrán-orosz konfliktus, a nyomozás rendkívül hosszú időt vehet igénybe, és mindezt nehezíti, hogy egy háborús övezetben nehezebb hozzájutni a bizonyítékokhoz. Széles körben vizsgálják a valószínűsített bűncselekményeket, ezért egy elfogatóparancsra is hónapokat, akár éveket kell várni. Egy, még hivatalban lévő elnököt összekötni fegyveres erők által elkövetett cselekményekkel, vádat emelni és bíróság elé állítani komoly kihívás. Feltehetően meg kellene várni, hogy hivatalából elmozdítsák, és ki kellene adni egy olyan új orosz rezsimnek, amely kooperatívabb a nemzetközi közösséggel.”

Szóval felesleges Medvegyevnek aggódni oly nagyon, addig a nagy tárgyalásig sok ideje vagyon. Ráadásul sem Oroszország, sem Ukrajna nem ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító statútumát, csak aláírták, sőt, Oroszország 2016-ban azt követően, hogy az ICC előzetes vizsgálati jelentése megszállásnak minősítette a Krím annektálását, a statútum aláírását is visszavonta. Tehát a jogi hatáskör kérdése is felmerülhetne – de akkor miért fenyegetőzik atomháborúval?

Mert olyan kedve van, azért.

Adós vagyok még a Gazprom-igazgató rejtelmes halálával. Róla is a Moscow Times írt. Az, kérem, a mai világban nem újság, ha egy, a Gazpromhoz köthető vállalat vezetője búskomorságba esik, esetleg végez családjával, majd öngyilkos lesz. Van valami a levegőben, ami árt a kedélyüknek. És nagyon fantáziadúsan szoktak öngyilkosok lenni, bár eddig a mai eset a legkülönösebb. A 61 éves Jurij Voronov a Gazprom sarkvidéki projektjein dolgozó Astra Shipping szállítási céget vezette, és nem sokkal ezelőttig dúsgazdagnak számított, bár sok pénzt vesztett vállalkozókkal és partnerekkel szemben felmerült konfliktusok miatt. Annyit nem azért, hogy emiatt végezzen magával, de inkább azt nézzük, hogyan csinálta?

Voronov holttestét állítólag hétfő délután találták meg fejlövéssel egy elit nyaraló medencéjében a jómódú Szentpétervár elővárosában, a Morszkij Terasziban – jelentette kedden a 47.ru városi hírportál.

A medence alján állítólag több töltényhüvelyt, és a közelben egy Grand Power pisztolyt is találtak.”

Mármost nyár közepe van, a medencékben ilyenkor van víz. Voronovnak vagy úgy kellett öngyilkosságát elkövetnie, hogy beállt a még üres medencébe, főbe lőtte magát néhányszor (hiszen több töltényhüvelyt találtak), majd kimászott, megnyitotta a csapot és visszamászott, vagy a már teli medencének merült le az aljára, és ott lőtte főbe magát párszor a távolról sem vízálló fegyverrel. Akármelyik esetről is van szó, csak gratulálni tudok: ilyesmire csak orosz ember képes, ahogy arra is, hogy harminckétszer hátba lője saját magát, majd kiugorjon az ablakon.

Mindenesetre ennyi hír jutott mára, hagyjunk egy kis munkát holnapra is.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!