Szele Tamás: Belgorodtól Karakalpaksztánig

Úgy tűnik, vége a csendes napoknak, amik persze egyáltalán nem voltak csendesek vagy nyugalmasak: Oroszország Ukrajna elleni inváziójának százharmincadik napján mozgásba lendültek az események, egyszerre sok fontos dolog történt, minek következtében a jelenlegi helyzet sokkal kaotikusabb, mint az eddigi.

Míg Sojgu védelmi miniszter jelentést tett Putyinnak a Luhanszki Népköztársaság „teljes felszabadításáról” (ízlés kérdése, én például megszállásnak nevezném), az orosz területen fekvő Belgorodot valamiféle rakétatámadás érte, melyet érdemes lesz komolyabban is megvizsgálni, a kurszki terület kormányzója is lelőtt ukrán drónokról számolt be, Lukasenka elnök bejelentette, hogy pár napja Ukrajna megtámadta Belaruszt, de minden érkező rakétát sikerült megsemmisíteni, ráadásul nyom nélkül, és eközben tegnap vérbe fojtották a karakalpakok népfelkelését, mely autonómiájuk megvonása miatt tört ki. Ezekről az eseményekről lesz szó a harctéri hírek ismertetése után, melyet, mint mindig, az ISW napi jelentése alapján állítok össze.

Itt engedtessék meg nekem egy zárójel: fontosak ezek a napi jelentések, főleg a pontosságuk és elfogulatlanságuk miatt, de nem szabad csak rájuk támaszkodni. Egyszerűen azért, mert – napi jellegük miatt – napra készek, nem órára vagy percre, tehát ha valami a lezárásuk után történik (ez tegnap este 18:45-kor volt esetünkben), az már csak a másnapiba kerülhet bele. Az a dolgok jelen állása szerint nem megoldható, hogy a harctereken és parancsnokságokon a lezárás pillanatában bemondják: „A napi jelentés elkészült, a holnapi újságok megjelenéséig tűzszünet, mindenki fáradjon a kantinba és vegyen magához frissítőket”, tehát így maradt ki a mostani jelentésből is a belgorodi és kurszki incidens, Sojgu Putyinnál tett vizitjéről nem is szólva. Azonban a háború folyamatának elemzéséhez és megértéséhez elengedhetetlen ez a nagyon pontos és tárgyilagos forrás.

Akkor lássuk a harctéri híreket.

Az ukrán erők valószínűleg szándékos visszavonulást hajtottak végre Liszicsanszkból, aminek eredményeként július 2-án az oroszok elfoglalták a várost. A geolokációs felvételeken az orosz katonák bántatlanul sétálgattak Liszicsanszk északi és délkeleti negyedeiben, ami arra utal, hogy július 2-án vagy kevés ukrán erő maradt a városban, vagy egyáltalán nem maradt senki. Az ukrán katonai tisztviselők nem jelentették be nyilvánosan a csapatkivonást, de nem is számoltak be védelmi harcokról Liszicsanszk körül. Vadim Deniszenko ukrán belügyminiszter homályosan megjegyezte, hogy az orosz haderőnek „nagy valószínűséggel” sikerül elfoglalnia Liszicsanszkot, de a Donyecki Területen nehéz lesz előrenyomulniuk Szlovjanszk és Kramatorszk mellett. Ruszlan Muzicsuk, az Ukrán Nemzeti Gárda szóvivője visszautasította az orosz erők Liszicsanszk elfoglalásáról és bekerítéséről szóló jelentéseket, de ezek a tagadások valószínűleg elavultak vagy tévesek. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik korábban azt állította, hogy az ukrán erők június 28-án megkezdték a visszavonulást Liszicsanszkból.

Az orosz hadsereg az elkövetkező napokban valószínűleg megteremti az ellenőrzést a Luhanszki Terület fennmaradó része felett, majd valószínűleg elsőbbséget élveznek a Sziverszkben lévő ukrán állások elleni hadjáratok, mielőtt Szlovjanszk és Bakhmut felé fordulnának. Egy Sziverszkig történő ukrán visszavonulás lehetővé tenné az ukrán erők számára, hogy csökkentsék az azonnali bekerítés kockázatát, de az ukrán csapatok folytathatják a harcászati visszavonulást a Szlovjanszkból Bakhmutba vezető E40-es autópálya melletti vonalig.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) azt állította, hogy Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök július 2-án ellenőrizte az Ukrajnában lévő orosz csapatösszevonásokat. Az orosz Védelmi Minisztérium egy képsorozatot tett közzé, amely állítólag azt bizonyítja, hogy Geraszimov még mindig a vezérkari főnöki pozícióját tölti be, és hogy nemrég Ukrajnában járt, de feltűnően nem tartalmazott videofelvételt Geraszimov állítólagos ellenőrzéséről az orosz csapatoknál. Ez valószínűleg válasz volt azokra a közelmúltbeli találgatásokra, amelyek szerint Geraszimovot a Kreml magas szintű orosz katonai vezetés tisztogatásának részeként eltávolították posztjáról az ukrajnai orosz kudarcok miatt. Az orosz védelmi minisztérium felerősítette azt az állítást, miszerint az ukrán média hazudott Geraszimov eltávolításáról, és kijelentette, hogy Geraszimov még mindig a vezérkari főnöki poszton szolgál. Egy olyan képsorozat elhamarkodott bemutatása, amely nem bizonyítja egyértelműen, hogy Geraszimov nemrég Ukrajnában látta el feladatait, arra utal, hogy az orosz vezetés érzékeny a magas rangú orosz tisztek tisztogatásáról szóló pletykákra, vagy esetleg arra a benyomásra, hogy a legmagasabb rangú tisztek távol vannak vagy nem vesznek részt a konfliktusban. A Kreml valószínűleg arra is törekszik, hogy megőrizze vagy újraépítse az orosz katonai vezetésbe vetett közbizalmat, mely a jelentős szervezeti átszervezések, kudarcok és magas veszteségek miatt rendült meg.

A legfontosabb hírek röviden:

   • Az orosz erők július 2-án bevonultak Liszicsanszkba és előrenyomultak a városon belül.
   • Az orosz csapatok Liszicsanszktól délnyugatra támadó hadműveleteket folytatnak, hogy valószínűleg nyugat felé, Sziverszk felé nyomuljanak, és befejezzék a Luhanszki Terület egészének elfoglalását.
   • Az orosz alakulatok folytatták a sikertelen szárazföldi támadásokat Szlovjanszktól északra.
   • Az orosz csapatok korlátozott támadásokat hajtottak végre Donyeck várostól délnyugatra, de nem értek el komoly előnyöket.
   • Az ukrán haderő valószínűleg azt tervezi, hogy nyugatról szállított fegyverekkel fenyegeti az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) az egész Harkivi területen.
   • Az ukrán ellentámadások és a partizántevékenység továbbra is arra kényszeríti az orosz csapatokat, hogy a déli tengely mentén a védelmi műveleteket helyezzék előtérbe.
   • A proxy vezetés megteremtheti a feltételeket a proxy köztársaságok Orosz Föderáció általi közvetlen annexiójához.

Az orosz erők július 2-án behatoltak Liszicsanszkba és előrenyomultak a városon belül, valószínűleg azután, hogy az ukrán erők ellenőrzött visszavonulást hajtottak végre a városból. A Kreml által támogatott RIA Novosztyi azt állította, hogy az orosz erők elfoglalták Liszicsanszkot, de nem világos, hogy az orosz egységek teljesen kiürítették és biztosították-e a várost. A geolokációs felvételeken az orosz csapatok egy vörös transzparenst függesztettek ki Liszicsanszk központjában, és a város északi negyedében sétáltak. A csecsen alakulatok Liszicsanszk délkeleti részébe is előrenyomultak, a geolokalizált felvételeken a liszicsanszki városi tanács épülete előtt láthatók. A felvételeken mindkét területen látható, hogy az orosz katonák szabadon sétálnak a városban és csoportképeket készítenek, ami arra utal, hogy az ukrán védők már visszavonultak. Ukrán tisztviselők nem jelentették be a visszavonulást Liszicsanszkból, de az ukrán vezérkar feltűnően nem beszélt semmilyen ukrán védelmi tevékenységről Liszicsanszk körül. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető korábban azt állította, hogy az orosz haderő bekerítette az ukrán csapatokat Liszicsanszkban, és megjegyezte, hogy a csecsen egységek utcai harcokra és teljes körű támadásra készülnek a város elfoglalása után, de aztán bejelentette, hogy az orosz haderő teljes egészében elfoglalta a várost. A Kadirov állításaiban lévő ellentmondások arra utalhatnak, hogy az orosz csapatok arra számítottak, hogy a városban megmaradt ukrán ellenállással kell szembenézniük, de azt tapasztalták, hogy az ukránok ehelyett visszavonultak.

Az orosz csapatok továbbra is támadásokat indítottak Liszicsanszktól délnyugatra, valószínűleg azért, hogy elérjék a Luhanszki Terület közigazgatási határait, és a Sziverszkben lévő ukrán állások felé nyomuljanak. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az orosz erők állásokat létesítettek Verkhnokamjankában, amely Liszicsanszktól mintegy 15 km-re délnyugatra és Sziverszktől mindössze 13 km-re keletre fekszik. A sikeres támadás azt is jelenti, hogy az orosz egységek elzárták a T1302 Bakhmut-Liscsanszk autópálya északkeleti részét (amelyet az ISW értékelése szerint Ukrajna egy ideje már nem tudott fő GLOC-ként használni). Az ukrán vezérkar azt is megjegyezte, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz felderítő hadműveletet Beresztove környékén, mintegy 18 km-re délkeletre Sziverszktől és 26 km-re északkeletre Bakhmutból. A Beresztove környékén és Liszicsanszktól nyugatra ismétlődő orosz támadó és felderítő műveletek arra utalnak, hogy az orosz csapatok a Sziverszkre irányuló hadjáratot a Bakhmut elleni azonnali támadással szemben előnyben részesíthetik. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) is közzétett felvételeket a „Privillja” üdvözlő tábla előtt, és egy műholdkép egy orosz pontonhídról megerősíti, hogy az orosz erők átkeltek a Sziverszkij Donyec folyón Kreminnától délkeletre. Az LNR milícia megismételte azt a korábbi orosz állítást is, hogy az orosz erők július 1-jén elfoglalták a Privilljától 6 km-re délnyugatra fekvő Szepilovét. Az orosz csapatok valószínűleg Sziverszk felé is nyomulni fognak a Privillja térségéből, most, hogy előrenyomultak magához a Liszicsanszkhoz.

Az orosz erők július 2-án sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Szlovjanszktól északra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők ellenálltak egy orosz támadásnak Bohorodicsnyénél, mintegy 20 km-re északnyugatra Szlovjanszktól. A szlovjanszki polgármester, Vadim Ljah jelentette, hogy az orosz erők július 1-jén éjszaka lőtték Szlovjanszkot, és a Voproste orosz Telegram csatorna felvételeket tett közzé arról, hogy az orosz erők állítólag gyújtóbombákat vetettek be ukrán állások ellen Szlovjanszk irányában. A geolokációs harci felvételek emellett azt mutatták, hogy az ukrán erők július 1-jén drónokkal és tüzérséggel célba vették az orosz állásokat Szulihivkában (kb. 20 km-re keletre Bohorodicsnyétől), valószínűleg az Izjumtól délnyugatra folytatódó ukrán ellentámadások részeként.

Az orosz csapatok sikertelen és korlátozott támadásokat folytattak Donyeck várostól délnyugatra, és folytatták a tüzérségi tüzet és a légicsapásokat Avdijivka környékén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Novomihajlivka felé.

Az ukrán erők azt tervezik, hogy továbbra is fenyegetik az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC), amelyek az oroszországi Belgorodtól az oroszországi Harkiv terület déli részére vezetnek, a nyugatról szállított nagy hatótávolságú rakétatüzérséggel. Az ukrán Kraken különleges egység vezérkari főnöke, Konsztantyin Nyemicsev kijelentette, hogy az ukrán erők az Egyesült Államok által biztosított HIMARS rakétatüzérségi rendszerekkel fogják megzavarni a Vovcsanszkon, Kupjanszkon és Izjumon keresztül futó orosz GLOC-okat. Kupjanszk jelentős logisztikai csomópont a harkivi tengelyen működő orosz erők számára, és körülbelül 50 km-re található a frontvonaltól. Vovcsanszk körülbelül 15-20 km-re fekszik a frontvonaltól, de az észak-harkivi orosz hadműveletek eddig megakadályozták, hogy az ukrán haderő közvetett tűzzel támadja Vovcsanszkot. Az Izjumhoz közeli orosz GLOC-ok a legveszélyeztetettebbek, körülbelül 15 km-re keletre a legközelebbi frontvonaltól, és a NASA FIRMS hőanomáliák észlelése során az elmúlt hetekben az Izjumtól nyugatra fekvő erdős területeken közvetett tűzzel történő támadásokkal összhangban lévő hőanomáliákat észleltek. A legtöbb orosz nagy lőszerraktár és támogató állomás a harkivi tengely mentén a HIMARS-rendszerek hatótávolságán belül lenne, amelyek a harkivi tengelyt fedeznék.

Az orosz erők június 1-jén folytatták a Harkiv várostól északnyugatra lévő helyi és sikertelen támadásokat. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán egységek visszaverték az orosz támadásokat a Harkiv várostól mintegy 25 km-re északnyugatra fekvő Dementivka ellen. Az orosz hadsereg a jelentések szerint elektronikus hadviselési rendszereket használ az államhatáron lévő településeken, valószínűleg az ukrán parancsnoki és irányító központok rendszereinek megzavarására.

Az orosz erők július 2-án továbbra is a déli tengely mentén folytatott védelmi műveletekre összpontosítottak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az ukrán ellentámadási tevékenység arra kényszerítette az orosz csapatokat, hogy visszavonuljanak a korábban elfoglalt állásokból Ivanivkában (északnyugati Herszon terület). Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság jelentette, hogy az orosz erők Zaporizzsjai területen a megszállt településeket „körkörös” védelemre készítik elő, ami arra utal, hogy az orosz csapatok valószínűleg 360 fokos védekezésre kész erődítményeket terveznek a megszállt területen. Az ukrán partizán- és ellentámadási tevékenységek továbbra is nyomást gyakorolnak az orosz csapatokra, hogy a védelmi műveleteket helyezzék előtérbe, valószínűleg a dél-ukrajnai területnyerést célzó orosz egységek rovására. Az orosz erők légi, tüzérségi és rakétacsapásokat hajtottak végre ukrán állások és az infrastruktúra ellen a Herszoni, Mikolajivi, Zaporizzsjai és Dnyipropetrovszki Területeken.

Az orosz katonai vezetés továbbra is ad hoc összetett egységekre támaszkodik az ukrajnai offenzív műveletek támogatására. Az orosz média július 2-án arról számolt be, hogy az Északi Flotta 200. motorizált lövészdandárjának egy önkéntes zászlóalja készül Ukrajnába. Ez a zászlóalj tartalékosokból, önkéntesekből, katonai rendészekből, a parti védelmi egységek katonáiból és különböző hadihajók tengerészeiből áll, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az önkéntesek nem megfelelően képzettek, és nem rendelkeznek a szükséges gyalogsági tapasztalattal ahhoz, hogy nagy intenzitású harcban hatékonyak legyenek. A zászlóalj néhány katonája a háború korai szakaszában harcolt, és jelenleg átcsoportosítás alatt áll. A zászlóalj összetett jellege azt jelzi, hogy az orosz katonai vezetés továbbra is küszködik a harcképes egységek megfelelő és következetes összeállításával.

A proxy vezetés feltételeket teremthet a proxy köztársaságok Oroszországi Föderációhoz való közvetlen csatolásához. A Donyecki Népköztársaság (DNK) vezetője, Denis Pusilin július 2-án bejelentette, hogy a DNK négy közigazgatási tisztviselőjét „tapasztalt” orosz miniszterekre cserélte le, hogy bevezesse a „közigazgatás orosz paradigmáját.” Pusilin már korábban, júniusban bejelentette a DNK kormányának átszervezését. A DNK kormányzati gyakorlatának és kereteinek az orosz rendszerrel való összehangolására tett intézkedések arra utalnak, hogy a megbízott tisztviselők valószínűleg arra készülnek, hogy a DNK-t közvetlenül integrálják az Oroszországi Föderációba.

Eddig a harctéri hírek, és láthatjuk: nagy változások várhatóak. Liszicsanszk elvesztésével a fő harcok a Donyecki Területre koncentrálódnak majd, és valószínűnek érzem, hogy ha kellőképpen elfajulnak, az ukrán fél megpróbálkozhat egy déli, herszoni áttöréssel. Ami, ha különben sikerül a Krímet a szárazfölddel összekötő hidat megsemmisíteni, igen érdekes helyzetet teremthet: ott áll majd a félsziget minden utánpótlás nélkül, és annyi vízzel, amennyi a bahcsiszeráji szökőkútban van, az odavezető útvonalakat elvágták, sőt, nem kizárt a Fekete-tenger mellékének, annak a bizonyos „korridornak” a felszabadítása is, talán egészen Mariupolig. De ezt még majd meglátjuk. Itt lenne egy megjegyzésem arra, hogy a minap egy neves „elemző” úgy minősítette a helyzetet, miszerint „inkább azzal vagyunk elfoglalva, hogy a már elveszett Donbásszban – egy Pusztaapáti nagyságrendű faluban – melyik fél bírja a gémeskutat és melyik az alvéget.” Hát, ezek a donbásszi „falvak” százezres városok, Szeverodonyeck is, Liszincsanszk is, szóval nagyon nem gémeskútról és alvégről van itt szó, de ha a neves elemzőt nem zavarják a tények, engem meg ő nem fog zavarni.


Nos, Sojgu ma megtette győzelmi jelentését Putyinnak, aztán szerintem a Kremlben pezsgőt bontottak és fecerunt magnum áldomás, ahogy Anonimus írná. Lássuk, hogyan írja a TASZSZ?

Moszkva, július 3. /TASS/. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszámolt Vlagyimir Putyin elnöknek a Luhanszki Népköztársaság (LNK) felszabadításáról – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

2022. július 3-án Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, a hadsereg tábornoka jelentést tett az orosz fegyveres erők legfőbb főparancsnokának, Vlagyimir Putyinnak a Luhanszki Népköztársaság felszabadításáról” – közölte a minisztérium.

A minisztérium hozzátette, hogy az orosz fegyveres erők és a LNK népi milíciája teljes ellenőrzést gyakorolt Liszicsanszk és számos közeli település felett, amelyek közül a legnagyobbak Belogorovka, Novodruzseszk, Malorjazancsevo és Belaja Gora.”

Itt felvetődik egy kérdés. Putyin tegnapelőtt leszögezte, hogy „a különleges művelet céljai február 24. óta nem változtak”, márpedig ezek között akkor szerepelt a két szakadár népköztársaság és a Krím autonómiájának elismertetése (meg Ukrajna demilitarizálása és „nácitlanítása”, jelentsen ez utóbbi akármit is). Mármost a Krím jelenleg nincs veszélyben (mint jeleztem korábban, ez változhat), ha Luhanszk helyzete meg van oldva, akkor a katonai célok közül már csak Donyeck teljes elfoglalása lenne hátra, és abba lehetne hagyni orosz részről a harcokat (ez volna a Kissinger-féle egyik változat). De egyfelől messze még Donyeck elfoglalása, másfelől kérdés, hogy „akar-e Moszkva háborút”? Mondjuk Moszkva maga nem akar, úgy hiányzik neki, mint púp a hátára, de vajon Putyin akar-e?

Nos, ez az, amit nem lehet megmondani, de a mai nap eseményei arra utalnak, hogy bizony akar.


Vegyük a kurszki és belgorodi incidenseket. Kurszknál, mint a terület kormányzója, Roman Sztarovoit jelentette:

Két ukrán Sztrizs drónt lőttek le a légvédelmi erők július 3-án éjjel, amikor azok Kurszk felé közeledtek.

A hadsereg hozzáértő intézkedésének köszönhetően nem voltak áldozatok” – írta táviratában, közzétéve a lezuhant tárgyakról készült fotókat.

Sztarovoit részvétét fejezte ki a szomszédos Belgorodban meghaltak hozzátartozóinak is, ahol július 3-án éjjel robbanások sorozata történt. A kormányzó „ellenséges támadásnak” nevezte a történteket.”

Belgorodban súlyosabb a helyzet. Négy ember meghalt, négy másik megsebesült, és több tucatnyi ház megrongálódott a július 3-án éjszaka a város központjában történt robbanássorozatban.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója szerint hajnali 3 óra körül a városban „robbanások sorozatát hallották”, majd legalább egy ház kigyulladt a Majakovszkij utcában. „Az incidens okait vizsgálják, feltehetően egy légvédelmi rendszer lépett működésbe” – írta Telegram-csatornáján.


A helyiek a tűzről készült felvételeket tettek közzé a közösségi médiában, valamint egy videót, amelyen robbanások láthatóak az égen, majd a földön.

A Majakovszkij, a Mihurina, a Csumicsova, a Popova és a Pavlov utcákban összesen 21 lakóház és 40 magánház rongálódott meg. Öt közülük teljesen megsemmisült. Gladkov megígérte, hogy minden szükséges segítséget megad a polgároknak otthonaik újjáépítéséhez.

A kormányzó szerint a halottak közül háromról kiderült, hogy ukrán állampolgárok. „Ez azt jelenti, hogy az ukrán kormány ukrán állampolgárokat gyilkol az Orosz Föderáció területén, és ez az abszolút csúcsa annak a cinizmusnak, amit Ukrajna a tetteiben elért” – mondta Gladkov. A hírt később megerősítették: egy harkivi menekült családról van szó.

Két áldozatot – egy tízéves gyermeket és egy súlyos állapotban lévő férfit – kórházba szállítottak. A kormányzó ígéretet tett arra, hogy hárommillió rubelt fizet a halottak családjának és fejenként 500 ezer rubelt a sérülteknek.

A Baza Telegram-csatorna azt írta, hogy két további halottat találtak a romok között egy magánházban a Majakovszkij utcában. Ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg.

Anton Ivanov belgorodi polgármester az éjszakai robbanások miatt lemondta a július 3-ra tervezett belgorodi nyári fesztivált.

Az orosz védelmi minisztérium időközben közölte, hogy:

A belgorodi robbanások oka az ukrán fegyveres erők „szándékos csapása” volt, amelyek kazettás bombákkal ellátott Tocska-U ballisztikus rakétákkal csapást mértek a városra. A légvédelem mindhárom rakétát megsemmisítette a levegőben, de az egyik rakéta roncsai a város egyik lakóházára zuhantak. A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a belgorodi ágyúzás miatt, hozzátéve, hogy az incidens óta két ember, köztük egy gyermek eltűnését jelentették.”
Az ám, csakhogy a „Zhest’ Belgorod” Telegram-csatorna közzétett egy fotót egy rakétadarabról, amely egy lakóházban maradt. Oleg Zsdanov katonai szakértő és a CIT nyomozói megerősítették a The Insidernek, hogy a fénykép az orosz Pancir föld-levegő rakétarendszer első fokozatáról készült. Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter tanácsadója és Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknél nem állnak szolgálatban ilyen légvédelmi rakétarendszerek.

Annyit meg tudunk a Tocska-U-ról, hogy ez egy olyan rakéta, aminek találat előtt leválik a hajtóműve a vezérsíkokkal együtt, tehát megmarad – nos, ilyent nem találtak Belgorodban, ellenben a légelhárító Pancir épületbe fúródott darabját igen. Nem tudom, hogy mi történt, de sejtem: feltételezhető, hogy valamire rálőttek Belgorod fölött a Pancir-rendszerrel, csak az nem biztos, hogy Tocska-U volt, lehetett éppenséggel Sztrizs drón is, mely azonban csak felderítésre alkalmas. Fegyvere, robbanótöltete nincs, illetve van benne egy kis töltet, ami arra elég, hogy szükség esetén megsemmisítse önmagát és az általa begyűjtött adatokat. Többre nem. Különben éppen ilyen Sztrizs drón repült át fölöttünk a múltkorában, csak mi nem lőttünk rá. Tehát elképzelhető, hogy a drónt akarta elhárítani az orosz légvédelem, de nagy buzgalmuknak és szakértelmüknek köszönhetően a lakóházakat is sikerült.

A hír hallatán Lukasenka fehérorosz elnök is megszólalt:

Alekszandr Lukasenka azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy rakétákat lőttek ki fehéroroszországi katonai létesítményekre. A kilövési kísérlet több nappal ezelőtt történt, de minden rakétát elfogtak – mondta az ország függetlenségének napja alkalmából tartott összejövetelen.

Provokálnak bennünket… Három nappal ezelőtt, talán egy kicsit régebben, Ukrajna területéről kíséreltek meg katonai létesítményeket megtámadni Fehéroroszországban. De hála Istennek, a Pancir légvédelmi rendszereknek sikerült elfogniuk az ukrán fegyveres erők által indított összes rakétát” – mondta Lukasenka. Szavaira nem adott bizonyítékot.”
Hogy ezt eddig miért nem mondta? Bizonyára szerénységből… szóval, vagy megbolondult valaki az ukrán főparancsnokságon és elindította a rendelkezésükre álló, nem túl sok Tocska-U és Sztrizs nagy részét külföldi célpontok ellen (nem túl valószínű), vagy egyszerű felderítés zajlott (ez elég valószínű), vagy pedig Luhanszk ide, Luhanszk oda, a háborúnak folytatódnia kell, és pont jól jöttek a Kremlnek ezek az „incidensek”.

Közben pedig Közép-Ázsia sem nyughat, Üzbegisztánban most nagyon hiányzott egy közös üzbég-orosz hadgyakorlat Shavkat Mirziyoyev elnöknek, csak hát akik gyakorlatoznának, azok most Ukrajnában harcolnak… mi történt tehát Karakalpaksztán fővárosában, Nukusban?

Az üzbég elnök úgy döntött, hogy lenullázza elnöki ciklusát, és egyúttal 5 évről 7 évre növeli az államfő hivatalban töltött idejét. Ehhez az alkotmány módosítására volt szükség; egy módosításcsomagot is előterjesztettek megvitatásra, bár természetesen senki sem akart célzott és őszinte vitát folytatni ezek legitimitásáról. De nem ez volt a probléma, hanem az, hogy ez a módosításcsomag számos más érzékeny pontot is tartalmazott. Ezek között szerepelt Karakalpaksztán szuverenitásának megszüntetése és az Üzbegisztántól való elszakadás jogának megtagadása. Ez nagy hiba volt.

Karakalapksztán ugyanis önálló terület, saját néppel, mely gyakorlatilag kazahul beszél (a „karakalpak” szó „fekete kalpagost” jelent), és Üzbegisztánnak autonóm köztársaságként volt része, önálló közigazgatással. Mondjuk érthető, ha kényesek a szegény karakalpakok az autonómiájukra, elég, ha azt vesszük, hogy az írásbeliségük olyan száz éve létezik (1925 óta), de először arab betűkkel írtak, aztán 1928-tól volt saját, latin betűs ábécéjük, minek következtében 1940-től 1996-ig cirill betűkkel kellett írjanak, most megint latin betűkkel írnak. A karakalpak értelmiség ilyenformán talán csak az óegyiptomi hieroglifákat nem kellett megtanulja, de jöhet rájuk még olyan világ is. Az államiságuk története is hasonlóan hányatott: első biztos említésük 1694-ből származik, amikor a Szir-darja mentén éltek, ahova állítólag a Volga vidékéről vándoroltak. A 18. század elején, 1722 körül I. Péter orosz cár már szerződést kötött egy vezetőjükkel. Aztán tartoztak a kungrati kánsághoz, a hívai kánsághoz, az Orosz Birodalomhoz, 1924-től Autonóm Körzet voltak, mely a Kazah SZSZK része volt, aztán 1932-től 1936-ig Karakalpak SZSZK néven önállósodtak, 1936-ban Sztálin Üzbegisztánhoz csatolta őket, és valahogy úgy maradtak. A Szovjetunió szétesésekor már nem léptek ki Üzbegisztánból, de az autonómiájukra nagyon kényesek máig. Ebbe tiport bele Mirziyoyev elnök.

Az elmúlt napokban minden nagyobb karakalpak településen tömegmegmozdulások zajlottak. Július 1-jén Chimbayban és Muynakban is voltak gyűlések, de a legnagyobb tiltakozó megmozdulásra a régió fővárosában, Nukusban került sor. A média becslései szerint több ezer lakos vonult az utcára. Az Ozodlik rádió (a Szabadság Rádió üzbég szolgálata) több tízezer tüntetőről számolt be. Nukus lakosai végigvonultak a városon, majd a központi piactéren gyűltek össze – közölte az üzbég belügyminisztérium. Ahol is az üzbég Nemzeti Gárda segítségével vérbe fojtották a tüntetést. Az áldozatok száma nem ismeretes, ugyanis azonnal elzárták az összes hírcsatornát, beleértve az internet-kapcsolatokat is, ami keveset tudunk, az olyankor kerül ki az országból, ha időnként visszakapcsolják a világhálót vagy ha az elnök nyilatkozik.

Mert nyilatkozik – legutóbb a TASZSZ útján szólalt meg:

TASKENT, július 3. /TASZSZ/. Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök bejelentette a kijárási tilalmat Karakalpakisztánban, abban az üzbegisztáni autonóm régióban, ahol korábban zavargások voltak.

A kijárási tilalom az augusztus 2-ig bevezetett rendkívüli állapot részeként az éjszakai órákban lesz érvényben – olvasható az elnöki honlapon közzétett végrehajtási rendelet szövegében.

A kijárási tilalmat 21.00 órától reggel 07.00 óráig vezetik be a rendkívüli állapot ideje alatt a Karakalpaksztáni Köztársaság területén” – olvasható a dokumentumban.

Az elnök elrendelte továbbá a közrend és a kritikus fontosságú létesítmények védelmének megerősítését, a szabad mozgás korlátozását, beleértve a gépjárművek közlekedését, az okmányok ellenőrzésének és a személyi ellenőrzések támogatását, valamint a régióba való be- és kiutazás korlátozását.

Üzbegisztán elnöke szombaton írta alá azt a végrehajtási rendeletet, amellyel július 3-tól augusztus 2-ig rendkívüli állapotot vezetnek be Karakalpakisztánban.”

A karakalpaksztáni tüntetések miatt a Daut-ata – Tazhen közúti határátkelőhely is felfüggesztette működését a kazah-üzbegisztáni határon. A hírek szerint tervezik a vasúti forgalom leállítását a Karakalpakisztán – Beyneu útvonalon. Kazahsztán az üzbég fél kezdeményezésére „az információs rendszer hibájával” magyarázta a korlátozásokat.

Ellenben Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök július 2-án Nukusba érkezett, és azt javasolta, hogy ne módosítsák az alkotmányt Karakalpakisztán szuverenitását illetően. Sajtószolgálata szerint találkozott „a dzsokargyi kenézekkel, az idősebb generáció képviselőivel és Karakalpakisztán aktivistáival”.

Azt mondanánk, ha vége jó, minden jó, de ennek nem jó a vége: a nukusi demonstrációt azután verték szét, hogy Mirziyoyev már megígérte: nem nyúl a köztársaság autonómiájához. De akkor miért?


Erre talán választ ad egy 11 perccel ezelőtt érkezett TASZSZ-hír:

TASKENT, július 3. /TASZSZ/. Az üzbég Karapalpaksztáni Autonóm Köztársaságban a július 1-jei és 2-ai zavargásokat követően teljesen ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – közölte vasárnap Rusztan Dzsurajev, az üzbég Nemzeti Gárda parancsnoka.

A helyzetet teljes ellenőrzés alá vonták” – jelentette Shavkat Mirziyoyev üzbég elnöknek.

Mirziyoyev szombaton rendeletben rendkívüli állapotot rendelt el Karakalpakisztánban, és Dzsurajevet nevezte ki a terület parancsnokává. A szükségállapot ideje alatt megerősítették a közrendvédelmi intézkedéseket, kijárási tilalmat rendeltek el, betiltották a magán- és tömegközlekedést, bezárták a közétkeztetést és a kereskedelmi egységeket, megtiltottak minden tömegrendezvényt.”

Ja, az más. Akkor Mirziyoyev ígér, amit akar és betart, amit akar. Akkor a karakalpak függetlenség a Nemzeti Gárda hatáskörébe került, és azok orosz segítség nélkül is tesznek róla, hogy ne legyen, ki követelje.

Az eset azonban megmutatja, mennyire törékeny az orosz nagyhatalmi helyzet és politika: békeidőben a Roszgvargyija jelent volna meg Nukusban, és érdeke elgondolni, mi juthat most Mirziyoyev elnök eszébe, mikor azt látja, hogy a Kreml nélkül is elboldogult… recseg-ropog a posztszovjet zóna, egyedül tán csak Kamcsatkából nem érkeznek riasztó hírek, de ott meg állandó a vulkanikus aktivitás.

Ennyi hír jutott mára, így is sokkal hosszabb lett a krónika mai része a többinél, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!