Szele Tamás: A deepfake-fegyver

Sokadik napját írjuk Oroszország Ukrajna elleni inváziójának és a hírek nem túl kellemesek. Ráadásul senkinek sem azok, kedvelje bármelyik oldalt is: ebből az következik, hogy a híradásoknak sem örül senki.

Persze meg lehetne úgy is írni az eseményeket, hogy legalább az egyik vagy mondjuk a másik oldal élvezze őket – azt hívnánk propagandának.

És olyasmit ebben a lapban ne tessék keresni. Már azzal is elég munka van, hogy az ember valahogy patikamérlegen, sok forrást átnézve kiméricskélje, mi lehet az igazság, hazudozni se kedvem, se erőm, szóval zajos sikerre nem számítok, maradnak a szikár tények – már amennyit ki lehet belőlük deríteni.

Ma is, mint mindig, elsőként az ISW napi jelentése alapján fogom ismertetni a harctéri helyzetet, aztán kicsit pontosítok, és beszámolok a Kijev városát ért orosz rakétacsapásról, valamint Sojgu látogatásáról a harctéren, mert ezek az események már a jelentés lezárása után történtek. Végül pedig újból előveszem a deepfake Klicsko-beszélgetés tegnap már említett történetét, ugyanis fejlemények vannak az ügyben, már amennyiben fejlemény, hogy Budapest főpolgármesterét is felhívta Klicsko nevében az illető szélhámos, és ezt mindenki saját pártállása szerint értékeli, holott nem úgy kéne.

De először lássuk a harctéri híreket.

Az orosz védelmi minisztérium június 24-én bejelentette, hogy az ukrajnai erők „központi” és „déli” csoportosítjainak élére új parancsnokokat neveztek ki, megerősítve a korábban még híresztelésnek számító, június 21-én jelentett változásokat. 24-én Igor Konasenkov, az orosz Védelmi Minisztérium szóvivője közölte, hogy a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alekszandr Lapin vezérezredes irányítja a „központi” hadseregcsoportot, amely a Liszicsanszk (és feltehetően Szeverodonyeck) elleni műveletekért felelős. Konasenkov továbbá bejelentette, hogy Szergej Szurovikin hadseregtábornok, az orosz légierő parancsnoka a „déli” hadseregcsoport parancsnoka, és ő felügyelte Hirske és Zolote bekerítését. Az orosz védelmi minisztérium közleménye megerősíti az ISW június 21-i értékelését, miszerint az orosz főparancsnokság átrendezi és átszervezi a katonai parancsnokságot az ukrajnai műveletek jobb megszervezése érdekében, bár az orosz védelmi minisztérium közleménye nem árulja el, hogy a változások mikor történtek. A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy az orosz hadvezetés több tábornokot eltávolított kulcsfontosságú operatív szerepkörökből Ukrajnában, köztük a légideszant erők (VDV) parancsnokát, Andrej Szerdjukov vezérezredest és az orosz déli katonai körzet parancsnokát, Alekszandr Dvornikovot, aki valószínűleg a hadszíntér általános parancsnokaként tevékenykedett. A Védelmi Minisztérium megjegyezte, hogy a Déli Katonai Körzet parancsnoksága átkerül Szurovikinhez. Az orosz Védelmi Minisztérium közleménye szó szerint csak a középső és a déli erőcsoportokról szól (nem a Déli Katonai Körzet egészéről), de Dvornikovot valószínűleg leváltották korábbi posztjáról.

Az orosz erők június 25-én szokatlanul nagy rakétatámadás-sorozatot hajtottak végre az ukrán hátország ellen (erről tegnap írt is a Zóna). Az Ukrán Légierő Parancsnokságának jelentése szerint az orosz erők több mint 50 földi, légi és tengeri rakétát lőttek ki Ukrajnára, és Zsitomir, Kijev, Hmelmyickij, Csernyihiv, Lviv, Mikolajiv, Harkiv és Dnyipropetrovszk megyék területeit célozták. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) jelentése szerint hat orosz Tu-22M3 bombázógép indult a fehéroroszországi Sajkova légibázisról, és 12 H–22-es cirkálórakétát lőtt ki egyes Kijev, Szumi és Csernyihiv régiókban lévő szárazföldi célpontokra, ami az első ilyen akció Fehéroroszorsz légtérből. Az Ukrán Légierő Parancsnoksága megjegyezte, hogy az orosz erők tengeri telepítésű Kalibr rakétákat használtak nyugat-ukrajnai célpontok ellen, H–22 és földi telepítésű Iszkander és Tochka-U rakétákat észak-ukrajnai célpontok ellen, valamint ONYX rakétákat és Bastion komplexumokat dél-ukrajnai célpontok ellen. Az ukrán légvédelem a jelentések szerint a rakéták közül sokat lelőtt, amelyek valószínűleg kritikus támogató infrastruktúrát akartak célba venni Ukrajna olyan területein, ahol nincsenek közvetlen harcok.

Az ukrán hírszerzés értékelése szerint a Kreml folytatja a titkos részleges mozgósítási erőfeszítéseket annak támogatására, amit egyre inkább a „kimerülés háborújaként” kezel Kelet-Ukrajnában. Az ukrán fő hírszerzési igazgatóság (GUR) képviselője, Vadym Skibitsky kijelentette, hogy a Kreml elismeri, hogy elhúzódó háborút vív, és titkos, ám részleges mozgósítási erőfeszítéseket folytat, miközben ezen felül mozgósítja a BARS (az ország harci hadseregének tartalékosai) rendszerét és más állandó készenléti elemeket. Szkibickij megjegyezte, hogy 105 taktikai zászlóaljcsoport (BTG) vesz részt az ukrajnai háborúban, és hogy az orosz tartalékosok mozgósítása ezt a számot 150 és 160 BTG közé növelheti, de nem határozta meg a mozgósítás időkeretét. Szkibickij megismételte, hogy a Kreml fő célja a teljes Donbássz feletti ellenőrzés biztosítása, másodlagos prioritásként pedig a Herszon terület feletti ellenőrzés megszilárdítása szeptember 11-ig, amikor is a Kreml népszavazásokat kíván tartani a területek közvetlen annektálásáról vagy kvázi-állami „népköztársaságok” létrehozásáról. A Kreml elhúzódó konfliktust szándékozik folytatni Ukrajnában, és igyekszik előmozdítani a mozgósítási erőfeszítéseket, hogy támogassa a hosszú távú katonai és politikai célokat Ukrajna megszállt területein.

Ukrajna fő hírszerzési igazgatósága (GUR) határozottan kijelentette, hogy a fehérorosz részvétel az ukrajnai háborúban Oroszország oldalán továbbra is nagyon valószínűtlen. A GUR képviselője, Vadym Skibitsky kijelentette, hogy a fehérorosz erők nem fogják megtámadni Ukrajnát az orosz csapatok támogatása nélkül, amelyekből körülbelül 1500 főnyi van Fehéroroszországban. Szkibickij megjegyezte, hogy Fehéroroszországnak hét BTG-je van rotációs alapon az ukrán határ közelében, és hogy egy orosz-belorusz közös csapásmérő csoport felállítása három-négy hetet venne igénybe, viszont két-három hétre lenne szükség ahhoz, hogy egyszerűen elegendő orosz erőt telepítsenek Fehéroroszországba. A GUR nyilatkozata megerősíti az ISW korábbi értékeléseit, miszerint bár a közelmúltbeli fehérorosz akciók az ukrán határ mentén fenyegetőek, és valószínűleg az ukrán erők helyben tartására irányulnak a fehérorosz akcióval való fenyegetéssel, de nagyon valószínűtlen, hogy megelőznék a háborúba való tényleges belépést.

Rendben van, de akkor mire véljük a tegnapi (és ma hajnali) rakétatámadásokat? Vagy Putyin tegnapi ígéretét, mely szerint nukleáris robbanófejekkel is felszerelhető Iskander-M rakétarendszerekkel látja el „hónapokon belül” Minszket? Itt írja a TASZSZ hírügynökség:

Szentpétervár, június 25. /TASZSZ/. Moszkva az elkövetkező hónapokban Iszkander-M rakétarendszereket szállít Minszkbe – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval folytatott megbeszélései megnyitóján.

Ahogyan önök és én megállapodtunk, önök kérdeztek erről, mi meghoztuk a döntést. Az elkövetkező hónapokban Iszkander-M taktikai rakétarendszereket fogunk szállítani Fehéroroszországnak, amelyek, mint ismeretes, ballisztikus és cirkálórakétákat egyaránt képesek használni, mind a hagyományos, mind a nukleáris változatban” – mondta Putyin.

Az orosz vezető azt is javasolta, hogy utasítsák az orosz és a fehérorosz védelmi minisztereket és vezérkari főnököket, hogy dolgozzanak ki minden ezzel kapcsolatos részletet. „Teljes mértékben egyetértek” – mondta Lukasenko. „Megegyeztünk” – zárta le a beszélgetést Putyin.”

Nos, azt azért nem hinném, hogy Putyin nukleáris fegyvereket is adna a rakéták mellé, de ezt nem is ígérte. Csak a rakétákat. Nagyon valószínűtlennek érzem, hogy a meglévő atomfegyvereit más parancsnoksága alá, más kezelésébe helyezze, legyen szó akár még a hűséges Lukasenkóról (most Lukasenko, mert oroszosan írjuk), vagy a rajongó Kadirovról – túl nagy lenne a kísértés, hogy Moszkvára támadjanak velük és aztán független atomhatalomként lépjenek fel. Ez inkább része egy elrettentő politikának, mint valós veszély, bármit is írjanak egyes laptársaink.

A legfontosabb hadmozdulatok, röviden:

  • Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy az Ukrajnában harcoló erői központi és déli csoportjainak vezetése megváltozott, ami megerősíti a korábbi értesüléseket, miszerint az orosz főparancsnokság átszervezi az ukrajnai műveletek vezetését.
  • Az ukrán hírszerzés tisztviselői hangsúlyozták, hogy Fehéroroszország továbbra is nagy valószínűséggel kimarad az ukrajnai háborúból.
  • Ukrán források megerősítették, hogy az orosz erők teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyecket, és Liszicsanszk belterületén harcolnak.
  • Az orosz erők mérhető előnyöket értek el Bakhmut északi és délkeleti részén.
  • Az orosz alakulatok folytatták sikertelen próbálkozásaikat, hogy Izjumtól délkeletre, Szlovjanszk felé nyomuljanak előre.
  • Az orosz csapatok folytatták a pozícióharcokat Harkiv városától északra.
  • Az orosz erők megpróbálták megerősíteni védelmi vonalaikat és visszaszerezni elvesztett állásaikat a déli tengelyen.

Ukrán források június 25-én megerősítették, hogy az orosz csapatok teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyeck teljes területét, és Liszicsanszk déli peremén is előrenyomulnak. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az oroszok „megszilárdítják” és „megerősítik” állásaikat Szeverodonyeckben, Szirotyinban, Voronovában és Borivszkében, miután június 24-én befejeződött az ukránok kivonulása Szeverodonyeckből. Szeverodonyeck polgármestere, Oleksandr Stryuk megerősítette, hogy az orosz erők teljesen elfoglalták Szeverodonyecket, és most megpróbálnak rendet teremteni a városon belül. Több orosz forrás emellett felvételeket tett közzé Szeverodonyeckből, hogy alátámassza az egész város ellenőrzéséről szóló állításokat, beleértve az Azot ipari övezetet is. Az orosz erők magában Liszicsanszkban is harcolnak, és állítólag elérték egy bányát és egy zselatingyárat a város szélén, amit a NASA FIRMS adatai is megerősítenek, amelyek hőanomáliákat mutatnak Liszicsanszk térségében (lásd a képet). Az Ukrán Nemzeti Gárda gyorsreagálású dandárja közölte, hogy a liszicsanszki ukrán állások stratégiailag értékesebbek, mint a korábban tartott szeverodonyecki állások, és azt sugallta, hogy az ukrán erők megpróbálhatnak ellentámadásokat indítani Liszicsanszkból, bár a képességüket, hogy ezt sikeresen tegyék, valószínűleg korlátozza a folyamatos orosz behatolás.

Az orosz erők június 25-én fokozatos előnyre tettek szert Bakhmuttól keletre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz 5. Összhaderőnemi Hadsereg meg nem határozott alakulatai Pokrovszke és Pilipcsatnye környékén harcolnak, mindkettő Bakhmuttól 15 km-re, északkeletre fekszik. Az orosz erők állítólag egy kilométert haladtak előre Roti és Versina térségében, Bakhmuttól 10 kilométerre délkeletre. Daniil Bezsonov, a Donyecki Népköztársaság (DNK) információs miniszterhelyettese azt állította, hogy a DNK csapatai átvették az ellenőrzést Kodema településen, amely 15 km-re délkeletre fekszik Bakhmut-tól. Az orosz erők emellett június 25-én sikertelen támadási műveletek sorozatát hajtották végre Donyeck városától északra. Az orosz erők Jaszinuvata, Kosztantyinivka, Vaszilivka, Niu York, Marinka és Kamijanka környékén harcoltak, de ezeken a területeken nem hajtottak végre megerősített előretöréseket.

Az orosz erők folytatták a támadó hadműveleteket Izjumtól délkeletre, Szlovjanszk felé, de június 25-én nem hajtottak végre megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok Bohorodicsnye, Mazanivka, Dovhenke és Dolina környékén harcoltak, mindezek Szlovjanszktól északnyugatra, a Harkiv-Donyecki terület határa közelében fekszenek. Az orosz erők továbbra is megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy a Limantól nyugatra lévő Szlovjanszk felé irányuló támadó hadműveleteket folytassák, és lőtték Majaki, Psikunyivka, Raihorodok és Sztarodubivka településeket, valamint felderítették az ukrán állásokat a térségben.

Az orosz erők folytatták a pozícióharcokat az általuk elfoglalt határok ellenőrzéséért Harkiv városától északra, és június 25-én ukrán állásokat lőttek Harkiv Terület északi részén. Orosz és ukrán források arról számoltak be, hogy az orosz erők Udi, Cupivka, Velikij Prohodi, Kozacsa Lopany, Veknij Saltiv és Pytomnyk környékén harcolnak a vitatott területek ellenőrzéséért. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők Harkiv városától északra intézkedéseket tesznek a veszteségek pótlására, ami azt jelzi, hogy az orosz erők továbbra is veszteségeket szenvednek, mert megpróbálják megakadályozni a további ukrán előrenyomulást az államhatár felé. Az oroszok továbbra is légi, rakéta- és tüzérségi csapásokat mértek Harkiv városára és környékére.

Az oroszok a déli tengely mentén a megszállt határaik védelmére és helyi támadásokra összpontosítottak június 25-én, hogy visszaszerezzék elvesztett pozícióikat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy egy meg nem nevezett orosz század méretű taktikai zászlóaljcsoport sikertelenül próbált visszaszerezni egy elvesztett pozíciót Potomkinében, Herszon Terület északi részén, Viszokopillja felől. Ukrajna déli műveleti parancsnoksága kijelentette, hogy ez volt a második orosz kísérlet Potomkine visszafoglalására. Az orosz erők folytatták a védelmi műveleteket a Zaporizzsjai Területen, és állítólag megkísérelték megtámadni az ukrán állásokat Huljajpoleban. A Dnyipropetrovszki Területi Tanács vezetője jelentette, hogy az orosz erők fokozták a tüzérségi csapásokat a frontvonal mentén Kryvyi Rih felé, válaszul az ukrán előrenyomulásra mélyen Herszon területén, és az orosz erők folytatták a tüzelést Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mykolaiv és Herszon területére.


Az ukrán katonai vezetés intézkedéseket tesz a partizáncsoportok irányításának központosítása érdekében, hogy jobban ki lehessen használni a partizánnyomást az orosz megszállási törekvésekkel szemben. Dmitrij Marcsenko ukrán vezérőrnagy emellett azt mondta a Szabad Európának, hogy Herszon ukrán lakosai fegyvereket rejtegetnek és központi utasításra várnak, hogy az ukrán hadsereg mellett fegyvert fogjanak. Az ukrán katonai vezetés valószínűleg arra törekszik, hogy az ukrán partizánakciókat mozgósítsa és központilag koordinálja, mind az orosz ellenőrzés megzavarása, mind pedig a hagyományos ukrán erőkkel való esetleges összehangolt műveletek előkészítése érdekében.

Eddig a hivatalos hírek a hadmozdulatokról: de ezekbe nem férhetett be a ma hajnali (magyar idő szerint 04:30-kor bekövetkezett) rakétatámadás Kijev ellen. Orosz rakétacsapások értek egyes lakóépületeket az ukrán fővárosban, Kijevben vasárnap kora reggel, két embert megsebesítettek, másokat pedig a romok alá temettek – közölte Vitalij Klitschko, a város polgármestere. Négy robbanás hallatszott a Sevcsenkivszkij kerületben, viszont mivel a légvédelem már fél órával korábban riasztotta a lakosságot, viszonylag kevesen tartózkodtak az óvóhelyeken kívül. Ma délelőtt két épületben indult meg a mentés, egy hét éves kislányt sikerült kimenteni a romok alól, édesanyjának kiszabadításáért is küzdenek. Vitalij Klicsko szerint orosz rakétacsapásról volt szó, amelynek célja az ukránok „megfélemlítése” volt a június 28-30-i madridi NATO-csúcstalálkozó előtt. Az állami katasztrófavédelmi szolgálat azt közölte a Telegramon, hogy „ellenséges lövések következtében tűz ütött ki egy kilencemeletes épületben”. Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő a Telegramon közölte, hogy Oroszország vasárnap reggel 14 rakétát lőtt ki Kijevre és térségére. A legutóbbi orosz csapás Kijev ellen június elején volt, egy gyárat célzott meg a főváros külvárosában, és egy embert megsebesített.


Míg a békés lakosságot lövik, az orosz hadügyek (szó szerint: védelmi ügyek) minisztere a harctéren haknizik, mint egy kiöregedett prímabalerina. Most először videót is mutatott az orosz katonai Zvezda televíziós csatorna Sojgu miniszter harctéri látogatásáról, melyen látható, ahogy, a RIA Novosztyit idézve:

Szergej Sojgu hadseregtábornok meghallgatta a parancsnokok jelentéseit az aktuális helyzetről és az orosz fegyveres erők főbb műveleti területeken végrehajtott intézkedéseiről” – közölte a minisztérium.

A minisztérium szerint Sojgu különös figyelmet fordított a harci támogatásra és az életkörülményekre a katonák ideiglenes telepítési pontjain.

A tárcavezető az Orosz Föderáció Hősének Aranycsillaga kitüntetéseket és a Bátorságrendeket is átadta azoknak a harcosoknak, „akik a harci feladatok végrehajtása során hősiességről és önzetlenségről tettek tanúbizonyságot”.

Látni láthatjuk ugyan, amint Sojgu tesz-vesz, kitüntet, de hallani valamiért nem lehet: az alapvető kérdés azonban mindenképpen az, hogy mit keresett ő a harctéren? Vagy esetleg nem a harctéren járt? Végül is könnyebb a kitüntetésre jogosultakat elvinni a miniszterhez, mint a minisztert őhozzájuk, meg az előbbi megoldás biztonságosabb is.

Hagyjuk is most Sojgut, légyen akárhol és térjünk rá a deepfake Klicsko-ügy fejleményeire. Mint arról már tegnap is írtam, Kijev polgármesterének képmását felhasználva egy ismeretlen szélhámos Zoom segítségével felhívta több európai főváros polgármesterét, és hosszas beszélgetéseket rendezett velük. Volt, aki rájött: nem a valódi Klicskóval beszél – ilyen volt Franziska Giffey, Berlin polgármestere, aki attól érezte meg, hogy valami nincs rendben, hogy a szélhámos egy melegfelvonuláshoz kérte a segítségét, aminek a háború közepén nem volt realitása, de Karácsony Gergely is azt írta Facebook-bejegyzésében:

A közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő. Mivel a videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra. Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezettnél jóval korábban be is fejeztem.

Kollégáim kijevi főpolgármesteri hivatallal folytatott egyeztetését követően megerősítésre került, hogy csalás történt. Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit.

Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek.”

Minderről persze az Origónak muszáj volt olyan címmel beszámolnia, miszerint:

Karácsony Gergelyt átverte az ál-Klicsko, most úgy csinál, mintha rájött volna”

és ezt azzal próbálják bizonyítani, hogy:

Az Origo már délben megírta a berlini polgármester esetét”

tehát az ő írásukból tudta volna meg Karácsony, hogy becsapták. Hát először is: rájöhetett az én írásom alapján is, ahogy a főpolgármestert ismerem (nem túl közelről), még engem is inkább olvas, mint az Origót. És én is írtam erről tegnap, elég részletesen. De most ne ezen vitatkozzunk – annak ellenére sem, hogy emiatt hülyézi Karácsonyt ezen a szép, nyári, uborkaszezonbéli vasárnapon a teljes kormánymédia, hanem azt nézzük: szégyen-e, hogy sikerült átverni a felhívottakat?


Nem szégyen. Egyikük sem informatikus, Karácsony még a domaint is megnézte (gondolom, más is így tett), korábban is tárgyaltak Klicskóval, miért ne hitte volna el, hogy az igazi keresi? És nem, a deepfake-et, ha elég alapos munkát végeztek rajta, eleven ember nem képes megkülönböztetni a valóságtól. Nagyon leegyszerűsítve: egy mesterséges intelligencia megtanulja a célszemély arcmimikáját, és ezt igazítja az élőben (vagy felvételről) érkező hanghoz. Sőt, a hangot is a személy eredeti beszédhangján emulálja. Csináltak már ilyent Második Erzsébetről is, másokról is, bár mondjuk aktívan most vetették be először a politikában. A baj az, hogy a politikusok – kivétel nélkül mindegyik és mindenhol! – nagyon keveset foglalkoznak a cyberbiztonsággal, a Twittert használják fórumnak, Zoomon tartanak konferenciákat. Ez egy előre borítékolható trükk volt, nem az volt a kérdés, bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor?

Túllépve ezen, tegyük fel a valódi kérdést: mire volt ez jó? Mert annak a nagyhatalomnak, ami dróton rángatja a világ összes konteósát, műszaki gondot nem jelentett a megvalósítása, az átlagos orosz gumitalpú Olginóból ezt röhögve, fél kézzel oldja meg, de – minek?


Kompromittálni akarták az európai főpolgármestereket? Meglehet, de hogy mondjam: az, hogy az ál-Klicsko mondjuk kijevi Pride-ot akar szervezni a háború kellős közepén, csak Moszkvában humorforrás, csak ott poén, ott sem mindenki számára. Vagy egyszerűen felvételre volt szükség róluk élő beszéd közben, és majd később adnak a szájukba ugyanezzel a technológiával azt, amit akarnak? Ez már valószínűbb, ugyanis bár egy főpolgármesterről, vezesse akármelyik európai fővárost, sok videó jelenik meg, de tárgyalás közben kevés ábrázolja őket.

Nem tűnik a dolog ártatlan viccelődésnek, még az a szerencse, hogy időben kiderült. Mindenesetre nem az a baj, hogy a polgármestereket „átverték”, főleg abban a világban nem, ahol egyszerű e-mailes megkeresésekre milliók küldenek pénzt bajba jutott nigériai koronahercegeknek és nyugalmazott amerikai ezredeseknek. Hanem az a baj, hogy ez a megkeresés átjutott a cyberbiztonsági rendszeren.

Miért jutott át?

Mert tudtommal nem is volt ilyen rendszer.

Ami háborús időkben valóban végzetes gondatlanság, de nem a polgármesterek hibája, hanem az egész világ politikai elitjének ostobasága.

Még jó, hogy nem szikratávírón tárgyalnak, morzejelekkel és kódolás nélkül.

Megjósolom, csodafegyver lesz még a deepfake minden gazember kezében, aki tagadni fogja a háború borzalmait. Ez a mostani eset csak a kezdet.

No, mindegy, mára ennyi hír jutott, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!