Szele Tamás: Szeverodonyeck után

Az Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is tart és nem kizárt, hogy Fehéroroszország is érintetté válik a harcokban: az orosz diplomácia egyre vadabb arcát mutatja a világnak, egymást érik a hajmeresztő nyilatkozatok, csak remélni lehet, hogy nem mindegyiket gondolják komolyan. Békéről egyelőre szó sincs.

Ma az ISW szokásos napi jelentésének közreadása után bemutatom Maria Zakharova sajátos viszonyát a nukleáris fegyverekhez, a deepfake alkalmazását az orosz titkosszolgálatoknál, tudósítok a fehérorosz területről indított támadásról, végül pedig hírt adok arról, hogyan és miért került le a lengyel zászló a katyńi mártírok emlékművéről.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

Az ukrán hatóságok június 24-én elrendelték a csapatok ellenőrzött kivonását Szeverodonyeckből. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője bejelentette, hogy az ukrán erők kivonulnak Szeverodonyeckben állásaikból, hogy megelőzzék a további személyi veszteségeket és máshol több hasznot hajtsanak. Roman Vlaszenko, a Szeverodonyecki Regionális Katonai Adminisztráció vezetője jelezte, hogy június 24-én még több ukrán egység maradt Szeverodonyeckben, de az ukrán erők „néhány napon belül befejezik a teljes kivonulást.” A Pentagon egy meg nem nevezett tisztviselője megjegyezte, hogy az ukrán csapatok kivonulása Szeverodonyeckből lehetővé teszi számukra, hogy jobb védelmi pozíciókat érjenek el, és tovább fárasszák az orosz embereket és felszerelést. A Pentagon tisztviselője megjegyezte, hogy a Szeverodonyeckre nyomuló orosz erők már most is a „kopás” és a „gyengülő morál” jeleit mutatják, ami csak tovább fogja lassítani az orosz támadó műveleteket Donbászban. Az orosz erők legalább március 13. óta próbálják elfoglalni Szeverodonyecket, három hónap alatt kimerítve erőiket és felszerelésüket.

Az ukrán erők valószínűleg fenntartják a Liszicsanszk körüli védelmüket, és Szeverodonyeck eleste után is folytatják az orosz csapatok kimerítését. Az ukrán erők magasabban fekvő területeket fognak elfoglalni Liszicsanszk ban, ami lehetővé teheti számukra, hogy egy ideig visszaverjék az orosz támadásokat, ha az oroszok nem tudják bekeríteni vagy elszigetelni őket. A Szeverodonyeckben lévő orosz erőknek a folyókon való átkelést is be kell fejezniük kelet felől, ami további időt és erőfeszítést igényel. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője, Leonyid Pasecsnik azt állította, hogy az orosz erők a következő két-három napban teljesen bekerítik Liszicsanszkot, miután teljesen megszakították az ukrán földi kommunikációs vonalakat (GLOC). Az orosz erők június 24-én Hirske- Liszicsanszk autópálya mentén sikeresen biztosították a hozzáférést az ukrán GLOC-okhoz Hirske elfoglalásával, de az oroszoknak el kell vágniuk az ukrán logisztikai utakat Bakhmut és Sziverszk felől, hogy teljesen elszigeteljék Liszicsanszkot. Az orosz csapatoknak valószínűleg kihívásokkal kell szembenézniük a Liszicsanszk körüli bekerítés érdekében a május elején a Liszicsanszktól északnyugatra fekvő Bilohorivkában történt sikertelen folyami átkelés miatt. Az ukrán erők valószínűleg szándékos visszavonulást fognak végrehajtani Liszicsanszkból, ha az oroszok fenyegetik az ukrán erődítéseket a térségben.

Az ukrán hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz erők hamis zászlós támadásokat fognak végrehajtani Fehéroroszországban, hogy a fehérorosz erőket bevonják az ukrajnai orosz invázióba. Az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy orosz szabotázscsoportok és zsoldosok érkeztek a fehéroroszországi Mozyrba, hogy lakóházakat és polgári infrastruktúrát robbantsanak fel a város környékén. A GUR megjegyezte, hogy az orosz szabotőrök a 2000-es évek elején végrehajtott lakóház-robbantásokhoz hasonló mintát fognak követni. Ukrán tisztviselők korábban már beszámoltak lehetséges hamis zászlós támadásokról Fehéroroszországban az elmúlt négy hónap során. Erről később majd részletesen is szót ejtek.

Azonosítatlan támadók június 24-én folytatták az orosz katonai toborzóközpontok elleni támadásokat, ami a titkos mozgósítással kapcsolatos elégedetlenség fokozódását jelzi. A Baza orosz hírügynökség két olyan incidensről számolt be, amikor ismeretlen támadók Molotov-koktélokat dobtak a katonai toborzóirodákra Belgorodban és Permben június 24-én. A Baza arról is beszámolt, hogy a Belgorodi Terület rendőrsége négy szerződéses katona – egy őrmester és három egyszerű katona – keresését kezdte meg, akik dezertáltak a Belgorodi Területen állomásozó katonai egységükből.

A legfontosabb hírek röviden:

  • Az orosz alakulatok tovább haladtak észak felé, Liszicsanszk felé, és valószínűleg bekerítették az ukrán csapatokat Hirske-Zolote-ban.
  • Ukrán tisztviselők bejelentették, hogy az ukrán erők az utolsó harcaikat vívják Szeverodonyeck ipari övezetében, mielőtt kivonulnak a városból.
  • Az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Izjumtól nyugatra és Szlovjanszktól északra. Az orosz erők valószínűleg prioritásként fogják kezelni az ukrán csapatok bekerítését Liszicsanszkban és a várostól északnyugatra megmaradt GLOC-ok feltartóztatását, mielőtt újraindítanák a teljes körű támadó műveletet Szlovjanszk ellen.
  • Az ukrán erők továbbra is ellentámadást indítanak a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határa mentén, és fenyegetik az orosz erőket Herszon városában.
  • Ukrán partizánok továbbra is támadják az orosz kollaboránsokat Herszonban.

Az orosz erők folytatták az előrenyomulást délről Liszicsanszk felé, és támadást indítottak Szeverodonyeck ellen. Június 24-én az orosz erők tovább nyomultak Liszicsanszk irányában Vovcsojarivka és Bila Hora déli külvárosából. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője kijelentette, hogy az ukrán erők a város ipari övezetében vívják utolsó csatáikat a teljes visszavonulás előtt. Roman Vlaszenko, a szeverodonyecki területi állami közigazgatás vezetője kijelentette, hogy az orosz erők támadásokat indítanak a Szeverodonyecktől közvetlenül délkeletre fekvő települések ellen. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az orosz erők fokozták a légicsapásokat az egész Luhanszki Terület frontvonalán, és S–300-as légvédelmi rakétarendszereket telepítettek légi támadócsoportjuk fedezésére. Harci felvételek szerint az orosz erők légitámadásokkal rombolják le a Liszicsanszkba vezető megmaradt hidakat és utakat. Az orosz védelmi minisztérium június 23-án felvételeket tett közzé Alekszandr Lapinról, az orosz Központi Katonai Körzet parancsnokáról is, aki a megszállt Sztyepovéban (Luhanszk városától nyugatra) tartózkodik. Lapin Luhanszkba érkezése azt jelezheti, hogy a Kreml arra készül, hogy a következő napokban kihirdesse győzelmét Szeverodonyeckben.

Az orosz erők valószínűleg bekerítették az ukrán erők egy részét Zoloténál, és folytatták az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) támadását a T1303-as Bakhmut-Liszicsanszk autópálya mentén. Olekszij Babcsenko, Hirske járási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes települést Hirske járásban, miután kelet felől áttörést értek el. Hirske közvetlenül északkeletre fekszik a zolotei ukrán erődítményektől, és a település orosz elfoglalása arra utal, hogy az oroszok sikeresen megkerülték és bekerítették az ukrán állásokat. Babcsenko elmondta, hogy ukrán tisztviselők három-négy nappal ezelőtt elrendelték az ukrán csapatok kivonását Zolotéból. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz erők 1800 ukrán katonát kerítettek be Zolote-Hirskében, de az ISW nem tudja ellenőrizni a településen maradt ukrán katonák számát. Az ukrán erők a T1303-as Hirske-Liszicsanszk autópályához és a szomszédos utakhoz való hozzáférést is elvesztették, az utolsó humanitárius szállítmány június 17-én érkezett Hirskébe. Motuzjanyik arról számolt be, hogy az orosz erők Mikolajivkában és Beresztovában harcolnak a szomszédos T1303-as út lezárásáért.

Az orosz erők június 24-én sikertelen támadó hadműveleteket indítottak Szlovjanszktól északra és Izjumtól nyugatra. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Borhorodicsnyénél és Dolinánál, a Szlovjanszk felé vezető E40-es autópályán. Oleksandr Motuzyanyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője megjegyezte, hogy az orosz csapatok sikertelenül támadták Kurulkát és Virnopillját, hogy megteremtsék a feltételeket az Izjumtól mintegy 35 km-re délnyugatra fekvő Barvinkove elleni újabb támadó hadművelethez. Motuzyanyk hozzátette, hogy az orosz alakulatok további tartalékokat halmoznak fel, és egy Uragan rakéta-sorozatvető üteget telepítettek Novoszelivkába, egy Limantól északnyugatra fekvő településre, hogy folytassák a Szlovjanszk elleni offenzívát.

Az orosz hadsereg a jövőben valószínűleg prioritásként fogja kezelni Liszicsanszk operatív bekerítésének befejezését Limanból ahelyett, hogy szárazföldi támadást hajtanának végre Szlovjanszk ellen. Az orosz tüzérség továbbra is lövi Sziverszt (kb. 28 km-re északnyugatra Liszicsanszktól), valószínűleg annak érdekében, hogy megakadályozzák a Liszicsanszkba vezető fennmaradó ukrán GLOC-ok működését. Jurij Kotenok orosz katonai blogger megjegyezte, hogy az orosz erők július közepe előtt, az esős évszak előtt megpróbálják majd elfoglalni Liszicsanszkot, ami a sáros utak miatt megnehezítené az orosz előrenyomulást. Kotenok hozzátette, hogy az orosz erőknek nincs elég emberük a komolyan megerősített Szlovjanszk és Kramatorszk bekerítéséhez, vagy Avdiivkától északra való előrenyomuláshoz. Az orosz erőknek regenerálódásra lesz szükségük ahhoz, hogy megkezdjék az előrenyomulást Szlovjanszk felé, a Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalására irányuló hadjárat után.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk megjegyezte, hogy az orosz erők megkezdték a személyzet és a mérnöki felszerelés felhalmozását Velikij Burlikban, az orosz földi kommunikációs vonalak (GLOC) északkeleti részén lévő településen Harkiv területén, valószínűleg az Izjum és Luhanszk területére vezető orosz logisztikai útvonalak fenntartására irányuló folyamatos erőfeszítések keretében.

Az orosz erők június 24-én nem hajtottak végre támadó műveleteket a Herszoni Területen az ukrán ellentámadások közepette a Herszon-Mikolajiv és a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határa mentén. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz csapatok fele visszavonult a Herszon-Dnyipropetrovszk terület határától délre fekvő Olhine városába, miután a térségben sikeres ukrán ellentámadást indítottak. Az orosz erők továbbra is légicsapásokat hajtottak végre és tüzérségi tűz alá vették az Inhulets folyó nyugati partján lévő ukrán állásokat. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk azt is megjegyezte, hogy az orosz erők tüzérségi csapásokat mértek Herszon városától mindössze 20 km-re északnyugatra fekvő településekre, hogy ezzel próbálják visszaszorítani a város felé irányuló ukrán ellentámadást. Orosz hírügynökségek arról számoltak be, hogy Viktor Zolotov, az orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyija) vezetője június 24-én egy meg nem nevezett településre érkezett a Herszoni Területen, hogy kitüntetéseket osszon ki az orosz katonáknak, bár látogatásának valódi szándéka továbbra sem világos.


Ukrán partizánok továbbra is célpontnak tekintik az orosz kollaboránsokat Herszon városában, és megnehezítik a helyi megszálló közigazgatás létrehozására irányuló orosz erőfeszítéseket. Ukrán és orosz források megerősítették, hogy ukrán partizánok június 24-én Herszon városában improvizált robbanószerkezettel megölték Dmytro Savluchenko ifjúságpolitikai igazgatót. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy a Herszoni Terület lakói szintén elutasítják az együttműködést az orosz megszálló hatóságokkal, és lassítják a szeptember 11-i népszavazás orosz előkészületeit. Az ukrán partizánok tevékenysége más orosz kollaboránsokat is elriaszthat attól, hogy helyi közigazgatási állásokat vállaljanak, és tovább terheli az orosz megszálló adminisztráció személyzeti hiányát.

Az ukrán civilek továbbra is menekülnek az orosz megszállás alatt álló dél-ukrajnai településekről. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere becslése szerint a múlt hónapban több mint 35 000 melitopoli lakos hagyta el a várost. Korábban Enerhodar lakosai is elhagyják a várost, hogy elkerüljék az orosz tisztviselőkkel való kollaborációt.

Az tehát elmondható, hogy Szeverodonyeck elesett, nincs mit kertelni: de ha belegondolunk, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint – akinek muszáj volt ebbe is belekotyognia – összesen 800 helyi lakost „szabadítottak fel”, míg a háború előtt a városnak 106 ezer lakója volt, beláthatjuk: érdemesebb lenne a 290 ezer lakosú, nagyjából intakt, lakott kikötővárosért, Herszonért harcolni, mint Szeverodonyeeck elhagyott romjaiért.


Mindeközben érdekes dolgot jelentett be az orosz külügyminisztérium szépszavú üdvöskéje, Maria Zakharova (azért szépszavú, mert a nemzetközi diplomáciában talán csak ő tud úgy és olyan szenvedéllyel káromkodni, mint Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong, vagy mint egy halaskofa). A hölgy bejelentéseitől általában semmi jó nem várható, mindig azt mondom magamban, hogy jobban járnánk, ha nem elmondaná, hanem eltáncolná őket, mint egy öt évvel ezelőtti alkalommal:

de azóta sok víz lefolyt a Moszkván is, a Jauzán is, és a hölgy lassan egyre jobban hasonlít főnökére, Lavrov külügyminiszterre. Az a riasztó, hogy kívül is, nem csak belül – de lássuk, mi szépet mondott?

Moszkva, június 25. /TASS/. Oroszország nem csatlakozik a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződéshez (TPNW) – közölte pénteken Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Ezt a megjegyzést a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződés államainak-résztvevőinek első konferenciája befejezése után tette.

Szerinte a szerződés magabiztos előretörése elmélyíti az államok közötti széthúzást és aláássa a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés rendszerét.

A konferencia záródokumentumaiban rögzített, a TPNW egyetemessé tételére irányuló erőfeszítések állandó alapokra helyezésének szándékával kapcsolatban hangsúlyozzuk: Oroszország nem kíván csatlakozni ehhez a megállapodáshoz, és úgy véli, hogy a szerződés nem állapít meg egyetemes normákat: sem most, sem a jövőben” – mondta.

Zakharova szerint Moszkva továbbra is szilárdan kitart azon álláspontja mellett, hogy a TPNW kidolgozása elhamarkodott, hibás és valójában kontraproduktív volt. Ez a megállapodás semmit sem tesz a növekvő nukleáris kockázatok csökkentésére, és egy lépéssel sem viszi közelebb az emberiséget a benne megfogalmazott célhoz, a TPNW-ben lefektetett megközelítés pedig csak az ellentétek növekedéséhez vezet a nukleáris és nem nukleáris államok között – hangsúlyozta.”

Az várható volt, hogy nem csatlakozik, hiszen lassan egyebük sincs, mint nukleáris robbanófejük, de akkor ne beszéljenek békéről.

Szelídebb, de szintén veszélyes fegyver a DeepFake, melyet tegnap sikerrel vetettek be az orosz dezinformációs alakulatok. Mint az Ukrinform jelenti:

A DeepFake technológia elhitette Berlin és Madrid polgármestereivel, hogy Klicskóval beszéltek

Az elkövető, aki magát Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki, ZOOM-on keresztül tárgyalt Berlin és Madrid polgármestereivel.

Ez áll Vitalij Klicsko Telegramon kiadott közleményében.

Kijev polgármestere szerint „az ellenség egyszerűen nem tud leállni, és minden fronton folytatja a háborút – többek között azért, hogy dezinformációt terjesszen és kompromittálja az ukrán politikusokat, hogy az európai partnerekkel szembeállítsa őket, hogy azok ne segítsék tovább Ukrajnát”.

Mint Klicsko megjegyezte, tegnap az ő nevében állítólag több európai főváros polgármesterének küldtek felkérést egy videokonferenciára a ZOOM-on keresztül, egy hamis e-mail címről. „Mivel barátaink gyorsan reagálnak és támogatnak minket, Berlin és Madrid polgármesterei beleegyeztek a beszélgetésbe. Így a DeepFake technológia segítségével az elkövető engem megszemélyesítve beszélt velük” – mondta a kijevi polgármester.

Klicsko szerint a bűnüldöző szerveknek ki kell vizsgálniuk az ilyen akciókat, és ha szükséges, külföldi szakértőket kell bevonniuk.

Egyébként” – hangsúlyozta Kijev polgármestere – „a hibrid háború, az orosz dezinformáció az egyik témája annak a panelbeszélgetésnek, amelyen a testvéremmel együtt részt veszünk a jövő heti madridi NATO-csúcs keretében”.

Amint arról az Ukrinform korábban beszámolt, a Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálat egy lehetséges kibertámadásra figyelmeztet, amely az ukrán távközlési szolgáltatók és szolgáltatók ellen irányul. Az adathalász levelek egy gov.ua domainhez tartozó (valószínűleg feltört) e-mail címről érkeznek, és jelszóval védett mellékleteket tartalmaznak, „Jegyzőkönyv az eltűnt katona családtagjai számára LegalAid.rar” címmel. A RAR-archívum az „Algorithm_LegalAid.xlsm” című dokumentumot tartalmazza, amelynek megnyitása a DarkCrystal RAT malware letöltéséhez és elindításához vezet.”

Hát, én Klicskót nem haragítanám magamra, vele azért vigyáznék. Nagyon nagy pofont tud adni… akkorát, ami benne lehet még most is az első tízben a világon. De térjünk vissza a háború híreihez: tegnap még az ISW is úgy látta, nincs reális esélye annak, hogy Fehéroroszország belépjen orosz oldalon a háborúba. Én is így láttam, mivel ezt sugallta a józan ész is: de sajnos a mostani helyzetben a rációra nem lehet támaszkodni. Mint az ukrán katonai hírszerzés, a GUR jelenti:

Június 25-én éjjel hatalmas rakéta- és bombatámadás érte Ukrajna területét. Különösen az orosz bombázók „működtek”, Fehéroroszország területéről. Erre a célra hat Tu–22M3-ast használtak, amelyek 12 H–22-es rakétát lőttek ki. A kilövési terület Petrikov település közelében volt, Mozyra közelében, mintegy 50-60 kilométerre az ukrán határtól. A bombázók az Orosz Föderáció Kaluga régiójában található Sayjkovka repülőteréről repültek. A továbbiakban Kalousek és Szmolenszk régiók területén keresztül Belarusz légterébe léptek be. A rakéták kilövése után visszatértek az Orosz Föderáció területén lévő Sayjkovka repülőtérre. A légicsapást Kijev, Csernyihiv és Szumi régiók ellen hajtották végre.”

Ugyancsak a GUR-tól származik az a mai jelentés, miszerint:

Az Oroszországi Föderáció az infrastrukturális létesítmények és a polgári lakosság elleni provokációk árán próbálja Belaruszt katonai konfrontációba vonni Ukrajnával.

Ebből a célból civileknek álcázott szabotázscsoportok érkeztek Mozyr városába. Összetételükben az Orosz Föderáció Hírszerzési Főigazgatóságának munkatársai és a Hodzsin és Sojgu úr által ellenőrzött katonai magáncégek zsoldosai is szerepelnek közöttük.

Ismeretes, hogy e csoportok tervei között szerepel egy sor terrortámadás szervezése Fehéroroszország területén. Ezért valósulhat meg egy olyan forgatókönyv, mint amit Oroszországban a csecsenföldi háború idején alkalmaztak. Abban az időben az orosz különleges szolgálatok több épületben is robbantásokat szerveztek Moszkvában, Volgodonszkban, Bujnakszkban és Rjazánban, és mindezért a mitikus „csecsen fegyvereseket” okolták. Így az orosz GRU tüzérségi és rakétacsapások sorozatát tervezi a mozyri olajfinomító, a polgári infrastruktúra és a lakóövezetek ellen. A bombázások következtében lakóépületek, egy kórház és egy iskola is megsemmisül.

Ez a Kreml „különleges műveleteit” felügyelők véleménye szerint megteremti az úgynevezett „casus belli”-t Lukasenka számára. Vagyis egy hivatalos indok a háború megindítására. Úgy vélik, hogy ebben az esetben Fehéroroszország önjelölt „elnöke” nem fogja tudni elkerülni a háborúban való részvételt.

Ezen információk birtokában a fehérorosz hadsereg tisztjei megkezdték családjaik evakuálását Mozyrból.”

Meg kell jegyeznem, hogy a fehérorosz társadalom korántsem nevezhető nyugodtnak, elégedettnek és konszolidáltnak, a tiltakozások vérbe fojtásának emléke egyáltalán nem merült feledésbe, így ha Moszkva valamit elhibázna a provokációk során, inkább hoznának létre egy újabb válsággócot, mintsem szereznének egy új szövetségest. De ők tudják, mit művelnek: igaz, a jelek szerint nem mindig tudják.

Hogy ne menjünk messzire, itt van a mai, katyńi eset. A Szmolenszk közelében fekvő Katyń arról nevezetes, hogy ott végezték ki a sztálini terror mintegy 23 ezer lengyel áldozatát, zömükben tiszteket és főtiszteket, akik a Lengyelország elleni 1939-es támadás során szovjet fogságba kerültek. Borzalmas szégyenfoltja ez a történelemnek, ami kiválóan dokumentált – és nem kis szerepe van a lengyel társadalom ellenszenvében minden iránt, ami orosz.

Nos, a kivégzettek emlékművéről ma eltávolították a lengyel lobogót. Andrej Boriszov, Szmolenszk polgármestere elmondta, hogy a döntést a kulturális minisztérium hozta meg.

Az általános véleményt fogom kifejezni. Orosz emlékműveken nem lehetnek lengyel zászlók! A lengyel politikusok nyíltan oroszellenes kijelentései után pedig még kevésbé!”

Hát, polgármester úr, van egy kis baj. Az az emlékmű állhat ugyan orosz területen, de attól még nem orosz. Sőt, annál lengyelebb dolog kevés van: épp az orosz hatóságok rémtetteinek állít emléket. Hogy ehhez Varsónak is lesz egy-két szava, azt borítékolom: de hát hogyan is lehet ilyent mondani?

Mintha azt kérdezné: mi közük a saját vértanúikhoz?

Baj van egyes fejekben, nagyon nagy baj. Erről már nem is lehet eldönteni, vérlázító vagy inkább abszurd.

Mára ennyi hír jutott, sajnos holnap folytatni kell a krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!