Szele Tamás: Putyin és az aranymilliárd

Oroszország inváziója Ukrajna ellen folytatódik, bár az orosz oldalon lassan már senki sem tudja, miért harcolnak, de teszik, annak ellenére, hogy a hivatalos magyarázatok a háború céljáról teljesen ködösek és értelmetlenek. Ukrán részről világosabb a helyzet: ők a hazájukat védik. Mindeközben Oroszország mintha a világ ellen is hadat viselne.

Ma a harctéri események bemutatása után, melyet mint mindig, az ISW napi elemzése alapján ismertetek, elkerülhetetlen a tegnap Putyin-beszéd elemzése, pedig nem lesz élvezetes és rövid sem, de riasztó jelek mutathatóak ki belőle, utána újabb részleteket mutatok be a Vaszilij Beh vontató- és mentőhajó elsüllyesztéséről, végül pedig megfigyelhetjük, hogyan élesedik az elvileg baráti, gyakorlatban gyorsan romló kazah-orosz viszony a nagyközönség szeme láttára.

De mindenekelőtt lássuk a harctéri híreket.

Az orosz hadsereg jelenleg is további erőket telepít a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségben zajló támadó műveletek támogatására, az ukrán védelem pedig továbbra is erős. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az orosz erők harckocsikat, páncélozott személyszállító járműveket, műszaki felszereléseket és járműveket szállítanak át a Luhanszki Terület orosz földi kommunikációs vonalai (GLOC) mentén fekvő Szvatove városából a Szeverodonyecktől mindössze 40 km-re keletre fekvő Sztarobilszkba. A közösségi média felhasználói arról számoltak be, hogy az orosz erők valószínűleg átcsoportosítják a felszerelést a Harkivi terület északi részéről a Donbásszba, és június 17-én felvételeket tettek közzé arról, hogy orosz nehéztüzérség érkezett vasúton a Belgorodi Területen Sztarij Oszokoljába. Tony Radakin brit védelmi főnök kijelentette, hogy az orosz erők „csökkentik” erejüket azzal, hogy nagy mennyiségű személyi állományt és felszerelést kötnek le egy adott területen történő fokozatos térnyerés érdekében. Az orosz hadsereg a rendelkezésre álló harci erejének túlnyomó többségét Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalására összpontosította más előrenyomulási tengelyek rovására, és ennek érdekében súlyos veszteségeket vállal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az orosz erők Donyeck város közelében lévő ukrán állásokat fognak támadni, de a június 17-én a szentpétervári gazdasági fórumon tartott beszédében megismételte, hogy az új taktika alkalmazása időt igényel majd. Putyin kijelentette, hogy az orosz erők az ukrán erődítmények hátbatámadásával fogják megállítani Donyeck városának szerinte ukrán ágyúzását. Putyin talán azért erősítette fel a Donyeck város polgári területeinek bombázásáról szóló jelentéseket, amelyeket ukrán tisztviselők tagadtak, hogy elriassza a nyugati hatalmakat attól, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Putyin azt is kijelentette, hogy az orosz erők teljes mértékben véghez viszik a „különleges katonai műveletet” Ukrajnában, és megjegyezte, hogy az orosz és proxy erők fokozni fogják az ellentámadást. Putyin felszólította az orosz erőket, hogy tartózkodjanak a „felszabadítani” kívánt városok teljes lerombolásától, figyelmen kívül hagyva az orosz erők által ukrán városokban okozott pusztítást és az orosz erők tüzérségi taktikáját, amelyet jelenleg Szeverodonyeckben alkalmaznak.

Meg nem erősített ukrán források szerint a Kreml elbocsátotta az orosz légideszant erők parancsnokát, Andrej Szerdjukov vezérezredest az orosz ejtőernyősök tömeges veszteségei miatt. Szerhij Bratcsuk, az Odesai Területi Katonai-polgári Adminisztráció szóvivője arról számolt be, hogy a Kreml a Központi Katonai Körzet jelenlegi vezérkari főnökét, Mihail Teplinszkij vezérezredest nevezte ki Szerdjukov helyére, és az orosz légideszant erők parancsnokhelyettesét, Anatolij Koncevoj altábornagyot nevezte ki az orosz légideszant erők első vezérkari főnökhelyettesének. Független források nem tudják megerősíteni ezeket az állításokat vagy Szerdjukov pontos szerepét Ukrajna lerohanásában, de ha igazak, akkor azt jelzik, hogy Szerdjukovot teszik felelőssé az orosz VDV-egységek gyenge teljesítményéért és magas veszteségekért, különösen a Kijev körüli korai műveletekben. A vezető orosz tisztek folyamatos elbocsátásai és esetleges belső tisztogatások valószínűleg tovább rontják a gyenge orosz parancsnoki és irányítási képességeket és az orosz tisztikar iránit bizalmat.

A legfontosabb harctéri hírek röviden, a már említetteken kívül:

   • Az orosz alakulatok június 17-én folytatták a sikertelen szárazföldi támadásokat Szeverodonyeck és annak délkeleti külvárosa ellen.
   • Az orosz erők folytatták a Liszicsanszk felé vezető ukrán kommunikációs vonalak elvágására irányuló erőfeszítéseket, mind északról Szlovjanszk felé, mind pedig délről Bakhmut közelében.
   • Az ukrán csapatok valószínűleg ellentámadást folytatnak Izjumtól északnyugatra, amelynek célja, hogy az orosz erőket eltereljék a Szlovjanszk felé irányuló támadó hadműveletekről és megzavarják az orosz utánpótlási vonalakat, valamint kisebb előnyöket érnek el.
   • Az ukrán erők és a légierő folytatta az orosz logisztika és erődítések elleni támadásokat a déli tengely mentén lévő elfoglalt településeken, a helyi harcok továbbra is folynak.
   • Az orosz erők folytatták a Zaporizzsjai Területen belüli átcsoportosítást és a személyi állomány áthelyezését, hogy fenntartsák a védelmi állásokat a frontvonal mentén.

Az orosz erők június 17-én folytatták a sikertelen szárazföldi támadásokat Szeverodonyeck és annak délkeleti külvárosa ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat a Szeverodonyecktől délkeletre fekvő Szirotyin és Metolkine településeken. Az oroszok a jelentések szerint további tüzérségi rendszereket és csapatokat telepítenek a Szeverodonyeckben folyó támadó műveletek támogatására. Dmytro Sznyegirjev ukrán parlamenti képviselő és katonai kommentátor június 17-én azt állította, hogy az orosz erők már hét taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) tartanak fenn Szeverodonyeckben, és nemrég két tartalék BTG-t vezényeltek a területre. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzyanyk hozzátette, hogy az ukrán alakulatok továbbra is tartják állásaikat az Azot vegyi üzemnél Szeverodonyeck délkeleti részén. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők támadják Toskivkát, valószínűleg a Sziverszki Donyec folyó nyugati partján lévő állások biztosítása érdekében.

Az orosz csapatok folytatták a települések elleni hadműveleteket az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalak (GLOC) mentén Liszicsanszk felé. Sikertelen támadást indítottak Zolote ellen, a T1303 Hirske-Liszicsanszk autópálya közelében, és valószínűleg megpróbálják bekeríteni az ukrán erőket a térségben. Az ukrán erők a jelentések szerint visszaverték az orosz támadásokat Beresztove, Nyirokove és Vasziljevka ellen a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópálya mentén, valamint Kodema ellen, mintegy 14 km-re délre Bakhmuttól. Az orosz erők az 1. és 2. hadtest (a DNK és az LNK fegyveres erői) további két zászlóalját vonultatták fel, és folytatják a csapatok átcsoportosítását, hogy folytassák a támadásokat a T1303-as autópálya mentén. Talán megkísérlik újból a folyami átkelést Limantól délkeletre, hogy megzavarják az ukrán GLOC-okat Sziverszk körül. Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz erők készülnek átkelni a Sziverszkij Donyecen, és Limantól délkeletre településeket lőnek. Geolokációs felvételek szerint az ukrán különleges műveleti erők június 16-án megsemmisítettek egy orosz pontonhidat Bilohorivka közelében (Kreminnától mintegy 13 km-re délre). Az orosz erők korábban jelentős veszteségeket szenvedtek egy május eleji sikertelen folyami átkelési kísérlet során Bilohorivka közelében.

Az orosz csapatok június 17-én sikertelenül próbáltak meg előrenyomulni Szlovjanszktól északra és Izjumtól délkeletre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erőknek nem sikerült elfoglalniuk Bohorodicsnyét (kb. 25 km-re délkeletre Izyumtól), és visszavonultak a korábban elfoglalt állásaikba. Az orosz alakulatok sikertelen felderítő hadműveleteket hajtottak végre Krasznopillja közelében is, amely a Szlovjanszk felé vezető E40-es autópálya mentén található. Az ukránok folytatták az ellentámadásokat Izjumtól délnyugatra, és kiszorították az orosz erőket Dmitrivkából.

Az orosz alakulatok összecsapásokat vívtak Harkiv városától északra és északkeletre, hogy az ukrán erőket kiszorítsák az államhatártól június 17-én. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők sikertelen felderítő hadműveleteket hajtottak végre a Harkiv város-Belgorod autópályától nyugatra fekvő Kocsubijikában. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk kijelentette, hogy az orosz erők átcsoportosítják a csapatokat és légi felderítést végeznek a Harkiv várostól 40 km-es körzetben lévő településeken északkeletre, előkészítve a támadó műveletek folytatását Ternova-Rubizsnye térségében. A közösségi médiában közzétett felvételeken mozgósított donyecki és luhanszki népköztársasági (DNK és LNK) katonák is láthatóak, akik Ternovától és Rubizsnyétől keletre tevékenykednek, és valószínűleg a határ mentén lévő, oroszok által elfoglalt állásokat védik.

Ukrán és orosz források egyre gyakrabban számolnak be arról, hogy ukrán ellentámadások indulhatnak Izjum felé Harkiv délkeleti külvárosaiból. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők védelmi állásaikat tartják, hogy megállítsák az esetleges ukrán előrenyomulást Harkiv városából Izjum felé. A Rybar oroszbarát Telegram csatorna megjegyezte, hogy az ukrán erők aktívan próbálják megzavarni az Izjum felé vezető orosz földi kommunikációs vonalakat. Oleg Synegubov, a Harkivi Területi Adminisztráció vezetője jelentette, hogy az orosz tüzérség továbbra is lövi a Harkiv várostól mintegy 35 km-re délkeletre fekvő Csuhujivot. Ezek az ukrán hadműveletek valószínűleg az orosz erők elvonását célozzák a Szlovjanszk felé irányuló támadó hadműveletekről és az orosz utánpótlási vonalak megszakítását akarják elérni.

Az ukrán csapatok és a légierő folytatta az orosz logisztika és erődítések eleni támadásokat az elfoglalt településeken a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán légierő csapást mért orosz állásokra Herszon városában, Kahovka és Berszilav körzetekben, amelyek legalább 45 km-re délkeletre fekszenek a Herszon-Mikolajiv terület határán lévő kontaktvonaltól. A geolokációs felvételek azt is mutatják, hogy az ukrán erők korábban június 14-én megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárat és eszközjavító központot Nova Kahovkában (Kahovkától délnyugatra). A Rybar oroszbarát Telegram csatorna arról számolt be, hogy ukrán Szu–25-ös sugárhajtású repülőgépek orosz állásokat támadtak a megszállt Sznyihurivkában, Mikolajiv városától mintegy 65 km-re keletre. Az ukránok megsemmisítették az orosz Fekete-tengeri Flotta “Vaszilij Beh” vontatóhajóját, amint az lőszert, fegyvereket és személyzetet szállított a román partoknál lévő Kígyó-szigetre, annak ellenére, hogy a szigeten orosz légvédelmi rendszerek vannak jelen. Az orosz erők továbbra is lőtték az ukrán erőket a teljes Herszon-Mikolajivi terület határa mentén, valószínűleg azért, hogy elrettentsék az ukrán ellentámadást a térségben. Az ukrán harci repülőgépek képessége (szemben az orosz ellenőrzésű légtéren kívülről kilőtt levegő-föld rakétákkal), hogy akár 45 km-re az orosz frontvonalak mögötti célpontokat is támadják, azt jelzi, hogy a Herszon körüli légvédelem megerősítésére irányuló korábbi orosz erőfeszítések nem voltak teljesen hatékonyak.


Az orosz erők folytatták a Zaporizzsjai Területen belüli átcsoportosítást és a személyi állomány áthelyezését, hogy fenntartsák a védelmi pozíciókat a frontvonal mentén. Az ukrán Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció jelentése szerint az orosz erők csapatokat összpontosítanak Vasziljevka és Polohij térségében, 45 km-re délre, illetve 90 km-re délkeletre Zaporizzsjától. Az oroszok a jelentések szerint a Zaporizzsjai Terület más településeiről Melitopolba telepítettek át egyes alakulatokat, és további egységek áthelyezését tervezik a városba Enerhodar térségéből. A Zaporizzsjai Területi Katonai Adminisztráció azt is megjegyezte, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy az orosz erők a közeljövőben támadó műveleteket szándékoznak végrehajtani Orihiv vagy Huljajpole (mindkét település a frontvonaltól északra fekszik) ellen. Az orosz erőknek valószínűleg nincs elég emberük a szárazföldi offenzívák folytatásához a Zaporizzsjai Területen, és valószínűleg megerősítik a frontvonalbeli állásaikat, hogy megvédjék magukat az esetleges ukrán ellentámadásoktól.

Ami a megszállt területeket illeti, Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári gazdasági fórumon június 17-én tartott beszédében utalt arra, hogy az Oroszország által megszállt településeken népszavazást fognak tartani az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról. Putyin azt mondta, hogy az Oroszország által megszállt települések maguk határozzák meg a jövőjüket, és hogy a Kreml „tiszteletben tartja választásukat, bármilyen is legyen az”. Putyin azzal is vádolta Ukrajnát, hogy élelmiszerválsággal fenyegeti Afrikát és a Közel-Keletet, azt állítva, hogy aknákat helyeztek el a kikötők körül és leállították a gabonaexportot. A Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság azonban arról számolt be, hogy június 16-án újabb tíz ukrán gabonával megrakott orosz teherautót észleltek, melyek Melitopolból a Krímbe tartottak.


Egyszóval sok minden nem történt, délen, Herszon körül látunk némi ukrán sikereket, északon, a Harkiv-Izjum tengelyen is várható valamennyi mozgás, de Szeverodonyeck-Liszicsanszk helyzete stagnál, és a Donbásszban a helyzet nagyjából változatlan.

Ellenben Putyin tegnapi beszéde nem csak a megszállt vagy szakadár területek jogállása miatt fontos. Sőt, egyáltalán nem erről beszélt, ezt csak megemlítette: sokkal lényegesebbek a száz perces késéssel tartott felszólalás világpolitikai vonatkozásai.

Engedtessék meg némi panasz a krónikásnak: ez a beszéd 175 ezer leütés hosszú, majdnem száz gépelt oldal, már az is csoda, hogy Putyin képes volt vagy másfél óra alatt felolvasni (a felvételen világosan látszik, hogy olvassa) a rosszullét bármely jele nélkül, ennek még az átnézése is elvitte a fél délelőttöt, szívesen közölném a teljes terjedelmében, de ember nem akadna, aki belekezdene egy ekkora kásahegy átrágásába – vagy ha egyszer már belekezdett, képes volna kikeveredni belőle. Nincs más megoldás, csak részleteket szemezgetek belőle, azt is a RIA Novosztyi nyomán, ne vádoljon senki elfogultsággal. Illetve: azokat a részleteket veszem elő, amelyek a nem orosz olvasót érdekelhetik.

A különleges művelet céljairól

Az ukrajnai orosz különleges művelet minden célkitűzését el fogják érni. A siker kulcsa katonáink hősiessége és az orosz társadalom konszolidációja, amely erőt ad nekik, az elnök biztos benne.

Ma katonáink és tisztjeink, valamint a donbásszi milícia azért harcol, hogy megvédje népét, hogy megvédje Oroszország jogát a szabad és biztonságos fejlődéshez, mely mint nagy és multinacionális ország, saját döntéseket hoz. Saját maga határozza meg a jövőjét, a történelmére, kultúrájára és hagyományaira támaszkodik” – mondta Vlagyimir Putyin.

Hangsúlyozta, hogy a különleges műveletekhez megindítására vonatkozó döntés kényszerű volt, mivel a Nyugat nem volt hajlandó eleget tenni korábbi kötelezettségeinek. Már nem lehetett valami új dologban megállapodni, ehelyett a Nyugat nem sajnálta a pénzt, hogy fegyverekkel pumpálja Ukrajnát és ápolja a ruszofóbiát.”

Ha meg tetszenek figyelni, csak egy dolgot nem mondott meg világosan: azt, hogy mi a „különleges művelet” célja! De bármi is legyen, azt maradéktalanul elérik. Azt megígérheti. Itt jön viszont az ijesztő rész:

A kollektív Nyugatról

A kollektív Nyugat képviselői még mindig a múlt században gondolkodnak, és megpróbálnak szembemenni a történelem menetével. Az „aranymilliárdon” kívülieket másodrangú állampolgároknak, országaikat pedig gyarmatoknak tekintik. Ezért megpróbálják eltiporni azokat, akik nem értenek egyet a nyugati uralommal, és készek beavatkozni egy fenyegetést jelentő állam szuverenitásába – mondta az orosz elnök. Jugoszláviát, Szíriát, Líbiát és Irakot hozta fel példaként.

Ha egy lázadót nem sikerül elcsábítani és megbékíteni, megpróbálják elszigetelni, vagy ahogy most mondják, kiiktatni”. Mindent felhasználnak, még a sportot, az olimpiai mozgalmat, a kultúra betiltását és a művészeti remekműveket is, kizárólag azért, mert szerzőik „rossz” származásúak. – Ez a természete mind a Nyugat jelenlegi oroszgyűlöletének, mind az Oroszország elleni őrült szankcióknak. Számuk, valamint eltiprásuk sebessége példátlan.

De a Nyugat terve, hogy szétzúzza Oroszország gazdaságát, csúfos kudarcot vallott. Az oroszok túlságosan egységesnek bizonyultak.”

Itt bizony két konteó is felbukkan: az egyik a „kollektív Nyugat” legendája, ami nincs és nagyon ritka kivételektől eltekintve (a hidegháború egyes periódusaira gondolok) soha nem is létezett. Elég, ha a legendás dán–német vagy angol–skót barátságot említem, hogy belássuk: a „nyugati egység”, a „kollektív Nyugat” csak annak a szempontjából létezik, aki azt kívülről nézi és így akarja látni. A másik hazugság az „aranymilliárd” legendája. Míg a „kollektív Nyugat” kifejezés már karácsony óta folyamatosan jelen van az orosz nyelvű sajtóban, az „aranymilliárd” csak az utóbbi hetekben jelent meg, de használják nyakra-főre. Először nem értettem, mit jelent, utána kellett olvasnom, mert nálunk még nem terjedt el igazán (távol élünk mi Moszkvától, kis, vidéki ország vagyunk). Ez, kérem a legújabb összeesküvés-elmélet. Illetve: orosz nyelvterületen nem is olyan új.


Arról szól, hogy míg a világ lakossága jelen pillanatban 7,753 milliárd fő, az életszínvonal a legfejlettebb országokban a legmagasabb, azok birtokolják a javak legnagyobb részét, ám ezeknek összlakossága nem több egymilliárd főnél. Mivel a bolygó nem képes korlátlan mennyiségű lakost eltartani – már most is túlnépesedett – világos, hogy aljas ármány és összeesküvés az, miszerint egymilliárd ember jobban él, mint a többi, és ezen azonnal változtatni kell. Maga az egymilliárdos szám a Római Klub „A növekedés határai” című, 1972-es jelentéséből származik (nem egy 1973-as, „titkos ENSZ-határozatból”, mint állítják) és akkor még csak a fejlett, kapitalista államok összlakosságát jelentette, a többi szamárságot már az FSZB propagandaipari szakértői kendácsolták rá, ahogy azt is, hogy ez az „aranymilliárd” ki akarja irtani a többi, szegényebb embert a gazdasági-környezeti stabilitás érdekében. A hiba ugyanott van, ahol a többi hasonló manipulatív konteóban: ha ugyanis egymilliárdan zsákmányolnak ki 6, 753 milliárdot, és ettől gazdagok, akkor mi a fenéért akarnák kiirtani őket? Nem lenne kit kizsákmányolni, elvtársak, dolgozni kéne! A másik logikai hibája ennek az elméletnek az, hogy ha a javak és nyersanyag- valamint energiaforrások birtoklásától kerül be egy ország lakossága az elnyomó „aranymilliárdba” akkor az Oroszországi Föderáció, mely a világ kőolaj- és földgázkészleteinek jelentős (bár nem túlnyomó) részét birtokolja, prominens tagja az elnyomók kisebbségének! Elég rosszul néz ki, mikor a kizsákmányoltakat pont a kizsákmányolók lázítják annak érdekében, hogy a többi gazdagra haragudjanak, de őrájuk ne, mert ők a jók. Olcsó propagandafogás, az vele a baj, hogy ez a primitív konteó Putyin révén most már állami ideológiává válik orosz földön. Minek az érdekében? Ott van, a beszéd utolsó mondatában:

Ez végül a nyugati politikai rendszerek hanyatlásához és az uralkodó elit megváltozásához vezethet.”

Putyin feltalálta tehát a világforradalmat. Fordítsuk le magyarra:

– Világ proletárjai, egyesüljetek! Rázzátok le a tőkések kizsákmányoló igáját, csak láncaitokat veszíthetitek! Tőlem sokkal szebb és erősebb láncot kaptok, sőt, az iga is vörös lesz!

Körülbelül erről lenne tehát szó. De foglalkozzunk kicsit a tegnap elsüllyesztett Vaszilij Beh hajóval, melyről a The Insider megtudott néhány részletet:

Az ukrán haditengerészetnek az orosz Vaszilij Beh vontatóhajóra mért csapását követően a legénység 70%-a megsérült, a többiek sorsa ismeretlen – jelentette a déli hadműveleti parancsnokság.

Annak ellenére, hogy a vontatóhajó „Tor” légvédelmi rakétarendszerrel volt felszerelve, a vontatóhajó lángba borult. Az előzetes adatok szerint a legénység 70%-át találat érte, a többiek sorsa ismeretlen. Az ellenséges hajók keresési és mentési műveletet próbálnak végrehajtani” – áll a parancsnokság közleményében.

A Dumszkaja című lap szerint a vontatóhajó fedélzetén 33 ember volt: 23 megsebesült, 10 eltűnt. A Strana.ua azt írta, nyilvános forrásokra hivatkozva, hogy a vontatóhajó legénysége 26 főből állt.

Az ukrán fegyveres erők bejelentették, hogy a hajóra június 17-én reggel csapást mértek. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

A vontatóhajó orosz tengerészeket, fegyvereket és lőszert, köztük egy Tor föld-levegő rakétarendszert (SAM) szállított az ideiglenesen megszállt Kígyószigetre.”

Azért itt akad pár homályos pont, mert nem egyértelmű, hogy a Tor-rendszert felszerelték a hajóra vagy szállította azt. Az a gond ugyanis, hogy a Tor-nak létezik hajófedélzeti, beépített változata, a Kinzsal (csak névrokonok a hiperszonikus rakétával), ebben a rakéták a hajófedélzetbe süllyesztett, függőleges helyzetű indítóberendezésben helyezkednek el. A rakéták egy forgó dobtárban helyezkednek el, egy-egy indítódobban nyolc rakéta található. A hajófedélzetre általában 3-4 ilyen indítóberendezést telepítenek, de ilyent fregattnál kisebb flottaegységen még senki sem látott. Alapvetően 800 tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajókra telepíthető, a Vaszilij Beh 1200 vagy más források szerint 1605 tonna vízkiszorítású volt, szóval ha nagyon fel akarták rá szerelni a rendszert, éppenséggel nem volt lehetetlen, de azért valószínűbb, hogy csak szállította a Tor-t.

Végül említsük meg az izgalmas kis „haragszom rád”-játékot, amit az egymásra szélesen mosolygó Putyin és Tokajev elnökök játszanak. Putyin nem csak a maratoni szónoklatát nyomta le tegnap, de arra is maradt energiája, hogy tartson egy közös sajtótájékoztatót a kazah elnökkel, aki nem egészen úgy viselkedett, ahogy azt elvárták tőle. Mikor Putyin közölte, hogy:

Oroszország meg fogja védeni a Donbásszt. A DNK-val és a LNK-val fenntartott kapcsolatok a nemzetközi jog szempontjából legitimek.”

Tokajev válaszul széles mosollyal, udvariasan megjegyezte:

Kazahsztánban különböző vélemények alakultak ki Oroszország ukrajnai „különleges műveletéről”. Van az államok területi integritása és van a nemzetek önrendelkezési joga. Kazahsztán nem ismeri el Tajvan, Koszovó, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. Nem ismeri el a DNK-t és az LNK-t sem – ezek kvázi állami területek.”

Nem szakadt le a plafon, de azért majdnem. Hát igen, Kazahsztán félúton fekszik Peking és Moszkva között, Tokajev most a kínai álláspontot tette magáévá, ami azért ilyen, mert ha Peking elismerné a szakadár népköztársaságokat, Tajvant is el kéne ismerje… Hogy Putyin számított erre vagy sem, azt nem lehet megmondani, arcizma sem rezdült, de amennyi botox abban az arcban van, akkor sem rezdült volna, ha épp a fél lábát amputálják egy rozsdás és tompa rókafarkú fűrésszel. Azért reakció volt, de ezt már Tokajevtől tudjuk: a kazah elnök ugyanis udvariasan visszautasította az Alekszandr Nyevszkij-rendet. Erről Yerbol Yedilov kazahsztáni politikai elemző számolt be több forrásra hivatkozva:

Az államfő megköszönte a megtiszteltetést. Úgy döntött azonban, hogy elnöki megbízatásának végéig nem fogad el sem hazai, sem külföldi kitüntetéseket. Ugyanezen okból az elnök a közelmúltban Biskekben tett látogatása során elutasította a legmagasabb kirgiz érdemrendet, a Manasz-rend első fokozatát.”

Amire csak már csak Dmitrij Peszkov sajtószóvivő bírt kinyögni valami Kreml-kompatibilset:

Nem tudom, honnan származik ez az információ, mert nem volt tervbe véve semmilyen kitüntetés. Nem volt ilyen szándékunk.”

És ha volt, most letagadják. Bár amilyen ravasz ez a Tokajev, kitelik tőle az is, hogy így oldja meg: soha semmilyen plecsnivel ne kínálják meg Moszkvában. Majd meglátjuk, mit kap, ha Pekingbe megy.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom a beszámolókat.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!