Szele Tamás: Putyin éjjeliedénye és más történetek

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának száznyolcadik napját írjuk, és nem tudok jó hírekről beszámolni. Persze átütően rosszakról sem: csak sok kellemetlen és értelmetlen dolog történik. Az orosz hadvezetés kezd kifutni az időből, az ukrán kezd kifogyni a lőszerből.

Azt az időt nem véletlenül említem, ugyanis az ukrán katonai hírszerzés oldalán érdekes elemzés jelent meg, melyben az állítja Vagyim Szkibickij, az ukrán hírszerzési igazgatóság helyettes vezetője, miszerint:

Megerősített információink vannak arról, hogy az oroszoknak 120 napos háborúra vonatkozó tervük van. E terv további koordinálása attól függ, hogy az ellenség mennyire jár sikerrel, illetve milyen mértékben sérül meg ukrán területen. A Putyin által a háború elején meghirdetett úgynevezett különleges katonai művelet célját azonban az oroszok nem érték el.”

Akkor még van tizenkét napjuk, hogy vagy teljesítsék a tervet, vagy módosítsák azt: a gombhoz fogják szabni ezt a kabátot, ahogy eddig kinéz.

De dologra: ma, mint minden nap, ismertetem a harctéri helyzetet az ISW jelentése alapján, beszámolok a legújabb körözésekről, melyeket az orosz háborúellenes értelmiség prominensei ellen adtak ki, Putyin éjjeliedényéről és végül arról a közigazgatási rendszerről, amelyet a megszállt területeken kíván bevezetni Kirijenko, „a Donbássz alkirálya”.

Akkor lássuk, mi újság a frontokon?

Ukrajna egyre jobban sürgeti teszik a nyugati államok által ígért fejlettebb fegyverrendszerek szállítását, miközben az orosz tüzérség egyre nagyobb fölényéről érkeznek jelentések. Az elmúlt 48 órában több nyugati médium is arról számolt be, hogy ukrán katonai és kormányzati tisztviselők egyre inkább azt hangsúlyozzák, hogy az ukrán csapatok „tüzérségi háborúban” rekedtek a kritikus frontvonalakon, és a tüzérségi rendszerek tekintetében egyértelmű hátrányban vannak. Az ukrán hírszerzési igazgatóság (GUR) helyettes vezetője, Vagyim Szkibickij becslése szerint az orosz csapatok 10-15 tüzérségi löveggel rendelkeznek minden egyes ukrán tüzérségi löveggel szemben, és hogy az ukrán erők szinte teljesen kimerítették tüzérségi lőszereiket. Tekintettel az elhúzódó pozícióharcok jelenlegi túlsúlyára, különösen a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségben, az ukrán erőknek sürgősen szükségük van a tüzérségi rendszerek friss utánpótlására. Ahogy az ukrán erők elhasználják a szovjet korszakból származó fegyverrendszerek és lőszerek utolsó készleteit, következetes nyugati támogatásra lesz szükségük a lőszerek és a kulcsfontosságú tüzérségi rendszerek új ellátási láncaira való áttéréshez. A hatékony tüzérség egyre inkább döntő szerepet fog játszani a kelet-ukrajnai, nagyrészt statikus harcokban.

Az orosz katonai hatóságok továbbra is küzdenek a haderőfejlesztéssel, és szembesülnek az agresszív kényszermobilizációs erőfeszítések következményeivel. Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) azt állította, hogy elfogták az orosz hadifoglyok egy újabb csoportját, akiket állítólag egy katonai magáncégen keresztül toboroztak, és azt mondták nekik, hogy biztonsági szolgálatot fognak ellátni, ehelyett azonban a luhanszki frontvonalra küldték őket. Az ukrán vezérkar hasonlóképpen arról számolt be, hogy a kényszerrel mozgósított állományból álló egységek a magas veszteségek miatt nem hajlandók részt venni a donbászi harcokban. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva azt állította, hogy az orosz katonák megtagadják a harcot, és büntetőeljárással fenyegetik őket – annak ellenére, hogy az egységeikben nincs felszerelés és fegyver. Ezek a jelentések összhangban vannak a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint az orosz kényszermobilizációs erőfeszítések önpusztítóak, és növekvő elégedetlenséget, csökkenő morált és lazuló fegyelmet eredményezhetnek.

Az orosz erők folytatják a szárazföldi támadásokat Szeverodonyeckben, de június 10-ig még nem sikerült elérniük a város feletti teljes ellenőrzést.

Az orosz alakulatok a Szlovjanszk felé irányuló offenzív műveletek megújítására készülnek, és a várostól északra kisebb előnyöket értek el.

Az orosz erők folytatják a T1302 Bakhmut-Liszicsanszk autópálya elvágására irányuló erőfeszítéseket, és támadásokat hajtanak végre az autópálya közelében lévő települések ellen.

Az orosz csapatok a jelentések szerint ellenőrzésük alá vonták a Fekete-tenger északi részén lévő Kinburn-nyársat, ami lehetővé teszi számukra, hogy további ellenőrzést gyakoroljanak a Fekete-tenger partvidéke felett.

Ha alaposabban megnézzük Kelet-Ukrajna harctereinek térképét, láthatjuk, hogy az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Szeverodonyeckben, de június 10-én még nem sikerült elfoglalniuk azt. Ukrán források, köztük az ukrán vezérkar és a Luhanszki Regionális Államigazgatás vezetője, Szerhij Hajdaj megjegyezték, hogy az ukrán csapatok továbbra is ellenőrzik az Azot ipari övezetet és a Bakhmut-Liszicsanszk autópályát, de nem közöltek további részleteket a városon belüli helyzetről. Az orosz erők továbbra is erősen lőtték Liszicsanszk, Ustyinyivka, Toskivka és Zolote területeit, valószínűleg azért, hogy támogassák a szeverodonyecki műveleteket és meggátolják az ukrán utánpótlási törekvéseket.

Az orosz csapatok folytatták a támadó műveletek előkészítését Izjumtól délkeletre és Limantól nyugatra Szlovjanszk felé, és valószínűleg június 10-én Szlovjanszktól északra csekély előnyre tettek szert. Az ukrán vezérkar közölte, hogy jelenleg 30 orosz taktikai zászlóaljcsoport (BTG) tevékenykedik Harkiv terület irányában, tízzel több mint amennyit június 3-án korábban jelentettek. Az orosz erők ezen a tengelyen továbbra is prioritásként kezelik az erőfeszítéseket, hogy összekapcsolják a délkeleti Harkivi területen történő előrenyomulást az északnyugati Donyecki területen tett erőfeszítésekkel. Ezek a BTG-k azonban valószínűleg súlyos harci veszteségeket szenvedtek, és más egységek maradványaiból állhatnak. Az ezen a tengelyen működő további tíz BTG-ről szóló ukrán jelentések valószínűleg azt jelzik, hogy a Kreml átszervezte egységeit, és esetleg némi erősítést is bevetett, de nem valószínű, hogy az orosz erők valóban 50%-kal növelték a rendelkezésre álló harci erejüket. Ezenkívül az orosz támadások továbbra is nagyrészt útvonalakra és szűk frontvonalakra korlátozódnak, és az orosz erők valószínűleg nehezen tudnak majd bármilyen új létszámbeli fölényt kihasználni.

Egy orosz Telegram-csatorna szerint az orosz erők június 9-én elfoglalták Prisibot, és szárazföldi támadásokat folytatnak Szidrove ellen, melyek, Szvjatohirszktől délre és Szlovjanszktól mintegy 20 km-re északra fekszenek. Ezek a hadmozdulatok a Szvjatohirszktől délre való nyomulásra irányuló folyamatos orosz erőfeszítéseket jelzik, és arra utalnak, hogy az orosz erők sikeresen átkeltek a Sziverszki Donyec folyón a Szvjatohirszk-Tetyanyivka térségben.

Az orosz alakulatok június 10-én szárazföldi, légi és tüzérségi támadásokat hajtottak végre Bakhmuttól keletre, folytatva a Bakhmut-Liszicsanszk autópálya elvágására irányuló erőfeszítéseket. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők szárazföldi támadásokat hajtanak végre Nirkove, Mikolajivka, Nahirne és Beresztove (ezek a települések Bakhmuttól keletre fekszenek a T1302 Bakhmut-Lysychansk autópálya mentén) ellen, és hogy Bakhmut déli részéből a Vozdvizsenka-Roti vonal felé nyomulnak.

Június 10-én nem volt jelentős fejlemény az északi Harkivi területen. Az orosz erők folytatták a védelmi műveleteket, hogy megakadályozzák az ukránok további előrenyomulását az államhatár felé, és tüzet nyitottak egyes ukrán állásokra Harkiv városban és környékén.

Az orosz erők folytatták védelmi vonalaik megerősítését, és június 10-én szárazföldi és tüzérségi támadásokat hajtottak végre a déli tengely mentén. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz erők a második és harmadik védelmi vonaluk megerősítésének javítására összpontosítottak, és álcázási intézkedéseket hajtottak végre a védelmi műveletek támogatására. Orosz források azt állították, hogy az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a Kinburn-nyársat – egy kis félszigetet Ocsakiv közelében a Fekete-tenger északi részén, a Mikolajivi és a Herszoni Terület déli határán. Az oroszok az elmúlt hónapban folyamatosan bombázták az ukrán haditengerészeti eszközöket Ocsakivnál, és ha ezek az orosz állítások igazak, a Kinburn-nyárs megszerzése lehetővé teszi az orosz csapatok számára, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljanak a Fekete-tenger északnyugati partvidéke felett. Az orosz csapatok továbbra is lőtték Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Herszon megyék különböző területeit.


Az orosz megszálló hatóságok június 10-én folytatták a megszállt területek adminisztratív ellenőrzésének feltételeit megteremtő intézkedéseket. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az oroszok által támogatott politikai kollaboránsok a Herszoni Területen újabb, nem részletezett előkészületeket kezdeményeztek a megszállt területek közvetlenül Oroszországhoz való csatolásáról szóló népszavazásra. Az orosz megszálló hatóságok emellett nagyobb ellenőrzést gyakorolnak az oktatási ágazaton keresztül, és orosz tisztviselők állítólag azt tervezik, hogy a donbászi tanárokat orosz tantervek alapján képzik át. Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko hasonlóképpen arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok Mariupolban megkezdték az orosz tankönyvek szállítását a város iskoláiba. A megszállt területek feletti ellenőrzés oktatási eszközökkel történő megszilárdítására irányuló orosz erőfeszítések ellenére a megszálló hatóságok még mindig nagyrészt képtelenek megfelelő szociális vagy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani a lakosság számára, és a jelentések szerint Mariupol egészségügyi rendszere az orosz hatóságok rossz irányítása miatt az összeomlás szélén áll.

Eddig a harctéri hírek, sem jósolni, sem következtetéseket levonni nem érdemes belőlük: sorsdöntő fordulat nem történt, sőt, egyhamar nem is várható. Szeverodonyeck eleste azért valószínű a közeljövőben, igaz, akár nagyon sokáig is kitarthatnak az ukrán alakulatok: a mariupoli esethez hasonlóan az Azot vegyi gyár is hosszú ideig lehet képes nagy orosz erőket lekötni.


De nézzük Putyin másik háborúját, melyet az orosz értelmiség háborúellenes rétege ellen vív. Abban bizony csúnya dolgok történnek. Körözési listára került, mint arról máshol beszámoltam Dmitrij Gluhovszkij író, aki manapság talán a legolvasottabb orosz szerző Borisz Akunyin mellett (Akunyin is kritikusa a rendszernek, de körözéséről még nem tudunk), és Andrej Szoldatov tényfeltáró újságíró, aki az orosz titkosszolgálatok specialistája. Gluhovszkijt nem kell féltenünk, Barcelonában él és remélhetőleg tud vigyázni magára, Szoldatov is elhagyta már korábban Oroszországot, de mint vérbeli sajtómunkás, a The Moscow Times hasábjain ő maga számol be a tulajdon körözéséről. Ezt az írást idézném:

Rossz hír nekem, jó hír Oroszországnak

A független orosz újságírók megnyerik a háborút, de nagy árat fizetnek érte.

Moszkvai ügyvédem tanácsára megnéztem a belügyminisztérium honlapján az orosz körözési listát, és rajta voltam – fényképemmel és életrajzi adataimmal együtt. Nem volt feltüntetve, hogy milyen vádakkal vagy melyik kormányzati szervvel állt kapcsolatban.

A következő lépéshez időre és nyomozói munkára volt szükség, de végül rájöttem: ahhoz, hogy megértsem, mi történik, meg kell vizsgálnom az előttem járók ügyeit – azokét az orosz újságírókét, akiket a háború kezdete óta a hatóságok célkeresztjébe vettek. És ez segített.

Hamarosan kiderült, hogy az én ügyemet és más, orosz újságírók ellen indított ügyeket – mindegyiket hasonló, hivatalos sorszámmal – a Nyomozó Bizottság, az FBI orosz változata indította. Ez az ügynökség általában az állam számára legfontosabb ügyekkel foglalkozik.

Minél többet kutattam, annál jobban felismertem a Kreml független újságírók elleni kampányának puszta méreteit. A 2022-es Oroszország orwelli világában azokat, akik bármit publikálnak, ami ellentmond az állami narratívának, nevetséges módon azzal vádolják, hogy „álhíreket” terjesztenek a háborúról. Ezt a nagyon súlyos bűncselekményt nemrég vették fel a büntető törvénykönyvbe, és ez az alapja az újságírók üldözésének.

Az új elnyomási hullám mérete még nem ismert – én csak azért szereztem tudomást az esetemről, mert a bankjaim szóltak számláim zárolásáról, és más újságírók is szinte véletlenül fedezték fel, hogy megvádolták őket. A büntetőügyeink sorszámai azonban adnak némi támpontot – az utolsó számjegyek 50 és 500 között mozognak, ami elméletileg azt jelentheti, hogy a Kreml több száz ügyet vizsgál.

A körözési listára vétel és a gyanúsított távollétében kiadott elfogatóparancsok ma már a Kreml kedvelt eszközei. Ez egy komoly kampány, de egyben kétségbeesett is – a támadás alatt álló újságírók azok, akik hozzám hasonlóan elhagyták az országot, és száműzetésből folytatják a Kreml szisztematikus hazugságkampányának leleplezését.

Ez valami igazán érdekes és kissé váratlan dolgot tár fel: a letartóztatási parancsok kiadásáról szóló döntés világosabban mondja ki, mint azt szavakkal valaha is ki lehetne fejezni, hogy a kormány információs monopóliumának kikényszerítésére szolgáló technikai eszköz – az orosz szuverén internetszűrő – egyszerűen nem működik.

Kurovszkoj főnyomozó elmondta a bíróságnak, hogy a bűncselekményem ahhoz a háborúról szóló interjúmhoz kapcsolódik, amelyet március 11-én adtam a Népszerű politika nevű YouTube-csatornán. A nyomozó szerint megkérdőjeleztem az Ukrajnába harcolni küldött Roszgvargyija csapatainak kiképzését és kompetenciáját, és kérdésem dezinformációval ér fel az orosz csapatok tevékenységéről, amely „Oroszország érdekeinek védelmével és a nemzetközi béke és biztonság támogatásával” foglalkozik.

Először értetlenül álltam, hogy miért váltott ki ekkora visszhangot ez a bizonyos megjegyzés. Aztán elolvastam a Kurovszkoj által idézett videó címét. Ez volt: „Andrej Szoldatov: Az FSZB tábornokokat a háború miatt tartóztatták le”.

Végre tisztán láttam. Az ellenem indított eljárás valódi oka az volt, hogy Irina Borogannal közösen tudósítottam az FSZB-n belüli tisztogatásokról a háború kezdete óta, és különösen Szergej Beszedának, az ügynökség külföldi hírszerzési részlegének, az Ötödik Szolgálatnak a vezetőjének letartóztatásáról. A Roszgvargyijára való hivatkozás csak ürügy volt.

A Kreml hevesen (és sikertelenül) tagadta, hogy bármilyen tisztogatás vagy probléma lenne az FSZB-n belül, azzal érvelve, hogy minden a „terv szerint” halad. Az Agentura.ru honlapunkat blokkolták, és a hatóságok különleges dezinformációs műveletet indítottak, hogy minimalizálják tudósításainkat. Mostanra világossá vált, hogy régi módszerekkel próbálják megakadályozni az FSZB-ről szóló leleplezéseinket, amelyek mindegyike Putyin titkos államán belülről származó forrásanyagokra támaszkodik. Kiderült, hogy április 29-én felkerültem Oroszország körözési listájára, május 4-én pedig a nemzetközi körözési listára.

Mindez személyes szempontból elég kellemetlen, de egyben annak a jele is, hogy a kormányzat igyekszik elzárni Oroszországot az internettől és cenzúrát bevezetni. (…) Minden erőfeszítés, fenyegetés és az elnyomás törvényhozási eszközei ellenére, amelyek most az állam kezében vannak, a független orosz újságírók és az orosz ellenzék még mindig közvetlen hozzáféréssel rendelkezik az orosz nyilvánossághoz.

Az új vasfüggöny, amelyet az ötletek és az igazság megállítására terveztek, már rozsdásodik. És ez nagyon rossz hír a Kreml számára.”

Ezt az embert nehéz lesz legyőzni, amondó vagyok, kihívást jelentene még Nagy Péter cár számára is. Pedig éppen hozzá hasonlította saját magát tegnap Putyin, aki – ritka eset – személyesen is megjelent egy fiatalokkal tartott találkozón. Valami olyant bírt mondani, hogy Péter cár a Nagy Északi Háború idején nem elragadott területeket, hanem orosz őshonos földeket szerzett vissza és erősített meg, és a modern Oroszország feladata is a „visszaszerzés és megerősítés”.

Szóval új Péter cárnak érzi magát (régi kedvence különben ez az uralkodó, a mellszobrát az íróasztalán tartja). Mondjuk Nagy Péternek nem csak ragyogó, hanem árnyas oldalai is voltak, könyörtelen ember volt, kegyetlen is, ha megharagították, de legalább őrült nem volt, mint Rettegett Iván, Sztálin példaképe. Hanem az, hogy Putyin második Nagy Péter-e, attól függ, hogy használt-e a valamikori cár éjjeliedényt, illetve mibe végezte fenséges szükségét.

Nem viccelek: ha volt bilije, minden lehetséges, még az is, hogy Putyin testében született újjá, ha nem volt, akkor más a helyzet.

A Paris Match adta hírül tegnap, miszerint Putyint külföldi útjaira egy FSO-tisztviselő kíséri, aki összegyűjti az ürülékét. (FSO – Szövetségi Gárdaszolgálat). Erre a Paris Match és a Proekt Media munkatársai jöttek rá, mikor megvizsgálták Putyin 2019. októberi szaúd-arábiai útjának részleteit. Meg nem nevezett források szerint a látogatás során az FSO egyik tisztviselője speciális zacskókba gyűjtötte Putyin ürülékét, és egy bőröndben visszavitte Oroszországba. Újságírók szerint ezt azért tették, hogy eltitkolják az elnök egészségügyi adatait. A bioanyagok gyűjtésére szolgáló speciális bőrönd mellett Putyint útjain egy személyes bio-vécé is elkíséri. Putyin elnöksége kezdete óta viszi magával összes külföldi utjára a vécéjét. Biztonsági őrei arra is ügyelnek, hogy senki férjen hozzá azokhoz a poharakhoz, amelyekből az elnök iszik. Vagy alaposan letörlik (a csészét), és minden nyomot eltüntetnek, vagy elviszik. Az ujjlenyomatokat is figyelik, ha bármihez hozzáért. Az elnök bioanyagai államtitokként védettek. A Putyin ürülékéhez való hozzáférés felfedheti az örökletes betegségekre való hajlamot, az aktuális betegségeket és azt, milyen gyógyszereket szed.


Azt eddig is tudtuk, hogy minden útjára népes orvoscsoport kíséri, de azért ez új. Tegyük hozzá: nem meglepő, egyes nyugati politikusok sem hajlandóak használni útjaik során a szállodai toaletteket (inkább a követségeiken intézik el, amit szükséges), sőt, tudnék olyan magyar állami vezetőt is mondani, aki szintén nem ürítkezik házon kívül, de mindenesetre groteszk állapot ez. Nem könnyű az FSO-ügynökök élete, annyit mondhatok. Ráadásul Putyin hivatalosan még nem uralkodó (bár ezen lehet segíteni), mert ha az volna, legalább kinevezhetné a speciális feladattal megbízott tisztet cári főszékletőrnek, árnyékszéki inasnak (ez a cím létezett VIII. Henrik udvarában, és csak a legkékebb vérű urak tölthették be a pozíciót, munkakörük az volt, hogy a Legfelsőbb Hátsó tisztaságáról gondoskodjanak), esetleg Reterát grófjának, de mindenképp főnemest kell belőle csinálni a koronázás után, mert lássuk be: ez bizalmi állás.

Ezt jutalmazni kell. Más kérdés, hogy mi lesz a címerében…

Hagyjuk most Putyint, végezze dolgát háborítatlanul, és lássuk, az általa a megszállt területek élére frissen kinevezett „alkirály”, Kirijenko milyen újdonságokkal lepte meg a lakosságot, akiknek a nyakára ültették? A Meduza szerint:

A Kreml Ukrajna megszállt területeit egy új szövetségi körzetbe akarja beolvasztani az Orosz Föderáción belül, amelyet a Kirijenko csapatából származó kívülálló vezetők irányítanának. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat, valamint a Herszon és Zaporizzsja régiók megszállt területeit Oroszországon belül egyetlen szövetségi körzetbe kívánják egyesíteni. Ez az új körzet azután jön létre, hogy ezeken a területeken népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az ukrán területek nem fognak csatlakozni a már meglévő körzetekhez. A kerület létrehozását az Államtanács ügyeinek biztosításáért felelős AP osztály helyettes vezetője, Borisz Rapoport felügyeli. 2014-ben már foglalkozott a Donbásszal – akkor a tisztviselő a FÁK-országokkal folytatott társadalmi-gazdasági együttműködésért felelős osztály helyettes vezetője volt. Abban az időben az önjelölt DNR-t és LNR-t Vlagyiszlav Szurkov (mint elnöki tanácsadó) felügyelte a Kremlből. Rapoport a 2000-es évek közepén is együtt dolgozott Szurkovval. Abban az időben Szurkov az elnöki adminisztráció helyettes vezetője, Rapoport pedig a Kreml regionális politikai osztályának helyettes vezetője volt.”

Oh, a jó öreg Szurkov, hol lehet? Valószínűleg egy tömlöcben, ugyanis még márciusban letartóztatták, nagyjából Beszeda tábornokkal egy időben, azóta fénytől elzárt, száraz és hűvös helyen tartják, hogy meg ne romoljon még jobban. De térjünk vissza Ukrajnába.

Rapoport most személyzetet toboroz az önhatalmúlag kikiáltott donbásszi köztársaságok, a donyecki és luhanszki népköztársaságok városai, valamint az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja régiók „katonai-polgári közigazgatásai” számára. Ezeknek a tisztviselőknek kell majd felkészülniük az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazásokra. Eddig két időpontot vitattak meg. Az első „július közepén, ha a fronthelyzet lehetővé teszi”. A második, „reálisabb” időpont szeptember 11-e, az oroszországi egységes szavazás napja (amely egyben a kormányzóválasztás napja is). Sőt, politikai technológusokat is keres a „politikai oktatók” (politrukok) vagy „helyettes politikai tisztek” (zampolitok) posztjainak betöltésére, akik az orosz csapatok által megszállt ukrán területeken fognak dolgozni. A keresést azonban már nem az orosz hatóságok „hatalmi blokkjához” közel álló Andrej Jarin által vezetett Belpolitikai Osztály munkatársai végzik, hanem az Államtanács Ügyeinek Osztálya, amelyben Rapoport dolgozik, és amelyet Szergej Kirijenko munkatársa, Alekszandr Haricsev vezet. Olyan embereket keresnek, akiknek van tapasztalatuk az ellenzékkel való együttműködésben, akik képesek szükség esetén nem hagyományos módon cselekedni, mert a feladatok a Donbásszban nem triviálisak.

Több, a Meduzától neve elhallgatását kérő politológus elmondta, hogy már kaptak ajánlatokat, hogy „politikai rendőrként” dolgozzanak az ukrán területeken. Felajánlották nekik a városvezető-helyettesi posztot. „A politika, a közélet, a média, a népszavazások előkészítésének felügyelete. Még a szociálpolitika is hozzátartozik a munkakörhöz” – magyarázta az egyikük.


A Kreml elsőbbséget biztosít az orosz személyzetnek a megszállt területeken való munkavégzésben. A DNK első vezérkari főnök-helyettese már a Kremlhez közel álló politikai technológus, Alekszandr Kosztomarov lett, aki az arhangelszki, a moszkvai, a lipecki és az uljanovszki terület közigazgatásában dolgozott. A DNK kormányát szintén egy Oroszországból érkezett „kívülálló”, Vitalij Hocsenko vezeti, aki a szövetségi ipari és kereskedelmi minisztérium egyik osztályának vezetőjeként dolgozott. Vlagyiszlav Kuznyecov, a Kurgán régió korábbi kormányzóhelyettese lett az LNR kormányának elnökhelyettese. Mindkét tisztviselő az úgynevezett „kormányzók iskolájában” tanult, amely az Orosz Nemzetgazdasági és Közigazgatási Akadémia speciális fakultása.

Ebből viszont az következik, hogy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok vezetői, Denisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik is elveszíthetik posztjukat a közeljövőben. Várhatóan őket is orosz tisztviselők váltják fel.

A mórok megtették kötelességüket, a mórok mehetnek. De mi lesz Herszon rémével, a közismert politikai szélhámossal, az Igazi Trebitsch (vagy inkább Trebitsch-Lincoln) méltó utódjával, Kirill Sztremouszovval, aki most a megszállt terület kollaboráns közigazgatásának második embere? Az ő népszerűsége már most ott tart, hogy oda sem mer testőr nélkül menni, ahová még Putyin is gyalog jár. Ha neki elengedik a kezét, nem ér az élete egy lyukas kopejkát sem, menten felkötik, meglincselik.

Akkor legfeljebb felkötik. Így járt: az árulás sosem volt igazán jó és kockázatmentes üzlet.

Szóval készülődik a megszálló, elnyomó, „de-ukranizáló” apparátus. Majd meglátjuk, mi lesz a dologból.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatjuk a krónikát.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!