Szele Tamás: Orosz abszurdok

Az orosz invázió Ukrajnában továbbra is kitartóan zajlik, a szeverodonyecki csata minden embervesztesége dacár. Putyin másik háborúja – melyet saját népe ellen vív – szintén tombol, közben a világ is kezdi felismerni, hogy az ukrán gabona nélkül felkopik az álla, de egyelőre megoldás az ügyben nincs, csak képmutató nyilatkozatok hangzanak el.

Ma, mint minden nap, az ISW napi harctéri jelentésével kezdek, majd bemutatom a gabonahelyzetet két oldalról is, megtekintjük futtában a putyinista világképet és végül szóba kerül egy roppant érdekes jogi határozat, melynek egyik következménye, hogy az Oroszországi Föderáció mindenestől „idegen ügynökké” nyilvánítható.

De egyelőre lássuk, mi a helyzet a frontokon.

Az orosz erők folytatták az offenzív műveleteket Kelet-Ukrajnában több helyen, de június 7-én a szárazföldi támadások során nem értek el győzelmet. Az orosz csapatok valószínűleg elfoglalták Szeverodonyeck nagy részét, de ennek pontosabb részletei nem ismertek. Az orosz alakulatok emellett átcsoportosították csapataikat Bakhmuttól keletre, hogy megújítsák az offenzívákat a Bakhmuttól északkeletre lévő autópályákhoz való hozzáférés biztosítására és az ukrán kommunikációs vonalak fenyegetésére. A Szlovjanszktól északra lévő orosz csapatok valószínűleg a várostól északra lévő állásokból próbálnak majd előrenyomulni Szlovjanszk és Kramatorszk felé. A jelentések szerint a déli tengelyen lévő orosz erőket átcsoportosították a Zaporizzsjai Területről a Herszoni Terület felé, valószínűleg azért, hogy támogassák az orosz védelmi állásokat, amelyeket az ukrán ellentámadások fenyegetnek a Mikolajiv-Herszon terület határa mentén, Davidiv Bridtől délre.

Az orosz katonai közösségi oldalak azzal vádolják az ukrán erőket, hogy fokozzák az orosz hátországok elleni tüzérségi támadásokat, valószínűleg azért, hogy megpróbálják kierőszakolni az ukrán hadseregnek nyújtott további nyugati támogatást. Igor Girkin volt FSZB-ügynök (más néven Sztrelkov) azzal vádolta az ukrán csapatokat, hogy „terrortámadásokat” hajtottak végre Donyeck város, Horlivka és Makijivka lakott területei ellen. Egy orosz forrás emellett azzal vádolta az ukrán erőket, hogy tüzet nyitottak a Herszon területen található Siroka Balka ellen. Az ukrán közösségi média felhasználói tagadták az állításokat, és kijelentették, hogy ezek valószínűleg hamis zászlós kísérletek, melyeknek az a célja, hogy rontsák az ukrán katonaságról alkotott nyugati véleményt, és leállítsák az ukrán fegyveres erőknek nyújtott katonai támogatást.

A Kreml erőfeszítései az elhunyt katonákról szóló információk cenzúrázására, valamint a DNK-n és LNK-n belüli folyamatos kényszermobilizációra a jelentések szerint fokozzák a belföldi feszültségeket és a háborúval szembeni ellenállást Oroszországban. Az orosz harcoló erők állapotára és felkészületlenségére vonatkozó belföldi orosz panaszok valószínűleg arra késztetik a Kremlt, hogy retorikai kísérleteket tegyen az elégedetlenség megfékezésére. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter június 7-én a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ (az orosz fegyveres erők és a védelmi minisztérium legfelsőbb parancsnoki központja) ülésén kijelentette, hogy a nyári kiképzési időszakban az új sorkatonákat az Ukrajnában eddig levont tanulságokra különös tekintettel fogják kiképezni.

Sojgu hozzátette, hogy a nyári sorkatonák harctéri elsősegélynyújtást fognak tanulni, valószínűleg válaszul az orosz katonai online közösség tagjainak kritikájára, miszerint az orosz katonák taktikája és elsősegélynyújtási képességei nem megfelelőek. Az orosz hadsereg azonban valószínűleg nem fogja megfelelően kiképezni és felszerelni a frontra utánpótlásként siető orosz sorkatonákat, és valószínűleg elsősorban a közvélemény elégedetlenségét akarja csillapítani. Alekszandr Hodakovszkij volt DNK-biztonsági miniszter és katonai blogger azt állította, hogy kérte a DNK katonai parancsnokságát, hogy a kimerült és demoralizált helyettesítő sorkatonákat az érintkezési vonaltól távolabb, segédfeladatokra helyezzék át, de nem járt eredménnyel.

Az orosz erők az elmúlt 24 órában valószínűleg ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyeck lakóövezetének nagy részét, és támadásokat hajtottak végre az ipari övezetben lévő ukrán állások ellen. A városon belüli műveleti környezet továbbra is képlékeny.

Az orosz erők folytatták az Izjum területéről délkeletre és Limantól nyugatra történő előrenyomulást Szlovjanszk felé, megpróbálva áttörni az ukrán védelmet, amely a legtöbb közvetlen frontális támadást Izjum felől megállította.

Az orosz erők valószínűleg megpróbálják megerősíteni műveleteiket Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségében mind a déli Toskivka-Usztyinyivka térségből, mind pedig északnyugatról Kupjanszk felől.

Az orosz erők megkezdték a csapatok kivonását a zaporizzsjai területen lévő állásokból, valószínűleg vagy azért, hogy a sérült egységeket a hátsó területekre forgassák, vagy azért, hogy megerősítsék az orosz védelmet az északnyugati Herszon Területen.

Az orosz erőknek június 7-én nem sikerült visszaszerezniük előretolt állásaikat az Inhulec folyó nyugati (jelenleg ukránok által megszállt) partján.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz erők helyreállították a tranzitösszeköttetést az újonnan elfoglalt városok és a Krím között.

Az orosz megszálló hatóságoknak továbbra is kihívást jelent az ukrán ellenállás elfojtása és a partizánok támogatóinak megtalálása az egyre drasztikusabb megszállási intézkedések és az ukrán civilek megvesztegetésére tett kísérletek ellenére.

Kelet-Ukrajnában az orosz erők június 7-én folytatták az Izjumtól délkeletre, Szlovjanszk felé történő előrenyomulást. Az orosz erők a Harkiv-Donyecki terület határa felé, valamint Dovhenke, Dolina, Krasznopillja és Bohorodicsnye környékén próbálnak előrenyomulni. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy az orosz erők több települést elfoglaltak az Izjumtól délkeletre és Szlovjanszktól északra fekvő területen, köztük Szvjatohirszk, Sztudenok, Jarova és Drobisheve falvakat. Az orosz erők igyekeznek mind az Izjum körüli állásokból, mind pedig a nyugaton lévő Limanból előrenyomulni Szlovjanszk felé, miután a kizárólag Izjumból való előrenyomulásra irányuló erőfeszítések kudarcot vallottak.

Az orosz erők valószínűleg ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyeck lakóövezetének nagy részét, és június 7-én támadásokat hajtottak végre az ipari övezetben lévő ukrán állások ellen. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ (NDCC) ülésén azt állította, hogy az orosz erők elfoglalták Luhanszk területének 97%-át, beleértve Szeverodonyeck teljes lakóövezetét. Az orosz erők állítólag Metolkine és Borivske, Szeverodonyeck két délkeleti elővárosa felett is ellenőrzést gyakorolnak. A június 6-i Maxar műholdképek orosz rakéta-sorozatvetőket és telepített vontatott tüzérséget mutattak Szeverodonyeck felé irányítva, ami azt jelzi, hogy az orosz erők továbbra is nagymértékben támaszkodnak a tüzérségre a Szeverodonyeck körüli műveleteik támogatására.

Az orosz erők valószínűleg tömeges bombázást alkalmaznak a város szektorainak megtisztítására, mielőtt elfoglalnák a romokat – hasonlóan a Mariupolban végrehajtott orosz műveletekhez. A műveleti környezet Szeverodonyeckben továbbra is képlékeny és kihívásokkal teli, és a városon belüli állapot jelenleg átláthatatlan.

Az orosz erők valószínűleg megpróbálják megerősíteni a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térségében folytatott műveleteiket mind a déli Toskivka-Usztyinyivka térségből, mind pedig az északnyugati Kupjanszk térségéből. Valószínűleg tovább próbálnak majd észak felé, Liszicsanszk felé haladni a Toskivka-Usztyinyivka területről. Az orosz alakulatok valószínűleg arra törekednek, hogy a feltehetően erős ukrán védelemmel szemben Szeverodonyeckből támadják meg Liszicsanszkot anélkül, hogy át kellene kelniük a Sziverszki Donyec folyón. Az ukrán erők azonban még mindig ellenőrzik Toskivkát, és az orosz erőknek meg kell szerezniük az ellenőrzést e település felett, hogy a Sziverszki Donyec nyugati partjáról támogatni tudják a Liszicsanszk elleni északi előrenyomulást. A geolokációs műholdfelvételek emellett azt mutatták, hogy az orosz erők június 6-án pontonhidat építettek a Harkivi Területhez tartozó Kupjanszkban. Kupjanszk a P07-es autópálya mentén fekszik, amely a Harkivi Területről délkeletre, közvetlenül Szeverodonyeck-Liszicsanszkba vezet, és a pontonhíd építése arra utalhat, hogy az orosz csapatok megerősítik a Kupjanszk körüli kommunikációs vonalakat, hogy jobban támogassák a Luhanszk megyei műveleteket.

Az orosz erők június 7-én a Bakhmuttól keletre lévő csoportosulásuk megerősítésére összpontosítottak. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csapatok nem részletezett egységeket telepítettek Popasznába és Mikolajivkába, és sikertelen támadásokat hajtottak végre Nahirne, Beresztov, Krinyicne és Roti ellen Bakhmuttól keletre. A brit védelmi minisztérium kijelentette, hogy az orosz erőfeszítések Popasznától délre, Bakhmut felé az elmúlt hetekben megtorpantak, és a közelmúltbeli bevetések ezen a területen arra utalnak, hogy az orosz erők arra törekszenek, hogy felújítsák a Bakhmut északkeleti részén lévő autópályákhoz, különösen a T1302-es autópályához való hozzáférés megszerzésére irányuló erőfeszítéseket, ami lehetővé tenné számukra a Szeverodonyeck-Liscsanszk térségében folyó műveletek megerősítését.

Az orosz erők a jelentések szerint fokozatosan haladtak előre Avdiivkától északra, és elérték Krasznohorivkát és Kamiankát, de egyik várost sem foglalták el teljesen.

Az orosz erők arra összpontosítottak, hogy megtartsák védelmi vonalaikat Harkivi terület északi részén, és lőtték az ukrán állásokat Harkiv város körül. Oleg Szinegubov, a Harkivi Regionális Államigazgatás vezetője kijelentette, hogy az orosz erők lőtték Harkiv város Kijevszkij kerületét, Derhacsit, Udit, Szlobozsanszkét és Csornohlazivkát.

Az orosz erők megkezdték a csapatok kivonását a Zaporizzsjai területen lévő állásokból, valószínűleg vagy azért, hogy a sérült egységeket a hátsó területekre küldjék pihenni, vagy azért, hogy megerősítsék az orosz védelmet Herszon terület északnyugati részén. A Zaporizzsjai Terület katonai közigazgatásának vezetője, Olekszandr Sztarukh jelentette, hogy az orosz erők a Zaporizzsja várostól mintegy 45 km-re délre fekvő Melitopolból és Vasziljevka egyes részeiből Herszon város irányába vonulnak át. Ezeket a csapatokat az elfoglalt állások védelmére kötelezhetik az ukrán ellentámadások ellen a Herszoni Területen. Az orosz erők három front menti településen is összecsapásokba keveredtek, de nem indítottak támadó hadműveleteket zaporizzsjai területen június 7-én.


Az orosz erők június 7-én megkísérelték visszaszerezni előretolt állásaikat az Inhulec folyó nyugati (most ukránok által megszállt) partján. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők ellentámadásokat hajtottak végre Lozove és Bila Krinyizia ellen a Herszon-Mikolajiv terület keleti határán, de nem értek el területi nyereséget. Az orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy az orosz erők június 6-án visszafoglalták az Inhulec folyó keleti partján fekvő stratégiai fontosságú Davidiv Brid települést és az orosz szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC). Az ukrán légierő állítólag légicsapásokat hajtott végre a Herszoni Területen összpontosított orosz csapatok ellen és a Mikolajivi Területen található lőszerraktárak ellen.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz erők június 7-én helyreállították a közlekedési kapcsolatokat az újonnan megszállt városok és a Krím között. Sojgu bejelentette, hogy az Orosz Vasutak Részvénytársaság és az orosz hadsereg a Donbássz, a Krím és Ukrajna közötti „teljes körű közlekedés” feltételeit hat vasúti szakaszon állapították meg a Nemzeti Védelmi Irányítási Központban (NDCC), az orosz fegyveres erők és a védelmi minisztérium legfelsőbb parancsnoki központjában tartott találkozón. Sojgu azt is bejelentette, hogy az orosz erők megnyitották a Rosztov-na-Donuból a Krímbe vezető közúti összeköttetéseket, amelyek a mariupoli Azovsztal acélgyár közelében, Berdjanszkon és Melitopolon keresztül haladnak.

Az orosz megszálló hatóságoknak továbbra is kihívást jelent az ukrán ellenállás elfojtása és a partizánok támogatóinak megtalálása.


Eddig a harctéri hírek és láthatjuk: még a legfontosabb helyen, Szeverodonyecknél is csak annyi biztos, hogy minden bizonytalan, elhamarkodott dolog volna bármit is megjósolni a jelenlegi helyzet alapján.

Ukrajnát tehát a megszállók dúlják, igaz, ők is keményen megfizetnek azért, amit tesznek, a világ viszont egyre aggodalmasabban várja az előre lekötött gabonaszállítmányokat. Ezek ügyében látszólag annyi előrelépés történt, hogy a TASZSZ kiadott ma egy hírt, mely szerint:

BUKAREST, június 7. /TASS/. Klaus Iohannis román elnök megerősítette, hogy az ukrán gabonát a konstancai román kikötőn keresztül exportálják. Erre vonatkozó nyilatkozatát kedden Buzău városában újságírókkal beszélgetve tette. A nyilatkozat leiratát az elnöki adminisztráció honlapján tették közzé.

A gabonát a konstancai kikötőbe szállítják, onnan pedig vízi úton megy tovább. Egyelőre túlzásnak tűnik számomra azt állítani, hogy a Fekete-tenger el van zárva. Konstanca nincs elzárva, és gondoskodni fogunk arról, hogy ne is legyen” – mondta.

Május végén Bogdan Aurescu román külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának éhínséggel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó ülésén azt mondta, hogy április vége óta több mint 240 ezer tonna gabonát exportáltak Ukrajnából a konstancai kikötőn keresztül.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva kész garantálni a gabona akadálytalan exportját az ukrajnai kikötőkből, ha az ország aknamentesíti vizeiket. Megjegyezte azt is, hogy Kijev használhatja a Magyarországra, Romániába (többek között a Duna mentén) vagy Lengyelországba vezető útvonalakat.

Médiajelentések szerint azonban a konstancai kikötő valós lehetőségei az ukrán gabona exportjára korlátozottak.

A német Deutsche Welle műsorszóró társaság szerint (amelyet az orosz igazságügyi minisztérium felvett a külföldi ügynökök listájára) megjegyezte, hogy „ha a konstancai kikötő átveszi az odesszai kikötő teherforgalmának egy részét, akkor hatalmas infrastrukturális beruházásokra lesz szükség”.

A Szabad Európa Rádió (amelyet az Oroszországi Föderáció külföldi médiaügynöknek tekint) hangsúlyozta, hogy optimista előrejelzések szerint július végéig közel 2 millió tonna ukrán gabonát exportálhatnak, ami után a kikötő túlterhelődik.” (TASZSZ)

Az a helyzet, hogy az a kétmillió tonna igen kevés ahhoz képest, hogy eredetileg körülbelül hetven millió tonnát szándékoztak kivinni az országból… Annyit nem is sikerülhet, ugyanis a moszkvai szemforgatás ellenére az orosz hadsereg többek között Ukrajna gabonatermelését és -exportját is fegyveresen támadja a The Insider szerint.

Mikolajivban két rakéta csapódott be Ukrajna egyik legnagyobb tengeri magánkikötőjébe, a Dmytro Firtash oligarcha tulajdonában lévő Nika-Tera specializált tengeri kikötőbe. A nagy kereskedelmi hajók gabonával álltak megrakodva ott – mondta az Insidernek Pavel Koval, az Ukrán Agrárkonföderáció vezérigazgatója. Oroszország továbbra is célba veszi a vasúti útvonalakat szintén, amelyeket a termények exportját szolgáló kikötőkbe szállításához használnak – a Duna-hidakon, Közép-Ukrajnában és más régiókban.

Közben Vlagyimir Putyin biztosítja a világot: Oroszország kész segíteni az ukrán gabona exportját, hogy leküzdjék a globális élelmiszerválságot, amely azután kezdődött, hogy Oroszország elfoglalta a fekete-tengeri kikötőket.

Ukrajna második legnagyobb gabonaterminálja

A Firtash-féle Nika-Tera Ukrajna egyik legnagyobb magánkikötője és második legnagyobb gabonaterminálja, amely gabona, hüvelyes és olajos növények, valamint olaj- és ásványi műtrágyák átrakodására szakosodott.

Putyin ukrajnai háborúja élelmiszerválságot okozott a világ számos olyan országában, amely az ukrán és orosz gabonaexporttól függ. Az orosz elnök maga követeli, hogy Európa szüntesse meg az Oroszország elleni szankciókat a gabonaexportért cserébe.”

Igen, erre megy ki ez a játék és így játsszák. A célja egy új, „orosz világrend” létrehozása. Erről értekezik a RIA Novosztyi hasábjain Irina Alkszisz, márpedig elég fura világot képzelnek el nekünk ezek a moszkvai körök. Idézném a propagandacikket:

Oroszország egy új világot épít. A Nyugat egyedül oldja meg a régi elpusztítását.

Naponta érkeznek hírek nemcsak arról, hogy a felszabadított területek – elsősorban a DNK, az LNK, valamint a Herszoni és Zaporozsjei Terület – visszatérnek a békés életbe, hanem arról is, hogy az élet gyorsan újjáépül, az Oroszországgal való együttműködés és integráció minőségileg új szintjén.

Mariupol kikötője újra megnyílt, és Oroszország nagyon komoly erőfeszítéseket tett, beleértve a rendkívüli helyzetek minisztériumát is, magának a városnak az újjáépítésére, amelyet súlyosan megrongáltak az ellenségeskedések. A felszabadított Zaporozsjei terület ideiglenes fővárosában, Melitopolban az iskolák az új tanévtől átállnak az orosz nyelvre és az ötpontos rendszerre. Június 12-én, az Oroszország Napján átadják az Orosz Föderáció állampolgárainak első útleveleit a régió lakosainak. (…) A felszabadított területek átállása a rubelzónára, az orosz mobilkommunikációra és az internetre már régóta ismert. A magas rangú orosz tisztviselők látogatásai a köztársaságokban, Herszonban és Melitopolban rutinszerűvé váltak. A polgári-katonai közigazgatás megkezdte a Zaporizzsjai Terület Oroszországhoz való csatolásáról szóló népszavazás előkészítését.

Ez mindenképpen okot ad arra, hogy büszkék legyünk az országra, és megerősíti a legjobb nemzeti hagyományok változatlanságát: bárhová is érkezik el Oroszország, ott elkezd segíteni, építeni, helyreállítani, fejleszteni.”

Távolról nézvést idill, közelről már másként állnak a dolgok. Mariupol kikötője például tényleg megnyílt, főbb kiviteli cikkei: vasérc, nyersvas, acél és kolera. Melitopolban kétségtelenül bevezetik az orosz oktatást november elsejétől, de a városban összesen két iskolaigazgató egyezett bele ebbe: a többit kényszerítik majd. Az útleveleket és SIM-kártyákat osztják ugyan, de nem kéri azokat a lakosság: ami pedig az újjáépítéseket illeti, Oroszország jelenleg azokat a károkat állítja helyre a megszállt területeken, amelyek nem is keletkeztek volna az inváziója nélkül. De mi lesz a világ többi részével, velünk mi a szándéka ennek a kedves, jóindulatú, pusztító nagyhatalomnak?

Van azonban egy másik, kevésbé nyilvánvaló, de talán nem kevésbé fontos aspektusa is annak, ami történik.

A világrendszer mélyreható átalakulásának nehéz és nagyon veszélyes időszakát éljük. Azok a szervezetek és folyamatok, amelyek közel nyolc évtizeden át alapvetőek voltak az emberi civilizáció számára, hanyatlásnak indultak és megszűnnek létezni.

Sok éve mondják, hogy az egypólusú világ elavult, a globális rendszer leépült, az USA (és általában a Nyugat) elfogadhatatlanul visszaél hegemón helyzetével, és valami újat, a realitásoknak megfelelőt kell építeni. Nyilvánvaló, hogy mielőtt újat építenénk, el kell pusztítani a régit.

Természetesen a változás nem lehet teljesen mentes a haldokló régi világ és a születő új világ összeütközése nélkül. Valójában az ukrajnai katonai különleges művelet éppen egy ilyen összecsapás volt.”

Ja, szóval akkor minden rendben, a világnak azt a részét, amely nem kíván orosszá válni, egyszerűen elpusztítják, éspedig az építés jegyében. Az invázió még csak a kezdet. És még merje mondani bárki, hogy az oroszoknak nincs humoruk! Kiváló, abszurd humoruk van.

A végére már csak egy roppant érdekes jogi eset maradt, aminek komoly következményei lehetnek. Történt ugyanis még korábban, hogy az „Ekho Moszkvi” rádióadót betiltották, a volt munkatársait meg egymás után minősítik „idegen ügynökké”. Ennek Oroszországban az az egyik fő feltétele, hogy bebizonyosodjon: az illetőt külföldről fizetik. Csakhogy az Ekho Moszkvi… a Gazprom tulajdonában állt. Az tán csak nem külföldi cég? Nem kell félteni az orosz jogászokat: megoldották. A Gazprom is külföldi, ha úgy akarják!

Ezt el kell magyaráznom, éspedig a Meduza nyomán. Szóval, minden azzal kezdődött, hogy Jekatyerina Sulman politológus, az adó egykori munkatársa nehezményezte, hogy az orosz Igazságügyi Minisztérium április 15-én felvette a „külföldi ügynökök” listájára. Április 22-én vált ismertté, hogy Alekszej Venediktov főszerkesztő is felkerült a listára. Mindketten megtámadták a bíróságon a „külföldi ügynökök” listájára való felvételüket. Ahol viszont azt kellett hallaniuk:

Talán meglepődnek, de a törvényben létezik olyan fogalom, hogy közvetett külföldi finanszírozás. Vagyis Ön pénzt kap egy orosz forrástól, az orosz forrás pedig pénzt kap valamilyen külföldi forrástól. Ön nem tudott róla, mert nem számolt be Önnek. Ebből az iratból, mely az Igazságügyi Minisztériumból származik, kiderül, hogy az összes pénz, amit az Ekho Moszkvi rádióállomás kifizetett, közvetett külföldi finanszírozásnak minősült.”

Hogyhogy?


Úgy, hogy az Ekho Moszkvi rádióállomás többségi részvényese a Gazprom-Media volt, amely a Gazprom része. Márpedig a Gzaprom bevétele legnagyobb részben külföldről származik, hiszen idegen országoknak ad el gáz- és olajszármazékokat!

Ha úgy vesszük, ez tagadhatatlan, ugyanis Oroszország nagyon nehezen tudna megélni abból, ha fosszilis energiahordozóit saját magának adná el. Így azonban be kell látnunk: maga az orosz állam is „idegen ügynök”, hiszen külföldi pénzből él. Melyet a Gazprom bevételei biztosítanak számára.

Javasolnám, hogy kobozzák el az Oroszországi Föderáció teljes vagyonát (mint Andrej Szoldatov újságíró esetében, aki tegnap került fel az orosz Belügy körözési listájára) a saját javára.

Mondom én, hogy van egy abszurd, sőt, fekete humoruk.

Ennyi hír jutott mára, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!