Szele Tamás: A feltámadott hadsereg legendája

Oroszország Ukrajna elleni inváziója rendületlenül zajlik, harcok mindenfelé, a háború köde mindent elhomályosít, lassan a fekete és a fehér sem válik el egymástól, egész hadseregek vesznek oda és jelennek meg máshol, tehát vagy arról van szó, hogy Lavrov még nem tud teleportálni, de ők már tudnak, vagy a tömeges feltámadás igen ritka jelenségével van dolgunk.

Ma is, mint mindig, a harctéri hírekkel kezdek az ISW napi jelentése alapján, aztán kicsit világot gyújtunk a szeverodonyecki helyzettel kapcsolatban, mert ahányan nyilatkoznak róla, annyifélét mondanak, némi aggodalommal jelentem, hogy Mariupolba megérkezett a kolera, végül szót kerítek a 35. Összfegyvernemi Hadsereg rejtelmes sorsáról, ami most már kezd a Bermuda-háromszöggel kapcsolatos legendákra hasonlítani.

De kezdjük a harci cselekményekkel.

A szeverodonyecki városi harcok jellege valószínűleg elhomályosítja a városon belüli terület ellenőrzéséről szóló jelentéseket, bár az orosz erők valószínűleg a város nagy részét továbbra is ellenőrzésük alatt tartják. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Regionális Államigazgatás vezetője június 5-én azt állította, hogy az ukrán erőknek sikerült visszafoglalniuk Szeverodonyeck nagy részét, és az orosz erőket a város szélére szorítani a sikeres ellentámadások során. Jurij Butusov ukrán újságíró azonban június 5-én cáfolta Hajdaj állításait, és azt állította, hogy az ukrán erők csak Szeverodonyeck Azot ipari szektorát ellenőrzik. Hajdaj június 6-án módosította állításait, és arról számolt be, hogy a helyzet Szeverodonyeckben jelentősen romlott, hozzátéve, hogy az ukrán erők június 6-án valóban harcoltak az Azot ipari területen belül. Haidai és Butusov ellentmondó jelentéseinek oka nem világos, a városban súlyos utcai harcok folynak.

Az ukrán haditengerészeti erők fenyegetik az orosz dominanciát a Fekete-tenger északnyugati része felett, és állításuk szerint megakadályozzák, hogy az orosz hadihajók a partvonal közelében tevékenykedjenek. Az ukrán haditengerészet június 6-án arról számolt be, hogy sikerült az orosz Fekete-tengeri Flotta egy csoportosulását több mint 100 km-re az ukrán partoktól kiszorítaniuk, de nem adta meg, mikor történt ez. A jelentés továbbá azt állította, hogy az orosz haditengerészeti erők ezt követően kénytelenek voltak megváltoztatni taktikájukat a Fekete-tengeren, és a tengeri légvédelem helyett nagyobb mértékben támaszkodnak a Bal és Bastion partvédelmi rendszerekre a megszállt Herszonban és Krímben. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt állította, hogy az orosz erők megerősítették légvédelmi eszközeiket a Kígyó-szigeten, az ukrán védelmi minisztérium pedig arról számolt be, hogy az orosz erők további S–300-as légvédelmi zászlóaljakat telepítettek a Krímbe. Ezek a jelentések együttesen arra utalnak, hogy az ukrán tengeri nyomás és a hajók elleni rakéták – valószínűleg beleértve az Egyesült Királyság és más államok által biztosítottakat is – arra kényszerítették az orosz flottacsoportosulást a Fekete-tenger északnyugati részén, hogy jobban támaszkodjanak a parti és légvédelemre, mivel kiszorultak az ukrán partvonal közeléből. Ukrajna valószínűleg megpróbálja majd ezeket a sikereket arra felhasználni, hogy enyhítse az ukrán kikötőkre nehezedő orosz blokád gazdasági nyomását, és további gazdasági támogatást kérjen a nyugattól, beleértve esetleg új útvonalak megnyitását az Ukrajnának szánt nemzetközi segélyek számára.

A helyzet rövid összefoglalója:

Az orosz erők június 6-tól valószínűleg továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck nagy részét, bár a város pontos helyzete továbbra is tisztázatlan. A terep feletti ellenőrzés valószínűleg gyakran cserél gazdát.

Az orosz erők Izjum térségében nem tettek megerősített előrenyomulást, míg a Limantól nyugatra előrenyomuló erők kisebb előnyöket szereztek.

Az orosz erők továbbra is sikertelenül próbálták megszakítani az ukrán kommunikációs vonalakat Bakhmuttól északkeletre.

Június 5-én korlátozott és lokalizált ukrán ellentámadások kényszerítették az orosz csapatokat, hogy június 6-án a Harkiv várostól északra fekvő védelmi vonalak megtartására összpontosítsanak.

Az orosz megszálló hatóságok tovább folytatják az ukrán állampolgárok számára orosz útlevelek kiadására irányuló próbálkozásokat, és megszilárdítják a megszállt területek feletti ellenőrzésüket.

Az ukrán haditengerészet azt állította, hogy az orosz Fekete-tengeri Flottát több mint 100 km-re szorította az ukrán partoktól, valószínűleg azért, hogy csökkentse az Ukrajna déli kikötőire nehezedő orosz blokád nyomását.

Az orosz erők folytatták az Izjumtól délkeletre, Szlovjanszk felé irányuló előrenyomulási kísérleteket, de június 6-án nem tettek megerősített előrenyomulást. Alekszandr Borodai orosz Állami Duma-képviselő, a Krím volt miniszterelnöke 2014-ben állítólag Dovhenkébe (Izyumtól mintegy 20 km-re délre) utazott, hogy a Donbászi Önkéntes Unióval, egy orosz proxy-egységgel együtt megrohamozza a falut. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők továbbra is sikertelenül támadták Dovhenke települést, és lőttek különböző településeket Izjumtól délnyugatra és délkeletre, köztük Velika Komisuvakha, Virnopillja, Dibrivne, Nova Dmitrivka és Kurulka településeket. Az orosz erők emellett fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Limantól nyugatra, Scsurove és Sztarij Karavan térségében, és a jelentések szerint „tisztogatják” Szvjatohirszket (ami azt jelenti, hogy valószínűleg utcai harcokat folytatnak a városon belül) azzal a szándékkal, hogy dél felé, a Sziverszki Donyec folyón át Szlovjanszk felé nyomuljanak.

Az orosz erők június 6-tól valószínűleg továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck nagy részét, annak ellenére, hogy Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Regionális Államigazgatás vezetője június 5-én azt állította, hogy az ukrán ellentámadások jelentős területet foglaltak vissza, és a város keleti peremére szorították az orosz csapatokat. Június 6-án Hajdaj újabb nyilatkozatot adott ki, amelyben kibővítette előző nyilatkozatát, és azt mondta, hogy a helyzet „romlott”, és hogy az ukrán csapatok az Azot üzem ipari övezetében harcolnak. Jurij Butusov ukrán újságíró június 5-én emellett arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadásokról szóló állítások nem igazak, és hogy az ukrán erők csak az Azot üzemet és a környező városrészeket tartják ellenőrzésük alatt. A június 5-i ellentmondásos jelentések oka nem világos. A szeverodonyecki információs környezet továbbra is dinamikus, és a terep valószínűleg gyakran cserél gazdát, mivel az ukrán és az orosz csapatok közelharcban állnak egymással a városi területén. Hajdaj olyan lehallgatott információkat idézett, amelyek szerint az orosz erők azt a feladatot kapták, hogy június 10-ig fejezzék be Szeverodonyeck elfoglalását, bár más források nem jelentették ezt a határidőt.

Az orosz erők fokozták tüzérségi támadásaikat Szeverodonyeck, Liszicsanszk és a környező települések, Metolkine, Borivske, Usztyinyivka, Toskivka, Privillja, Zolote, Vrubivka, Hirkske és Orikhove ellen. A tüzérségi tűz orosz fokozása Szeverodonyeckben és környékén valószínűleg arra irányul, hogy támogassák az orosz műveleteket magában a városban és megakadályozzák az ukrán erőket abban, hogy hatékonyan telepítsenek tartalékokat és folytassanak utánpótlási erőfeszítéseket a heves tűz alatt álló területeken.

Az orosz erők június 6-án folytatták az aknavetős, tüzérségi, rakéta-sorozatvetőből indított, légi és szárazföldi támadásokat Bakmuttól keletre. Az orosz csapatok sikertelenül próbáltak nyugat felé előrenyomulni Bakhmut felé Bilohorivkából, Komisuvakhából, Beresztovából és Mikhailivkából azzal a szándékkal, hogy átvágják az utakat Bakhmuttól északkeletre. A Donyecki Népköztársaság (DNK) területvédelmi erői a jelentések szerint fokozatos előrenyomulást hajtottak végre Donyeck város-Avdiivka térségében, és a jelentések szerint kiszorították az ukrán erőket Avdiivkából, állásokat foglaltak el Kamjankában (Avdiivkától 5 km-re északkeletre), és ellenőrzésük alá vonták Zelenyi Haj és Petrivszke (mindkettő Avdiivkától 70 km-re délnyugatra fekszik) területeit. Az Avdiivkától délnyugatra történő előrenyomulás célja valószínűleg az, hogy hozzáférést szerezzenek a H20-as autópályához, így észak felé haladva támogassák az Avdiivkában folyó műveleteket, ami viszont valószínűleg kísérlet arra, hogy a H20-as autópályán felfelé haladjanak a Kramatorszk-Szlovjanszk térség felé.

A június 5-i korlátozott és lokalizált ukrán ellentámadások arra kényszerítették az orosz csapatokat, hogy június 6-án a Harkiv várostól északra lévő védelmi vonalak megtartására összpontosítsanak. Oleksandr Motuzyanyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy az orosz 6. Összevont Fegyveres Hadsereg, a Balti Flotta és a Donyecki Népköztársaság (DNK) 1. hadtestének nem részletezett elemei Harkiv megye északi részén tevékenykednek, hogy megakadályozzák az orosz határ felé történő ukrán előrenyomulást. Egy orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy az ukrán ellentámadások következtében harcok folynak Cupivka, Veliki Prokhodi és Ternova településeken. Valószínű, hogy a Harkiv városától északkeletre húzódó frontvonal továbbra is erősen vitatott. Az orosz erők emellett folytatták Harkiv város Szaltivka és Szlobidszkij körzetének, Balaklijának, Csuhujivnak és Cserkaszka Lozovának a tűz alatt tartását.

Az orosz erők június 6-án továbbra is tartották védelmi állásaikat a déli tengely érintkezési vonala mentén. Az orosz erők folytatták a harcot Herszon Terület északnyugati részén a Herszon-Mikolajiv terület határa mentén, Viszokopillja és Kocsubejivka közelében, de június 6-án nem értek el megerősített előretörést ezen a területen. Az Inhulec folyó mentén, a Herszon-Mikolajiv határ közelében lévő állások ellenőrzése valószínűleg még mindig vitatott, miután május 29-én korlátozott ukrán ellentámadás történt Davidiv Bridtől délre. Az orosz erők a jelentések szerint továbbra is folytatják az erők felhalmozását a Zaporizzsjai Terület keleti részén, a Donyecki Területtel való határ közelében Orikhiv, Huljajpole, Vasziljivka és Velika Novoszelivka környékén. Az orosz erők ezen felül ukrán állásokat lőttek Herszon, Zaporizzsja és Mikolajiv területein.

Az orosz megszállók folytatták a megszállt területek gazdasági, politikai és társadalmi ellenőrzésének megerősítésére irányuló erőfeszítéseket. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója kijelentette, hogy a megszálló hatóság Mariupolban továbbra sem biztosítja az alapvető szociális szolgáltatásokat, és ennek következtében a város higiéniai problémákkal küzd, és a polgárok nem jutnak megbízhatóan élelmiszerhez.

A megszálló elemek emellett továbbra is szorgalmazzák az útlevélcsere folyamatát a megszállt területeken. Andriuscsenko azt állította, hogy az orosz hatóságok Novoaszkovszkban, egy Mariupoltól keletre, az orosz határ közelében fekvő városban elkezdték feldolgozni az orosz útlevél kiadására vonatkozó dokumentumokat a mariupoli polgárok számára. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy a megszálló hatóságok a Herszon területen 10 000 rubelt (kb. 163 USD) ajánlanak az ukránoknak, hogy szerezzenek orosz útlevelet és támogassanak egy meg nem határozott népszavazást (valószínűleg az Orosz Föderációhoz való csatolásról vagy egy névlegesen független közvetítő köztársaság létrehozásáról).

Az orosz megszálló adminisztráció meghatározza a megszállt területek gazdasági ellenőrzésének feltételeit. Az orosz erők a jelentések szerint arra kényszerítik az ukrán gazdákat és vállalkozókat, hogy az árakat rubelben állapítsák meg és az üzleti tevékenységet rubelben folytassák. Az orosz valuta használata az ellenőrzés egyik formájaként figyelemre méltó erőfeszítés a megszállt területek orosz gazdaságba való integrálására, amely megnehezíti e területek Ukrajnába való visszailleszkedését is.


A Donyecki Népköztársaság (DNK) megszálló hatóságai három külföldi zsoldos perét használják fel, akiket Ukrajnáért harcolva fogtak el, hogy támogassák a Kreml „információs” kampányait. Evgenyij Podubnyij orosz haditudósító közölte, hogy a DNK főügyészsége a brit állampolgárságú Sean Pinner és Aiden Aslin, valamint a marokkói állampolgárságú Saadun Brahim ellen „bűncselekmény csoportos elkövetése”, „erőszakos hatalomátvétel vagy a hatalom erőszakos megtartása”, „zsoldostevékenység” és „terrorista tevékenység végzése céljából történő kiképzés” miatt indít eljárást. A DNK főügyészsége a jelentések szerint mindhármukra halálbüntetést kér. Ezek a perek valószínűleg választ jelentenek a közelmúltban orosz katonák ellen indított (törvényes) ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos perekre, és kísérletet a DNK politikai környezete feletti információs ellenőrzés megszilárdítására, hogy támogassák a Kreml narratíváját a nyugati összeesküvésről, amely szerint zsoldosokat használnak a DNK és LNK elpusztítására, ami a Kreml kulcsfontosságú dezinformációs kampánya a háború igazolására.

Eddig a jelentés, de most nézzük meg, mi folyik igazából Szeverodonyeckben?

Azt, kérem, csak a Jóisten tudja, de lehet, hogy Ő sem. A TASZSZ ma kiadott egy hírt, mely szerint:

MOSZKVA, június 7. /TASZSZ/. Az orosz csapatok által támogatott donbásszi erők szinte teljesen felszámolták Szeverodonyecket, Liszicsanszk külvárosában folynak a harcok – közölte kedden a Luhanszki Népköztársaság (LNK) nagykövete.

Szeverodonyeck és lakónegyedei felszabadultak, és a szövetséges erők megtisztították őket” – közölte Rodion Mirosznyik egy Telegram-posztban. „Az ukrán erőket szinte teljesen kiszorították a város ipari övezetéből is, és az Azot vegyi üzembe menekültek”.

A Szeverodonyeck külvárosában lévő Szirotino falu Mirosznyik szerint „szürke zóna”. Metelkino falu szinte teljesen a Donbassz és az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. Az ukránok a Szeverdonyecktől délkeletre fekvő repülőtérnél ásták be magukat. „Számos épületet elfoglaltak és tüzérségi támadásokat intéznek kelet felé. A szövetséges erők a Borovszkij melletti állásokból viszonozzák” – mondta a diplomata.

Liszicsanszk közelében heves lövések hallatszanak. A város külvárosát és központját tüzek borítják el – mondta. Ukrajna bűnözőket és börtönből szabadult dezertőröket küldött a város védelmére Mirosznyik szerint.

Komoly harcok kezdődtek a Szeverdonyecktől és Liszicsanszktól északnyugatra fekvő Privoljéban – mondta a diplomata.”

Eldőlt volna tehát a csata? Nem, és nem csak azért, mert az ISW jelentése mást mond, hiszen mióta kiadták, sok minden történhetett. Hanem azért, mert a legfrissebb műholdfelvételek alapján készült térkép 13:00-kor mást mutat.

Azt látjuk rajta, hogy a frontvonal durván észak-északnyugati irányból kelet-délkelet felé haladva vágja ketté a várost, nagyjából a főutak vonalában. A nagy, lakatlan, vasúti vágányokkal átszőtt terület nyugat-délnyugati irányban az Azot vegyi üzem, ami egymagában majdnem akkora, mint a város lakott része, innentől kezdve világos, hogy mindkét fél részéről manipuláció azt mondani, „a település X. százalékát ellenőrizzük”, hiszen legalább negyven százaléka stabilan ukrán kézen van. De Mirosznyik meséiről – melyek moszkvai idő szerint reggel fél tízkor hangzottak el – 13 óra magasságában szó sincs. Annak ellenére sincs, hogy a Meduza legfrissebb híre szerint Sojgu védelmi miniszter megerősítette Szeverodonyeck lakónegyedeinek „felszabadításának” hírét.

Mariupolt viszont nagy veszély fenyegeti. Egészen pontosan a kolera. Mint a The Insider jelenti:

Az orosz katonaság le akarja zárni a megszállt Mariupolt egy esetleges kolerajárvány miatt – közölte Pjotr Andriuscsenko, a város polgármesterének tanácsadója.

Ugyanakkor az orosz hatóságok azt tervezik, hogy a beteg orosz katonákat az oroszországi kórházak fertőző osztályaira küldik. Andriuscsenko szerint egy rosztovi kórház áll készen a betegek fogadására:

A „kolera” szót nemcsak a WHO irodáiban lehet hallani, hanem a városon belül is, a megszálló hatóságoktól. Ezért zárják le a várost, és ez nagyon szomorú számunkra, mert a járvány elleni küzdelem lehetséges forgatókönyvei közül szerintünk Oroszország a legcinikusabbat választotta. Csak hagyják az embereket a városban maradni, hagynak mindent úgy, ahogy van, aki túléli, az túléli” – mondja Mariupol polgármesterének tanácsadója.

Megjegyzi továbbá, hogy a városban romlik a humanitárius helyzet. Andriuscsenko szerint a lakosok „legjobb esetben” kétnaponta egyszer kapnak ivóvizet, és július 1-jétől már csak a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők számíthatnak humanitárius segítségre. A temetések helyzete is egyre rosszabb:

Nehéz leírni a mariupoli valóságot a halottak holttestével kapcsolatban. A városban mindenhol holttestek fekszenek, a halottak testeit halmozzák, mert a hatóságok nem tudnak megbirkózni ilyen őrült mennységgel. Még a tömegsírokba való eltemetésükhöz is hiányzik a munkaerő”.

Korábban Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere azt mondta, hogy az év végéig több mint 10 ezer ember halhat meg a város betegségei és elviselhetetlen körülményei miatt: „A megszállók Mariupolt középkori gettóvá változtatták, és a halálozási arány is hasonló. Gyógyszer és orvosi ellátás, a vízellátás helyreállítása és megfelelő hulladékkezelés nélkül járványok fognak kitörni a városban”.

A WHO is figyelmeztetett a kolerajárvány kitörésének veszélyére a városban.”

Érdekesen lesz Mariupolból üdülőváros, amivé változtatni kívánják a megszállók – előbb válik óriási temetővé. De menjünk tovább.


Pár napja bejárta a világsajtót – tehát nem csak a Zónát – az orosz 35. Összfegyvernemi Hadsereg pusztulásának a híre (ők voltak azok, akik utánpótlásként átázott vécépapírt és cipópasztát kaptak volna). Sőt, az utolsó üzenetük is bejárta a világsajtót, csak most úgy néz ki, feltámadtak.

Vagy mi történt.

Kezdjük a történetet az elején. Az általam két napja emlegetett „Murz harci macska” (Бойцовый кот Мурз) nevű orosz blogger volt a hír ősforrása. Tőle tudtunk a nehézségekről is, a hadsereg pusztulásáról is. De ettől még senki sem közölte volna a hírt, én legalábbis nem, ha csak ő állítja a dolgot: ellenben másnap reggel, igaz, őt forrásként megjelölve, de bekerült az információ az ISW jelentésébe is. Elég ennyi? Nem elég. Kell még legalább egy forrás, mert ez még csak nem is kettő, hanem másfél. Lett: a hadsereg pusztulásának hírét az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak is bejelentette. Ettől a pillanattól vált hírré, hiszen ha egy ukránellenes, oroszbarát blogger, egy amerikai kutatóintézet és egy ukrán elnöki szóvivő ugyanazt mondja, akkor az így már lehet igaz.

Vagy nem.

Én például az elnöki szóvivő bejelentését épp úgy a Meduzán olvastam (meg később az összes egyéb mérvadó hírforrásban) mint tegnap este a hír cáfolatát. Mármint, ha ez cáfolat.


Először is, „Murz harci macska” valódi neve Andrej Morozov, Moszkvában született és nevelkedett, valamint igen mozgalmas életet élt. A 2010-es évek elején vált híressé az ellenzéki vezetők és újságírók elleni támadásairól (ő és társai paradicsommal dobálták őket), valamint az Egységes Oroszország irodája elleni támadás miatt indított büntetőeljárás okából. A Vörös Villámháború nevű nemzetiszocialista szervezet alapítójának, sztálinistának és nacionalistának nevezte magát. 2014-ben Donbásszba ment harcolni, ahol először Nyikolaj Kozicin atamán kozákjai fogták el, majd csatlakozott az „Augusztusi DNK zászlóaljhoz”. Később csatlakozott az „LNK népi milíciájához”. Hogy most szolgál-e, nem tudom, én eddig úgy tudtam, leszerelt, de a Meduza szerint még aktív, Izjumtól 100 kilométerre délkeletre állomásozik, Toskovka közelében, és alakulatánál drónokat tart karban (van az LNK milíciájának drónja?).

Tehát ugyan a hadsereg pusztulásának a közelében is tartózkodhatott, de azt sosem állította, hogy látta is elpusztulni. Azt viszont állította, hogy megsemmisült. Őt idézte az ISW, majd mikor már azt hitte a világsajtó, hogy megerősítik a hírt ukrán részről, kiderült, hogy Jermak szóvivő meg az ISW-t idézte, legalábbis erre hivatkozik (akkor nem tudom, minek tartanak katonai hírszerzést Ukrajnában, ha egy egész hadseregről nem képesek megmondani, van vagy nincs).

Morzov-Murz közlésével kapcsolatban parázs vita alakult ki, de a hírt csak egyvalaki cáfolja: egy, a Meduza által meg nem nevezett orosz haditudósító, aki azt állítja, miszerint az izjumi hídfőnél tartózkodik (bár nem a 35. hadseregnél, hanem a szomszédos alakulatoknál). Szerinte a 35. hadsereg

Nagyon meglepődött, amikor meghallotta, hogy elpusztították, és folytatja az erdők irtását”.

Sokat segítene az illető szavahihetőségén ezek után, ha egyáltalán tudnánk, kiről van szó. De nem tudjuk.

Akkor most miről van szó? Megsemmisült a 35. Összfegyvernemi Hadsereg vagy sem?

Fogalmunk nincs róla. Az egymásnak ellentmondó hírek alapforrásai mindketten a helyszínen vannak, két ellenkező dolgot állítanak és körülbelül egyformán lehet nekik hinni. Ráadásul mindkettő orosz, sőt, mindkettő nacionalista, egyik sem ukrán, tehát szó sem lehet arról, hogy Kijev dezinformál. Ha valaki ilyent tesz, az csakis Moszkva lehet.

De miért állítaná Moszkva, hogy hatalmas katonai veszteség érte? Hogy aztán letagadhassa? Vagy hogy félrevezesse az ukrán csapatokat? Azok a szemüknek hisznek, nem az újságból hadakoznak…


Véleményem az, hogy mi most egy zavarkeltő információs hadműveletet látunk, aminek az az oka, hogy a nyugati elemzők az utóbbi héten elég sokat használták a szép számú orosz katonai blogger által közölt információkat, igaz, nem a harctéri helyzet, hanem az orosz, a hátországban és a hadseregben uralkodó közhangulat elemzése során. Ez szúrhatott szemet, tehát most diszkreditálták ezt a szférát. Bedobtak egy szenzációs hírt, gyenge forrásból, a világsajtó lecsapott rá, aztán most megcáfolták, szintén gyenge forrásból. A világsajtó kénytelen cáfolni, és esküt tesz magában, hogy orosz bloggernek többet a szavát sem hiszi el, ha megesküszik rá, pláne nem. Innentől aztán írhatnak az orosz katonai, militarista bloggerek Igor Girkintől le és fel, amit akarnak, már nem számítanak forrásnak.

Küldetés teljesítve.

Ha nem lennék biztos az ellenkezőjében, abban is kételkednék, hogy egyáltalán létezett 35. Összfegyvernemi Hadsereg, de létezett, tudjuk, nem most találták ki, külön erre a célra. Most meg vagy létezik, vagy sem.

Szóval, így írunk újságot háború idején és háborúról. Aknamező ez, nem egyéb.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!