Szele Tamás: Jeszenyin Harkivban

Az orosz invázió továbbra is tart Ukrajnában, a harcok ide-oda hullámzanak, békülni nem sokan akarnak: én meg azt számolgatom, hogy az előzményekkel együtt ide s tova már fél éve írok erről a borzalmas eseménysorozatról minden nap, mert nincs más választásom.

Ha fél évig minden nap káposztás kockát kellett volna ebédelnem, már nem lennék képes ránézni sem, de az ember sok mindent kibír, ezt is ki kell bírni. Azért nagyon örülnék már egy kis fegyverszünetnek, hogy mással is foglalkozhassak. No, mindegy, ma természetesen ismertetem a meglehetősen bonyolult harctéri helyzetet, szokás szerint az ISW napi jelentése alapján, aztán kivételesen frissítem is, mert mióta kijött, Kijevet rakétatámadások érték, bemutatom, mit szól Putyin az amerikai rakéta-sorozatvetők érkezéséhez (nem sokat), szóba kerülnek a Russia Today televíziócsatorna „szakmai” módszerei, végül pedig elmesélem a harkivi Jeszenyin-múzeum szomorú történetét.

Először lássuk a harctéri híreket.

Az ukrán erők sikeresen lassítják az ukrán állások bekerítésére irányuló orosz hadműveleteket Luhanszk területén, valamint az orosz frontális támadásokat Szeverodonyeckben a Szeverodonyeckben végrehajtott körültekintő és hatékony helyi ellentámadások és a nyugati Sziverszkij Donyec-part védelmének köszönhetően. Ukrán tisztviselők június 3-án arról számoltak be, hogy az ukrán védők visszaszorították az orosz előrenyomulást Szeverodonyeckben, és aktívan akadályozzák az oroszok délnyugatról történő előrenyomulását Liszicsanszk felé. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Terület közigazgatási vezetője nem értett egyet a brit védelmi minisztérium június 3-i előrejelzésével, miszerint az orosz erők a következő két hétben elfoglalják a térség fennmaradó 10%-át, azt állítva, hogy az ukrán erők elegendő erősítéssel és felszereléssel rendelkeznek a további ellentámadások végrehajtásához és pozícióik védelméhez. Hajdaj megjegyezte, hogy az orosz erők tévesen hisznek saját sikereikben, ami lehetővé teszi az ukrán védőknek, hogy nagy veszteségeket okozzanak a gyanútlan csecsen egységeknek. Egy oroszbarát katonai blogger azt állította, hogy az orosz erők várhatóan nem tudják áttörni az ukrán védelmet Liszicsanszkban Szeverodonyeckből (folyamatos frontális támadásokkal és a Sziverszkij Donyeck folyó ellenkező átkelésével), és valószínűleg be kell fejezniük a Popaszna felőli előrenyomulást, ha azt remélik, hogy elfoglalják Liszicsanszkot. Az ukrán erők meg tudják akadályozni az orosz folyami átkelést Szeverodonyeck felől, és kiemelte, hogy az orosz erők még nem biztosították a hozzáférést két kulcsfontosságú, Liszicsanszkba vezető autópályához.

Az ukrán kormány és hadsereg továbbá egyre magabiztosabban beszél a szeverodonyecki csatáról, és valószínűleg elérik az orosz hadsereg jelentős számú tartalékosainak a városért folytatott harcra való lekötését és felőrlését. Bár az orosz erők még mindig képesek lehetnek elfoglalni Szeverodonyecket és Liszicsanszkot, és az ukrán erők valószínűleg jobban leépültek, mint Hajdaj nyilatkozatai sugallják, az ukrán védelem továbbra is erős ezen a kulcsfontosságú hadszíntéren. Az orosz hadsereg minden rendelkezésre álló erőforrását erre az egyetlen csatára összpontosította, de csak szerény nyereséget ér el. Az ukrán hadsereg ezzel szemben megőrizte a rugalmasságot és a magabiztosságot, hogy ne csak helyi ellentámadásokat hajtson végre Ukrajna más részein (például Herszon északi részén), hanem hatékony ellentámadásokat hajtson végre a Szeverodonyeckben végrehajtott orosz támadások ellen, amelyek a jelentések szerint az elmúlt 24 órában a város 20%-át visszafoglalták. Az ukrán kormány magabiztossága, mellyel kijelentette, erői több mint két hétig képesek megtartani Szeverodonyecket, és hajlandóak helyi ellentámadásokat végrehajtani ahelyett, hogy szigorúan a védelemben maradnának, komoly haladást jelent a még május 28-án tett ukrán nyilatkozatokhoz képest, miszerint az ukrán erők a bekerítés elkerülése érdekében visszavonulhatnak Szeverodonyeckből.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője június 3-án megismételte, hogy Oroszország addig folytatja „különleges katonai műveletét” Ukrajnában, amíg Oroszország el nem éri valamennyi célját. Peszkov megjegyezte, hogy Oroszország a művelet kezdete óta már számos települést „felszabadított”. A Kreml tisztviselői kezdtek folyamatosan visszatérni eredeti állításaikhoz az ukrajnai orosz invázió sikereiről, ellentétben korábbi, május végi nyilatkozataikkal, amelyekben a háború lassúságát magyarázták. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter még június 3-án azt is állította, hogy az orosz erők új, nem részletezett feladatokat tűztek ki maguk elé a háború előrehaladásának felgyorsítása érdekében. A Kreml valószínűleg feltételeket próbál teremteni ahhoz, hogy valamiféle győzelmet jelentsen be Kelet-Ukrajnában, miközben egy elhúzódó háborúra készül. A Kreml nem adta fel maximalista politikai céljait Ukrajnával kapcsolatban, még akkor sem, ha kénytelen volt engedni közvetlen katonai céljaiból.

Peszkov szavaihoz csak annyit fűznék hozzá, hogy míg Moszkva nem jelzi világosan, mik a „specoperacija” céljai (amit korábban jeleztek, az megvalósíthatatlan), addig teljesen mindegy, mit művelnek Ukrajnában vagy mit érnek el, csak utólag kell a célokat hozzáigazítani az eredményekhez, és mindenképpen győzelem lesz a dologból.

Az ukrán erők sikeres helyi ellentámadásokat hajtottak végre Szeverodonyeckben, az orosz haladás a város elleni közvetlen támadások és a város bekerítésére irányuló szélesebb körű műveletek terén továbbra is lassú. Az ukrán védelem Kelet-Ukrajnában továbbra is hatékony.

Az orosz erők sikertelen támadó hadműveletek sorozatát indították Izjumtól délnyugatra és Liman térségében.

Az orosz erők folytatták a korábban elfoglalt állások védelmét Harkiv város körül, valamint rakéta- és tüzérségi csapásokat mértek az ukrán védőkre.

Az orosz erők nem kíséreltek meg támadásokat indítani a Herszoni és Zaporizzsjai Területen lévő települések ellen, de továbbra is lőtték az ukrán állásokat egész Dél-Ukrajnában.

A Kreml a Dél-Ukrajnában növekvő partizántevékenységgel szembesül, annak ellenére, hogy Oroszország erőfeszítéseket tesz a lakosság mozgásának és a távközlési hozzáférésnek korlátozására.

Ukrán tisztviselők folytatják a tárgyalásokat az elfogott mariupoli védők fogolycseréjéről.

Az orosz erők korlátozott támadásokat hajtottak végre Izjumtól délkeletre és Barvinokove közelében (Izjumtól délnyugatra), de június 4-én nem értek el területi nyereséget. Oleg Synegubov, a Harkivi Területi Adminisztráció vezetője jelentette, hogy az orosz erők sikertelenül próbálták elfoglalni az Izjumtól mintegy 20 km-re délnyugatra fekvő Virnopillját. Az orosz erők továbbra is sikertelen támadásokat indítottak Bohorogyicsnye ellen, valószínűleg azért, hogy csatlakozzanak a Szvjatohirszk elfoglalására törekvő egységekhez – ez két, Izjumtól mintegy 25 km-re délkeletre fekvő település. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lövik Szvjatohirszket és környékét. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz tüzérségi tűz tüzet okozott, amely elpusztította a moszkvai pátriárkátus szvjatohirszki lavráját (kolostorát). Az orosz védelmi minisztérium az ukrán erőket okolta a tűzért, és azt állította, hogy az orosz erők nem indítottak támadást Szvjatohirszk ellen. Az orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy az orosz erők elfoglalták a Szvjatohirszktől északra fekvő Szosznovát és a Limantól mintegy 9 km-re délnyugatra fekvő Bruszivkát. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők még mindig próbálják biztosítani a Sziverszki Donyec folyó keleti partját Sztarij Karavánban, Bruszivkától mintegy 1 km-re északkeletre.

Ukrán és orosz források megerősítették, hogy az ukrán erők sikeres ellentámadást hajtottak végre Szeverodonyeckben június 3-án. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki Területi Adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy az ukrán erők visszafoglalták Szeverodonyeck 20%-át az orosz erőktől és jelentős veszteségeket okoztak a csecsen egységeknek. Egyes orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy a csecsen egységek valószínűleg azt hitték, hogy sikeresen biztosították Szeverodonyecket és nem voltak felkészülve az ellentámadásra. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az ellentámadást viszont hamisan azt állította, hogy az ukrán egységek visszavonulnak Liszicsanszkba a magas, akár 90%-os személyi veszteségek miatt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták az utcai harcokat Szeverodonyeckben, és a Luhanszki Népköztársaság (LNK) 2. hadtestéből mozgósított tartalékosokkal erősítették meg egységeiket június 4-én. Hajdaj arról számolt be, hogy az orosz erők továbbra is célba vették a megmaradt hidakat Szeverodonyeckben, hogy elvágják az ukránok Szeverodonyeckbe vezető logisztikai útvonalait. Az orosz erők a jelentések szerint sikertelen támadó hadműveletet indítottak a Szeverodonyecktől mintegy 16 km-re délkeletre fekvő Usztyinyivka ellen is, valószínűleg a nyugati Sziverszkij Donyec-parton lévő állások biztosítására törekedve.

Az ukrán erők folytatták az orosz támadó műveletek visszaverését Popaszna környékén, és megvédték az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) Bakhmut és Liszicsanszk között. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők rakéta- és légicsapásokat mértek Bakhmut környéki településekre. Az orosz erők a jelentések szerint demonstrációs akciókat is végrehajtottak az ukrán védők figyelmének elterelésére Avdiivka térségében, de nem indítottak támadást a Donyecki Terület nyugati részén. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz erők javítottak a légi és tüzérségi csapások együttes alkalmazásán Donbásszban a háború első két hónapjához képest. Az orosz katonai blogger és a Donyecki Népköztársaság (DNR) katonája, Makszim Fomin (Vladelen TatarZkiy) azt állította, hogy az orosz gyalogság még mindig nem tud sikeresen manőverezni, mert az orosz erők nem szorították vissza teljesen az ukrán tüzérséget. Fomin hozzátette, hogy az orosz erők a szükséges felszerelések (például radarok és drónok) hiánya, valamint az orosz tüzérség és a felderítő egységek közötti rossz kommunikáció miatt nehezen tudják bemérni az ukrán tüzérséget.

Az orosz erők nem hajtottak végre támadó műveleteket Harkiv város irányában, és június 4-én továbbra is védték a korábban elfoglalt állásaikat. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők továbbra is lőtték az ukrán állásokat Harkiv városától északkeletre, és rakétacsapást mértek egy közlekedési infrastruktúra létesítményre Mokhnacs közelében, a várostól mintegy 36 km-re délkeletre. Az oroszbarát Rybar Telegram csatorna azt állította, hogy egyes ukrán mérnöki alakulatok elérték a Harkiv várostól mintegy 46 km-re keletre, a Pecsenyihij-víztározó keleti partján fekvő Hotomlját, és a területen tevékenykednek, de nem szerezték vissza a terület feletti teljes ellenőrzést. Ukrán tisztviselők és médiaforrások nem mutattak bizonyítékot arra, hogy az ukrán védők átkeltek volna a Pecsenyihij-víztározón, de egy ilyen előrenyomulás veszélyeztetné az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Harkiv megye északi részén. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők június 4-én folytatták a lőszerszállítást a frontvonal egységeinek, és akár 100 darab meg nem határozott, sérült katonai járművet vontak ki a GLOC-okon keresztül Harkiv megye északi részén.

Az orosz erők folytatták a védelmi intézkedéseket, és június 4-én rakéta-, légi és tüzérségi csapásokat hajtottak végre egész Dél-Ukrajnában. A Zaporizzsjai Területi Katonai Igazgatóság jelentése szerint az érintkezési vonalon folytatódtak a kisebb harcok, de az orosz erők nem hajtottak végre támadó műveleteket. Az orosz erők továbbra is csapatokat vontak össze Vaszilkivkában, Zaporizzsja várostól mintegy 45 km-re délre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők ukrán állásokat lőttek Zaporizzsja terület középső részén, és légicsapást mértek a Vaszilkivkától északra fekvő Kamianszkéra. Az orosz tüzérség rakétacsapásokat mért Odessza és Mikolajiv területére, és folytatták Mikolajiv város és a Herszoni Terület elleni támadásokat is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 3-án tagadta, hogy Oroszország blokkolja az ukrán tengeri kikötőket és gátolja a gabonaexportot, annak ellenére, hogy az orosz erők továbbra is fosztogatják az ukrán agrárgazdaságot. Vaszil Bodnar Ukrajna törökországi nagykövete arról számolt be, hogy az orosz erők lopott gabonát exportálnak a Herszoni Területről Törökországba és más meg nem nevezett országokba.


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) jelentette, hogy az ukrán hatóságok egy meg nem nevezett nemzetközi szervezettel együttműködve tárgyalnak a mariupoli védők fogolycseréjéről. Az SBU megjegyezte, hogy a meg nem nevezett nemzetközi szervezet garantálta a mariupoli védők visszatérését, ami valószínűleg arra utal, hogy az orosz és ukrán erők feltételes megállapodást kötöttek a mariupoli Azovsztal acélgyár átadásáról. Az SBU hozzátette, hogy a Vöröskereszt viseli a felelősséget minden átadott mariupoli védőért. Az SBU megjegyezte, hogy a Kreml a mariupoli védőket demonstratív jogi eljárás alá kívánja vonni, de nem pontosította, hogy az orosz ítélethozatal milyen hatással lehet a fogolycserére. Orosz források azt állították, hogy az ukrán és az orosz erők június 4-én kölcsönösen kicserélték az elesett katonák holttesteit.

Az orosz megszálló hatóságok nem tudják teljesen elfojtani az ukrán partizántevékenységet, annak ellenére, hogy folyamatos erőfeszítéseket tesznek a mozgás és a távközlés korlátozására a megszállt területeken. Mariupol polgármesteri tanácsadója, Petro Andriusenko azt állította, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNK) tisztviselői beleegyeztek a szűrési folyamatok szigorításába és a Mariupol városrészei közötti civil mozgás korlátozásába a megmaradt lakosok növekvő elégedetlensége és az ukrán hatóságok felé történő folyamatos információszivárgás miatt. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok Herszon területen az ukrán ellenállás miatt megerősítették a biztonságukat: golyóálló mellényeket kezdtek viselni és páncélozott járművekkel közlekedni. Egyes ukrán partizánok állítólag kriptovalutában történő fizetséget ajánlottak fel az orosz katonai felszerelések megsemmisítéséért.


Szeverodonyecken tehát a világ szeme, és szubjektív véleményem az, hogy ha az ukrán erők – akár nagy áldozatok árán is – sikerül kiszorítsák a láthatóan meglepett orosz csapatokat a városból, annak nem csak hadászati, de politikai és társadalmi jelentősége is lesz. Putyin veszít a tekintélyéből orosz földön („a jó cár az, aki győz, nem az, aki veszít” alapon), de ami ennél is fontosabb, a már zajló titkos mozgósítás is népszerűtlenné válhat. Az orosz törvények alapján ugyanis sorkatonaságot, pláne újoncokat nem küldhetnek harctérre, akik most harcolnak, azok vagy az orosz hadsereggel, vagy a Wagner magáncéggel, de szerződést kötöttek. Akadnak köztük kényszerrel sorozott alakulatok (főleg az LNK erői), akadnak sorkatonák, akiket mégis kiküldtek a frontra, de az erősítést csak új szerződésesek tömegével lehet megoldani.

Márpedig azt látjuk, hogy olyan szegény ember van, aki a nyomor elől inkább katonának áll, de olyan bolond katona nincs, aki a biztos halálba menne önként, szerződés alapján. Viszont ha az orosz veszteségek nagyok lesznek Szeverodonyecknél – már nagyok – akkor kétszer is meggondolják az oroszok, aláírják-e azt a kontraktust, ami miatt nagy valószínűséggel el is eshetnek. Szóval: a szeverodonyecki csata több szempontból is kulcsfontosságú.


Ígértem egy frissítést: ritka eset, hogy valamiről az ISW nem számol be pontosan, de most megtörtént, a jelentést ugyanis előbb zárták le, minthogy az Odessza elleni rakétatámadások bekövetkeztek volna. A Meduza összefoglalója szerint:

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko június 5-én reggel közölte, hogy a város Darnyickij és Dnyiprovszkij kerületeit rakétatűz érte, egy ember megsebesült.

A polgármester szerint a lövések célpontjai infrastrukturális létesítmények voltak. Oroszország legutóbb április 28-án intézett rakétatámadást Kijev ellen.

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben közölte, hogy nagy pontosságú rakéták segítségével Kijev külvárosában megsemmisítették a kelet-európai országok által szállított T–72-es harckocsikat és más páncélozott eszközöket, amelyek egy autójavító vállalat épületeiben voltak elhelyezve.”

Ezt a teljesség kedvéért hozzá kellett tennem a harcterek híreihez, mint láthatjuk, nagyon haragszanak Moszkvában a segélyként küldött fegyverszállítmányokért… vagy nem is haragszanak olyan nagyon? Szintén a Meduzát idézem, mely Putyin tegnap esti televíziós nyilatkozatát ismerteti az ügyben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok által Ukrajnának szállított rakéta-sorozatvető rendszerek (MLRS) „semmit sem változtatnak” Oroszország „különleges műveletének” menetén.

Putyin szerint Ukrajna már rendelkezik hasonló szovjet és orosz rendszerekkel, és a nyugati szállítások csak arra szolgálnak, hogy pótolják a katonai műveletek során megsemmisült rendszereket. Az orosz elnök szerint ugyanez vonatkozik a drónokra is, amelyeket az orosz légvédelem állítólag „úgy tör fel, mint a mogyorót”.

Putyin szavaiból nem derült ki, hogy Ukrajna elvesztett fegyverzetének pótlása miért nem jelentene különbséget egy olyan műveletben, amelynek hivatalos célja az ország „demilitarizálása”.

Putyin az amerikai MLRS-ek orosz területre irányuló csapásokhoz való esetleges felhasználását kommentálva megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció szerint Ukrajnát ugyanolyan hatótávolságú rakétákkal látják el, mint amilyenekkel már rendelkezik (körülbelül 45-70 kilométer). Amennyiben „nagy hatótávolságú” rakétákat szállítanak és használnak orosz területre, Putyin megígérte, hogy „lecsapnak azokra a célpontokra, amelyekre még nem csaptak le”. Nem részletezte, hogy mely célpontokra gondol.

Általánosságban elmondható, hogy a további fegyverszállításokkal kapcsolatos felhajtásnak véleményem szerint egyetlen célja van: a fegyveres konfliktus minél hosszabbra nyúlása” – mondta Putyin.

Június elején Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a megrendelést, hogy Ukrajnának HIMARS többszörös rakétavetőket szállítanak, amelyeket Kijev már hetek óta kér. Az amerikai kormány szerint Ukrajna ígéretet tett arra, hogy nem használja őket orosz területre irányuló csapásokhoz.”

Szóval a kis hatótávolságú rakéta nem baj, a nagy hatótávolságú baj – bár itt is megfigyelhetünk egyfajta óvatos visszatáncolást, tegnapelőtt ugyanis még a hetven kilométeres hatótávolság is „nagynak” minősült, ma már „kicsi”.

Nem foglalkozott viszont hatótávolságokkal és rakétákkal a Russia Today forgatócsoportja, harckocsik városi bevetése esetében ennek nem is lett volna értelme. De annak sem volt, amit tettek. A The Insider számol be arról a vérlázító esetről, mikor a háborút igazították a hírhez, nem a hírt a háborúhoz. Hogyan is történt?

Az RT tévécsatorna közzétett egy videót, amelyen orosz csapatok lőnek egy alacsony házra Mariupolban. A képaláírás azt állította, hogy az orosz tank „az Azov-ezred náci harcosainak észlelt mesterlövészállásaira lőtt”. A videót március 19-én tették közzé. Június 2-án az épület romjai között megtalálták a megölt civilek holttesteit. Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója megerősítette ezt az adatot a The Insidernek:

A helyiek arról tájékoztattak, hogy civilek holttesteit találták meg a romok között. A házban soha nem tartózkodtak katonák, csak civil lakosok”.

Az RT videójának megjelenésekor a közösségi média felhasználói a helyszínt a Pashkovskogo utca és a Pervogo Maya sugárút környékeként azonosították. A videót a csatorna stábja, Andrej Filatov készítette, az egyik kamerát a forgatást végző orosz harckocsira erősítették.”

Szóval, a stáb nem felvette az utcai harcokat, hanem megrendelte azokat a parancsnokságtól, kész forgatókönyvvel érkezhettek és kicsit sem érdekelte őket, hogy a látványosan szétlőtt házban egyetlen katona sem volt, de civilek pusztultak el. A sajtószakma szégyenei, ez ugyanis nem csak az elképzelhető legsúlyosabb etikai vétség, de felbujtás többszörös gyilkosságra is: egy igazságosabb világban már tartós szállásuk lenne a lefortovói börtönben. De ami késik, nem múlik.

Végül sort kell kerítenem – kissé mélabúsan merengve – Szergej Jeszenyin harkivi múzeumának történetére is. Harkiv városa már nem áll folyamatos tűz alatt, de naponta néhány „nagy pontosságú” rakéta még eltalálja, olyan nagy pontossággal, hogy a katonai létesítmények bele sem rezdülnek, de iskolák, kórházak, egyéb civil létesítmények megsemmisülnek tőlük. Ilyen támadás pusztította el az egyik legnagyobb orosz költő, Szergej Jeszenyin múzeumát is a minap: ráadásul ez nem az első eset, Csajkovszkij házát is szétlőtték már régebben.

Az a helyzet, hogy folyik most egy orosz–ukrán vita a harcoktól függetlenül az orosz irodalom nacionalizmusáról, ennek egyelőre két Puskin-szobor látta kárát, amiket elszállítottak a helyükről, a szerző „Oroszország rágalmazóihoz” című verse miatt, hangzott már el ukrán részről valóban hajmeresztő javaslat minden orosz író száműzéséről a közkönyvtárakból (erről természetesen szó sincs, ez mérhetetlen és ostoba túlzás lenne), de most nem arról van szó, hogy ukránok követtek volna el merényletet az orosz kultúra ellen.


Jeszenyin orosz volt, mindenképpen az, a rjazanyi kormányzóságban született. Sőt: az egyik legnagyobb orosz költő. A múzeumát pedig a nagy pontosságú orosz tüzérség semmisítette meg (a maradványok ennek az írásnak a címképén láthatóak). Miért tették?

Nem szerették a verseit? Buharin sem szerette, az ő kritikája miatt nem lehetett kiadni a Jeszenyin-összest 1966-ig.

Vagy az a „nagy pontosságú” rakéta nem pontos egy kicsit sem, esetleg vaktában indítják őket, bele a világba?

Esetleg Jeszenyin nem szerette eléggé Oroszországot? Lássuk, mit ír.

Oroszország, te bíbor róna,
folyóba hulló égi kék,
Szeretem büszkén s elfogódva
Bánatod, tenger-messzeség.

Bánatod hideg, mérhetetlen.
Parton állsz, mélyben köd lebeg,
és megtanulnom lehetetlen,
hogy hittel ne szeresselek.

Én féltőn vigyázok e láncra,
s a hosszú álmot nem adom,
ha árvalányhaj imádsága
zendül a rónaságodon.”
(Weöres Sándor fordítása)

De, eléggé szerette, ennél jobban már nem is szerethette volna.

Akkor csak az a magyarázat marad, hogy Oroszország nem szereti sem őt, sem saját magát most már.

Nehéz dolog ez… mára ennyi hír jutott, holnap folytatódik a gyászos krónika.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!