Szele Tamás: Metodicska, vécépapír, cipőkrém

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának százegyedik napját írjuk, és még egyáltalán nem látszik a harcok vége. Tervek főnek, forrnak a Kreml falai között, a fehérorosz hadsereg az ukrán határon gyakorlatozik, Kadirov Sojgut látogatja, Putyin beszédet mond és nyilatkozik… közben pedig egyre nőnek a veszteségek mindkét oldalon.

Ma a szokásos harctéri hírösszefoglaló után – melyet most is az ISW elemzése alapján közlök – szót kerítek Putyin beszédére, ami vagy fontos, vagy nem az, és bemutatok két eléggé megdöbbentő dokumentumot, melyek napvilágra kerültek, és sokat árulnak el az orosz hadsereg belső viszonyairól. Aki azt kérdezné, miért nem közlök ugyanilyeneket az ukrán hadseregről, annak az a válasz, hogy azért, mert nincsenek. Ha volnának, azokat is közölném. De csak akkor, ha nem a Lubjanka téren írták őket.

Viszont mindenekelőtt lássuk, mi a helyzet a harctereken.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Ramzan Kadirov csecsen vezetővel június 3-án tartott találkozóján azt állította, hogy az orosz erők „fel fogják gyorsítani” a „különleges katonai műveletet” Ukrajnában, bár a józan ész azt mondja, hogy valószínűleg nem lesznek képesek erre. Kadirov elmondta, hogy Shoigu „új feladatokat határozott meg”, amelyek javítják az orosz támadó manőverek hatékonyságát és az orosz taktikát. Kadirov nem részletezte, hogy az orosz erők milyen feladatokat fognak vállalni a gyorsítás érdekében. Shoigu korábban május 24-én azt állította, hogy az orosz erők azért haladnak lassan Kelet-Ukrajnában, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat. A brit védelmi minisztérium a háború 100. napján tartott összefoglalójában kijelentette, hogy az orosz erők valószínűleg a következő két hétben megszerzik az ellenőrzést Luhanszk terület felett, bár csak további jelentős áldozatok árán. A brit védelmi minisztérium továbbá megjegyezte, hogy az orosz erők az összes többi tengelyen átálltak a védelmi műveletekre, hogy minden rendelkezésre álló erőt Szeverodonyeckben összpontosítsanak, és kijelentette, hogy Oroszországnak jelentős ember- és eszközáldozatot kell vállalnia – amit nem fog tudni gyorsan előteremteni, ha egyáltalán képes lesz –, hogy a Luhanszki Területen túlra nyomuljon.

Egy orosz katonai blogger (mint kiderült, a polgári neve Andrej Morozov) „Murz harci macska” álnéven azt állította, hogy az orosz parancsnokok nem számoltak a harci kihívásokkal az izjumi erdőkben, ami jelentős veszteségekhez vezetett a 64. és a 38. Különleges Gárda Motoros Lövészdandárban, amelyeknek – mint jelentette – most összesen kevesebb mint 100 katonája van. Murz harci macska azt állította, hogy az orosz parancsnokok nem biztosították a szükséges felszerelést az erdős terepen harcoló egységeknek, és nem javították időben az orosz nehéztüzérséget. Az orosz erők állítólag nem rendelkeztek hatékony kommunikációval a parancsnoki központokkal, és a titkosított telefonos kommunikáció hiánya miatt a hírvivőkre támaszkodtak. Murz megjegyezte, hogy az orosz egységek és parancsnokok közötti kommunikáció hiánya lehetővé tette az ukrán erők számára, hogy drónokkal csapást mérjenek az orosz előretolt állásokra. A Wagner orosz katonai magáncég katonái szintén megtagadták a harcokban való részvételt, ami az izjumi tengelyen az előrenyomulás elmaradásához vezetett.

Az orosz és a közvetítő erők a jelentések szerint nem készítették fel kellőképpen a frontvonalbeli egységeket orvosi ellátással, ami siralmas egészségügyi állapotokhoz vezetett. Murz bírálta az orosz védelmi minisztériumot, amiért nem készítettek elő orvosi felszerelést és tábori kórházakat a sebesült katonák számára. 2015-ben az orosz parancsnokok állítólag nem vonták le a tanulságokat a debalcevei csata során az orvosi felszerelés hiányából, és megismétlik hibájukat. Murz azt állította, hogy az orosz erők nem látják el időben a frontkatonákat megfelelő kötszerekkel és más, a végtagsérülések ellátásához szükséges felszerelésekkel. Összehasonlította a lejárt és alulfelszerelt orosz elsősegélycsomagokat a jobb minőségű ukrán készletekkel, és azt állította, hogy az orosz erők nem rendelkeznek olyan önkéntes támogatással, amely a katonai felszerelések hiányosságait orvosolni tudná. Murz megjegyezte, hogy csak az orosz gyalogság (amelyet állítása szerint legyőztek) rendelkezik a szükséges orvosi képzéssel – miközben az újonnan toborzott tartalékosok képtelenek elsősegélyt nyújtani. Elmondta, hogy az orosz orvosok az orosz védelmi minisztérium által biztosított felszerelés hiánya miatt feleslegesen sok végtagamputációt hajtanak végre. Ezek az állítások egybevágnak a korábbi jelentésekkel, amelyek szerint az orosz orvosi ellátás a frontegységekben rossz, és ezek a körülmények valószínűleg nagyban hozzájárulnak az orosz demoralizálódáshoz és ahhoz, hogy a katonák egyre inkább elutasítják a frontegységekbe való visszatérést.

Idetartozik a frissen érkezett gyorshír, mely szerint az Oroszországi Föderáció 35. Összhaderőnemi Hadseregének csaknem egészét „likvidálták” Izjumban – mint azt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője bejelentette. Erről a hadseregről írt Murz. Utolsó üzenetüket később fogom bemutatni, de javasolnám, hogy csak az erős idegzetűek olvassák el: nem széplelkeknek való.

Az ukrán erők jelentése szerint az orosz elektronikai hadviselési (EW) egységek egyre inkább fenyegetik az ukrán légi felderítést Kelet-Ukrajnában. Ukrán katonai tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők zavarnak minden lehetséges jelet és akadályozzák az ukrán drónműveleteket. Az ukrán vezérkar korábban arról számolt be, hogy az orosz erők fokozták az EW műveleteket Donbaszban, valószínűleg azért, hogy akadályozzák az ukrán légi felderítést és az orosz egységekre irányuló dróncsapásokat.

Az orosz erők sikertelen támadásokat hajtottak végre Izjumtól délkeletre és délnyugatra, valamint Limantól nyugatra, de továbbra sem valószínű, hogy jelentős előrenyomulást tudnak biztosítani Szlovjanszk felé.

Az orosz erők kisebb előnyöket értek el Szeverodonyeck keleti részén, de az ukrán erők továbbra is helyi ellentámadásokat indítanak Szeverodonyeckben és annak külterületén.

Az orosz erők nem kíséreltek meg támadást indítani Avdiivka ellen.

Az orosz erőknek nem sikerült visszaszerezniük elvesztett állásaikat Herszon Terület északkeleti részén, és folytatták a korábban elfoglalt állásaik védelmét.

Az orosz megszálló hatóságok megkezdték az orosz útlevelek kiadását Herszon városában és Melitopolban, bár továbbra is nehézségekbe ütközik a megszállt területek feletti társadalmi ellenőrzés megteremtése és az ukrán partizánakciók megszüntetése.

Az orosz erők június 3-án sikertelen támadássorozatot kíséreltek meg Barvinkove (Izjumtól délnyugatra) és több település ellen Izjumtól délkeletre. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők megkísérelték a Barvinkove felé irányuló támadó művelet folytatását, de nem tudtak eredményt elérni. Az Izyumtól mintegy 27 km-re délkeletre, a Szlovjanszk felé vezető főút mentén fekvő Szvjatohirszk elleni orosz támadás szintén kudarcot vallott. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Bohorodicsnye és Dolina ellen, amelyek az Izjum-Szlovjanszk országút mentén találhatóak, valamint Studenok ellen, amely Izjumtól mintegy 18 km-re délkeletre fekszik. Az orosz erők valószínűleg megkísérelték Szvjatohirszk megtámadását mind Izjum felől északnyugatról, mind pedig Ljman felől keletről, mivel előretolt állásaik a Liman-fronton Bohorodicsnyénél mindössze 5 km-re nyugatra vannak a településtől. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők akár 20 taktikai zászlóaljcsoportot (BTG) is összevontak Izjum térségében, de ezek az egységek nagy valószínűséggel nem rendelkeznek teljes létszámmal vagy felszereléssel. Az orosz erők valószínűleg erőt gyűjtenek és megújítják a támadásaikat Barvinkove felé, szemben az Izjumból közvetlenül Szlovjanszk felé irányuló folyamatos elakadt támadásokkal, hogy megpróbálják megkerülni az ukrán védelmet. Az orosz erők azonban az elkövetkező napokban valószínűleg nem fognak jelentős előnyre szert tenni az izjumi fronton.

Az orosz erők június 3-án részleges sikerrel folytatták a szárazföldi támadásokat Szeverodonyeckben. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők támadásokat hajtottak végre a város keleti részén, és nem részletezett sikereket értek el. A Szeverodonyecktől délkeletre fekvő Metolkineben támadó orosz erők nem értek el területi nyereséget, és visszavonultak a korábban ellenőrzött állásokba. Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy az ukrán védők helyi ellentámadásokat hajtanak végre, és egy meg nem nevezett helyen több tömböt visszafoglaltak, sőt, elérték, hogy a város területének mintegy 20 szalékát újból ellenőrzésük alá vonják. A Luhanszki Népköztársaság (LNK) oroszországi nagykövete, Rodion Miroshnik azt állította, hogy az orosz és LNK erők támadásokat hajtanak végre Szeverodonyeck külterületén, és az Azot vegyi üzem felé nyomulnak előre, hogy elnyomjanak minden ukrán ellenállást. Egy közösségi médiában keringő videó azt is ábrázolta, ahogy az orosz erők pontonhíd-felszerelést szállítanak Szeverodonyeck térségébe, hogy támogassák a Sziverszij Donyec folyón való átkelésre és a Liszicsanszk elleni támadás megkezdésére irányuló jövőbeli kísérleteket.

Az orosz erőknek a folyamatos támadások során nem sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a Sziverszij Donyec folyó keleti partját. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az 1. és 2. hadtest (a DNK és az LNK fegyveres erői), az orosz 8., 58. és 5. egyesített hadseregek, a 90. páncéloshadosztály és egyes VDV-alakulatok vesznek részt a Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalására irányuló, folyamatban lévő műveletekben. Ezek az egységek valószínűleg erősen leépültek a korábbi hadműveletek miatt, és több mint három hónapnyi harc után is utánpótlás vagy a frontvonalbeli egységek pihentetését szolgáló rotáció nélkül működnek.

Az orosz erők Popasznából több támadó hadműveletet hajtottak végre Bakhmut, Szoledar és Liszicsanszk felé, de nem értek el területi nyereséget. Az ukrán vezérkar azt állította, hogy az Összhaderőnemi Hadsereg 150. motorizált lövészhadosztályának meg nem határozott alakulatai akár 50%-os személyi és felszerelési veszteséget szenvedtek Popasznában, bár ez a kijelentés nem valószínű, hogy a hadosztály egészére vonatkozik. Az orosz erők nem hajtottak végre támadó műveleteket Avdiivkától nyugatra vagy keletre. Egy donyecki népköztársasági (DNK) parancsnok az orosz állami televízióban azt állította, hogy az orosz és DNR erők lassan haladnak előre Avdiivka közelében az erős „Jobboldali Szektor” ellenállás miatt (ez a Kreml gyakori narratívája, amely azt állítja, hogy minden ukrán siker a nacionalista egységek akcióinak köszönhető) a térségben.

Az orosz erők június 3-án folytatták a Harkiv városára és a Harkivi Terület északi részére irányuló légicsapásokat és a tüzérségi tüzet. Az orosz katonai „Swodki” Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz erők támadó műveletet hajtanak végre Fedorivka és Sesttakove ellen, mintegy 30 km-re keletre Harkiv városától, de ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz erők a korábban elfoglalt állásaik védelmére összpontosítottak. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzyanyk arról számolt be, hogy az ukrán védők továbbra is szembeszálltak a 6. Összhaderőnemi Hadsereg, a Balti Flotta és a Donyecki Népköztársaság 1. hadtestének orosz egységeivel.

Az orosz erők sikertelenül próbálták visszaszerezni elvesztett állásaikat Herszon Terület északkeleti részén, de nagyrészt a megszállt állások védelmére összpontosítottak egész Dél-Ukrajnában. A Dnyipropetrovszki Területi Tanács elnöke, Mykola Lukashuk elmondta, hogy az ukrán védők június 3-án visszaverték a Herszon-Dnyipropetrovszki terület határához közeli települések elleni orosz támadásokat. Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága azt is közölte, hogy az orosz erők sikertelen harcokba bocsátkoztak Lozovéban, egy felszabadított településen az Inhulec folyó keleti partján és a Mykolaiv-Herszon terület keleti határának közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők tartalékokat helyeznek előretolt állásokba és fokozzák a légi felderítést, hogy megakadályozzák a további ukrán ellentámadásokat Herszon Terület északkeleti részén. Az ukrán ellentámadások május végén kezdődtek az említett területen, és valószínűleg visszaszorították az orosz erőket az Inhulec folyó keleti partján lévő védelmi állásokba.


Az orosz megszálló hatóságok június 3-án megkezdték az orosz útlevelek kiosztását a megszállt Herszoni és Zaporizzsjai Területen. Ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy az orosz megszálló erők útlevélközpontokat nyitottak Herszon városában és Melitpolban, valamint tervben van további központok megnyitása az egész Zaporizzsjai Területen. Az oroszok által kinevezett krími vezető, Szergej Akszjonov azt állította, hogy a Krím segíteni fog az útlevélközpontok munkájának megszervezésében az újonnan megszállt területeken. Az orosz útlevélosztási erőfeszítések a partizántevékenység növekedését idézik elő Dél-Ukrajnában. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy ukrán partizánok arra szólították fel a herszoni polgárokat, hogy gyújtsanak fel egy útlevélközpontot. Az orosz Telegram-csatornák emellett arról számoltak be, hogy partizánok fenyegetik az orosz útlevelet kapott civileket.

A Kreml állítólag tisztviselőket küld az ukrán agrárium adminisztrálására. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes kijelentette, hogy a Kaukázusból orosz képviselők költöznek Herszon területére, hogy irányítsák a dél-ukrajnai mezőgazdasági termelést. A bejrúti ukrán nagykövetség szerint Oroszország már mintegy 100 000 tonna ukrán búzát exportált Szíriába. Az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy az ukránok a mezőgazdasági termékekből nyugati katonai felszereléseket vásároltak, valószínűleg azért, hogy igazolják az ukrán vállalkozások lefoglalását. Az orosz megszálló hatóságoknak továbbra is kihívást jelent a Dél-Ukrajna feletti bürokratikus ellenőrzés kialakítása. Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy az orosz megszálló hatóságok kénytelenek „orosz szakembereket” hozni a zaporizzsjai területre, mert az ukránok túlnyomórészt elutasítják az együttműködést az orosz erőkkel. Az Ukrán Ellenállási Központ hozzátette, hogy ezek az „orosz szakemberek” rendszeres váltásokban érkeznek oroszországi munkahelyeikről a megszállt területekre.


A Kreml intézkedéseket hajtott végre annak érdekében, hogy tovább erősítse az állandó ellenőrzést a megszállt Luhanszki terület felett, és helyi szinten gazdaságilag összekapcsolja a megszállt ukrán területet magával Oroszországgal. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester június 3-án megállapodást írt alá a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetőjével, Leonyid Pasecsnikkel a Moszkva és Luhanszk város közötti kereskedelmi, gazdasági, tudományos, műszaki és kulturális együttműködésről. A Kreml továbbá megnyitotta az Egységes Oroszország párt „humanitárius központját” Popasznában, és az Orosz Nyomozó Bizottság képviselőit küldte Rubizsnyébe.

Hogy aztán azok mit fognak kinyomozni ott, arra egy válasz van: amire parancsot kaptak, ugyanis Rubizsnye városa információim szerint a harcok során a földdel egyenlővé vált.

Eddig tartanak a harctéri hírek, és nem érdemes belőlük következtetéseket levonni: ebből még akármi lehet, erősen kiegyenlítettnek tűnnek az erőviszonyok.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak tegnap hiperaktív napja volt: egyrészt nyilatkozott a Rosszija 1 tévécsatornának, melyben közölte (a TASZSZ szerint), hogy

A gabonaexportnak több módja is létezik – jegyezte meg az orosz vezető. Ez történhet Ukrajna által ellenőrzött kikötőkön keresztül az aknamentesítés után, Berdjanszkon és Mariupolon keresztül, a Dunán és Románián, Magyarországon és Lengyelországon keresztül, a legegyszerűbb út pedig Fehéroroszországon keresztül – mondta Putyin, hozzátéve, hogy ehhez az úthoz szükséges a szankciók feloldása Fehéroroszországgal szemben.”

Hát, meglep az orosz elnök optimizmusa, az említettek közül egyik útvonalnak sincs sok realitása – a magyart kivéve, mert mi vagyunk azok, akik minden lócitromot hajlandóak vagyunk franciakrémesnek nézni a Kreml kedvéért. Érdekelne viszont, hogy akár tőlünk, akár Belaruszból hova vinnék tovább a gabonát?


Putyin másik tegnapi megszólalása már kissé gondterheltebb, beszédet mondott ugyanis az orosz Biztonsági Tanács megalapításának 30. évfordulója alkalmából és megjegyezte:

A világ helyzete továbbra is összetett és nehezen kiszámítható, és továbbra is fennállnak régi és új kihívások és kockázatok. Ilyen körülmények között még aktívabban kell keresni és bevezetni olyan megközelítéseket, amelyek megfelelnek a kor realitásainak, és hozzájárulnak államunk biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez, valamint következetes és progresszív fejlődéséhez.”

Tökéletes halandzsa, nem jelent a világon semmit, illetve az benne a trükk, hogy bármit jelenthet. Mindenesetre ezt találta az Origo „vésztjósló beszédnek” – ők tudják, miért.

Ígértem viszont két dokumentumot. Az első a megsemmisült 35. Összhaderőnemi Hadseregtől kijutott talán utolsó üzenet: nem kerteltek benne. Figyelem: eléggé sokkoló olvasmány következik.

Az Oroszországi Föderáció 35. hadserege az Izjum melletti erdőkben harcol – kérték, hogy közvetítsem az üzenetet, mely szerint általánosságban elmondható, hogy a saját erők megsemmisítésének feladatát a hadsereg parancsnoksága sikeresen elvégezte – a hadsereg majdnem eltűnt. Ennek az eseménynek a megünneplésére a hadsereg KAMAZ teherautókat kapott cipőkrémmel és WC-papírral megrakva. Ez volt az utánpótlás! A vécépapír, miután az út felét szakadó esőben, lyukas tetejű teherautókon tette meg, természetesen teljesen átázott, és szárítás nélkül alkalmatlan a használatra (a vécépapír száradásra való kifüggesztésének nagyszabású kérdését most egyeztetik a parancsnoksággal).

A saját csapatok megsemmisítésének feladatát megkönnyítette a 35. hadsereg parancsnoksága számára az a tény, hogy egyrészt a Távol-Keletről áthelyezett hadsereg a később hozzácsatolt alakulatok nélkül kezdetben egy hiányos hadtestet jelentett, amelyben összesen két teljes motorizált dandár alkotta a fő csapásmérő erőt, másrészt az erdőbe küldték őket harcolni, általánosságban reprodukálva a második világháború nyugati frontján 1944 őszén-telén a hürtgeni erdei húsdaráló körülményeit, ahol a németeknek a terep adottságainak ismerete és a jól működő tűzrendszer, elsősorban a tüzérség segítségével egy ideig sikerült csak részben harcképes egységekkel is sikeresen feltartóztatniuk a szövetségesek előrenyomulását.

A hadsereg parancsnokságának csak arra kellett ügyelnie, hogy a hadsereg ne kapja meg a különböző terep-erődítmények és óvóhelyek létrehozásához szükséges eszközöket. Erdei körülmények között, amikor az ellenséges rakéták és bombák nagy része a fák tetején robban fel, mindent repeszekkel megszórva, ez általában megoldja a személyi és könnyű páncélozott járművek megsemmisítésének kérdését, amelyek fele jelenleg műszaki okokból nem működőképes, másik fele pedig – az említett repeszek okozta sérülések miatt.

A hadsereg parancsnoksága sikeresen elbánt ezzel a feladattal. A gépesítés és az erődítésépítés eszközeiből az egész hadseregnek mintegy 20 árokrobbantó töltet állt rendelkezésére, amelyek képesek valamelyest megnövelni egy szakasz szintű erődítmény építésének sebességét. Nem volt elég BSL–110-es ásó, a csákányok teljesen hiányoztak. Az ásók hiányát a legalább valamiféle óvóhelyek építéséhez úgy pótolták, hogy a terület minden tájáról felvásárolták az ásókat. Ugyanakkor az óvóhelyek nélkül parkoló járműveket, amelyek védelméhez nem voltak eszközök, az ellenség módszeresen megsemmisítette.

Mivel a hadseregnek nem voltak olyan önkéntesei, akik képesek lettek volna azonnal megvásárolni és leszállítani legalább néhány polgári kommunikációs eszközt, a hadviselés során az első harcvonalban az első harci alakzatban a kommunikációt a legjobb esetben is TA–57-es tábori telefonok, de nagyrészt – futárok biztosították.

A modern kommunikációs eszközökkel felszerelt és a drónokat szabadon és nagy mennyiségben használó ellenségnek azonban lehetősége volt arra, hogy a harcok során minimális erőfeszítést téve jelentős csapásokat mérjen csapatainkra. Így június elejére a hadsereg egyes motorizált dandárzászlóaljaiban a harcképes gyalogság létszáma sikeresen elérte a 12-15 főt (64. dandár), a 38. és a 64. motorizált dandár együttes létszáma pedig szintén lecsökkent: a két dandárban összesen kevesebb mint 100 valóban harcképes gyalogos volt.”

Az üzenet hitelesnek tűnik, a hadvezetés egyszerűen védhetetlen. Meg lehetne érteni, hogy nincs fegyver, lőszer, élelem: de azt sem megérteni, sem megmagyarázni nem lehet, hogy nincs ásó. Nyugati szakértők már napok óta pedzegetik, hogy az orosz hadsereg zászlóalj-harccsoportjai valószínűleg nem teljes létszámmal kerülnek a frontra, és a felszerelésük sem tökéletes, de ilyen mértékű hiányokról szó sem volt eddig. Akár orkok, akár nem: felszerelés nélkül senki sem szabad harcba küldeni. És hol van a felszerelés? Ellopták az árát a vezérkarnál…

A másik bemutatásra kerülő dokumentum is figyelemre méltó. Ezt a Kijevi Terület Velyka Dymerka nevű falujában találták meg, az orosz katonák által hátrahagyott iratok között. Tulajdonképpen egy útmutató a megszálló alakulatok tagjainak ahhoz, hogyan kommunikáljanak a helyi lakossággal, akik érthetően nem örülnek az érkezésüknek. A dokumentumot nyilvánvalóan egy komisszár vagyis „politruk” írta, ahogy az orosz hadseregben még mindig nevezik őket. A katonákat arra utasítják, hogy eufemizmusokat használjanak Oroszországról és annak tetteiről, hárítsák a felelősséget az ukrán hatóságokra, válaszoljanak kérdésre kérdéssel, és ha úgy adódik, hazudjanak is. Nézzünk pár példát!

Amikor megkérdezik, hogy „ukránok vagy oroszok?”, mondják azt, hogy „ortodox keresztények”, mivel ez a „kép nincs bemocskolva”, ellentétben az oroszokéval. Beszélni kell a lakosságnak melegfelvonulásokról, a föld eladásáról külföldieknek, biológiai laboratóriumokról és mindenféle istentelen dologról, amitől megmentik őket. A politruk általában azt ajánlja, hogy a háborúval kapcsolatos felvetésekre ne reagáljanak, és csak „azokra a kérdésekre válaszoljanak, amelyekre van válaszunk”.


Bár egyértelmű, hogy megszálló hadseregről van szó, a katonáknak azt tanácsolják, hogy a kérdésekre, miszerint miért vannak ott fegyveresen, válaszoljanak azzal, hogy „humanitárius küldetéssel jöttünk, élelmet hozunk” vagy „ideiglenesen helyettesítjük a megszökött rendőröket”.

Az élelmiszerhiányért és az áramkimaradásokért az ukrán hatóságokat vagy a rendőrséget kell hibáztatni. Fontos a felelősség vagy a kommunikáció „vektorának áthelyezése”.

Amikor a felrobbantott alállomásokról és áramkimaradásokról kérdezik a katonákat, azt kell mondaniuk, hogy a helyi ukrán hatóságok és a rendőrség robbantotta fel őket, vagy alternatívaként „egész Észak-Ukrajna elsötétült a kijevi hatóságok utasítására”.

Nagyon fontos a szóhasználat. Nem azt kell mondani, hogy „agyonlőtték” „likvidálták” „megölték”, hanem azt, hogy „a problémát elintézték”. És ez vonatkozik a „kutyákra, fosztogatókra és a területvédelem tagjaira” is. Nem használható a „háború” szó sem. És természetesen nem szabad azt mondani (idézet!), hogy „Halál az ukikra” vagy „Itt most Oroszország van, felejtsétek el Ukrajnát”. Nem használatos az, hogy „ukik” vagy „hoholok”, ez konfrontatív. De Porosenkót és Zelenszkijt lehet „báboknak” nevezni, akiket az „amerikai bábjátékosok” mozatnak. A politruk az erre a kérdésre adott „magyarázat” alatt elismeri, hogy „egy ideig kénytelenek leszünk elviselni az „Ukrajna” és az „ukrán” fogalmakat.”


Itt áll a teljes fordítás is, nem túl hosszú, de igen tanulságos. Már az eredeti címe is szép: „Metodicska”. „Módszertanocska”. Azt az egyet nem értem, hogy jutott el ez a metodicska egyes magyar lapok szerkesztőségébe? Mert ahogy a hazai sajtót olvasom, jó pár helyen e szerint készülnek a hírek.

Kérem, így harcol és hazudik a világ második hadserege, mely most már Ukrajnában is a második.

Átázott vécépapírral, cipőkrémmel, metodicskával.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom, a magam módján, metodicska nélkül.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!