Szele Tamás: Tábornokok, ezredesek, ügyészek

Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról nem tudok megrázó, sorsfordító hírekkel szolgálni, fontosakkal annál inkább. Annyi látszik egyelőre, hogy mindenképpen hosszú lesz ez a háború, de talán mégsem annyira, mint ahogy tegnap becsülte volna az ember.

Ma a harctéri helyzet bemutatása után, melyet mint mindig, most is az ISW adatait felhasználva ismertetek, szó lesz a legfontosabb fegyverszállításokról (ezek szerint Biden mégsem úgy gondolta, amit mondott, hanem egészen másképp, sőt, talán amúgy), egy letartóztatott tábornokról és két szabad szájú, ám szélsőséges ezredesről, végül pedig arról, hogy miért nem tartóztatja le saját magát a Szibériai Ügyészség, holott kötelessége volna.

De először lássuk a harcterek híreit.

Elmondhatjuk, hogy Moszkva Szeverodonyeck és a Donbássz elfoglalására való összpontosítása általánosságban továbbra is sebezhetővé teszi Oroszországot Ukrajna létfontosságú Herszoni Területén, ahol az ukrán ellentámadások folytatódnak. Herszon kritikus terep, mivel ez az egyetlen olyan terület Ukrajnában, ahol az orosz erők a Dnyeper folyó nyugati partján tartják megszállva a területet. Ha Oroszország a harcok megszűnésekor képes lesz megtartani egy erős támaszpontot Herszonban, akkor nagyon erős pozícióba kerül, ahonnan egy jövőbeli inváziót indíthat. Ha viszont Ukrajna visszaszerzi Herszont, akkor Ukrajna sokkal erősebb helyzetben lesz, így megvédheti magát a jövőbeni orosz támadással szemben. Ennek a stratégiai számításnak elvileg arra kellene vezetnie Oroszországot, hogy elegendő harci erőt rendeljen Herszon megtartásához. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban ehelyett úgy döntött, hogy minden erőt és erőforrást, amit csak össze lehet kaparni, egy kétségbeesett és véres előrenyomulásra összpontosít, hogy elfoglalja Kelet-Ukrajna olyan területeit, amelyek nagyrészt szimbolikus előnyökhöz juttatják. A folyamatosan sikeres ukrán ellentámadások Herszonban azt jelzik, hogy az ukrán parancsnokok felismerték ezeket a tényeket, és kihasználják a Putyin döntései által teremtett sebezhetőséget.

Az ukrán vezetés bölcsen elkerülte, hogy Putyin téves prioritási rendjéhez igazodjon. Kijev több tartalékot és erőforrást is elkötelezhetett volna Szeverodonyeck védelmére, és ennek elmulasztása bírálatokat váltott ki. Az ukrán erők most láthatóan inkább kivonulnak Szeverodonyeckből, minthogy a végsőkig harcoljanak – ez a tényező lehetővé tette az oroszok számára, hogy viszonylag gyorsan bevonuljanak a városba, miután megkezdték a teljes körű támadást. Mind a döntés, hogy nem kötnek több erőforrást Szeverodonyeck megmentésére, mind a visszavonulásról szóló döntés stratégiai szempontból helyes volt, bármilyen fájdalmas is. Ukrajnának gazdálkodnia kell a szűkösebb erőforrásaival, és a kritikus terep visszaszerzésére kell összpontosítania, nem pedig olyan területek védelmére, amelyek ellenőrzése nem fogja meghatározni a háború kimenetelét vagy a háború kiújulásának feltételeit.

Az ellentámadás és a védelmi műveletek ésszerű ukrán priorizálása szinte tüzérségi hatótávolságon kívülre szorította az oroszokat Harkiv városánál, és megállította az orosz előrenyomulást Izjumból – mindkettő fontosabb eredmény, mint Szeverodonyeck védelme. Ukrajna vezetésének hihetetlenül nehéz döntéseket kellett hoznia ebben a háborúban, és általában véve helyesen döntött, legalábbis a stratégiai prioritások meghatározásának szintjén, valamint az ellentámadások ütemét, mértékét és erejét illetően. Ezért van Ukrajnának még mindig jó esélye arra, hogy megállítsa, majd visszafordítsa az Oroszország által jelenleg elért eredményeket.

Az orosz erők valószínűleg megpróbálják kihasználni a fehéroroszországi felszerelés-tartalékokat, hogy kompenzálják az Ukrajnában elszenvedett súlyos anyagi veszteségeket. Az ukrán vezérkar május 31-én arról számolt be, hogy a belarusz erők harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket szállítanak fehéroroszországi raktárakból Oroszországba, hogy pótolják a harci veszteségeket. Ez a jelentés megerősíti a korábbi jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők nagyrészt kimerítették saját tartalékaikat, és azt jelzi, hogy a Kreml még mindig kihasználja befolyását Fehéroroszország felett, hogy fehérorosz felszerelést használjon fel.

Néhány oroszbarát katonai blogger elkezdte megörökíteni a korlátozott hadviselés frusztráló realitásait, ami tovább fokozhatja a társadalmi feszültségeket Oroszországban. Pavel Gubarev oroszbarát politikus és a „Donyecki terület (önjelölt) népi kormányzója” szerint az oroszok korlátozott háborús mozgósítása két csoportra osztotta az orosz társadalmat: egy kis részre, amely részt vesz a háborúban, és a „békeidős oroszokra”, akik elhatárolódnak a háborús erőfeszítésektől, és akiknek kellemetlenek a külföldi szankciók. Gubarev a „békeidős oroszokat” hibáztatta azért, hogy nem kezdtek el adományokat gyűjteni az orosz felszerelésekre, miközben bírálta a Kremlt, amiért fokozza az orosz sikerekről szóló propagandát az ukrajnai „különleges katonai művelet” során. Gubarev a „békeidős oroszokat” vádolta azért is, hogy a sorozástól való félelem miatt lelassították a rotációs arányokat. Guberev megjegyezte, hogy a tömeges mozgósítás feloldhatná a társadalom megosztottságát, de úgy vélte, hogy az orosz parancsnokok nem fognak ilyen mozgósítást elrendelni, hogy elkerüljék a felkészületlen sorkatonák tömeges elestét, ahogyan az – mint megjegyezte – a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban (DNK és LNK) történt.

Gubarev pontosan megragad egy olyan jelenséget, ami normális egy korlátozott háborúban, amely mégis nagy veszteségeket generál. Az ilyen háborúban harcolók és családtagjaik neheztelése azokkal szemben, akiket nem érintettek a harc borzalmai, még egy teljesen önkéntes hivatásos hadseregben is nőhet, ahogyan azt a nyugati országok az iraki és afganisztáni háborúk során tapasztalták. Valószínűleg ez még hangsúlyosabb lesz Oroszországban, amelynek hadserege olyan nagymértékben támaszkodik a sorkatonákra és az önkényesen visszahívott tartalékosokra. Ez a neheztelés alááshatja a morált és a harci kedvet, valamint az önkéntes katonai szolgálatra való hajlandóságot.

Az orosz állampolgárok május végén folytatták az orosz katonai toborzóközpontok elleni támadássorozatot, valószínűleg a titkos mozgósítás elleni tiltakozásul. Egy orosz Telegram csatorna, a Baza arról számolt be, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat letartóztatott egy volt moszkvai művészt és ellenzéki személyiséget, Ilja Farbert, aki május 21-én Molotov-koktélos támadásokat hajtott végre az uráli Udmurtiában található katonai toborzóközpontok ellen. Egy orosz bíróság korábban nyolcéves börtönbüntetésre ítélte Farbert egy vesztegetési ügy miatt. Az ügy jelentős támogatást szerzett Farbernek az orosz ellenzéki vezetők körében. Farber május 30-án a bíróságon elismerte a gyújtogatás elkövetését. A Baza két további támadásról is beszámolt, amelyeket toborzóközpontok ellen követtek el Szimferopolban és a Tulai Területen május 28-án, illetve május 31-én.

Az orosz erők egyre inkább arra összpontosítanak, hogy Izjumtól délkeletre és Limantól nyugatra előrenyomuljanak Szlovjanszk felé.

Az orosz erők előnyomulást érnek el Szeverodonyeckben és környékén.

Az orosz erők valószínűleg azt remélik, hogy Toskivka felől előrenyomulhatnak Liszicsanszk felé, hogy elkerüljék, hogy Severodonetskből a Szeverszkij Donyec folyón keresztül kelljen harcolniuk.

A Herszoni Területen lévő orosz csoportosulás valószínűleg érzi a terület északnyugati részén zajló korlátozott ukrán ellentámadás nyomását, különösen mivel az orosz hadműveleti összpontosítás nagy része jelenleg Szeverodonyeck elfoglalására irányul.

Az orosz erők folytatták az átcsoportosítást és felkészültek az újbóli offenzívákra Izjumtól délkeletre, és május 31-én kisebb, sikertelen támadásokat hajtottak végre Szlovjanszk felé. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők megpróbálták megtámadni az Izjumtól 20 kilométerre délre fekvő Dovhenke városát, de sikertelenül. Az orosz erők emellett ukrán állásokat lőttek Izyumtól délnyugatra és délkeletre, valamint Dovhenke, Virnopillja, Huszarivka és Velika Komisuvakha településeket is támadás alá vonták, hogy felkészüljenek az újrakezdett offenzívákra. Egy orosz Telegram-csatorna azt állította, hogy az orosz erők Bohorodicsnye, Szvjatohirszk és Scsurove településeken harcolnak Izjumtól délkeletre és Szlovjanszktól északnyugatra.


Az orosz csapatok emellett nyugat felé nyomulnak Szlovjanszk felé a limani térségből. Egy orosz Telegram-csatorna jelezte, hogy az orosz erők most már ellenőrzik a Raihorodokon átvezető utat, és Raihorodoktól nyugatra, Izjumtól pedig keletre nyomulnak előre, hogy Szlovjanszk felé haladjanak. A Szlovjanszk felé irányuló közelmúltbeli újabb offenzívák valószínűleg arra utalnak, hogy az orosz erők megkísérlik átvenni a teljes ellenőrzést a Donyecki terület felett Szlovjanszk és Kramatorszk elfoglalásával, bár az, hogy képesek-e rá, messze nem egyértelmű.

Az orosz alakulatok május 31-én folytatták a szárazföldi támadásokat Szeverodonyeckben és környékén. Az orosz erők, beleértve a csecsen egységeket is, jelenleg a város 70%-át ellenőrzik, és a városközponton belül is folytatják az előretörést. Az ukrán csapatok a jelentések szerint visszavonulnak a városközpontból. A Luhanszki Regionális Államigazgatás vezetője, Szerhij Hajdaj kijelentette, hogy az orosz erők a következő napokban megkezdik a Szeverodonyeck környéki falvak megtisztítását, valószínűleg azért, hogy támogassák a terület bekerítését. Az ukrán vezérkar emellett arról is beszámolt, hogy a Szeverodonyecktől délre fekvő Toskivkában folynak a harcok. A Toskivkától északra történő orosz előrenyomulás célja valószínűleg Liszicsanszk elfoglalásának támogatása, és lehetővé tenné az orosz erők számára, hogy délről nyomuljanak Liszicsanszk felé, szemben a Szeverodonyeckből nyugatra, a Sziverszkij Donyec folyón keresztül folyó harcokkal. Az orosz erőknek nem sikerült Bilohorivka felől a Sziverszkij Donyec folyón át előrenyomulniuk, és valószínűleg el akarnak kerülni egy újabb kockázatos folyami átkelést. Olyannal járták már meg, nem is nagyon régen.


Az orosz erők május 31-én folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut keleti részén. Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok Zolote, Komisuvakha, Nyirkove, Beresztove, Pokrovszke és Dolomitne településeken harcolnak Bakhmut keleti íve mentén. Az orosz erők valószínűleg tovább kívánnak nyomulni, hogy hozzáférjenek a Bakhmut északkeleti részén lévő ukrán földi kommunikációs vonalakhoz (GLOC), hogy támogassák a Szeverodonyeck-Liszicsanszk térség elfoglalását. Az orosz erők a jelentések szerint fokozatos előnyökre tettek szert a Donyeck-Zaporizzsjai terület határa közelében, és átvették az ellenőrzést Blahodatnye és Neszkucsnye felett. Az orosz csapatok emellett azt állították, hogy Donyeck városától északra, Niu York irányában marginális előnyökre tettek szert, és a jelentések szerint május 31-én átvették az ellenőrzést Novoselivka Druha felett. Figyelem, ez nem elírás: Ukrajnában is van egy New York, ukránosan írva Нью-Йорк nevű település, 1951-től tavalyig Novhodoszkénak hívták, tavaly vette vissza az eredeti nevét, amit 1846 óta viselt: az alapító felesége amerikai volt.

Mindenesetre elmondhatjuk, hogy az orosz csapatok már New Yorkot fenyegetik.

Az orosz erők továbbra is tüzelnek Harkiv városára és környékére, de május 31-én nem indítottak megerősített előrenyomulást. Az ukrán vezérkar megjegyezte, hogy az orosz csoportosulás ezen a területen a Nyugati Katonai Körzet alakulataiból áll, amelyek arra összpontosítanak, hogy megakadályozzák a további ukrán előrenyomulást az államhatár felé. Oleg Szinegubov, a Harkivi Regionális Államigazgatás vezetője kijelentette, hogy az orosz erők tüzérségi csapásokat mértek Harkiv város Osnovjanszkij és Kijevszkij járásaira, valamint Koroticsra, Udira, Zolocsivra és Cskalovszkéra.

Az ukrán erők május 31-én folytatták ellentámadásukat Herszon Terület északnyugati részén, és az Inhulec folyótól keletre szorítják az orosz erőket. Az ukrán erők az elmúlt napokban több helyi ellentámadást indítottak az Inhulec folyótól nyugatra. Az ukrán Stratégiai Kommunikációs Hivatal képeket tett közzé megsemmisített orosz tüzérségi eszközökről Davidiv Bridben, egy stratégiai jelentőségű településen, amely az orosz ellenőrzés alatt álló T2207-es autópálya mentén fekszik. A T2207-es autópálya körbejárja az északkeleti Herszon terület határát, amíg nem csatlakozik a párhuzamos T0403-as autópályához, amely Krivij Rih és Zaporizzsja város felé vezet keleten. Az orosz erők nehezen tudták megszilárdítani az ellenőrzést a T2207-es út keleti szakasza felett a térségben zajló ukrán ellentámadások miatt. A Davidiv Bridre irányuló ukrán ellentámadás akadályozhatja Oroszország képességét, hogy támogassa a településtől északra lévő egységeket, ahol a település északabbra lévő ukrán ellentámadásokkal kell szembenézniük. Az ukrán vezérkar nem erősítette meg, hogy az ukrán erők felszabadították Davidiv Bridet, de számos közösségi média-videó és beszámoló arra utal, hogy az orosz erők május 31-én visszavonulhattak a településről. Az orosz Telegram-csatornák aggodalmukat fejezték ki az ukrán csapatok lehetséges erősödése miatt a térségben, valószínűleg látva annak a kockázatát, hogy az ukrán ellentámadások fokozódnak Mikolajiv és Krivij Rih irányában. A szeverodonyecki csata és a donbászi offenzív művelet orosz prioritása továbbra is sebezhetőséget teremt a Herszoni Terület kritikus terepén.

Az orosz megszálló hatóságok folytatták a fosztogatást és a megszállt ukrán településeken az állandó társadalmi ellenőrzés feltételeinek megteremtését. Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjusenko arról számolt be, hogy az orosz erők megkezdték a mariupoli kikötő „államosítását”, ami magában foglalta az ott megmaradt 34 ukrán hajó lefoglalását. Az orosz erők Mariupolban és Melitopolban elkezdték elfogadni az orosz állampolgársághoz szükséges dokumentumokat, és kifejezetten az árváknak szántak egy egyszerűsített útlevéleljárást. Az orosz erők folytatják a tömeges temetéseket is, a geolokációs videofelvételek szerint már 22 000-45 000 mariupoli lakost temettek el.


Az Ukrán Ellenállási Központ arról számolt be, hogy Melitopol oroszok által kinevezett polgármestere, Halyna Danylenko lemondott a városban folytatott partizántevékenység miatt. Az Ukrán Ellenállási Központ hozzátette, hogy ukrán vállalkozók leállították a kupjanszki tejkonzervgyár működését az északkeleti Harkivi Területen, és megtagadják az orosz bankok és valuta használatát.

Így áll hát a harci helyzet, és amint látható, Ukrajna meglehet, elcseréli Szeverodonyecket Herszonra: sőt, az sincs kizárva, hogy még jól is jár ezzel. Nem kellett volna erre rákényszerülnie, ha időben – tehát nem most, hanem hónapokkal ezelőtt – megkapja a sokat vitatott HIMARS rendszert. Tényleg, azzal mi van?

Az, hogy megkapják, de csak most, és legalább egy hónap, míg kiképzik a személyzetet az új eszközökhöz.

De hát Biden elnök tegnap nem mondott egy olyant, hogy nem kapják meg?

Dehogynem, csak nem úgy gondolta. Írtam én már tegnap is, hogy majd meglátjuk, hogy gondolta – hát megláttuk. Még meg is magyarázta a The New York Timesnak írt cikkében:

Úgy döntöttem, hogy fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket biztosítunk az ukránok számára, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőn. (…) Nem akarunk háborút a NATO és Oroszország között. Bármennyire is nem értek egyet Putyin úrral, és felháborítónak tartom tetteit, az Egyesült Államok nem fogja megpróbálni Moszkvában megbuktatni őt. Mindaddig, amíg az Egyesült Államokat vagy szövetségeseinket nem támadják meg, nem fogunk közvetlenül részt venni ebben a konfliktusban, sem amerikai csapatok Ukrajnába küldésével, sem az orosz erők megtámadásával. Nem bátorítjuk vagy tesszük lehetővé Ukrajnának, hogy a határain kívül csapást mérjen. Nem akarjuk meghosszabbítani a háborút csak azért, hogy fájdalmat okozzunk Oroszországnak.

Az én elvem ebben a válságban végig az volt, hogy „Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül”. Nem fogok nyomást gyakorolni az ukrán kormányra – sem a nyilvánosság előtt, sem a magánéletben –, hogy területi engedményeket tegyen. Hiba lenne, és ellentétes lenne a jól bevált elvekkel, ha ezt tenném.”

És valóban: Ukrajna kötelezte magát, hogy a kapott tüzérséget kizárólag védelmi célokra alkalmazza, és semmiképpen sem veti be orosz területen lévő célpontok ellen. Mindenesetre az orosz külügyminisztérium már tiltakozik és fenyegetőzik. Mint a RIA Novosztyi írja:

Moszkva, június 1. – RIA Novosztyi. Moszkva „rendkívül negatívan” értékeli az Ukrajnának szánt új amerikai katonai segélycsomagot, amely HIMARS rakétarendszerek szállítását is tartalmazza – mondta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyinak.

Rendkívül negatívnak tartjuk, mert alkalmatlanok azok a kísérletek, amelyek úgy próbálják bemutatni a határozatot, mint amely „önkorlátozó” elemet tartalmaz. Az, hogy az Egyesült Államok egy államcsoport vezetésével céltudatosan fegyverekkel pumpálja a kijevi rezsimet, nyilvánvaló dolog” – mondta a szóvivő.

Megjegyezte, hogy a Kijevnek történő bármilyen fegyverszállítás növeli az USA és Oroszország közötti közvetlen összecsapás kockázatát.”

Mondjuk senki sem várta Moszvától, hogy tapsikoljon, de ezek a HIMARS-ok tényleg megrövidíthetik a háborút – kérdés, hogy mennyivel.

Moszkvának most nem csak az ukrán katonákkal van baja, hanem a sajátjaival is. Az Unian ukrán hírügynökség arról számol be, hogy:

Mihail Zusko tábornokot, az orosz megszállók 58. hadseregének parancsnokát valószínűleg letartóztatták.

Erről Andrij Caplienko haditudósító számolt be, aki közzétette a megszálló hangfelvétel egy részletét.

Rábukkantam egy érdekes hangfelvételre az egyik olyan oszét katona telefonbeszélgetéséről, aki valószínűleg a megszállók oldalán harcol. Ebből tudhatjuk, hogy letartóztatták Mihail Zusko tábornokot, aki a legharcképesebb orosz 58. hadsereg parancsnoka. A Nikolajev melletti offenzíva kudarcaiért vár rá a büntetés” – mondta Caplienko.

A beszélgetés során a megszálló közli a beszélgetőpartnerrel, hogy Zusko állítólag feladta a megszállók Nikolajev melletti állásait. Legyőzték őket, és a város elleni támadást megakadályozták.

Tsaplienko megjegyzi, hogy a Zusko letartóztatására vonatkozó döntést befolyásolta az ukrán származása. A tábornok, aki parancsot adott az ukrán városok és falvak tömeges tűz alá vételére, Volinyban született.”

Mivel tudjuk, hogy Mihail Zusko 2014 nyarától késő őszéig irányította a harcokat a Donbásszban, kevéssé valószínű, hogy árulóvá lett volna, hiszen ukrán oldalon nem várta volna őt más, csak a kivégzőosztag korábbi viselt dolgaiért: azonban a vereség miatt valakit meg kellett büntetni, és jó, hogy kéznél volt egy ukrán származású tiszt…


Nehezebb dolgom van a szabadszájú ezredesekkel. Arról van szó ugyanis, hogy, mint a The Insider írja, kiszivárgott Maxim Vlaszov és Vitalij Kovtun orosz ezredesek lehallgatott telefonbeszélgetése, melyben nem finomkodtak, mikor a Kremlről fogalmazták meg nézeteiket. Annyit kell róluk tudni, hogy Vlaszov az orosz fegyveres erők tagja, hívójele Jugra. Az SBU és a Bellingcat nyomozói szerint ő az egyik felelős a 2015. január 24-i Grad-bombázásáért Mariupolban, amikor 30 ember meghalt és több mint százan megsebesültek. Kovtun orosz katonai orvos, aki eredetileg a Vinnyica régióból származik, és számos rokona van Ukrajnában.

Figyelem: ezek az emberek nem pacifisták, sőt, ellenkezőleg: nekik az a bajuk a háborúval, hogy még mindig nem elég kíméletlen! Amint az orosz tisztikar nagy részének és a nacionalista civileknek is. Tehát kár rájuk pazarolni a rokonszenvet, nagyobb baj, hogy ha én szó szerint idézem a beszélgetésüket, akkor nem csak engem tilt le százmillió évre a Facebook, de még az olvasóimat is. Megpróbálom kicsillagozva, enyhítve bemutatni a hangnemet:

Sojgu egy f*** laikus, teljesen inkompetens. Inkompetens abban, amit csinál. Egyáltalán nem tartozik rá a k***ott dolga. Csak egy b***tt showman, Putyin egy k**va, egy k***ott b**i”, Dvornikov egy k**va legenda, egy agyatlan idióta. Hamarosan vasvillával megyek a k***ott Kreml térre, a k***a szentségit! Ott vannak a kib***ott tábornokok, mindenféle kib***ott Csajkák meg miegymás, kib***ott f***szopók. Először megöletik az embereket, aztán mi várjuk, hogy ők ölik meg a mi embereinket. Felvidították őket. Olvasd el, mit írnak ott, kibaszottul boldogok. Kijevbe kell repülnie egy ki****ott rakétának, ami eltalálja a Verhovna Radát. Ennyi. Mi a f***ért nem történt meg? Mi a f***ért nem történt meg? Kurvára nem értem, Putyin, te ki*****tt f***fej!”

Halkan megjegyezném, hogy az orosz nyelv azért ennél gazdagabb, a tiszt urak szókincsének beszűkülése valószínűleg annak köszönhető, hogy vélhetően nem tejecske mellett telefonálgattak egymásnak. Hanem legalábbis vodkácska, sőt, igen sok vodkácska mellett. A beszélgetés tovább is folytatódik, de azt már meg sem kísérelem reprodukálni, ez volt még a szalonképes része, tessék ideképzelni még egy fél oldalt, kizárólag csillagokból. Kovtunt még sikerült elérnie telefonon az orosz Szabad Európa munkatársának, és megkérdeznie tőle, hogy elmondaná-e a véleményét ugyanezekkel a szavakkal a hatóságoknak, erre az ezredes azt válaszolta, hogy nem, és letette a telefont.

Hát ha nem, akkor nem: tudják így is.

Már csak egy hírünk maradt, de az legalább jópofa. Tudni kell hozzá, hogy a háború valódi ellenzői – tehát nem a nacionalisták és a militaristák – az Oroszországi Föderáción belül jellemzően vagy nagyvárosiak, vagy szibériaiak, Szibériának a dekabristák óta komoly ellenzéki, Kreml-ellenes hagyományai vannak, arról nem is szólva, hogy az ottani lakosság jelentős része ukrán származású. Így kicsit érthetőbbé válik a Meduza első pillantásra meghökkentő híre:

Az Oroszországi Föderáció Szibériai Szövetségi Kerületének Főügyészi Hivatalának Főosztálya gyermekrajz- és esszépályázatot rendezett „Nemet mondunk a háborúra”, illetve „Senkit sem felejtünk el, semmit sem felejtünk el” témában. Erről a minisztérium honlapján számoltak be.

A versenyt a június 1-jén ünnepelt Nemzetközi Gyermeknapra időzítették.

A nemzetközi gyermeknap felhívás hatalmas bolygónk, a Föld minden emberéhez: a gyermekeknek joguk van a boldog és békés gyermekkorhoz, és bolygónk felnőtt lakosságának felelőssége, hogy ezt biztosítsa” – írta honlapján az ügyészség.

A versenyzők „az orosz ügyészségi rendszer megalakulásának 300. évfordulójának szimbolikáját hordozó apró ajándékokat” kaptak.”

Nyerteseket nem hirdettek, de gesztusnak szép volt ez is: és egyszerűen semmit sem lehet ellene tenni Moszkvából. A szibériai ügyészek pontosan tudták ugyanis, hogy csak akkor lehetne őket megbüntetni, ha erre kiadnák az utasítást – ők maguk, ez az ő hatáskörükbe tartozik. Olyant meg tán csak nem tesznek, nem csukatják le saját magukat. Különben is: ők már Szibériában vannak, hova vihetnék őket még? Maximum a sarkkörön túlra. De csak akkor, ha már leváltották a teljes ügyészi kart, és az nem megy egyhamar… szóval, van humora a szibériai hatóságoknak is és nem szívbajosak.

Ennyi hír jutott mára, holnap folytatom.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!