Szele Tamás: Béketervek a ködben

Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kilencvenegyedik napját írjuk, és egyelőre békének se híre, se hamva, de még a békekötés szándéka is kétséges – tegyük hozzá, mindkét fél részéről, ugyanis teljesen mást értenének ezen a fogalmon Moszkvában, mint Kijevben. De az elhangzó javaslatok sem megfelelőek, pedig jó nevű iparosoktól érkeznek.

Ma először, mint minden nap, beszámolok a harctéri hírekről az ISW elemzése alapján, aztán lépünk egyet hátra, és megnézzük kicsit távolabbról a béketárgyalási javaslatokat, lehetőségeket, meg azt is, mit szólnak hozzájuk a két érintett fővárosban. Utána szó lesz újabb, napvilágra került háborús bűnökről, egy esélytelen propagandaterjesztési próbálkozásról Mariupolban, végül pedig bemutatjuk, milyen sajátosan fogja fel a sajtó szerepét és struktúráját a szépszavú Maria Zakharova orosz külügyminiszteri szóvivő.

De kezdjük a harcok híreivel.

Általánosságban elemezve a helyzetet, az ISW kiemeli, hogy egyes orosz katonai bloggerek a Telegramon továbbra is bírálták a Kremlt a kényszer útján mozgósított donyecki és luhanszki népköztársaságok (DNK és LNK) katonáival szemben tanúsított megdöbbentő bánásmód miatt – ami ellentmond az orosz különleges katonai művelet előrehaladásáról szóló orosz tájékoztató kampányoknak. Igor Girkin, az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt tisztje (más néven Igor Sztrelkov) 360 ezer követőjével megosztotta egy kisebb blogger kritikáját, aki egy videót vitatott meg, amelyben egy DNK-zászlóalj a DNK vezetőjéhez, Denisz Pusilinhez fordult a mozgósított erőkkel való rossz bánásmód miatt. A blogger az orosz vezetést és nem Pusilint hibáztatta azért, hogy az inváziót elégtelen tartalékokkal és felkészületlen, erősen mozgósított erőkkel kezdte meg. Sőt, hozzátette, hogy Oroszország nem látta el új fegyverekkel a proxy köztársaságainak katonáit, annak ellenére, hogy állítása szerint az ukrán erők egy évvel az orosz invázió előtt készültek a megszállt donbásszi területek megtámadására. Azt is állította, hogy a Kreml elmulasztotta mozgósítani és megfelelően felkészíteni a tartalékosok következő csoportját, miközben az ukrán erők sikeresen készítik fel csapataikat az ellentámadásokra. Girkin azt is bírálta a Kremlt, hogy három hónapig nem fizette ki a DNK zászlóalj zsoldját. Néhány blogger azt állította, hogy az ukrán erők rendezték meg a videót, de az így is felkeltette az oroszbarát Telegram-felhasználók figyelmét.

A DNK milícia vezetője, Eduard Baszurin ma azt nyilatkozta, hogy az orosz erők inkább „kisebb katlanok” létrehozására fognak összpontosítani, mint egyetlen nagy bekerítésre. Ez valószínűleg részben válasz arra a kritikára, amely mind a katonai blogtérben, mind az orosz Dumában felbukkant, hogy az orosz erők nem tudtak olyan „katlanokat” kialakítani és csökkenteni, mint amilyeneket 2014-ben sikerült nekik. Baszurin nyilatkozata, valamint más változások abban, ahogyan az orosz tisztviselők az említett kritikákat követően a katlanokról és a keleti orosz hadműveletekről beszéltek, arra utalnak, hogy az orosz és proxy vezetés érzékeny az információs térben bekövetkező változásokra.

Az orosz erők egyre inkább szembesülnek a nagy pontosságú fegyverek hiányával. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a nagy pontosságú fegyverek növekvő hiánya miatt az orosz erők más módszereket keresnek a kritikus infrastruktúra elleni csapásmérésre, és fokozták a repülőgépek használatát az offenzívák támogatásában. Az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság (GUR) megjegyezte, hogy Oroszország nagy pontosságú fegyverkészletének akár 60%-a is kimerülhetett már, ami összhangban van a nyugati védelmi tisztviselők korábbi jelentéseivel, amelyek szerint az orosz erők egyre inkább a „buta bombákra” támaszkodnak, mert részben az orosz védelmi ipari termelését célzó szankciók miatt nehézségekbe ütközik a precíziós lőszerek készleteinek pótlása. A nagy pontosságú fegyverek hiánya valószínűleg a kritikus és polgári infrastruktúra elleni válogatás nélküli támadások növekedését fogja eredményezni.

A Kreml megpróbálja bővíteni az orosz útlevéllel rendelkezők körét a megszállt területeken. Vlagyimir Putyin orosz elnök május 25-én aláírt egy rendeletet, amely egyszerűsíti az orosz útlevél megszerzésének eljárását Herszon és Zaporizzsja területeken. Az úgynevezett „tömeges útlevélosztás” kampánya a megszállt területeken zajlik, és valószínűleg arra irányuló erőfeszítést jelent, hogy az orosz állampolgársághoz való hozzáférés manipulálásával megteremtse a feltételeket valamilyen konfliktus utáni politikai megállapodáshoz (amelynek pontos formája továbbra sem világos). A megszálló hatóságok emellett megpróbálhatják kihasználni ezt az új rendeletet arra is, hogy titkos mozgósítást hajtsanak végre a megszállt területeken, mivel az orosz útlevél birtokában a megszállt területek lakosai mellesleg sorkötelessé is válnának.

A Kreml és az orosz vezérkar új szabályozást vezet be, amelynek célja a harcképes tartalékok csökkenő szintjének kezelése. Az orosz Állami Duma és az Orosz Föderációs Tanács elfogadott egy törvényjavaslatot, amely 40-ről 50 évre emeli az orosz hadseregbe való önkéntes jelentkezés felső korhatárát. Az orosz Telegram-csatornák arról is beszámoltak, hogy az orosz vezetés arra kényszerítette a dél-oroszországi régiók – köztük a Rosztovi terület és a megszállt Krím – orosz határőrségének operatív tisztjeit és parancsnokait, hogy határozatlan időre mondják le az összes nyári szabadságukat – ami az elvi katonai helyzet fényében meglehetősen váratlan lépés, de jelzi a következő humán erőforrást, amelyhez Putyin a jelek szerint fordulni fog. Az orosz határőrség a jelentések szerint május végén nem részletezett gyakorlatokra vonul majd ki. Az ukrán vezérkar arról is beszámolt, hogy az orosz erők új tartalékos egységeket alakítanak a Déli Katonai Körzetben.

Tekintsük a harcokat részletesebben.

A kelet-ukrajnai harctérről jelentik, miszerint az orosz erők három előrenyomulást helyeztek előtérbe Popasznától keletre és nyugatra, hogy elvágják az ukrán GLOC-okat Szeverodonyecktől délnyugatra, és bezárják a Luhanszki Terület katlanát. Az orosz erők folytatták az előrenyomulást Popasznától keletre, hogy elfoglalják a T1303-as országút Liszicsanszk felé vezető településeket, északkeletre, hogy elvágják az ukrán hozzáférést a Bakhmutból Liszicsanszkba vezető T1302-es országúthoz, és délnyugatra a T0504-es országút mentén Popasnától Bakhmut felé. Az orosz alakulatok a jelentések szerint Svitlodarskból, egy Debaltsevétől északra fekvő településből Bakhmut felé nyomultak előre, és folytatták a heves ágyúzást, valószínűleg egy szárazföldi offenzíva előkészítéseként.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők jelenleg a Szeverodonyeckbe vezető két autópálya elvágására irányuló erőfeszítéseket helyezik előtérbe a Bakhmut elleni támadó műveletek megindításával szemben. Szerhij Haidai, a Luhanszki terület közigazgatási vezetője cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint az orosz erők május 25-én elvágták vagy elzárták volna a T1302-es autópályát. Az orosz erők valószínűleg nem tudják teljesen elszigetelni az ukrán erőket a GLOC-októl csak a délnyugati T1303 és T1302 autópályák elfoglalásával Szeverodonyeck felé, tekintettel a régióban lévő alternatív, bár kisebb utak hálózatára, és a luhanszki üst teljessé tételéhez Bakhmutot és Sziverszt kell blokkolniuk vagy megszakítaniuk.

A Szeverodonyeck és Liszicsanszk elszigetelésére irányuló orosz erőfeszítések időben és térben nem biztos, hogy megfelelő szinkronban vannak a Szeverodonyeck elleni közelgő közvetlen orosz támadással, bár ezt még korai lenne kijelenteni. Az oroszok valószínűleg még napokra vannak attól, hogy elvágják a Szeverdonyeck és Liszicsanszk felé vezető GLOC-okat, és valószínűleg időbe telik, amíg a GLOC-ok megszakítása befolyásolja a városok védelmezőinek képességét a harc folytatására. Az orosz tüzérségi és légitámadás intenzitása, valamint a hadszíntér más részeiről a Szeverodonyeck elleni támadásra kivont orosz erők összevonása azonban arra utal, hogy a támadás megindulhat, mielőtt a GLOC-okat elvágták volna, vagy mielőtt azok megszakítása érdemi hatást gyakorolhatna. A GLOC-ok elvágására irányuló törekvés azonban egy külső bekerítőgyűrű létrehozására irányuló erőfeszítés is lehet, amely megakadályozza, hogy az ukrán erők megpróbálják megerősíteni Szeverodonyecket a támadás során, vagy felmenteni azt, ha elszigetelődik vagy elesik.


Az orosz erőknek az elkövetkező napokban szárazföldi offenzívát kell végrehajtaniuk Szeverodonyeck ellen, hogy tartani tudják a tempót, miután jelentős mennyiségű személyi állományt, tüzérséget, repülést és logisztikát vezényeltek a frontra. Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz erők május 25-én támadó műveleteket hajtottak végre Szeverodonyeck és Liszicsanszk környékén. Haidai kijelentette, hogy az orosz erők elveszítik a lendületüket, ha vasárnapig nem indítanak támadást Szeverodonyeck ellen. Haidai arról számolt be, hogy az orosz erők már több mint 10 000 katonát – körülbelül 25 taktikai zászlóaljcsoportot (BTG), amelyek egyenként 300-500 katonából állnak – és katonai felszerelést, köztük S–400-as föld-levegő rakétarendszereket is bevetettek. Az orosz katonai parancsnokoknak valószínűleg más tengelyekről kellett visszavonniuk ezeket az erőket, lelassítva az orosz előrenyomulást Zaporizzsja, Donyeck és Harkiv területein. Az orosz erők állítólag Szeverodonyeck aknavető-hatótávolságába is elértek már.

Az orosz csapatok május 25-én sikertelenül folytatták a taktikai állások megerősítésére tett kísérleteket Szlovjanszk irányában, és Izjumtól délkeletre nyomultak előre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz erők sikertelenül próbáltak újabb szárazföldi támadást indítani Dovhenke ellen, mintegy 18 km-re délre Izjumtól. Az orosz erők megpróbáltak Izjum térségéből Liman felé is előrenyomulni, de ebből az irányból nem sikerült új területet nyerni.

A közösségi médiában közzétett videók, amelyeken orosz katonák azt állítják, hogy kelet felől hatoltak be Limanba, arra utalnak, hogy az ukrán erők május 25-én visszavonulhattak a településről. Az Izyumban lévő orosz erők esetleg megpróbálhatják összehangolni erőfeszítéseiket a Lymanban lévő orosz egységekkel, hogy támadást indítsanak Szeverodonyecktől 30 km-re nyugatra, egy főútvonal mentén fekvő Sziverszk település ellen. Egy Sziverszk elleni offenzíva segítené az orosz erőket abban, hogy elvágják az ukrán szárazföldi kommunikációs vonalakat (GLOC) északnyugatról Szeverodonyeck felé.


Az orosz erők sikertelenül próbálkoztak Avdijivkától keletre és nyugatra fekvő települések elfoglalásával, de nem értek el területi nyereséget a Donyeck-Zaporizzsjai terület határán. Az orosz erők május 25-én állítólag vasúti síneket rongáltak meg Avdijivka közelében, valószínűleg azért, hogy tovább gyengítsék az ukrán erődítményeket a térségben. Meg nem erősített közösségi médiajelentések megismételték, hogy az orosz erők előrenyomulást hajtottak végre az ukrán állások északnyugati bekerítése céljából.

Az orosz csapatok május 25-én fokozták az ukrán állások elleni tüzérségi támadásokat, és arra összpontosítottak, hogy fenntartsák és visszaszerezzék az ellenőrzést a Harkiv várostól északra fekvő területek felett. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők Ternova, Ruszki Tyiski és Rubizsnye településeket lőtték, és szárazföldi offenzívát kíséreltek meg Ternova közelében, ami arra utal, hogy az észak-harkivi terület településeinek ellenőrzése továbbra is vitatott. Az orosz erők május 25-én nem értek el megerősített előretörést ezen a tengelyen.

Herszon környékén az orosz alakulatok taktikai pozícióik javítására összpontosítottak, és május 25-én légi, rakéta-, rakéta- és tüzérségi csapásokat hajtottak végre a déli tengely mentén. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság jelentette, hogy az orosz csapatok összecsaptak az ukrán védelemmel Mikolajiv terület északkeleti részén, miközben megpróbáltak előrenyomulni Krivij Rih felé. Az orosz erők rakétacsapást mértek Zaporizzsja város lakónegyedeire, amely az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a Motor Szics üzem ukrán gyártóműhelyei elleni támadás volt. A Zaporizzsja várost ért közvetlen támadás célja valószínűleg az volt, hogy megzavarják a keleten működő ukrán hadsereg egyik kulcsfontosságú logisztikai központját. Az orosz erők emellett lőtték Krivij Rih és a Dnyipropetrovszki Terület, valamint Mikolajiv és területét. Az ukrán Déli Operatív Parancsnokság megjegyezte, hogy a Krímben lévő orosz csoportosulás tovább erősítette a légvédelmet, és két további Sz–400-as légvédelmi rakétaosztályokat telepített a Krím északnyugati részére.

A megszállt Berdjanszk és Vasziljevka környékén az orosz csapatok a jelentések szerint betonlapokkal zárják el a városokból való kijáratokat, ami arra utal, hogy a megszálló hatóságok igyekeznek megállítani a lakosság eláramlását a megszállt területekről, és lehetővé tenni a további ellenőrzések végrehajtását.


A harcokról tehát ennyit tudunk, megjegyzésre érdemes, hogy a „sok kis katlancsatát” épp úgy el lehet veszíteni, mint az egy nagyot, amire eredetileg törekedtek, de ez már a hadvezetések dolga.

Akkor most vegyük elő kicsit a béketerveket, bár nem szívesen teszem, mert napok óta mindenki ezen köszörüli a nyelvét, nézetem szerint teljesen értelmetlenül, de legalább ezen nézetemet alá is tudom támasztani friss információkkal. Lényegében véve az történt, hogy a davosi Világgazdasági Fórumon két álláspont jegecesedett ki az ukrajnai háború (és béke) kérdésében: az egyik Soros Györgyé, aki szerint egy megoldás van, le kell győzni Vlagyimir Putyint egyszer s mindenkorra, most, mikor még lehet. A másik álláspont Kissingeré, aki úgy vélte, Ukrajnának türelmet és bölcsességet kell tanúsítania, valamint lemondania területeinek jelentős részéről a béke érdekében.

Én már akkor is azt mondtam, mikor ez elhangzott, hogy igen okos embernek tartom Kissingert, valódi csodát művelt annak idején Maóval, a reálpolitika mestere, de ebben most nem értek vele egyet. Ez a módszer már nem oldana meg semmit. A háború kitörése előtt pár nappal még én magam is úgy véltem, hogy a hazája érdekében Zelenszkijnek kompromisszumot kéne kötnie, feláldozva ezzel politikai karrierjét, de megmentve az országot (és lemondva a szakadár területekről), csak hát akkor még nem csak én tudtam úgy, hogy az oroszok maximum egy hét alatt lesznek Kijevben, hanem a CIA is, sőt, még maguk az oroszok is így tudták!

A területekről való lemondás, mint a béke ára, még része volt az alkunak (orosz ajánlatként) az első két, Belovezsaja Puscsában rendezett béketárgyaláson, de már Antalyában, március végén Kijev világossá tette, hogy szó sem lehet ilyesmiről. És addigra már az oroszok sem álltak annyira jól, hogy erőltessék a dolgot. Utána jött Bucsa, Kramatorszk, Mariupol, megannyi tömeggyilkosság, és maguk a tárgyalások is befagytak. Ezek után nem nagyon lehet tárgyalni, akkor sem, ha kéne. Kissinger most – meg nem bírnám mondani, miért – Berlusconival (pont vele?) együtt egy rég lejárt ajánlatot ismételt meg. Amit egyik fél sem érdekelt megfontolni. Mondjuk a mostani olasz ajánlatban a Krím és a Donbássz Ukrajnán belüli autonómiája szerepelt, de ezt pont olyan hangnemben utasította el az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev, mint ukrán részről a területveszteség ötletét Aresztovics tanácsadó – egyik sem bírná a nyomdafestéket sem, a képernyőt sem, fogalmazzunk úgy, hogy szóba sem kerülhet ez a lehetőség.


Tehát az oroszok kizárták, az ukránok kizárták, és míg a művelt magyar közönség azon tépte egymás torkát, hogy „Soros vagy Kissinger”, Moszkva szép csendben elküldte mindkettőt jeget aszalni. A lehető leghivatalosabb forrásnak számító RIA Novosztyi mai elemzése szerint, melyet egyenesen a Kremlből diktálhattak, Pjotr Akopov, most éppen Lavrov orosz hangja kifejti, miszerint:

Míg Soros számára Putyin és Hszi egyértelmű ellenségek, és már szövetségesek: „Ma Kína és Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyílt társadalomra”, addig Kissinger számára még nem minden eleve elrendeltetett. Számára ezek az országok olyanok, mint az ellensúlyok, és nem akarja elhinni, hogy Moszkva és Peking kapcsolatai már régóta függetlenek a nyugati stratégiától. Ez teljesen érthető makacsság egy olyan stratégától, aki fél évszázaddal ezelőtt a Moszkva-Washington-Peking háromszögben (amelynek valódi kezdeményezője azonban Kína volt, de ezt nem szívesen említik) az amerikaiak számára előnyös kombinációt játszott ki. Ennek ellenére Kissinger terve sem nevezhető sikeresnek az angolszászok számára, mert Soroshoz hasonlóan ő is alábecsüli Oroszországot (bár kisebb mértékben), és nem érti a céljainkat.

A semleges Ukrajna nem lehet többé a Nyugat és Oroszország közötti kompromisszum tárgya, erről nem 2022. február 24. előtt, hanem 2014 februárja előtt, Janukovics megbuktatása és az Euromajdan győzelme előtt kellett volna tárgyalni. Kissinger becsületére legyen mondva, hogy ezt már tíz-tizenöt évvel ezelőtt is felvetette, de akkoriban a Nyugaton már sokan úgy tekintettek Ukrajnára, mint potenciálisan az övékre.

Most már szóba sem jöhet a semlegesség, egyszerűen azért, mert Oroszország visszanyeri történelmi egységét, és az ukrán (azaz a kisorosz és az újorosz) probléma népünk belügyévé válik.

A Nyugat minden eszközzel megpróbálhatja akadályozni és késleltetni ezt a folyamatot, de előbb-utóbb szembe kell néznie a valósággal, és el kell fogadnia az elkerülhetetlent: az Európa és az orosz világ határainak újradefiniálására tett újabb kísérlet kudarcot vallott – akárcsak minden korábbi kísérlet.”

Szóval akkor se Soros, se Kissinger, se Berlusconi, se Erdogan, senki ne tegyen ajánlatokat, ne jöjjön ötletekkel, csakis a Kreml mondja meg, mire hajlandó. Ezért ugyan kár volt Sorosnak is, Kissingernek is blamálnia magát a világ előtt. Berlusconit nem mondom, ő az unga-bunga óta már túl van minden blamán.

Kijev környékén újabb háborús bűnökre derült fény. Mint a The Insider írja:

A kijevi regionális ügyészség és a Kijev–Szvjatosinói kerületi ügyészség büntetőeljárást indított öt orosz katona és a Wagner PMC három tagja ellen. Konkrétan a faluvezető és családja meggyilkolásával vádolják őket Motizsinban, a humanitárius segélyt szállító önkéntesek elleni támadással és egy hazafias-karitatív szervezet két alkalmazottjának meggyilkolásával – jelentette az ukrán főügyészség. A nyomozók úgy vélik, hogy 2022 márciusában a gyanúsítottak illegálisan fogva tartották Olga Szuhenkót, a Kijevi terület Motizsin falu vezetőjét, férjével, Igorral és fiával, Alekszanderrel együtt. Egy ideiglenes orosz katonai bázisra vitték őket.

A megszállók kínozták a foglyokat, megpróbáltak információkat szerezni az ukrán fegyveres erőkről és a területvédelemről. A fiút az édesanyja szeme láttára lábon lőtték, majd egy fejlövéssel megölték. A faluvezetőt ugyanígy megkínozták. Az egész család belehalt a lőtt sebekbe” – olvasható a főügyész jelentésében.

Szuhenko és családja holttestét az orosz csapatok április eleji visszavonulása után találták meg.

A gyanúsítottakat azzal is vádolják, hogy megölték Motyzsin egyik lakosát, mert az „feketébe volt öltözve”. „Az apját ezután foglyul ejtették, és hosszú ideig víz és élelem nélkül, bekötött szemmel és megbilincselve tartották” – áll a jelentésben.

A megszállók két önkéntest is őrizetbe vettek, akik humanitárius segélyt akartak vinni a megszállt Motyzsinba. Kihallgatás és kínzás után egy erdős területre vitték őket, és futásra utasították őket, majd hátba lőtték őket. Az egyik önkéntes fejlövést kapott, egy másik pedig megsebesült. A megszállók elvitték a járműveket és a humanitárius segélyt”

A büntetőeljárásban az előzetes vizsgálatot és az operatív támogatást az SBU kijevi és Kijev megyei főigazgatóságának vizsgálati osztálya végzi.”

Valami azt súgja, hogy ezek a cselekmények nem fogják az ukrán társadalmat hirtelen békülékennyé tenni. Ahogy az a mariupoli kísérlet sem, melynek során hatalmas monitorokat telepítenek a városba (ezek közül három még mobil is), melyeken az orosz hírtelevíziók propagandaműsorait közvetítik élőben. Nem gondolnám, hogy ez ugrásszerűen megnöveli az oroszok népszerűségét a lakosság körében, hiszen a parancsnokság csak azt felejtette el, hogy Mariupolban vannak, a helyszínen, bármit hazudnak a képernyőn, a közönségnek elég körülnézni, hogy lássák az ellenkezőjét.

Ha már mozgóképnél tartunk, az orosz külügy fenyegetőzik. Méghozzá igazságtalanul, mondjuk ezt ők is tudják, de élvezik, hogy zsarolási potenciáljuk van és élhetnek is vele. Maria Zakharova szóvivő jelentette be az orosz nyelvű TASZSZ hírei szerint (ezek nem azonosak az angol nyelvű híreikkel), hogy:

MOSZKVA, május 26. /TASZSZ/. Az orosz fél kiutasít egy tetszőleges amerikai újságírót vagy valamelyik amerikai médiumot Moszkvából, amennyiben az orosz külügyminisztérium tájékoztatóját újból blokkolják a YouTube platformon. Ezt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője mondta csütörtökön egy kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája „Az információ szerepe a Nyugattal való nagy konfrontációban: az internetes platformok jövője az új valóságban” volt.”

Ahogy azt Mariska elképzeli. Értem én, hogy az orosz külügynek nagyon kell a YouTube, mint propagandaeszköz, használják is, és idegesítő, ha a rendszer letiltja a megosztást, csakhogy van néhány apróság, amivel a szépszavú, táncos lábú hölgy nincs tisztában.

      1. A YouTube-on ezeket a letiltásokat nem okvetlenül egy általa említett „lengyel állampolgárságú hölgy” végzi, sokkal inkább az algoritmus. És nem hiába hívom én Mariát „szépszavúnak”, olyan trágár modorban szólal meg időnként, hogy holtversenyben végezne Kim Jodzsonggal a politikai halaskofák örök világrangadóján. Szóval simán lehet, hogy csak az algoritmus tiltja őt, és csak a mocskos szája miatt.
      2. Hiába hiszi azt az egész orosz kormány, az orosz lakosság egy részével együtt, sőt, még a magyar lakosság jelentős csoportjai is, élükön Szijjártó Péterrel, hogy a világsajtó egy központi irányítású hiperösszeesküvés, melyben vasfegyelem uralkodik és gyíkemberek irányítják a föld alól, ilyen nincs. A YouTube és teszem azt a New York Times vagy a Washington Post, netán a Zóna egymástól teljesen függetlenül létező vállalkozások, szolidaritás időnként létezik a szakmában – mifelénk egyre ritkábban, sajnos – de ennél több nem. Ha a YouTube tiltásaiért mondjuk a New York Timesot büntetik meg, az a YouTube-nak nem fog fájni, és legyünk őszinték, ismervén a moszkvai tudósítók jelenlegi életét, helyzetét és nehézségeit, annak sem, akit kiutasítanak. Sőt, az orgánumnak sem: az elmúlt fél év bebizonyította, hogy egész jól lehet tudósítani az orosz eseményekről orosz források alapján, ha nem derogál az embernek a nyelv újratanulása (vagy megtanulása). A világsajtó legkomolyabb információforrásai orosz ügyekben pont orosz médiumok: elsősorban a TASZSZ, a RIA Novosztyi, az Interfaksz, és a Baltikumba menekült ellenzéki lapok. Szóval, ha kellemetlenséget kíván okozni, maximum annyit tehet, amennyi módjában áll: tiltsa be a TASZSZ-t, sok sikert hozzá és jó egészséget.

Mára ennyi hír jutott, holnap folytatom a Végtelen Tudósítást.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!