Szele Tamás: „За детей”

Ma nagyon rossz napunk van, tényleg azt kérném, hogy csak az erős idegzetűek olvassák el az ukrajnai orosz megszállás krónikájának ezt a részét, mert bizony borzalmas dolgokról lesz szó – megpróbálom fokozatosan adagolni az információkat, de így is szörnyű hírek érkeztek, még engem is megviselnek, ezek a dolgok sajnos megszokhatatlanok.

Kezdjünk egy felemásan jónak tűnő hírrel: Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtószóvivője tegnap este interjút adott a brit Sky News hírtelevíziónak, és az abban elhangzottakat elkezdte ünnepelni a nemzetközi sajtó, meglátásom szerint különösebb ok nélkül – de lássuk, mit mond erről a TASZSZ!

LONDON, április 8. /TASZSZ/. Az orosz hatóságok remélik, hogy az ukrajnai különleges művelet a közeljövőben befejeződik, akár tárgyalások útján, akár katonai eszközökkel – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Sky Newsnak adott interjújában.

Katonáink mindent megtesznek, hogy véget vessenek ennek a műveletnek. És nagyon reméljük, hogy az elkövetkező napokban, belátható időn belül ez a művelet eléri a célját, vagy pedig az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások útján fejezzük be” – mondta.

A kijevi és a csernigovi területeken végrehajtott de-eszkalációról szólva Peszkov azt mondta, hogy az egy jószolgálati gesztus, amelynek célja, hogy kedvező feltételeket teremtsen a tárgyalások folytatásához.”
Ezt Oroszországon kívül Ukrajna is erősen reméli, főleg, mert Peszkov tegnap először említést tett a súlyos emberveszteségekről, melyeket az orosz erők szenvedtek, de az a minden, amit a katonák megtesznek, nem arra utal, hogy egyhamar befejeződne a háború. Vegyük például ezt a Luhanszkból érkezett TASZSZ-jelentést:

LUHANSZK, április 8. /TASZSZ/. Ukrán és külföldi újságírók özönlöttek a Luhanszki Népköztársaság (LNK) Kremennaja városába, hogy álhíreket koholjanak arról, miszerint az LNK milícia „gránáttámadást” intézett egy helyi kórházból evakuált beteg és sebesült embereket szállító jármű ellen – közölte pénteken Ivan Filiponyenko, az LNK milícia szóvivője.

Hírszerzésünk kiderítette, hogy ukrán és külföldi médiamunkások egy csoportja érkezett Kremennaja községbe, hogy koholt jelentéseket fabrikáljanak arról, hogy az LNK milicisták állítólag lelőttek egy járművet, amely beteg és sebesült embereket evakuált egy egészségügyi intézményből” – mutatott rá.”
Magyarázat nincs, de ismerve a TASZSZ-t, ez azt jelenti, hogy az LNK milíciája tényleg szétlőtte a járművet, csak most meg akarja előzni a tudósításokat az esetről. A totális államok sajtóját kicsit másképp kell olvasni: jó példa erre a kínai teherautó esete. Még a hetvenes években történt, hogy egy robbanóanyagot szállító kínai teherautó-konvoj első kocsiján tűz ütött ki, a sofőr megőrizte a lélekjelenlétét, és belehajtott a Jangcébe, sőt, még életben is maradt: ki is tüntették. A Xinhua ebből azt vezette le, hogy a kínai kommunizmus által vezetett világforradalom hősöket produkál, az MTI azt, hogy ez az emberi helytállás csodás példája, a BBC pedig közölte: „A Népi Felszabadító Hadsereg teherautóin nincs tűzoltókészülék.”

A BBC-nek volt igaza. De lépjünk tovább: egyre több részlet derül ki a bucsai tömeggyilkosságról. A Meduza olyan bizonyítékokat talált, amik a legedzettebb haditudósítót is kibillentenék lelki egyensúlyából. Tekintsük először a szemtanúk beszámolóit, melyeket az Amnesty International gyűjtött össze.

Egy 46 éves bogdanivkai lakos elmondta az emberi jogi aktivistáknak, hogy március 7-én vagy 8-án orosz katonák és felszerelés vonult be a faluba. Március 9-én este lövések dördültek be a háza földszinti ablakán. Ezután két katona betört a házba, és a nőt, a férjét és 10 éves kislányukat egy kazánházba kényszerítette.

Belöktek minket, és becsapták az ajtót. Egy perc múlva kinyitották az ajtót, és megkérdezték a férjemet, hogy van-e cigarettája. Azt válaszolta, hogy nem, hetek óta nem dohányzott. A jobb kezébe lőtték. Az egyik azt mondta a másiknak: „Végezz vele”, és őt (a férjemet) fejbe lőtték” – mondta.

A bogdanivkai lakos szerint férje életben volt, de még több órán át eszméletlen maradt: „Vérzett. Amikor utolsót lélegzett, a lányomhoz fordultam, és azt mondtam: „Azt hiszem, apa meghalt.” A nő történetét a szomszédja is megerősítette.

A 18 éves Vorzelből származó Kateryna Tkacsjova elmondta, hogy március 3-án szülei, Natalja és Valerij kijöttek a pincéből, amikor több, Z betűs tank hajtott végig az utcájukban. Ezután a lány lövéseket hallott.

Amikor a tankok elmentek, átugrottam a kerítésen a szomszédok udvarára. Ellenőrizni akartam, hogy a szüleim életben vannak-e. A kerítés mögül kinéztem, és láttam, hogy anyám hanyatt fekszik az út szélén, apám pedig az utca túloldalán fekszik. Nagy lyukakat láttam a kabátján. Másnap elmentem hozzájuk. Apám hátán hat nagy lyuk volt, anyám mellkasán pedig egy kisebb lyuk” – mondta.

Ugyanezen a napon, március 3-án Jurij Prilipko polgármester és három társának autója, akik élelmiszert és gyógyszert szállítottak Gosztomelben, tűz alá került egy orosz csapatok által elfoglalt lakóparkból. Az egyik férfi, Ivan Zorya a helyszínen meghalt, míg Prilipko megsebesült és órákon belül meghalt.”
Nehéz megszólalni ezek után. De kell, menjünk tovább: sikerült megcáfolni az orosz Védelmi Minisztérium legendáját, mely szerint a bucsai Jablonszkaja utcában kivégzett civileket az orosz erők kivonulása után ölték volna meg. Cáfolta ezt már a New York Times is, a Maxar műholdfelvételei alapján, de most a Meduza hozzájutott néhány jó minőségű drónvideóhoz, melyeket 2022. március 23. és 30. között vettek fel Bucsában, mikor az orosz megszállás még tartott. Fontos megjegyezni, hogy a levegőből filmezett halottak nem csak ugyanazon a helyen, hanem ugyanabban a pózban fekszenek, mint a földi felvételeken.

A videót Szergej „Botzman” Korotkikh orosz nacionalista adta át a Meduzának, akinek csoportja Ukrajna oldalán harcol. Korotkih azt állította, hogy harcosai rendszeresen filmezték az orosz állásokat Bucsa déli területein a saját drónjukról.

Korotkikh érdekes személy ebben a történetben, mivel kormánypárti orosz újságírók azzal vádolják Botzmant és csoportját, hogy ők voltak azok, akik március 31-én vagy április 1-jén, amikor az orosz csapatok már elhagyták a várost, megölték a civileket. Ezért a szakértők gondosan elemezték a videókat – és meg vannak győződve arról, hogy a hamisítás nagyon valószínűtlen.

Akkor lássuk a bizonyító erejű felvételt.

Más bizonyítékok is érkeztek, meglepő helyről: mint kiderült, a Bundesnachrichtendienst (BND), Németország külföldi hírszerző szolgálata műholdas úton lehallgatta az orosz rádióforgalmazást, és a felvételek magukért beszélnek. Az egyikben egy katona érthetően azt mondta egy másiknak, hogy épp most lőttek le egy bicikliző embert. Ez egyezik azzal a fotóval, amelyen a bicikli mellett fekvő holttest látható, és amelyet világszerte megosztottak. Egy másik lehallgatott beszélgetésben egy férfi azt mondta:

Először hallgassátok ki a, aztán lőjétek le őket.”
A BND anyaga nyilvánvaló bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy a Wagner-csoport nevű orosz zsoldosegység tagjai vezető szerepet játszottak az atrocitásokban. A csoportról ismert, hogy hasonló atrocitásokat követett el Szíriában.

Szemtanúk nemrég arról számoltak be, hogy a bucsai megszálló erők kezdetben „fiatal katonákból” álltak. Miután őket más egységek váltották fel, a szemtanúk szerint a civilek elleni támadások egyre gyakoribbá váltak. Egyes szemtanúk szerint csecsen mások szerint mandzsu egységek tartózkodtak a városban.

És most érünk el a mai nap legszörnyűbb híréhez. Két rakétatalálat érte ma délelőtt Kramatorszk vasútállomását, melyben mintegy négyezer fő tartózkodott, épp az evakuációra vártak. Eddig harminckilencen hunytak el és több, mint száz sebesültről tudunk, de a helyzet nem világos: ugyanis míg az ukrán fél Iszkander-rakétáról beszél, az orosz Védelmi Minisztérium külön közleményt adott ki, mely szerint:

A kijevi nacionalista rezsim képviselőinek minden kijelentése a Kramatorszk város vasútállomása ellen április 8-án Oroszország által végrehajtott állítólagos „rakétatámadásról” provokáció és teljesen valótlan.

Az orosz fegyveres erőknek nem állt szándékában és nem is tervezett április 8-án támadást intézni Kramatorszk városa ellen.

Külön hangsúlyozzuk – a „Tocska-U” taktikai rakétákat, amelyek roncsait a kramatorszki vasútállomás közelében találták meg és szemtanúk tették közzé, csak az ukrán fegyveres erők használják.”

Ezzel szemben idén február hónapban a közös orosz-belarusz hadgyakorlaton még orosz erők is indítottak Tocska rakétákat. 

Független források azt is jelezték, hogy egyrészt oroszbarát Telegram-oldalak mára virradó éjszaka felszólították a környékbeli lakosságot, hogy hagyják el Szlavjanszk és Kramatorszk városát, de ne vasúton. Kerüljék az állomásokat.

Sőt, a támadásról öt perccel annak megtörténte előtt jelentek meg bejegyzések, időzítve.

A vita ostoba és értelmetlen, ugyanis a harci cselekmények során akárhány Tocska is orosz kézre kerülhetett, de a legborzalmasabb részlet csak most következik. Lehet a rakéta Tocska és lehet Iszkander – én a vaksi szemeimmel mintha Tocskának látnám, de az előbb jeleztem, hogy ez nem jelent semmit – azonban a hajtómű egy része egyben maradt és jól látható a rá írt felirat.


За детей”

magyarul:

A gyerekeknek” vagy „A gyerekekért”

Nem tudom, milyen beteg lelkű szörnyeteg mázolhatta ezt a rakétára, de nagyon jellemző. Az orosz erők, ugyebár sosem bántanak civileket, kivéve, ha megtehetik meg ha eszükbe jut, sosem ölnek asszonyt, gyereket, kizárólag akkor, ha módjukban áll, a fosztogatás kizárólag az egyenlőbb vagyonelosztás miatt sajátjuk, része szociális életfelfogásuknak. Ezt mind körbe lehet magyarázni, azt is, hogy háborúban megeshetnek véletlen találatok, megtörténhet, hogy civilek kerülnek a tűzvonalba.

Ezeket mind el lehet mondani, bár semmi értelme, de az kimagyarázhatatlan, ha valaki a rakétáját előre megfontolt szándékkal „a gyerekekre” vagy a „gyerekekért” indítja, és ezt be is jelenti, felírja a törzsre.

Erre nincs se magyarázat, se bocsánat.

A halottak között négy gyermek van.

Erre csak büntetés létezik, minél előbb és minél kegyetlenebbül.

Az, hogy halála után a Pokolban fog-e égni az illető az Örökkévalóságig, már világnézet kérdése, és mint ilyen, másodlagos: előbb jusson oda.

Lapzártakor érkezett: a rakétát Shaktartskból indították, a Donyecki Népköztársaság orosz erők által ellenőrzött területéről.

Békét Ukrajnának, békét Oroszországnak, békét a világnak!