Szele Tamás: Война, azaz háború

Hölgyeim és uraim, rossz hírrel kell szolgálnom ezen a reggeli órán: amitől tartottunk, abban már benne is vagyunk. Tegnapról mára virradó éjszaka az Orosz Föderáció hadüzenet nélküli támadást intézett Ukrajna majdnem teljes területe, de legalábbis nagyobb városai ellen. A világpolitikai helyzet már nem kritikus, annál már sokkal rosszabb.

Egyelőre szokásomhoz híven arról számolok be, mi történt, azzal, hogy hogyan és miért, vagy legalábbis miféle szánalmas ürüggyel indokolják ezt a támadást, ráérünk utána is foglalkozni, elsők a tények.

Február 24-én a kora reggeli órákban rakétacsapásokat mértek Kijev, Harkiv és Dnyipro katonai infrastruktúrájára. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium vezetőjének tanácsadója a Facebookon közölte.

Az invázió megkezdődött. Rakétacsapásokat mértek katonai parancsnoki központokra, repülőterekre, katonai raktárakra Kijevben, Harkivban, Dnyiproban. Tüzérségi támadások érik a határt. Mától kezdve új geopolitikai realitásokkal kell szembenézzen a világ. Vagy megállítja Ukrajna és a világ most az új Hitlert, vagy lesz harmadik világháború,”

Az ukrán média szerint orosz csapatok átlépték az ukrán határt Harkiv közelében. Mariupolban és Odesszában is orosz partraszállásról érkeztek jelentések.

Február 24-én este Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy különleges katonai műveletet indít Donbászban, hogy „megvédje a régió lakóit a népirtástól”. Az oroszokhoz intézett beszédében az elnök kijelentette, hogy a Kreml Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására törekszik, de nem tervezi ukrán területek elfoglalását. Az eseményt követően a közösségi médiában számos ukrajnai városban történt robbantásos merényletekről jelentek meg jelentések.

Az Ukrán Határőrszolgálat jelenti: orosz csapatok támadtak Fehéroroszország támogatásával reggel 5 óra körül ukrán területre a három ország határának találkozásánál lévő területen.

Vlagyimir Zelenszkij rendkívüli állapotot hirdetett Ukrajnában.

A DNR és az LNR offenzívával támadja az ukrán állásokat az eddig „kontaktvonalnak”, most már frontvonalnak nevezett térségben.

Ukrajna teljesen lezárta légterét.

12 dél-oroszországi repülőtér március 2-ig zárva tart. Ezek:

Rostov-na-Donu

Krasznodar

Anapa

Gelendzsik

Elista

Sztavropol

Belgorod

Brjanszk

Orel

Kurszk

Voronyezs

Szimferopol

A DNR erői az ukrán fegyveres erők állásait az érintkezési vonal teljes hosszában támadják, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználva”

mondta az Interfaxnak Eduard Baszurin, a donyecki népi milícia szóvivője.

A luhanszki milícia egységei támadást indítottak Scsasztia városa ellen, mely Luhanszk régió Ukrajna által ellenőrzött részén található.

Zelenszkij rövid beszédében elmondta, hogy már beszélt Bidennel, és hogy az USA „már megkezdte a nemzetközi támogatás nyújtását”. Az ukránokat arra kérték, hogy maradjanak nyugodtak és maradjanak otthon. Szavai szerint:

Ne essetek pánikba, erősek vagyunk, mindenre készen állunk, mindenkit le fogunk győzni.”

Kijev lakosságának egy része megpróbálja elhagyni a fővárost, az utakon torlódások alakultak ki. A város polgármestere, Vitalij Klicsko próbálja megnyugtatni a polgárokat:

A legnagyobb ellenség most a pánik. Ne veszítsük el a fejünket. Mindenki, aki nem vesz részt a város kritikus infrastruktúrájában és a mindennapi élet fenntartásában, maradjon otthon. Tartson készenlétben egy „vésztáskát”: okmányok, szükséges minimális holmik, hogy szükség esetén eljusson egy menedékhelyre.”
Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki. Eszerint:

Az orosz fegyveres erők nem indítanak rakéta-, légi vagy tüzérségi csapásokat ukrán városok ellen.

A nagy pontosságú fegyverek hatástalanítják az ukrán hadsereg katonai infrastruktúráját, légvédelmi létesítményeit, katonai repülőtereit és légierejét.

Az ukrán civileket nem fenyegeti veszély.”

Az ukrán városok ezt másként tapasztalják. Az ukrán civilek pedig kifejezetten idegesen reagálnak arra, mikor Moszkvából nyugtatják őket.

Ukrajna lezárta légterét.

Oroszország is lezárta Ukrajna légterét.


Az Ukrán Határőrszolgálat újabb, pontosabb jelentése szerint:

Oroszország az ország öt régiójában – Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir – támadja Ukrajna államhatárát. A támadást tüzérség, páncélosok és lőfegyverek felhasználásával, valamint a fehérorosz fegyveres erők támogatásával hajtják végre – tette hozzá az ügynökség. Ráadásul a támadás a Krím irányából érkezik – állítják a határőrök.”

Mit látunk tehát? Alaposan előkészített inváziót látunk, komoly tüzérségi és légi támogatással. A harcok több fronton zajlanak: a Donbássz térségében, az ukrán-belorusz határzónában és Odesszában, Fontanka közelében, a partraszálló orosz egységek ellen. Az előny létszámban, fegyverzetben egyaránt a támadó oldalán van, ők is rendelkeznek több utánpótlással, élelmiszertől hadianyagig. Csoda kéne történjen ahhoz, hogy megforduljon a hadiszerencse. Csoda, vagy külső beavatkozás, ami azonban óhatatlanul világháborúhoz vezetne: ma hajnalban én magam úgy látom (bár könnyen tévedhetek), hogy az „amerikai segítség” egészen pontosan azzal együtt fog megérkezni, amit még 1956-ban küldtek el Budapestre. Mármint a katonai: az anyagi támogatás már úton van és valószínűleg hadianyagot is küldenek majd, de Ukrajnának egyedül kell megvívnia háborúját.


Ennyit tudunk, most lássuk az előzményeket. Tegnap éjjel a szakadár köztársaságok vezetői, Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik levelet juttattak el Vlagyimir Putyinhoz, melyben azt kérték Oroszországtól, hogy

Segítsen az ukrán fegyveres erők agressziójának visszaverésében a polgári áldozatok elkerülése és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében.”

A segítség így néz ki, Pusilin és Paszecsnyik eljátszották szerepüket, mehetnek a pénztárba felvenni a gázsit. Ezek után, a támadás kezdetével egy időben, Vlagyimir Putyin maratoni televíziós beszédet mondott, melyet teljes terjedelmében nem áll módom idézni – olyan hosszú, hogy a Kreml honlapjára is csak részletekben tudják feltenni, és még mindig nincs kint a teljes átirat – melyben felvonultatta a demagógia teljes arzenálját, beszélt népirtásokról (ezeket bizonyítani is kéne, bár a katyńi erdő óta tudjuk, hogy sok minden lehetséges), beszélt a gőgös Nyugatról, annak arroganciájáról, a Szovjetunió összeomlásáról, arról, hogy ennek ellenére „ma Oroszország az egyetlen szuperhatalom” (érdekelne, mit szólnak ehhez Pekingben) és sok egyébről: a Meduza.io összefoglalóját mutatnám be a szónoklatról, az a legtömörebb.

A donbásszi köztársaságok segítséget kértek Oroszországtól. Úgy döntöttem, hogy különleges katonai műveletet indítok. Célja, hogy megvédje azokat az embereket, akiket nyolc éven keresztül népirtásnak vetettek alá. Arra fogunk törekedni, hogy Ukrajnát demilitarizáljuk és nácitlanítsuk. A NATO támogatja az ukrán neonácikat, akik soha nem fogják megbocsátani a krímiaknak a választásukat, és be fognak hatolni a Krímbe. Cselekedetünk önvédelem a fenyegetésekkel szemben. Oroszországnak nem az a terve, hogy ukrán területeket foglaljon el, mi nem kényszerítünk senkire semmit erőszakkal. Politikánk a szabadságon alapul. Felszólítom Ukrajna katonáit: apáink, nagyapáink és dédapáink nem azért harcoltak a nácizmus ellen, hogy ma a népellenes juntát szolgálják. Tegyétek le a fegyvert, és akadálytalanul hazatérhettek. A vérontásért minden felelősség a kijevi rezsimet terheli. Mindenre készen állunk. Mindenki számára, aki kívülről megpróbál beavatkozni: az orosz válasz olyan következményekkel jár, amelyekkel még soha nem kellett szembenéznie. A hazugság birodalmának politikája a nyers erőn alapul, mi pedig tudjuk, hogy az igazi erő a jogban és az igazságban rejlik, amely a mi oldalunkon áll. A haza biztonsága megbízhatóan garantált lesz.”

Ha nem célja Ukrajna elfoglalása, megszállása, mi a csodát támadnak a belarusz határ mentén és Odesszában? Mindenesetre Joe Biden amerikai elnök rövid közleményben reagált a történtekre.

Az egész világ imái ma este Ukrajna népéért szállnak, amely az orosz katonai erők indokolatlan és indokolatlan támadását szenvedi el. Putyin elnök előre megfontolt háborút választott, amely katasztrofális emberveszteséget és emberi szenvedést fog okozni. Egyedül Oroszország felelős a halálért és a pusztításért, amelyet ez a támadás fog okozni, és az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei egységesen és határozottan fognak válaszolni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot.

Ma este a Fehér Házból figyelemmel fogom kísérni a helyzetet, és továbbra is rendszeres tájékoztatást fogok kapni nemzetbiztonsági csapatomtól. Holnap reggel találkozom G7-es partnereimmel, majd az amerikai néphez fordulok, hogy bejelentsem, milyen további következményeket fog az Egyesült Államok, szövetségeseink és partnereink Oroszországgal szemben alkalmazni az Ukrajna, valamint a globális béke és biztonság elleni szükségtelen agresszió miatt. NATO-szövetségeseinkkel is egyeztetni fogunk, hogy biztosítsuk az erős, egységes választ, amely elrettent minden, a szövetség elleni agressziótól. Ma este Jill és én Ukrajna bátor és büszke népéért imádkozunk.”

Nincs a világpolitikának komolyabb szereplője, aki el ne ítélte volna Moszkva éjszakai támadását, rájuk majd egy másik írásban fogok kitérni, ha egyáltalán lesz erre idő, egyelőre lássuk az írás közben érkezett híreket.

Lvivben, vagyis Lembergben légiriadó volt, márpedig ez a város Nyugat-Ukrajnában fekszik, határainktól nem is olyan messze.

A luhanszki milíciák azt állítják, hogy már el is foglalták Scsasztia városát és Luhanszka falut a Luhanszki terület ukrán ellenőrzés alatt álló részén.

A harkivi és kijevi metrót óvóhellyé alakították, a belépés mindenki számára ingyenes.

Az Ukrán Határőrszolgálat orosz haditechnikai eszközök és csapatok mozgásáról számolt be a krími oldalról (negyedik front?), az ukrán hadsereg közleménye szerint eddig hat repülőterüket érte orosz rakétatámadás. Köztük van Boriszpil, ami Kijev egyik nemzetközi repülőtere.

Mariupolt Grad rakétavetőkkel támadják, egyes jelentések szerint talán már el is esett a város, de ez még nem bizonyos. Kramatorszk is ostrom alatt áll.


Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy lelőttek „öt agresszor repülőgépet és egy helikoptert” a harci műveletek során, az orosz védelmi minisztérium ezt cáfolja, és azt állítja, hogy az ukrán határőrök nem tanúsítanak ellenállást a benyomuló orosz erőkkel szemben.

Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter rövid közleményben reagált az eseményekre:

A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása.

Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak.”

Ennek előzménye, hogy tegnap este Orbán Viktor is közölte:

Mindent meg kell tennünk a háború elkerülése érdekében, Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia.”

Egyelőre tehát ezt tekinthetjük a magyar kormány hivatalos álláspontjának.

Hölgyeim, uraim: háború zajlik határainkon, és nagy bölcsességre, erőre lesz szüksége a világnak ahhoz, hogy ne fajuljon világháborúvá. Egyelőre annyit tehetünk csak, hogy szemlélőként követjük az eseményeket.

A fejleményekről a Zóna természetesen – fontosságuk függvényében – folyamatosan tudósít majd.

Békét Ukrajnának, békét a világnak!