Szele Tamás: Újévi muszkavezetők

Az uj évet (ócska tárgy!)
Kell megénekelnem,
Hálálkodva, ahogy illik,
Poharat emelnem.
Mit van mit kivánni még
Ily áldott időben? –
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.”

Nem is csodálom, hogy Arany János már a vers elején felsóhajt: „mit van mit kívánni még ily áldott időben”? Nem lehetett túl jó kedvében, az Alkalmi vers ugyanis 1853-as, nem túl rég verték le a szabadságharcot, alig három éve járt le neki is a közlési szilenciuma, akkortájt Nagykörösön tanított latin és magyar irodalmat, ahol pedig nem érezte túl jól magát – szóval, „áldott” volt neki az az idő, mint nekünk most a miénk.

Annyival azonban több szabadsága volt költőként, mint a magamfajta prózai firkásznak, hogy írhatott általánosságokról. Engem bizony kötnek a hírek, tények, az versben még elmegy, hogy mindenkinek minden jót kívánok az új esztendőben, kivéve azokat, akiknek rosszat, de a sajtó valamiféle információról mégiscsak kell szóljon, kell legyen benne valami hír, ami január elsején igen nagy ritkaság. Ilyenkor maximum hülyeségek fordulnak elő, ami nem baj, az olvasók jó része is vagy másnapos, vagy még kicsit részeg, esetleg álmos, fáradt, túlette magát, szóval ilyenkor ne is terheljük őket nagyívű elemzésekkel, lássuk, mi marhaság történt tegnap?

Azért marhaság még akad, olyankor is, amikor a rendes magyar ember az emésztésének minél alaposabb tönkretételével kéne foglalkozzon, mindig akadnak még rendesebb, de főleg még magyarabb emberek, akik a Haza sorsán tipródnak, és a köz üdve, nemzetünk felemelkedése lebeg szemük előtt. Efféle egylet a Honfoglalás 2000 is, ez a nyíltan Putyin-barát (tegyünk rendet: a Putyin-barát nem azonos az oroszbaráttal, magam is oroszbarát volnék, míg az orosz irodalomról, költészetről, táncról, zenéről, filmről van szó, de ha Putyin politikájáról, akkor már nagyon más a helyzet – Oroszország nem Putyin, amint Magyarország sem Orbán Viktor) szervezet, ami december 30-31-én két közleménnyel is háborgatta a nagyérdeműt az MTI Országos Sajtószolgálata útján. Máshol nem is publikálnak, mert máshol nem állnak velük szóba. Ott is csak azért, mert muszáj nekik. Lássuk az elsőt, az is szép darab, bár a második lesz az igazi.

HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET: ÜZENET A PÜSPÖKÖKNEK

A civil szervezet üzenetében kéri Erdő Péter rom. katolikus- és Balog Zoltán református püspököt, hogy a templomokban elhangzó beszédekben térjenek ki a magyar nemzetet érintő kérdésekre. Beszéljenek dicsőséges történelmünkről, kultúránkról, különlegesen szép nyelvünkről, a tudományokban, sportban, stb. elért eredményeinkről.

ERŐSÍTSÉK A TÁRSADALOMBAN A HAZASZERETETET, A NEMZETI ELKÖTELEZETTSÉGET, MELY NÉPÜNK MEGMARADÁSÁNAK A ZÁLOGA! A közel 3000 magyarországi keresztény templom lehetőséget ad, hogy az említett fontos kérdések eljussanak az emberekhez. Amennyiben a papok, lelkészek passzívak maradnak, nemcsak a Haza, de a kereszténység is veszélybe kerülhet. Boldog Új Évet kíván minden magyarnak a Honfoglalás 2000 Egyesület!” (MTI OS)
Hát nem tudom. Ugyan nagy templomjáró nem vagyok és ha lennék, sem pont ezeket a templomokat látogatnám, de ismereteim szerint a szent helyeken épp elég hazafias gondolat hangzik el. Tudok olyant is, ahol túl sok, ahol már szívesen és gyakran csúsznak át nacionalizmusba, de az ellenkezőjéről nincsenek ismereteim. Mi szülhette ezt a kiáltozványt? Talán az, hogy az éjféli miséken tényleg nem a magyar érzeményekről szokás prédikálni, hanem a Kisded megszületéséről, ami nem nevezhető kizárólag magyar ügynek. De amint látom, 31-ére is maradt bennük lendület, sőt, szilajság is, amit erősíthetett nemzeti italaink sűrű ízlelgetése. A második közleményhez tudnunk kell, hogy december 30-án Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldala bejelentette:

Orbán Viktor miniszterelnök február elején találkozik majd Vlagyimir Putyin elnökkel, az előkészítés már zajlik, szeretnénk, ha 2022-ben is lenne néhány mérföldkő a kapcsolatainkban:

   • a létesítési fázisba léptetjük a Paksi Atomerőmű projektjét,
   • a Nemzeti Oltóanyaggyár készen fog állni a Szputnyik gyártására,
   • folytatjuk az űrtechnológiai együttműködést,
   • növeljük a záhonyi térség szerepét a kelet-nyugat irányú vasúti forgalomban
   • és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportját indítjuk meg az orosz piacra.”
Minket most a találkozó érdekel, a közlemény többi része nem jó jel ugyan, de szerintem kimásolták egy régi Szabad Népből, ki szeret szilveszterkor dolgozni? Ez a két fickó úgy is abban egyezik majd meg, amiben akar, ezek a témák fontosak ugyan, de világos, hogy az alku tárgya valójában az lesz, hogy az egymásnak feszülő orosz–kínai szövetség és a NATO euroatlanti világa közül a sok szempontból nem túl jelentős Magyarország hova álljon. Azonban a lihegő, nyelvlógató, toporzékoló seggnyalás démona megszállta a Honfoglalás 2000-et, és ebből az alkalomból képesek voltak behívni az oroszokat.

Igen, behívták őket.

Budapest, 2021. december 31., péntek (OS) – HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET: RUSZKIK IDE!

Februárban hazánkba látogat Putyin elnök, ezért kérjük a kormányt: fontolja meg, kérje, hogy nyugati megfigyelők és rendőrök mellett orosz rendőrök is vigyázzanak középületeinkre, a hidakra, a Nemzeti Bankra, stb. Ugyanis, a várható súlyos vereség miatt őrjöngő ellenzék károkat tehetne épületeinkben, egyéb értékeinkben. A civil szervezet külön is kérni fogja Putyin elnököt látogatása során, hogy legyen segítségünkre a rend fenntartásában.
1990-ben azt mondtuk „ruszkik haza” – most azt kérjük: ruszkik ide!

Kiadó: Honfoglalás 2000 Egyesület” (MTI OS)
Akármerről is nézem: ez muszkavezetés.

Azért ezt érdemes kicsit ízlelgetni. A honfiakból a nagy buzgalom kihozta – nem tudom másnak nevezni – a haza elárulását is.

Első sorban:

Honnét tetszik venni, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics egyáltalán idejön? Találkozóról volt szó, nem látogatásról!

Az pedig az aktuális nemzetközi viszonyok között – bár a csoda se tudja, mi lesz februárban, de javulásra, enyhülésre nem számítanék – Putyinnak Moszkvában sokkal biztonságosabb, mint Budapesten. Ott tud magára vigyázni, itt valamivel – bár nem sokkal – bonyolultabb a biztosítása.

Mi például itt a nyóckerben sokkal pontosabban szoktuk tudni, ha jön Putyin, mint bárki Langleyben, jobban ismerjük, mikor érkezik és merre jár majd, ugyanis a látogatása előtt 48 órával lehegesztik a Fiumei úton a csatornafedeleket. Ez csalhatatlan jel, pontosabb, mint bármely műholdas felvétel, ugyanis korábban észleljük a dolgot, mint a szatellitek. A kocsmában már sok elmélet született arról, miért tesznek ilyent (azon kívül, hogy az orosz fél megköveteli), egyelőre két főbb teória kering, az egyik szerint attól tartanak, hogy a kisbolt előtt felbukkan a csatornából a USS South Dakota Virginia-osztályú támadó vadász-tengeralattjáró és megtorpedózza az orosz elnök konvoját.


A másik földhözragadtabb: azt mondja, hogy a TEK és az FSZB nem Putyin elvtársat félti a csatornafedelektől, illetve az onnét támadó imperialista ármánytól, hanem a csatornafedeleket Vlagyimir Vlagyimirovicstól. Abban a városban, ahol kar- és zsebórák tonnái kerültek egy bizonyos ostrom alkalmával szovjet katonai tulajdonba, tényleg vigyázni kell még a csatornafedélre is, ha jön a cár atyuska, mert ki tudja, Putyin kísértésbe esik, a konvoj megáll a Fiumei úton, ő huncut mosollyal felkap pár csatornafedelet, mint egy furfangos Nyeszterka, a sztrelecek közben sort lőnek míg az Alexandrov-kórus Volga-dalokat és orosz néphimnuszokat ad elő.

Ha csak így nem, mondaná Zoli, a kocsmáros.

De Putyin nem fog ilyen bizonytalan időkben idejönni, erről nem is volt szó, ha mégis, akkor nem csak a csatornafedeleket hegesztik le a kedvéért, hanem az egész várost mindenestől, tokkal-vonóval. Nem jön az ide, majd berendeli Vityenkát magához a Kremlbe. Ott bizalmasabban tudnak tárgyalni, négy szem és ezer kamera, kétezer mikrofon között.


Aztán vegyük a „várható súlyos vereség miatt őrjöngő ellenzék” kérdését. Van naptárja a Honfoglalás 2000-nek? Van, de a jelek szerint nem igazán sajátították el ennek a bonyolult készüléknek a kezelését. Az egy dolog, hogy a mai magyar ellenzék nem szokott őrjöngeni. Morogni szokott, kiabálni szokott, de komoly kárt nem tett még soha sem épületben, sem egyéb értékben. Még a legnagyobb káreset az volt, mikor Gulyás Marci egy vízfestékes zacskót vágott a Sándor-palotához, azt ki is számlázták neki, be is perelték érte, az is csak az első esőig volt kár, mert az elmosta a a rettentő rongálásnak még a nyomát is, mindenestől.

De miféle „súlyos vereség” várható februárban?

Hogy a választások eredménye mi lesz, az jelenleg kérdéses, hogy az eredménye és annak következménye micsoda, még kérdésesebb. Azonban egy dolog egészen bizonyos: április előtt nem lesznek Magyarországon országgyűlési választások. Februárban főleg nem. Tehát az kizárható, hogy megrendezik a voksolást frissen, gyorsan még mielőtt Putyin ideérne (annak dacára, hogy szerintem ide se tolja a biciklit), annak érdekében, hogy utána őrjöngjön az az ellenzék, amelyik eddig még soha nem őrjöngött.

A másik lehetőség az, miszerint a Honfoglalás 2000 úgy képzeli, hogy februárban ellenzéki szabadcsapatok vonulnak az utcákra Putyin látogatása alkalmából, transzparenseiken a jelszóval:

Tudjuk, hogy veszíteni fogunk, épp ezért álljunk érte bosszút előre: őrjöngjetek és gyújtogassatok!”


Választásnak még így a történelem folyamán senki nem ment neki, most sem tartok ettől a kapitális lehetetlenségtől. A Honfoglalás 2000 egyszerűen csak a saját párhuzamos világából kiabál át a mi viszonylag reálisabb univerzumunkba. Ott, náluk lehetnek mások a viszonyok, itt, nálunk ez őrültség.

Miért foglalkozom akkor vele mégis, hiszen a vak is látja, hogy fontoskodó seggnyalók pénz- és befolyásszerzési kísérletének vagyunk a tanúi?

Azért, mert egy ilyen közlemény szükség és igény esetén sok politikai disznóságra alkalmas. Ürügyként. Bármikor rá lehet fogni, akár most, akár a jövőben, hogy egy esetleges orosz megszállást – aminek jelen pillanatban elég komoly akadálya mutatkozik, úgy hívják, hogy Ukrajna, és pont útjában fekszik egy inváziónak – legitimáljon. Hiszen magyar proletárok, bocsánat, civil szervezetek kérték a védelmet, kérték az orosz fegyveres erőket, hogy vonuljanak már be!


Erre nyilván nem fog egyhamar sor kerülni, imádkozzunk azért, hogy sose történjen meg (nagyon kevés ám a realitása ebben a világban, egyszerűen az említett földrajzi okok miatt), de akkor is: adtak előre egy adu ászt Moszkvának, amit bárkor előszedhet a gimnasztyorka ujjából.

Hát, ahogy elnézem, a Honfoglalás 2000-nek naptárja nincs, a térképet nem ismeri, a legújabb kori történelemhez sem ért, akkor mégis, mit tudnak?

Muszkát vezetni. Akkor is vezetnék, ha nem lehet.

Nyugalom, nem fognak szilaj kozák csapatok nyargalászni az Andrássy úton, teljes képtelenség a dolog, de már az sokat mond, hogy ezt el tudta képzelni az említett gittegylet.

Na, ilyen figurákkal vágunk neki az új évnek. Olyan is lesz.

Hagyjuk őket. Inkább Arany Jánossal búcsúznék:

Mire üssek még pohárt?
Asszonyi hűségre?
Barátság-, polgár-erény-,
Vagy mi más egyébre?
Hiszen ezek közöttünk
Vannak kelendőben.
Tudj’ Isten, mi minden nincs
Ez uj esztendőben!”