Szele Tamás: A Facebook feketelistája

Minden nap tanul az ember valamit, a jó pap esetében ez holtig tart, a rossz papok esetét nem vizsgáltuk: de ma reggel különösen tanulságos irat került elém, kiszivárgott ugyanis a Facebook radikális politikai körökben legendás hírű tiltólistája. Elég érdekes olvasmány, meg kell hagyni.

Érdekes, éspedig nem csak az, amit tartalmaz, az az izgalmasabb, amit nem. A magyar és nemzetközi jobb- és szélsőjobboldal médiája minden nap valóságos szenvedéstörténeteket közöl arról, ahogy a gonosz, sorosista közösségi oldal futószalagon tiltja a derék hazafiakat, becsületes, magukat konzervatívnak nevező embereket, míg a liberális mocsok elönti a világot rajta keresztül.

Értelemszerűen ez azért baj, mert így nem marad hely a világban az illiberális mocsoknak.

A magyar kormánysajtót meg egyenesen szuronyos puskával üldözik, ide idézném csak a Pesti Srácok néhány címét az utóbbi időből:

Facebook-diktatúra a javából: ellehetetlenítették Bohár Dánielt, de új oldalon folytatja munkáját”

Ballib véleménydiktatúra a Facebookon: Trumpot letiltották, ám a tálibokat támogatják Soros cenzorai”

A Facebook letiltotta Bayer Zsolt oldalát, de az is pórul járhat, aki megosztja írásait”

Végleg törölte Gaudi-Nagy Tamás oldalát a Facebook”

Lekapcsolta a Facebook több magyar politikus közösségi oldalát”

Egy nigériai bűnbanda lophatta el Varga Judit Facebook-profilját”

és egy a Mandinerről:

Rákay Philipet letiltotta a Facebook!”
Az ember azt hinné, házról házra járnak Magyarországon Zuckerberg zsandárai, mint a tálibok Kabulban, és jaj annak, akit nem szeretnek. Azonban a valóság enyhén szólva is más, akárhogy is lengetik a gyászlobogót, villogtatják a véres kardot ezek a mi sajtóimitátoraink.

Kezdjük ott, hogy a kikerült és a The Intercepten közzétett lista hosszú. Nagyon hosszú, száz oldalas, több, mint négyezer személy, oldal és szervezet szerepel rajta. A bevezetője szerint:

Ez egy belső Facebook-lista másolata, amelyet a vállalati platformokon való kommunikáció szabályozására használnak. A lista ezen pillanatképét kissé szerkesztettük az egyértelműség érdekében. A bejegyzésekhez kapcsolódó jegyzeteket, ahol szükséges, beillesztettük. A The Intercept a listát a Facebook moderációjának elfogultságával kapcsolatos aggodalmak miatt közli, hogy az olvasók levonhassák saját következtetéseiket a moderáció minőségéről.
A listán szereplő információk, beleértve a megnevezett személyek és csoportok állítólagos tevékenységét, megnevezését és hovatartozását,
a Facebooktól származnak, nem pedig a The Intercept-től. A The Intercept nem ellenőrizte ezeket az információkat, és nem áll szándékában, hogy a beszámolójával bármiféle állítást közzétegyen a Facebook listáján szereplő információk pontosságára vonatkozóan.”
Egyszóval: ez az a nyers lajstrom, amire nem jó felkerülni, ezen vannak a kitiltottak, az Al-Hijrateyn című, az Iszlám Állam mellett kampányoló médiumtól Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivőig és Zulkifi Marzukiig, aki az Al-Káida vezetőségi tagja. Már nemzetközi szempontból is érdemes átfutni, ugyanis bármit állítson akár a Pesti Srácok, akár a Breitbart, akár ő maga személy szerint, Donald Trump akkor sincs kitiltva a közösségi oldalról! Sőt, itt a profilja is, 32 millió követővel. Utoljára ugyan idén január hatodikán posztolt, de Istenem, ő a Twittert szereti, arról pedig tényleg ki van ebrudalva. A Facebookról viszont nem.

Más kérdés, hogy ki van tiltva vele kapcsolatosan az Anti-Trump Militia, a Citizens Militia for Trump, az Italian Militia For President Trump, a Militia for Trump, a Morgan County American Warriors For Trump, a President Trump’s Militia, a The Trump Militia, a Trump’s Militia és a Trumps Tennessee Militia – de maga a volt elnök nincs. Szóval nem tudom, mire fel pereskedik. Talán azt szeretné, ha kitiltanák.

Már ez a példa is jól mutatja, hogy a Facebook illetékesei a terrorizmust és a militáns politikai szervezeteket próbálják igazából távol tartani a felülettől, és láthatjuk: a nyolc trumpista brigád mellett kitiltottak egy Trump-ellenest is. Mondjuk a listán messze felülreprezentáltak a terrorszervezetek és a hozzájuk köthető személyek, de ennek van ám egy elméleti alapja is.

Három sávba sorolják a tiltottakat. Az elsőbe tartoznak azok, akik már elkövették a „súlyos offline károkozást”, ami a meghatározás szerint lényegében civilek elleni erőszakos cselekményeket, szervezett bűnözéssel való összejátszást, illetve „védett tulajdonságokon alapuló károkozás” melletti kiállást jelent, legalábbis a Telex szerint. Ezt nem is kell nagyon magyarázni, aki ilyen, annak nincs kegyelem.

A második sávba „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők” tartoznak, mint a szír polgárháború lázadói. Ezek esetében korlátozott, erőszakhoz nem köthető dicséretet enged csak a Facebook, de minden mást eltávolít. A legenyhébb, harmadik sávba olyan szervezetek és személyek kerültek, amelyekről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.” (Telex)

Jó bonyolult meghatározások, és a valóságon gyakran kicsorbul a szabályozás. De ha a statisztikai megoszlást nézzük, a listán szereplők 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

De hány magyar vonatkozású bekezdés akad a négyezer között?

Ki kell ábrándítanom mindenkit: összesen huszonhat. Holott a KESMA-címlapok szerint ezrével kéne virítsanak. Nem, mindössze huszonhat árválkodik a lajstromban, ezek közül honlapnak nevezhető a Kurucinfó és a Harcunk (nem kell nagy spekuláció, hogy rájöjjünk, miért kerültek fel), szervezetnek a Nyilaskeresztes Párt és a Hatvannégy Vármegye (akiknek a nevét speciel horvátul tüntették fel, „Omlandinski pokret 64 županije” de magyarként szerepelnek), az Erő és Elszántság Mozgalom valamint természetes személyként van letiltva Toroczkai László.

Az összes többi magyar letiltott mind szélsőjobboldali-radikális skinheadzenekar.


És a Mi Hazánk? Az, kérem, nincs letiltva, annyira nincs, hogy a saját Facebook-oldalukon épp egy órája posztolták, miszerint országjárásra indulnak. Jó, hát csak Budapesten járják az országot, de az is Magyarország.

És szegény, letiltott Bayer?

Ő nincs letiltva, a hivatalos oldala 18 perce osztott meg egy beszélgetést Semjénnel.

Akkor talán Rákay Philip?

Ő sincs, ő négy órája ekézte Karácsonyt.

De legalább Bohár Dániel?

Neki két élő oldala is van, az egyiken 12 ezer kedvelővel, a másikon 38 684 követővel. Utoljára 23 perce volt aktív.

Sőt, a tiltólistán még Gaudi-Nagy Tamás sem szerepel.

Három hete kiáltotta világgá a kormánymédia, miszerint:

A Facebook harminc napra letiltotta A kopasz oszt oldalát”

ehhez képest szeptember 22. óta valóban nem posztolt, de most is elérhető, nincs „letiltva”, csak szilenciumot kapott egy időre ezek szerint.


Egyáltalán, azok, akik naponta mártírkodnak a címlapokon, naponta kiáltják világgá mérhetetlen sérelmüket, panaszolják a sorosista-liberális igazságtalanságot, ami rajtuk esett, többnyire egyáltalán nincsenek tiltva. Egy-két bejegyzésük talán, de ők maguk vígan mondhatnak, amit akarnak. Mondanak is.

Nagyon kellemetlen dolog, amikor napvilágot lát egy valódi lista és nem lehet tovább lehazudni a csillagot az égről.

Azért megdöbbentő az a töretlen vasakarat, amivel egyes magyar publicisták, propagandisták, politikusok és véleményvezérek bizonygatják, hogy igenis szerepelnek abban a névsorban, amin például

    • a teljes tálib kormány
    • az Al-Káida összes vezetője
    • és az Iszlám Állam, valamint más, kisebb terrorszervezetek minden ismert tagja

lelhető fel. Nagyon szeretnének közéjük tartozni?


Figyelem: ebben az írásban csak az állandóan és véglegesen letiltott személyekről, szervezetekről és oldalakról volt szó, az, ha valakinek törlik egy posztját vagy három napig büntetésbe kerül (mint régebben magam is) nem számít.

Nem tehetek róla, egy régi Hofi-poén jut eszembe erről a sok kormánypárti ellenállóról, akik a Facebook áldozatainak állítják be magukat:

– Te partizán voltál? – Nem, de már intézik!”

Ők is most intézik a tagságot a Partizánszövetségben. Egymást igazolják.

Számukra kedvezőtlen politikai fordulat esetén azt fogják igazolni egymásnak, hogy a másik oldal ügynökei, ellenállói voltak, megannyi Stirlitz.

Csak ezek az átkozott listák ne volnának.

Sebaj, majd írnak másikat.

Két másikat.

Az egyiken rajta lesznek mind egy szálig, a másikon egy sem.

Valamelyik csak jó lesz majd.

Minden a politikai fordulatokon múlik, kérem.