Szele Tamás: Járványhelyzet Romániában

Hogy rövid legyek: jó volt kicsit elszabadulni ebből a mókuskerékből, jó volt picit távolabbról szemlélni a magyarországi híreket, nem a kampányon pörögni, mint a szélkerék és jó volt végre együtt lenni azzal, akit szeretek. Aztán vissza kellett jönni.

Pedig csak Nagyváradig mentem, ami hat kilométerre van a magyar határtól. De már ez az apró távolság is átrendezi a dolgok fontossági sorrendjét: van ott is gond bőven, de például a bukaresti kormányválság körülbelül annyira rázta meg a közvéleményt, mint egy pakisztáni krikett-döntő, annál inkább nemigen.

Ami alapkérdés ott és nem értem, miért nem alapkérdés itt, az a világjárvány terjedése.

Ahol csak lehet, valóban komolyan veszik, és van is mit. Hogyha pesti hanyagsággal itt felejtettem volna a maszkomat vagy nem töltöm le az uniós oltási igazolást a telefonomra, hát bizony felkopott volna az állam, mert enni nem kaptam volna: nyilvános helyre, legyen az akár étterem, akár csak egy közönséges lottózó, ezek nélkül még be sem nagyon mehet az ember. Magam tanúsítom, hogy a vendéglőben rendelés előtt bizony elkérik az oltási igazolást. Senki sem szereti az óvintézkedéseket, de a lakosság épeszű része betartja. És aki nem, azzal betartatják, ahol csak lehet.

Érdemes különben tiszteletben tartani a szabályozást, mert életem legnagyobb borjúpörköltjét hagytam volna ki, és talán a legfinomabbat is.

Általában óvatos aggodalom jellemzi a közhangulatot, egyesek részéről oltásellenesség, mások részéről annak az ellenkezője: komoly sajtóviták zajlanak arról, mi motiválja a kétségbevonhatatlanul terjedő világjárvány tagadóit, elemzések születnek, oszlatják a konteókat, és mindenképpen elmondható: az ottani társadalmat nem a hivatalos belpolitika osztja meg, hanem bizony a járványhelyzet, ami tragikus és egyelőre romlik.

Magyarországon az átoltottsági arány kétszerese annak, amit Romániában ismerünk: nálunk hatvan százalék fölötti, ott harmincegy százalék. És ennek ellenére nálunk is egyre több az új megbetegedés.

De a romániai lakosság majd’ hetven százaléka miért nem engedte beoltatni magát? Még azt sem lehet mondani, amit nálunk, hogy tartottak az orosz és kínai vakcináktól, olyant arrafelé nem használtak. Sőt, leginkább Pfizert kapott, aki kapott.

Hát – ezen rengetegen törik a fejüket. Sokáig úgy nézett ki, hogy a „népi” oltásellenességet részben a szélsőjobboldali-mindenellenes AUR párt szítja (valahogy úgy tessék elképzelni őket, mintha a Mi Hazánkat kereszteznénk a qanonizmussal és az egészet lefordítanánk románra), részben pedig az ortodox egyház, ami ott bizony állam az államban, megkerülhetetlen, ultrakonzervatív hatalom. Hiszen épp pénteken kezdődött Iaşi-ban Szent Piroska búcsúja, amin zarándokok ezrei, de inkább tízezrei vesznek részt, ugyan maszkban, de oltási igazolást nem lehet tőlük kérni – és megcsókolják a szent ereklyéit. Elég, ha egy fertőzött akad közöttük… a búcsút betiltani nem lehet, elhalasztani nem lehet, az egészségügyi hatóságok fogukat csikorgatva tűrik, hogy történjen meg az elkerülhetetlen, mást nem tehetnek.

Akad viszont oltásellenes aktivista, akivel nagyot fordult a világ. Mint a Maszol írja:

Oltáspárti lett a zilahi oltásellenesek korábbi magyar hangadója

Kovács Ernő pálfordulását az okozta, hogy megbetegedett, s lélegeztetőgépre került.

Koronavírusos lett, s jelenleg kórházban fekszik a Szilágy megyei oltásellenesek egyik hangadója, Kovács Ernő. Az 50 éves vállalkozó az oltási kampány és a járványügyi korlátozások vehemens bírálójaként volt közismert a közösségi médiában, részt vett több, az AUR által szervezett tiltakozó megmozduláson.

A sors iróniájaként a férfi időközben maga is megfertőződött, s a kórházból posztolt Facebook-üzenetekben biztatja az embereket, hogy oltassák be magukat. „Kedveseim, oltassátok be magatokat. (…) Sajnálom, hogy az oltás ellen voltam. Népszerűsíteni fogom az oltást. Az orvosok tényleg hősök, tisztelnünk kell őket, fejet hajtok előttük, s bocsánatot kérek, amiért nem bíztam bennük” – olvasható Kovács Ernő bejegyzésében.” (Maszol.ro)
Az egy dolog, hogy Kovács úrnak nem kis problémát okozhatott lelkesedni az összes kisebbséget masszívan gyűlölő AUR elveiért – úgy látszik, a pánik sok mindenre képes, és ő az oltástól jobban félhetett annál, minthogy az ép eszére hallgasson – de mostanra már az AUR-ból is kirúgott Diana Șoșoacă, az antivaxerek helyi vezére is megtagadta őt, és azt állította:

Soha nem hallottam róla, soha nem beszéltem vele!”

Később ezt pontosította is.

Nos… először is, nem mondtam, hogy nincs Covid. Másodszor, nem mondtam, hogy oltassa be magát vagy sem. Azt mondja, sajnálja, hogy nem oltatta be magát. Akkor mondja el, ki akadályozta meg ebben!”

Jó lenne, ha eldöntené, ismeri-e Kovács urat vagy sem, de mintha a logika nem lenne a legerősebb oldala a hölgynek. Mindenesetre nagyon veszélyes dolgokat terjeszt, 21 órával ezelőtt például azt osztotta meg a Facebookon, miszerint:

Ma, 09.10.2021, szombat este a Șoșoacă-csapat meglátogatta a kórházakat. ÜRESEK. A mentőautók és a kórtermek is! A sürgősségi osztályok is!
Erősítik az őrséget, hogy a tévék hazudhassanak!
És TE kapcsold ki a tévét! Ámen!
A sajtó úgy forgat, mintha egy tévéstúdióban dolgozna!
A rákos halálozási arány az elmúlt két évben megháromszorozódott. NAPONTA 350 EMBER HAL MEG RÁKBAN!
A KÓRHÁZAK ZÁRVA!
Hívja a 112-t! Azt mondják, nincsenek mentőik! És a mentők üresen állnak, a lámpák égnek.”

Ha egyáltalán járt volna kórház közelében, tudná, hogy ennek az ellenkezője igaz. Bár – így is tudja, de szüksége van erre a hazugságra a hatalom felé vezető útján. Lassan az egész ország tudja, hogy hazudik, de teszi, rendületlenül. És sokan hisznek neki. Akkor is hisznek, amikor arra esküszik – szintén nyilvánosan – hogy nincs beoltva.

Én, Diana Iovanovici-Soșoaca, Románia szenátora, cáfolom azokat a rágalmazó sajtócikkeket, amelyek azt állítják, hogy be vagyok oltva!

NEM VOLTAM BEOLTVA!

NEM VAGYOK BEOLTVA!

ÉN NEM VETEM ALÁ MAGAM ENNEK A KÍSÉRLETNEK, ÉS ARRA KÉREM ÖNÖKET, HOGY KÖVESSÉK PÉLDÁMAT!

A SZABADSÁGOT VÁLASZTOTTAM!”

Be van oltva, a többi szenátorral együtt kapta meg a vakcinát.

Még, hogy a hivatalos belpolitikának nincs köze a járványhelyzethez… a valóságban persze nincs, de a Soșoacák párhuzamos világában annál inkább akad. Van nekünk itt Magyarországon is ilyen emberünk, nem is egy: ők azért nem képesek ekkora botrányokat kavarni, mert még nincsenek bent a Parlamentben. Soșoaca asszony ugyanis előbb jutott be, és csak utána mutatta ki a foga fehérjét. A mieink másképp csinálják: kintről vicsorognak, hátha az oltásellenességen lovagolva bejuthatnak. De akár kint vannak, akár bent, minden ilyen ember a világot akarja tönkretenni a saját hatalma érdekében, és nem szégyell semmilyen hazugságot. Annyira nem, hogy a YouTube három hete egy hétre felfüggesztette a román parlament üléseinek közvetítését, ugyanis Soșoaca asszony kizárólag ilyesmikről beszélt, néha órákon keresztül is.


És hogy mik a mai és reális adatok? Lássuk a Maszol hírei alapján:

A legutóbbi tájékoztatás óta 10 400 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 43 500 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az új esetekkel 1 356 640-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 174 783 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Eddig 9 837 097 RT-PCR koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 3 634 918 antigén gyorstesztet végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 18 264 RT-PCR tesztet végeztek el (8139-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 10 125-öt pedig kérésre), és 25 322 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 786 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.”

Ehhez tudnunk kell, hogy Romániában regionális, települési alapon hozzák meg a járványvédelmi intézkedéseket, tehát ha egy helyen adott szint fölötti a fertőzöttség, ott már korlátozzák a nyilvános helyek látogathatóságát, a következő fázisban már kötelező a maszk viselete is, efölött pedig bizony jön a kijárási tilalom és a teljes vesztegzár, mikor a legszükségesebb üzleteket kivéve minden bezár – ma ezt vezették be Turnu Severinben, 9,94 ezrelékes fertőzöttség mellett. Bukarestben az elmúlt egy hónap alatt tízszeresére emelkedett a fertőzési ráta, amely vasárnapra már elérte a lakosság 13,6 ezrelékét, ezért ott távmunkára és lépcsőzetes munkakezdésre térnek át. Országosan három szabad intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre Covid–19-betegek kezelésére, leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el különböző kórházakban. Az elmúlt 24 órában Bukarestből (2818), illetve Ilfov (667), Temes (642) és Iaşi (569) megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet. Az ország 98 városában és 483 községében elérte vagy meghaladta a 6-ot az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma – közölte vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Huszonhárom városban meghaladja a 10 ezreléket a fertőzöttségi ráta. A következő városokban a legnagyobb a mutató:

– Bragadiru (Ilfov megye): 18,24 ezrelék;
– Popeşti-Leordeni (Ilfov megye): 17,15 ezrelék;
– Voluntari (Ilfov megye): 16,77 ezrelék;
– Otopeni (Ilfov megye): 15,15 ezrelék;
– Măgurele (Ilfov megye): 12,20 ezrelék;
– Bukarest: 13,62 ezrelék;
– Videle (Teleorman megye): 13,55 ezrelék.

A 483 község közül 122-ben a fertőzöttségi ráta meghaladja a 10 ezreléket. A következő községekben a legnagyobb a mutató:

– Călugăreni (Prahova megye): 24,32 ezrelék;
– Corbeanca (Ilfov megye): 21,15 ezrelék;
– Clinceni (Ilfov megye): 20,79 ezrelék;
– Axintele (Ialomiţa megye): 19,08 ezrelék.

Igen, ez a járvány komoly. Nem tértem ki terjedelem hiányában a székelyföldi helyzet romlására, az ott megjelenő oltásellenességre, mely – lévén, hogy sem az AUR, sem az ortodox egyház nem komolyan vehető tényező azon a vidéken – egyértelműen az internetes álhír-kampányok számlájára írható, de képtelenség is volna minden részletet elemezni az állandóan változó helyzetben.


Tombol a járvány, és közben gátlástalan politikusok hazudoznak a nép szemébe, mint a vízfolyás. Tagadják a tagadhatatlant. Magyarország pedig a homokba dugja a fejét, nálunk kampány van, nem járvány.

Aztán, ha majd járvány is lesz, nagyon meg fognak sértődni a mi politikusaink, hogy elrontották nekik a csinos kis kampányocskájukat. Tudják, mi a legfrissebb hír a koronavírus.gov.hu-n mifelénk?

NAV: az adóhatóság már dolgozik az adó-visszatérítések kiutalásán”

Igen, ez most a legfontosabb, magam is úgy látom.