Megtartották a neonáci rendezvényt a Városmajorban, sok ellentüntető volt

“Becsület napja” elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból.

A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták.

Néhány résztvevő második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, a hangszórókból korabeli katonadalok szóltak.

Többen a Légió Hungária, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóit, illetve kelta keresztes, árpádsávos, magyar nemzeti zászlókat lengettek, a külföldi résztvevők a többi között a Vichy-Franciaország lobogóját és a német birodalmi zászló színeit megjelenítő színű lobogókat emeltek a magasba.

MTI/Kovács Tamás

A demonstráció résztvevői a városmajori szabadtéri színpadtól alakzatban vonultak a parkban található első világháborús emlékműhöz. A tüntetés befejezéseként megkoszorúzták a kitörésben elhunytaknak erre az alkalomra felállított ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot. A rendezvény a magyar, illetve a német himnusszal ért véget, utóbbit szöveg nélkül játszották.

MTI/Kovács Tamás

Antifasiszta ellentüntetők is voltak a Városmajorban

A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntető tiltakozott. Ők dobolással, dudálással, sípolással a többi között a “nácik haza” és a “hazaárulók” rigmus skandálásával zavarták a beszédeket, a demonstráció felé “Undorító a másságotok” feliratú molinót feszítettek ki. Az ellentüntetők egy részét az Antifaschistische Aktion elnevezésű nemzetközi baloldali szervezet külföldi tagjai alkották.

MTI/Kovács Tamás

A tüntetőket és az ellentüntetőket vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól. A megemlékezés előtt egy ellentüntetőt kísértek ki a Becsület napi rendezvény helyszínéről. Az antifasiszta ellentüntetők egy kisebb csoportja ellendemonstrációjuk végén a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál szidalmazta azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a szélsőjobboldali demonstrációhoz kapcsolódó, úgynevezett Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.

Kisebb összetűzés is volt

Már a Széll Kálmán tér közelében volt egy antifasiszta csoport, amikor egy kocsma bejárata előtt belefutottak egy szélsőjobboldali csoportba. Az egyik antifát leköpték, de a rendőrség gyorsan közbeavatkozott. (MTI, Mérce)

Kapcsolódó: Horogkeresztet fújtak Vérmezőn a náci csapatok ellen harcoló katonák emlékművére

Közpénzből támogatja az állam a szélsőjobbos Kitörés-túrát

Mégis vonulhatnak a neonáci szervezetek Budapesten

Szele Tamás: A neonáci Internacionálé

A köztévé szerint a neonácik hazafiak, az ellentüntetők migránsbarát szélsőségesek

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!