Maldoror: Időparadoxon

Az időparadoxon fogalmát jól ismeri minden sci-fi rajongó. Arról van szó, hogy az időgép feltalálója visszautazik a múltba, ott kinyírja a nagymamucikáját, mielőtt kéjes körülmények közt megfoganhatna a leendő apucikája.

Így aztán az időutazó sem jöhet világra, nincs olyan személy tehát, aki a nagyikát eltegye láb alól. Ergó megszületik a gyilkos időutazó, aki egy szép napon fogja magát, visszautazik a múltba, stb. stb.

Mindez egy Felhévizy Félix nevezetű, önmagát hírlapírónak tituláló úr Magyar Nemzet-béli cikkét olvasva jutott eszembe. A cikknek címe is van: „Eperjes történelmi fricskát adott Karácsonynak”. A káprázatos gondolatfutam sajna nem részletezi, hova irányult a fricska, a főpolgi orrára, kobakjára vagy sunyi módon hátulról a fülcimpájára, de ezt most ne firtassuk.
Ennél sokkal érdekesebb, hogy miben áll maga a fricska, mert itt van elföldelve a kutyus. Tanult kollégámnak, Felhévizynek, aki önmagáról mindig egyes szám harmadik személyben s múltidőben beszél, a Lánchíd felújítása kapcsán a Hídember című, 2002-ben, Bereményi Géza által rendezett és Eperjes Károly által főszerepelt film ugrik be. Hogy hát, ugye Széchenyi felépíttette a hidat, a gaz Karácsony meg direkt hagyja ebek harmincadjára veszni. Szóval, izé, tehát, hogy is van ez? Eperjes már ezelőtt tizennyolc év messziségből távérzékelte, hogy mi lesz itt majd 2020-ban?

Tehát, hogy üzent a jövőbe?

Nem semmi, s ezen az aprócska tényen a Nobel-díj bizottság is elgondolkodhatna. És hogy mi az üzenet? Széchenyi „nem kirabolni akarta ezt az országot, hanem kiemelni, fejleszteni. Adni, adni, adni akart…” Most az mindegy is, hogy a jelenlegi kirablás folyamán kinek a vállát nyomja a teli batyu. Váteszi szavak ezek, nem ártana magunkban könnyes szemmel elismételni. Karácsony meg jól tenné, ha ebben a leleplezett állapotában magába révedne. De van az idézett cikkben még egy bájos momentum. Felhévizy bácsi így ír a filmről:

… azért is vállhatott emblematikussá, mert az első Orbán-kormánynak (…) sikerült egy nagy volumenű magyar történelmi filmet forgatnia.”

Mi van??? Szóval hogy a filmet az Orbán-kormány forgatta? Esetleg saját kezűleg maga a főni? Már ebből is kitetszik, hogy tényleg képes mindenre (is).

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!