Iráni származású amerikai állampolgárokat tartóztattak fel az amerikai határon

Az amerikai határvédelmi szervek több tucatnyi amerikai állampolgárságú iránit tartóztattak fel az északnyugati Washington államban a kanadai határon – jelentette a The New York Times című amerikai lap.

A csaknem 200 embert még a hétvégén tartóztatták fel, a lap értesülései szerint azonban néhány óra múltán, a szokásosnál szigorúbb ellenőrzés után, többségük beléphetett az Egyesült Államokba. Mintegy tíz embertől megtagadták a belépést, azt tanácsolva, hogy térjenek vissza később a határállomáshoz.

Valamennyien Blaine városkánál lépték át a határt, s hivatalos útjukról vagy vakációjukról tértek vissza az Egyesült Államokba. Mint később kiderült: a határőrizeti szervek munkatársai a politikai nézeteikről és rokonszenveikről is faggatták őket.

A szárazföldi és tengeri határok ellenőrzésének megszigorítását a belbiztonsági minisztérium rendelte el, miután Irán válaszcsapásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat a péntekre virradóra Bagdadban végrehajtott – és mások mellett az iráni Kászim Szulejmáni tábornok halálát is okozó – célzott amerikai csapásmérés után.

A The New York Times idézte Masih Fouladit, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) nevű jogvédő szervezet igazgatóját, aki elmondta, hogy akadtak, akiket tíz órán keresztül faggattak a határállomás egyik várószobájában. Fouladi, akinek munkatársai beszéltek a feltartóztatottakkal, nem részletezte, hogy kiktől és milyen indokokkal tagadták meg a belépést. Idézte azonban egyiküket, akinek a határőr azt mondta: “mostanság nem jó dolog iráninak lenni”.

“Ezek a hírek rendkívül zavarba ejtőek és valószínűleg jogtalanok is, mivel amerikai állampolgárokat tartottak fogva” – fogalmazott a CAIR igazgatója.

Matt Leas, a határvédelmi szervek szóvivője vitatta a feltartóztatás, illetve az ellenőrzés részleteiről szóló állításokat, és cáfolta azt a feltételezést, hogy a belbiztonsági minisztérium az iráni gyökerű amerikaiak fokozott ellenőrzését írta volna elő. A szóvivő hamisnak minősítette az amerikai-kanadai határon történtekről a médiában megjelent információkat.

Egy fiatal anya beszámolója a történtekről

Negah Hekmatit, a férjét és gyermekeit is feltartóztatták a határon, amikor a családjával egy kanadai síelésről akartak hazatérni. Egy olyan terembe vezették őket, ami tele volt már órák óta ott tartott iráni származású amerikaiakkal. Negah Hekmati elmondta a The New York Times beszámolója szerint, hogy éjszaka öt órán át faggatták arról, hogy kik a szülei és a rokonai, a férjét pedig, aki a Microsoft egyik software fejlesztője, arról is kérdezték, hogy volt-e katona. Az ötéves lányát megviselték az események, például azt kérte az anyjától, hogy ne beszéljenek többet farszi (perzsa) nyelven, nehogy tovább zaklassák őket vagy börtönbe kerüljenek.

A lap szerint másokat például arról faggattak, hogy milyen középiskolába jártak évtizedekkel korábban, vagy most mit csinálnak a Facebookon. (The New York Times, MTI)

Kapcsolódó: A NATO-főtitkár és az EB elnöke megoldást sürget az iráni-amerikai viszályra

Irán felmondta az atomalkut

Százezrek kísérték Iránban Szulejmáni koporsóját

Trump szankciókkal fenyegeti Irakot

A külföldi katonák kivonulását követeli az iraki parlament

(Kiemelt kép: Negah Hekmati – The New York Times)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!