Csaknem kétszázezer gyerek menekült el Szíriában a harcok miatt

Csaknem 400 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására Szíria északnyugati részén az elmúlt két hónap hadműveletei miatt, a menekültek fele gyerek – áll az Arabnews című szaúd-arábiai hírportál mai, a Save the Children nemzetközi segélyszervezet adataira hivatkozó cikkében.

A szervezet az ENSZ becsléseit alapul véve azt közölte, hogy decemberben mintegy 315 ezren menekültek el otthonaikból, januárban pedig csaknem 75 ezren, közülük 37 ezer gyerek.

A jelentés hozzáteszi azt is, hogy január közepén alig egy hét alatt 34 gyerek és 13 nő vesztette életét különböző hadműveletek során.

A Save the Children helyszínen lévő munkatársai szerint jelenleg is hosszú autókonvojok igyekeznek kijutni az északnyugat-szíriai Idlíb és a vele szomszédos Aleppó tartományból.

A héten a szíriai polgárháborút figyelő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szintén azt közölte, hogy a kormányerők előrenyomulását kísérő ágyúzások és légicsapások miatt több környékbeli település szinte teljesen kiürült.

Csütörtökön Idlíbben tíz civil halt meg egy légicsapásban az idlíbi Aríha városában. A támadást sokan – köztük James Jeffreyt, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja – az orosz légierőnek tulajdonította, ám Moszkva tagadta, hogy bevetéseket hajtottak volna végre a térségben.

A szíriai hadsereg tavaly indított offenzívát Idlíb és környéke ellen, a térség ugyanis a kormány ellen harcoló felkelők utolsó bástyája. A műveletet az orosz légierő támogatja. Az elmúlt hetekben a kormányerők több települést foglaltak vissza Idlíbben, kedden újra ellenőrzésük alá került a stratégiai fontosságúnak tartott Maarat an-Numan is, a tartomány második legnagyobb települése.

A jelenleg zajló hadműveletek célja a Damaszkuszt Aleppóval összekötő M5-ös autópálya visszafoglalása a felkelőktől. (MTI)

Kapcsolódó: Pentagon: a török offenzíva Szíriában a dzsihadistákat segítette

Amerikai diplomata: Ankara etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában 

Megkezdődött az orosz-török közös járőrözés Szíriában

(Kiemelt kép – Save the Children)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!