A török oldalról könnygázzal lövik a görög rendőröket

Ismét erővel próbáltak áttörni a török-görög határnál összegyűlt menekültek és bevándorlók Görögországba a határ szárazföldi szakaszán.

– Reggel nyolc óra körül a Kastanies nevű falu közelében, a görög-török határnál a migránsok egy csoportja kövekkel és könnygázlövedékekkel támadt a görög oldalon lévő rendőrökre – jelentette a helyszínről az Euronews tudósítója, Ioannis Karagiorgas. – A rendőrök könnygázt és hanggránátot vetettek be, hogy a migránsok ne léphessék át a határt. A feszültség azóta sem enyhül. A görög hadsereg és a rendőrség nagy erőkkel van jelen a határon. Úgy tűnik, az elmúlt huszonnégy óra relatív nyugalma csak az európai vezetők látogatásának szólt.

Görögország a törököket vádolja azzal, hogy könnygázzal lőtték a görög rendőröket, amit a törökök tagadnak. A görög kormány az alábbi videóval támasztja alá az állítását.

Kostas Kallergis@KallergisK

Fresh riots today at the Greek-Turkish border in (source of video: Greek government). The interesting bit is that you can see Turkish riot police throwing tear gas towards the Greek side.

33 people are talking about this

A török hatóságok szerint viszont a görögök éles lőszerrel egy menekültet megöltek, hatot pedig megsebesítettek. Egy korábbi esetben a törökök már állították, hogy a görögök megöltek egy szíriai férfit, és bár a görögök azt is tagadták, a török kormánytól független nemzetközi sajtó is igazolta a hírt. Ugyanakkor az aleppói férfivel a hírek szerint gumilövedék végzett. (Euronews)

Kapcsolódó: Vagy lelőttek a görög határőrök egy menekültet, vagy ez csak török propaganda