Szele Tamás: Lovakrul

Ha én Lord Alfred Tennyson volnék, azzal kezdeném ezt  a történetet, hogy „vágtat a hatszáz”. De egyrészt nem vagyok Tennyson, másrészt nem a hatszáz vágtat, hanem a hatmilliárd, hét nullával több, harmadrészt nem lovas, hanem forint, és ami nagyobb baj, kifele vágtat a zsebünkből.

Mindezt pedig Semjén Zsolt világverő üzleti érzékének köszönhetjük és nem utolsósorban annak, hogy szenvedélyes vadász az istenadta.

Ördögadtának mégsem hívhatom, KDNP-s. De mi is ez a hatmilliárd? Nagy a sora annak… Szóval, még idén januárban szembesültünk a ténnyel, miszerint Magyarország 2021-ben Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítást és ehhez kapcsolódó rendezvénysorozatot tart (az „ehhez kapcsolódó” lesz a fontos esetünkben), „Egy a természettel” lesz a címe, Semjén Zsolt jelentette be az eseményt, amint azt is, hogy akkor ötvenmilliárd forintra becsülték a Nagy Vadászkodás költségvetését. Élhettek benne némi aggályok (okkal, mint kiderült), ugyanis akkor azt mondta, némiképp viccelődve a HVG-nek, miszerint:

még nem gyűjtötte össze a bátorságát ahhoz, hogy megmutassa Varga Mihály akkori gazdasági (májustól pénzügy-) miniszternek.”

Az ember azt hinné, nem kell ehhez bátorság, barátok között nem számít az a pár milliárdocska, de mint kiderült: számít. Ugyanis mi derült ki a minap?

Az, hogy a Vadászati Világkiállítás (Semjén monomániásan ezen a néven emlegeti az eseményt, használjuk mi is ezt a kifejezést) szerves részét fogja képezni a 2021-es budapesti lovas Európa-bajnokság, ráadásul a költségek túlnyomó részét a kormánynak kellene állnia közpénzből. Ugyanis a rendezési jogot még idén nyáron elnyertük szép csendben.

Jó, de mennyi az annyi?

Sok. Nagyon sok.

A lovas Eb a HVG szerint pontosan 6 687 125 000 forintba kerülne, és a rendező lovasszövetség szerint ebből alig több mint 1 milliárd forintot lehet a bevételből finanszírozni, számításaik szerint ennyi jönne be a szponzori, reklám, jegybevételből, illetve a nevezési díjakból.

Az egész fennmaradó részt, vagyis 5,6 milliárd forintot a kormánynak kellene hozzátenni két évre elosztva: már 2020-ban 1,8 milliárd, majd a rendezés évében 3,8 milliárd forintot.

Nem mondom, szép pénz, de egyfelől, ha azt veszem, hogy a teljes világkiállítás büdzséje ötven milliárd, másfelől meg azt, hogy a vizes VB kétszáz milliárd körüli összegből jött ki… egy pillanat.

Mennyiből?

Kétszáz milliárd az, amit bizonyítani lehet, nyilvános források alapján, ugyanis a pontos elszámolás államtitok. De hogy lett ez ennyi? A vizes VB költségvetése, tessenek megkapaszkodni, 24,5 milliárdról indult, majd felemelték 50 milliárdra, de kiderült: ennyiből csak a Duna Arénát lehet összehozni, azt is csak úgy, hogy másképp nézzen ki, mint a terveken (és úgy is marad most már). De kellett még ezer és egy létesítmény, valósággal zabálta a pénzt a sportesemény: először 104 milliárdra emelkedett a büdzsé, aztán tovább, végül olyan 200 milliárd magasságában titkosították.

Akkor képzelhető, mennyibe fog kerülni az, ami alapvetően kétszer annyiról indul, mint a vizes VB. Négyszáz milliárd köré lehetne belőni, előzetes becsléssel. De ne legyünk realisták, legyünk optimisták: mit mond erre a Pénzügyminisztérium?

A Pénzügyminisztérium lovát kötötte piros almafához, magát kötötte gyönge violához, de alaposan megkötötte magát, mert azt jelezte, hogy már a 2020. évi forrás biztosítását sem tartják támogathatónak. Éspedig csak a lovas EB-vel kapcsolatban mondták ezt, ami fityingekbe kerül a nagy egészhez képest – képzelhető, mi lehet a véleményük a teljes költségvetésről. De azt most még nem mondták meg.

Mármost, az teljesen biztosnak látszik, hogy a világkiállítás veszteséges lesz. A vizes VB is az volt, ugyanis nem sportmenedzsereket kérdeztek róla a szervezéskor – hogy úgy mondjam, nem egy adott összegből szervezték, hanem az összeget igazították a költségekhez, és ezt utólag mindenféle délibábos érveléssel próbálták igazolni. Például a nyitóünnepség előtt azt állították, hatmilliárdan fogják látni a versenyek televíziós közvetítéseit – akkoriban sportlapnál (is) dolgoztam és erősen csóváltuk a fejünket. Tudtuk ugyanis, hogy még a riói olimpiát sem látták 3,7 milliárd nézőnél többen, és ettől azért jelentőségben messze távol állt egy vizes VB. Próféták voltunk: a nyitóünnepséget külföldön csak a dél-afrikai 7-es sportcsatorna közvetítette, más nem nagyon (talán még két, hasonló nézettségű adó), a versenyek végén az összenézettség nem érte el az egymilliárdot, tehát nem lett nyereséges a rendezvény a közvetítési díjakból. De az eladott jegyekből vagy a Budapesten turistáskodó nézők vendégéjszakáiból sem gazdagodott meg a magyar állam – mint kiderült, a VB-re összesen 130 ezer jegyet adtak el, 381 millió forint értékben, a budapesti hotelek sem teltek meg abban a két hétben, szóval nagyon veszteséges volt ez a kis vizes mulatság.

Aztán meg gondoljunk bele: egy vadászati világkiállításon nem sok közvetíteni való van, még épp a lovas EB közvetítési díjaiból csoroghatna be pár forint – de nem hatmilliárd. Az Európa-bajnokság tervezett helyszíne körül is problémák vannak: a fővárosi Kincsem Parkban, illetve a Nemzeti Lovardában akarják tartani, és azt állítják a rendezvény reklámfilmjében, hogy ezek körül kiválóak a parkolási lehetőségek, autóval négy perc alatt elérhető egyik helyszínről a másik. (A mellékelt videón 02:01-től)

Nem szakadt le a födém még attól sem, hogy Budapesten kiváló parkolási lehetőségeket emlegettek. A négy perc is minimum kétszer annyi, mármint ha nincs forgalom, ha van, akármennyi, tömegközlekedéssel meg az akármennyi sokszorosa. De mindegy, most már megnyertük: meg kell rendezni.

És minden áron Budapesten kell legyen (hiszen ez a helyszín nyert).

A Pénzügyminisztérium ellenzi, Semjén és az EMMI támogatja – meglesz ez, csak azt nem tudni, miből.

És ne feledjük: ez még csak hatmilliárd az ötvenmilliárdból.

Ami a végére annyi lesz, amennyi.

Egy javaslatom volna, ami enyhítene a ráfizetésen: áruljunk a versenyek előtt mézeskalács huszárokat a lelátókon, abból talán bejönne valamennyi pénz.

Hogy ezt miért volt muszáj megpályázni, az a Jóisten sem tudja, neki is Semjéntől kéne megkérdeznie.

Mindegy, lovas nemzet vagyunk.

Megint elszaladt velünk a ló.