Ötméteresekkel kikapott a negyeddöntőben a magyar vízilabda válogatott

A magyar válogatott ötméteresekkel kikapott az ausztrál csapattól a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló szuperdöntőjének negyeddöntőjében. Märcz Tamás együttese az 5-8. helyért folytathatja szereplését és szombaton 10 órától a kanadai csapattal találkozik.

A vasárnapig tartó torna győztese indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára, a következő kvótákat a júliusi kvangdzsui világbajnokságon osztják ki.

Eredmény:

negyeddöntő:
Ausztrália-Magyarország 16-15 (1-2, 0-3, 4-2, 5-3, 6-5) – ötméteresekkel

gólszerzők: Campbell 3, Roach 2, Howden, Putt, A. Ford, Edwards, Kayes 1-1, illetve Bátori 3, Jansik D., Pásztor 2-2, Gór-Nagy, Erdélyi, Nagy Á. 1-1

A két csapat tavaly szeptemberben a világkupa berlini döntőjében csapott össze egymással, abból a magyar válogatottból Kardos Gergely, Német Toni, Jansik Dávid, Kovács Gergő, Pásztor Mátyás és Bátori Bence most is ott volt a medencében, a magyarok akkor 10-4-re nyertek és 19 év után hódították el a trófeát.

A 15 fős keretből ezúttal is Dőry Farkas maradt ki, mellette pedig Gyárfás Tamás ült a lelátón, a kapuban változatlanul Kardos kezdett.

A Tasmajdan Uszodában a héten először tűnt úgy, hogy nem kell vihartól tartani, ellenben bőven 30 Celsius-fok fölötti volt a hőség.

Az első gólra három és fél percet kellett várni, ekkor az ausztrálok váltották gólra a mérkőzés első emberelőnyét, a túloldalon Jansik Dávid akcióból egyenlített. Két kivédekezett ausztrál fór után először kapták meg a lehetőséget létszámfölényben a magyarok, s egy szép figura végén a csapatkapitány Gór-Nagy Miklós volt a befejező.

A második negyed elején Bátori Bence köszönt be akcióból. Hátul nagyon masszívak voltak a magyarok, pedig az ausztrálok rendre megkapták az előnyöket. A hatodik ausztrál fór előtt Elvis Fatovic meg is elégelte csapata tehetetlenségét és időt kért, de a megbeszélés után még csak lőni sem sikerült. Rögtön a fordulásnál jött a magyar fór, s Märcz Tamás is megállította a játékot: a figurát Erdélyi Balázs fejezte nagyon magabiztosan.

Emberhátrányban jött az újabb magyar labdaszerzés, de elől a fór kimaradt.

Egy perccel a nagyszünet előtt Pásztor távolról talált be, szinte tökéletes félidőt produkált a magyar válogatott.

A fordulás után kimaradt az első magyar fór, az ausztrálok pedig megtörték közel negyedórás gólcsendjüket, sőt fórból újra betaláltak. A másik oldalon Bedő Krisztián harcolt ki ötméterest, amit Bátori értékesített. Néhány percig csak a védekezés játszotta a főszerepet, majd a rivális előnyből volt eredményes, mi több, kettős emberelőnyből minimalizálta a különbséget. A kissé idegessé váló magyarokat Bátori harmadik gólja nyugtatta meg huszonöt másodperccel a dudaszó előtt.

A zárófelvonás szerencsés ausztrál góllal indult – a blokkról pattant be a labda -, majd egy magyar fórnál a szövetségi kapitány időt kért. A figura végén Nagy Ádám lövése besurrant a kapuba. A túloldalon Kardos csak beleérni tudott Richard Campbell lövésébe, a magyar fórnál pedig Gór-Nagy húzása csattant a kapufán. Ezt kihasználva a létszámfölényben felúszó ausztrálok egyenlítettek.

Nem sokkal ezután érkezett az újabb fór a riválisnak, az időkérés után pedig 1-0 után újra az ausztrálok vezettek. A magyarok Jansik lövésével fórból egalizáltak, majd az évekig Magyarországon légióskodó Joseph Kayes harcolt ki kiállítást, Kardos viszont kétszer is hárított. Kayesről ezúttal Várnai Kristófot küldték ki, de ez az előny is kimaradt.

Egy perccel a vége előtt jött az újabb ausztrál fór, Kayes pedig betalált. Tizenhárom másodperc volt hátra, amikor a magyarok is előnybe kerültek, Pásztor pedig pattintásból egyenlített, így a spanyolok elleni csoportmeccshez hasonlóan újra jöhettek az ötméteresek: az első párban Campbell és Nagy nem hibázott, a másodikban Kayes és Bátori is betalált. A harmadikban a Ferencvárossal Bajnokok Ligája-győztes Aaron Younger lövését védte Kardos, viszont Pásztor a felső lécre bombázott. A negyedikben Howden és Erdélyi hidegvérrel lőtt a hálóba, ahogy Andrew Ford és Kállay Márk is betalált. Jöhetett a folytatás elölről, Campbell és Nagy is újra eredményes volt. Ekkor Bisztritsányi Dávid úszott a kapuba, de nem volt esélye Kayes ellen, Bátori lövése viszont a kapufáról kijött, így eldőlt az összecsapás.

Märcz Tamás elégedett a csapattal

Összességében elégedett volt Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az ausztrálokkal szemben elveszített negyeddöntőt követően a Belgrádban zajló világliga szuperdöntőjében.

“Nagyon jól kezdtünk, motivált és jól összerakott volt ma a csapat, a védelem pedig egészen extrém teljesítményt nyújtott. Miután 5-1-re vezettünk, az ausztrálok kicsit jobban beleálltak a meccsbe, mi viszont nem használtunk ki néhány olyan helyzetet, amivel tarthattunk volna egy biztos különbséget” – értékelt a szakember, aki hozzátette, az, hogy az ausztrálok ennyivel több kiállítást kaptak, nem volt benne a találkozóban.

“A 18-11-es kiállítási arány szerintem egyáltalán nem indokolt, hiszen mindkét csapat hasonló stílusban játszott, nem éreztem, hogy ennyivel agresszívebbek lettünk volna. Persze azért várható volt, amikor nagyon vezettünk, hogy az ausztrálok megkapják majd a két játékvezető segítségét annak érdekében, hogy felzárkózzanak, ők pedig köszönték szépen, éltek vele, mi pedig nem tudtunk már ennyi fórt kivédekezni.”

Märcz Tamás hozzáfűzte, ezzel együtt is elégedett: “Nagyon jó mérkőzés volt, jól játszott a csapat, s habár az olimpiai kvalifikáció nagyon fontos, láttam azt, amit szerettem volna, azaz, hogy ezek a játékosok képesek éles helyzetben is helyt állni” – mondta a kapitány, aki bő kerettel vágott neki a felkészülésnek, és az olyan “nagyágyúkat”, mint például Varga Dénes, Hárai Balázs vagy Vámos Márton, otthon hagyta.

A magyar válogatott az 5-8. helyért folytatja szereplését a tornán, szombat délelőtt 10 órától a kanadaiakkal találkozik, akiktől a keddi nyitónapon nagy meglepetésre 10-9-re kikapott.

“Várom a mérkőzést, mivel a keddi találkozó után nagyon rossz érzéseim voltak, nem is aludtam és csak a spanyolok elleni győzelmet követően kezdett nálam enyhülni a dolog. Szeretném látni még egyszer, hogy tudunk Kanada ellen játszani, a játékosok pedig megmutathatják, hogy egy többgólos győzelemre is képesek.”

A magyar válogatott legközelebb júliusban, a kvangdzsui világbajnokságon szerezhet olimpiai kvótát, ott további két indulási jogot osztanak ki. Belgrádból a tornagyőztes jut ki a 2020-as tokiói játékokra.

Kanada lesz a magyarok ellenfele

A papírformának megfelelően a kanadai válogatott lesz a magyar ellenfele a Belgrádban zajló férfi vízilabda világliga szuperdöntőjében, az 5-8. helyért folyó rájátszás szombati első mérkőzésén, miután a tengerentúli gárda simán kikapott a negyeddöntőben a házigazda olimpiai bajnok szerbektől.

Eredmények:

negyeddöntő:
Szerbia-Kanada 20-5 (5-2, 6-2, 4-0, 5-1)

korábban:
Spanyolország-Kazahsztán 18-9 (3-1, 4-2, 6-3, 5-3)
Horvátország-Japán 20-13 (4-3, 6-3, 5-2, 5-5)
Ausztrália-Magyarország 16-15 (1-2, 0-3, 4-2, 5-3, 6-5) – ötméteresekkel

A szombati program:

az 5-8. helyért:
Magyarország-Kanada 10.00
Japán-Kazahsztán 11.45

elődöntő:
Horvátország-Spanyolország 15.00
Szerbia-Ausztrália 16.45

Kardost három mérkőzésre eltiltották

Három mérkőzésre eltiltották Kardos Gergelyt, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusát.

A nemzetközi szövetség (FINA) vízilabda technikai bizottsága a helyszínen kielemezte az ausztrálok elleni pénteki negyeddöntős felvételeket, és azt állapította meg, hogy a magyar hálóőr a negyedik negyedben szándékosan sérülést okozott egyik ellenfelének, aki vérző fejjel hagyta el a medencét.

Mindez azt jelenti, hogy Kardosnak ki kell hagynia a szombati és a vasárnapi összecsapásokat, azaz Bisztritsányi Dávid őrzi majd a kaput. Továbbá a magyar csapat következő három tétmérkőzésén csak 12 játékos szerepelhet, így a kvangdzsui világbajnokság első fordulójában, Új-Zéland ellen is egyel kevesebb magyar játékos lesz nevezhető.

– Valóban volt egy kontaktom Roach-csal. Egy védésem után rárobbant a kipattanóra, de sikerült előle szögletre kitennem a labdát. Közben a másik kezemmel megtámaszkodtam rajta, hogy védjem magam. Elképzelhető, hogy a FINA illetékesei a videózás során ezt a mozdulatot értékelték sérülést okozó ütésnek. Én azonban láttam, hogy Roach már ez előtt az eset előtt vérzett. Meccs után rá is kérdeztem erre és mondta, hogy korábban történt a sérülést okozó ütközése valaki mással és szó szerint azt mondta: “baleset volt”. Amikor Märcz Tamás nemrég bejött a szobámba és közölte az eltiltásom hírét, nem is értettem, miről van szó. Utólag végiggondolva vélem úgy, hogy csak ez a mozdulat okozhatott félreértést a döntéshozókban – mondta Kardos Gergely a vlv.hu-nak. (MTI, vlv.hu)

(Kiemelt kép: vlv.hu)