Őrizetbe vették Michel Platinit

A francia  rendőrség ma őrizetbe vette az UEFA korábbi elnökét, Michel Platinit, akit a 2022-es világbajnokság rendezése körüli ügyek miatt korrupcióval vádolnak.

Platini őrizetbe vételét egy, a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is megerősítette az AP hírügynökségnek. Platinit az igazságügyi rendészet korrupcióellenes hivatalába vitték kihallgatásra.

Platinit a 2022-es vb Katarnak ítélése kapcsán vették őrizetbe. A L’Equipe úgy tudja, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi kabinetfőnökét, egyben a korábbi belügyminiszter Claude Guéant-t gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, de őt még nem vették őrizetbe. Guéant közvetítőként járt el Katar és a francia kormány között.

Platinit tanúként idézték be a hatóságok, majd amikor ügyvédjével megjelent, őrizetbe is vették. A L’Equipe úgy tudja, hogy Platinit már korábban is kihallgatták az ellene indított, megvesztegetés és korrupció gyanújában indított nyomozás során.

A 63 éves Michel Platini 2007 és 2015 között vezette az UEFA-t. Platinit 2016. februárjában – Sepp Blatter FIFA elnökkel együtt – minden sporttevékenységtől 6 évre eltiltották. A nemzetközi sportdöntőbíróság az eltiltást 4 évre módosította.

A 80-as években híres focista volt, tagja volt annak a francia válogatottnak, amelyik megnyerte az 1984-es Európa-bajnokságot, valamint ő lett a legjobb és a legtöbb gólt szerző játékos is. Részt vett az 1978-as, 1982-es, és az 1986-os világbajnokságon is. (Index, Wikipédia)