Nem törli az MLSZ a Floydra emlékező Fradi-csatár büntetését

A FIFA hiába kérte a tagszövetségektől – így az MLSZ-től is – hogy az ilyen esetekben ne vegyék szó szerint a szabálykönyvet.

A Ferencváros csatára, Tokmac Nguen a Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzésen szerzett gólja után emlékezett meg a rendőri túlkapás amerikai áldozatáról, George Floydról. A játékos a gólöröm közben felhúzta a mezét, hogy látható legyen a pólójára írt “igazságot George Floydnak” felirat.

A Magyar Labdarúgó Szövetség nem értékelte a gesztust, és a Fegyelmi Bizottság a legenyhébb kiszabható büntetésként írásbeli megrovásban részesítette a ruházatán viselt tiltott feliratért.

A nemzetközi futballszövetség, a FIFA később kiadott egy közleményt, amiben azt kérte a tagszövetségektől – így a magyartól is – hogy ezekben az esetekben ne vegyék szó szerint a szabálykönyvet, amelyben az áll, hogy a focisták nem fedhetnek fel olyan ruházatot, mely a gyártó lógóján kívül politikai, vallási, személyes jelmondatot, megnyilatkozást vagy képi ábrázolást, vagy hirdetést tartalmaz.

Az Index az ügyben megkereste az MLSZ-t, és megkérdezte, hogy felülvizsgálják-e a focista büntetését. A szövetség azt írta válaszában a lapnak, hogy

nem tesznek így.

Indoklást nem közölt a magyar szövetség.

Kapcsolódó: Először jelent meg a bíróság előtt a Floyd halálát okozó rendőr

A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget

A rasszizmus áldozataira emlékeztek a Szabadság téren

Vádat emeltek a rendőrök ellen, akik fellökték a 75 éves tüntetőt

A buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott

 Washingtoni tömegmenetre szólítottak fel George Floyd gyászszertartásán

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Az amerikai rendőrök ütik, lövik, fenyegetik, letartóztatják az újságírókat

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!