Negyeddöntőben a magyarok a női kosárlabda Eb-n

A magyar válogatott legyőzte Olaszországot a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság második fordulójában Nisben, ezzel csoportelsőként bejutott a belgrádi negyeddöntőbe.

Eredmény:

C csoport, 2. forduló:
Magyarország-Olaszország 59-51 (18-11, 7-15, 14-7, 20-18)

Pontszerzők: Horti 13, Határ 10, Turner 10, Raksányi 8, Zele 7, Studer 6, Dubei 5, illetve Sottana 16, Cinili 12, Zandalasini 9, Romeo 7, Cubaj 4, Andre 2, Dotto 1

A nagy tétnek megfelelő várakozás előzte meg a C csoport második mai mérkőzését: tudvalevő volt, hogy ha Székely Norbert szövetségi kapitány együttese a szlovénok után az olaszokat is megveri, akkor már biztosan csoportelső lesz, így nyolcaddöntőt sem kell vívnia, hanem közvetlenül bejut a belgrádi negyeddöntőbe. Olasz siker esetén viszont még teljesen nyílt lett volna a csoport végkimenetele, mivel hármas “körbeverésnél” még ki is eshetnek a magyarok.

Több volt a magyar szurkoló, mint tegnap

A meccs kezdetére ezúttal is mintegy ötszáz szurkoló gyűlt össze a Cair Sportcsarnokban azzal a különbséggel, hogy a magyar tábor a tegnapi húszról mintegy ötvenfősre duzzadt – nem utolsósorban a népes szegedi küldöttségnek köszönhetően.

Az elmúlt tíz évben az olasz válogatott csak egyszer, 2011-ben nem jutott ki a kontinenstornára, ezen kívül 2009-ben hatodik, 2013-ban nyolcadik, 2015-ben 15., 2017-ben pedig hetedik lett. A magyar csapat a 2009-es Eb-n 13., a 2015-ös, részben hazai rendezésű kontinenstornán 17., két éve pedig 12. lett.

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, Magyarország az 1950 óta lejátszott 25 meccs alapján 13-12-re vezetett, ezzel együtt bőven akadt elszámolnivalója riválisával. Az olaszok ugyanis a legutóbbi, 2017-es Eb-n a királyváradi (Hradec Kralove) nyolcaddöntőben elképesztő meccsen 49-48-ra legyőzték az akkor még Stefan Svitek vezette magyarokat, így ők utazhattak tovább a prágai végjátékba.

A nyitókör győzteseinek összecsapása 6-2-es olasz vezetéssel indult, majd 6-6-nál a WNBA-bajnok Cecilia Zandalasini egy támadáson belül három triplakísérletet is elrontott. Egy 11-0-ás magyar roham láttán a magyar szurkolók “itthon vagyunk” skandálásba kezdtek, míg Marco Crespi szakvezető időt kért. A második negyedben ennek ellenére már 11 ponttal elhúzott a Székely-együttes (25-14), ekkor a szülés után visszatért Horti Dóra vitte a prímet. Az ellenfél azonban két és fél perc alatt egy 12-0-ás sorozattal fordított, így a nagyszünetben 25-26 volt az állás.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy az ellenfél 37 (!) mezőnykísérletéből csupán tíz volt sikeres, és 17 próbálkozásból négy tripla hullott a gyűrűbe. Magyar oldalról az öt tripladobásból egy sem ért célba, s a tegnap 23 pontjával a legjobbnak bizonyult Turner Yvonne még csak 2 pontnál tartott.

Studer Ágnes (b) és Határ Bernadett (j) a magyar, valamint Olbis Futo Andre (k) az olasz válogatott játékosa – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Térfélcsere után minden olasz pontra volt magyar válasz

Térfélcsere után az olaszok – főként a 208 centijével remekül lepattanózó Határ Bernadett miatt – tovább “tüzeltek” távolról váltakozó eredménnyel, közben Turner és Horti is betalált. A 39-33-mal kezdődő zárószakaszban Dubei Debóra és Raksányi Krisztina hármasával 45-34 állt a nagyórán. Minden olasz pontra volt magyar válasz, Határ fontos büntetőket dobott be, így a válogatott visszavágott ellenfelének a 2017-es csehországi vereségért.

A magyar siker egyben azt jelenti, hogy az utolsó, vasárnapi csoportmeccs eredményétől függetlenül a nemzeti csapat biztosan megnyeri a C csoportot, így közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe, 2001 óta először. A legjobb nyolc csapat mérkőzéseit csütörtökön játsszák Belgrádban, az Eb első hat helyezettje pedig részt vehet a tokiói olimpia selejtezőtornáján.

A magyarok vasárnap 16 órakor a török válogatott ellen zárják a csoportkört Nisben.

Székely Norbert: cél az olimpiai selejtező

“Feljebb tehetjük a lécet, megpróbáljuk az olimpiai selejtezőt, ehhez a legjobb hatba kell jutni az Eb-n. Ez, ami itt történt, a csoda maga” – mondta a szövetségi kapitány hozzátéve, az első perctől kezdve hitt a győzelemben, még akkor is, amikor az olaszok visszajöttek a 11 pontos hátrányból.

“Csütörtökön megmutattuk, hogy tudunk támadni, ma pedig azt, hogy tudunk védekezni. Természetesen nem adjuk fel a törökök elleni meccset sem, legfeljebb nem kockáztatunk annyit vasárnap, kicsit másfajta rotációt alkalmazunk” – jelentette ki a szakvezető.

Raksányi Krisztina csapatkapitány kiemelte, fontos, hogy erős csapatokkal vívtak felkészülési meccseket.

“Igaz, hogy sokszor kikaptunk, de felkészültünk arra szintre, amely itt várt ránk. Ezzel együtt nem gondoltam, hogy csoportelsőként továbbmegyünk. Extra volt a védekezésünk, és az ellenfél sztárjai közül Sottanát és Zandalasinit is sikerült kikapcsolni” – mondta a Győr kosarasa.

Horti Dóra – aki 13 pontjával a magyarok legjobbja lett – közölte, az anyaság jó irányba változtatta meg őt a pályán.

“Higgadtabb, nyugodtabb vagyok, de persze sosem gondoltam volna, hogy ilyen sikernek lehetek a részese. Még bele sem gondoltam, hogy csütörtökön lesz csak a következő éles meccsünk, ezzel együtt így 32 évesen örülök a pár nap pihenőnek” – tette hozzá.

A magyarok a csütörtöki negyeddöntőben a lettországi A csoport másodikjának és a B csoport harmadikjának a győztesével találkozik. Azt a nyolcaddöntőt hétfőn rendezik Rigában.

Korábban:

Szlovénia-Törökország 62-55 (14-14, 16-15, 16-18, 16-8)

Az előzetesen csoportfavoritnak tartott törökök csütörtökön meglepetésre kikaptak az olaszoktól, a szlovénok pedig a magyar válogatottal szemben maradtak alul a nyitónapon. A pénteki folytatás előtt nagy számolgatás zajlott a nemzeti együttesnél, mivel sok múlt a szlovén-török meccsen: török győzelem esetén biztos lett volna a magyar továbbjutás, szlovén sikernél viszont még bármi előfordulhatott a folytatásban.

A találkozó ennek megfelelően feszült és izgalmas küzdelmet hozott, egyik fél sem vezetett nyolc pontnál többel. A szlovénok az Euroliga-bronzérmes USK Prahát erősítő, 18 pontos Teja Oblak vezetésével végül legyűrték riválisukat, és megszerezték első győzelmüket az Eb-n.

A csoport állása:

1. (és már negyeddöntős) MAGYARORSZÁG 4 pont
2. Szlovénia 3 (146-143)
3. Olaszország 3 (108-113)
4. Törökország 2

(Kiemelt kép: Yvonne Turner (j) és Határ Bernadett (b) a magyar, valamint Cecilia Zandalasini (k, hátul) és Caterina Dotto (k, elöl) az olasz válogatott játékosai – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!