Milák Kristóf ma negyedik, Burián hetedik, Hosszú nyolcadik

Ma nem sikerült újabb érmet szerezni a magyar versenyzőknek a kvangdzsui világbajnokságon. Milák Kristóf negyedik lett 100 méter pillangón, Burián Katalin hetedik, Hosszú Katinka pedig nyolcadik lett a 200 méteres hátúszásban.

Milák Kristóf negyedik lett 100 méter pillangón

A 19 éves magyar úszó szerdán 200 méter pillangón a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordját megdöntve diadalmaskodott, két nappal később 100 méteren az előfutamból 51.42-es, az elődöntőből 50.95-ös idővel jutott tovább.

A Honvéd tinédzsere előzetesen azt mondta, az elődöntőben Phelps-világcsúcsot döntő Caeleb Dresselre kell majd figyelnie a fináléban, és amennyire csak lehet tapadni szeretne az amerikai klasszisra. Dressel – aki nagyjából fél órával korábban több mint négytizedes előnnyel nyert 50 méter gyorson – a rajt után kilőtt: Milák próbálta tartani a lépést, 50-nél harmadiknak fordult. Ekkor az amerikai a kidelfinezéssel óriási előnyt szerzett, eldöntötte a versenyt, Milák pedig végül elődöntős idejénél gyengébb eredménnyel, 51.26 másodperccel csapott célba.

“Nem ezt akartam. Azt hittem, jobb lesz, nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Nagyon rosszul jött ki a fal, ott kaptam egy testhosszt. Próbáltam visszahozni a második ötvenen, de csak így sikerült. Elfáradtam az utolsó napra, nem tudom, hogy testben vagy fejben, talán az utóbbi” – értékelt csalódottan Milák.

Eredmények:

férfi 100 m pillangó, világbajnok:
Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.66 mp
2. Andrej Minakov (Oroszország) 50.83
3. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 51.16
4. MILÁK KRISTÓF 51.26

Burián hetedik, Hosszú nyolcadik 200 méter háton

Burián Katalin hetedik, Hosszú Katinka pedig nyolcadik lett a 200 méteres hátúszásban.

A 30 éves Hosszú, a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese 2:07.48 perces teljesítménnyel az ötödik helyen zárt az elődöntőben, míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián 2:09.40-gyel nyolcadikként verekedte be magát a fináléba.

Úgy tűnt, Hosszú az első ötven után elengedte a finálét, így végül 24 esztendős honfitársa is megelőzte. A háromszoros olimpiai bajnok 2:10.08-as idővel csapott célba, Burián 2:08.65-tel zárt. A számot a 17 esztendős amerikai Regan Smith nyerte, aki pénteken az elődöntőben megdöntötte Missy Franklin 2012-es világrekordját, most pedig 34 századdal maradt el legjobbjától.

Burián a versenyt követően elmondta, nem sikerült ugyan egyéni csúcsot úsznia (2:07.43), de boldog, hogy élete első felnőtt világbajnoki döntőjében lehetett ott. Hozzátette, úgy gondolta, Hosszú Katinka érmes lesz, ezért nagyon meglepte, hogy megelőzte klasszis honfitársát. Burián Katalin megjegyezte, nagyon nehezen ment neki az átállás, ezért a következő szezonban több ázsiai versenyre is elutazik majd, hogy a tokiói olimpián már ne legyenek hasonló problémái.

A futam után Hosszú Katinka nem nyilatkozott az újságíróknak.

Eredmények:

női 200 m hát, világbajnok:
Regan Smith (Egyesült Államok) 2:03.69 perc
2. Kaylee McKeown (Ausztrália) 2:06.26
3. Kylie Masse (Kanada) 2:06.62
…7. BURIÁN KATALIN 2:08.65
…8. HOSSZÚ KATINKA 2:10.08

Bohus Richárd tizedik 50 méter háton

A magyar úszó az elődöntőben országos csúcsától mindössze 12 századdal elmaradva, 24.88 másodperces teljesítménnyel csapott a célba.

“Az a beérkezés… ott ment el minden sajnos” – értékelte röviden Bohus azt, hogy két századmásodperc különbséggel maradt le a fináléról.

Sztankovics Anna 12. lett 50 méter mellen

A 23 éves magyar versenyző pályafutása során először úszott világbajnoki elődöntőben, azonban az előfutamban elért 31.13  másodperces idejénél gyengébbel, 31.41-gyel csapott célba.

“Az idővel természetesen nem vagyok elégedett, hiszen a legjobbammal (31.05 mp) döntőt úszhattam volna, de a körülményekhez képest mindent sikerült úgy csinálnom, ahogy elterveztem. Sikerült megélnem a pillanatot és felszabadultan úsznom” – nyilatkozta Sztankovics.

Világcsúccsal nyert a 4×100 méteres amerikai vegyes gyorsváltó

A Caeleb Dressel, Zach Apple, Mallory Comerford, Simone Manuel összeállítású kvartett 3:19.40 perccel ért célba, megjavítva ezzel a Duna Arénában két éve felállított 3:19.60 perces idejét. A magyar fővárosban egyetlen eltéréssel ugyanez volt az amerikaiak összeállítása, akkor Apple helyett Nathan Adrian szerepelt a stafétában.

Eredmény:

4×100 m vegyes gyorsváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Zach Apple, Mallory Comerford, Simone Manuel) 3:19.40 – világcsúcs
2. Ausztrália (Kyle Chalmers, Clyde Lewis, Emma McKeon, Bronte Campbell) 3:19.97
3. Franciaország (Clément Mignon, Mehdy Metella, Charlotte Bonnet, Marie Wattel) 3:22.11

Vári Attila szerint nincs nagy különbség a vízilabda csapatok között

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke sajnálja, hogy sem a férfi-, sem a női válogatott nem szerzett egyelőre olimpiai kvótát, ugyanakkor örül annak, hogy mindkét gárda a legjobb négy közé jutott a kvangdzsui világbajnokságon.

A játékosként kétszeres olimpiai bajnok sportvezető hozzátette: elgondolkodtató, hogy a fontos mérkőzések mind szoros küzdelemben dőltek a riválisok javára, ami azt mutatja, hogy apróságokon múlt a siker.

“Úgy gondolom, azt az egy-egy gólt a januári hazai rendezésű Európa-bajnokságon a szurkolókkal közösen már be tudjuk majd tapsolni és döntőt játszhatunk. Persze jó lett volna itt bebiztosítani az olimpiai részvételt, de ugyanilyen erővel fogunk dolgozni és otthon ki fogjuk harcolni az ötkarikás szereplést” – ígérte Vári Attila, aki külön kiemelte, a 2027-es világbajnoki pályázat sikerességét.

Az elnök kijelentette, a szoros vereségek azt jelzik, hogy nincs nagy különbség a csapatok között, ezek inkább koncentrációs apró hibák, melyeket ki lehet küszöbölni.

A kvangdzsui világbajnokságon a férfi és a női válogatott is a negyedik helyen zárt, mindkét nemben legközelebb januárban a budapesti Európa-bajnokságon osztanak ki egy olimpiai kvótát. (MTI)

(Kiemelt kép: Milák Kristóf rajtol a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében – MTI/Kovács Tamás)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!