Milák, Hosszú és Burián is döntős

Milák Kristóf a harmadik idővel bejutott a döntőbe 100 méter pillangón, Hosszú Katinka az ötödik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton.

Milák Kristóf a harmadik idővel bejutott a döntőbe 100 méter pillangón, míg Cseh László a tizedik helyen végzett a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek hatodik napján.

A 19 éves Milák két nappal azután, hogy 200 méter pillangón a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordját a múltnak átadva diadalmaskodott, a délelőtti előfutamban 51.42 másodperccel az amerikai Caeleb Dressel után a második legjobb időt úszta, míg a kilencedik világbajnokságán szereplő, ebben a számban Rióban ezüstérmes Cseh 51.88-cal hetedikként ment tovább.

Az esti elődöntőben Milák – aki két éve, a Duna Arénában 50.62-es országos csúccsal második lett ebben a számban – az első futamban a 4-es pályán, a szám 2015-ös világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos mellett úszott, és 50.95-ös idővel elsőként érintette a falat. Dressel a második futamban, amint azt Milák megjósolta, megdöntötte Phelps 2009-es 49.82-es idejét, mivel 49.50-nel ért célba, majd már ment is készülődni az 50 méter gyorsra. Cseh 51.86-os idővel végzett, ami összesítésben a tizedik helyre volt jó.

“Nagyjából ilyen időt szerettem volna úszni, jól sikerült, csak magamra figyeltem. Picit talán feszesebb és pörgősebb lehetett volna, de a kar jó volt. Készülök holnapra, nagyon kemény lesz. A fináléban csak Dresselre kell figyelni, amennyire lehet, tapadni kell rá és akkor a végén lesz, ami lesz” – nyilatkozta Milák.

“Gyenge volt, most már két éve nem találom magam körülbelül. Nem fáradtam el annyira, mint reggel, de nem is tudtam olyan gyorsan úszni, valami egyszerűen hiányzik” – mondta Cseh.

A szám döntőjét közép-európai idő szerint holnap 13.43 órakor rendezik.

Hosszú Katinka (felülről a negyedik) a női 200 méteres hátúszás elődöntőjében – MTI/Kovács Tamás

Hosszú és Burián is döntős 200 méter háton

Hosszú Katinka az ötödik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton.

A 30 éves Hosszú, a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese 2:07.48 perces teljesítménnyel zárt az elődöntőben, míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián 2:09.40-gyel verekedte be magát a fináléba a másik futamból.

“Bizonyos dolgokat másképp szerettem volna csinálni a délelőtthöz képest, de pont azokat nem sikerült, a fordulók például megint nem voltak jók, ezeket rendbe kell tenni. Nem szerettem volna nagyon kint úszni, de így is benne leszek az éremcsatában, óriási harc lesz” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú.

“A döntő miatt nagyon boldog vagyok, az idő miatt kevésbé, de a szerencse mellém állt. Nagyon sokat jelent számomra, hogy holnap este is úszhatok. Mindent bele fogok adni” – nyilatkozott Burián, aki szerint a változatos eredményeket elsősorban a fülledt levegő, és az abból adódó oxigénhiány okozza.

Az elődöntőben az amerikai Regan Smith 2:03.35 perces világcsúcsot úszott, ezzel honfitársa, Missy Franklin 2012-es 2:04.06-os idejét adta át a múltnak.

A szám döntőjét holnap  közép-európai idő szerint 14.40-kor rendezik.

Telegdy Ádám hetedik 200 méter háton

Telegdy Ádám hetedik lett 200 méter háton. A 23 éves versenyző 1:57.07-es idővel került az egyetlen magyar érdekeltségű pénteki fináléba.

A 7-es pályán úszó magyar elsősorban a fordulóknál került nagyobb hátrányba riválisaival szemben, végül 1:56.86-os idővel – egyéni legjobbjától (1:56.69 p) nem sokkal elmaradva – a hetedik helyen érintette a falat.

“Pár tizeddel jobbat szerettem volna, de ebben ennyi volt, teljesen kiúsztam magam” – nyilatkozta Telegdy, aki az MTI érdeklődésére hozzátette, a riválisok főként a víz alatt jobbak nála és ebben kell a legtöbbet fejődnie: “Nagyon csúnyán kikapok sajnos a fordulókban, ennek az egyik oka, hogy nem delfinezek olyat, mint például az amerikaiak, akik akár a harmadik ötven után is elmennek tíz métert a víz alatt. Most egy év teljes delfinkészülés következik.”

Eredmények:

férfi 200 m hát, világbajnok:
Jevgenyij Rilov (Oroszország) 1:53.40 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.12
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.85
…7. TELEGDY ÁDÁM 1:56.86

Világcsúcs férfi 200 méter mellen

Anton Csupkov világcsúccsal nyert 200 méter mellen.  Ebben a számban a most ezüstérmes ausztrál Matthew Wilson a csütörtöki elődöntőben beállította a most harmadik japán Watanabe Ippej 2:06.67 perces világrekordját, ezt javította meg az orosz versenyző a fináléban 2:06.12-re.

Ez volt a hetedik világcsúcs Kvangdzsuban.

Eredmények:

férfi 200 m mell, világbajnok:
Anton Csupkov (Oroszország) 2:06.12 perc – világcsúcs
2. Matthew Wilson (Ausztrália) 2:06.68
3. Watanabe Ippej (Japán) 2:06.73

(MTI)

(Kiemelt kép: Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében -MTI/Kovács Tamás)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!