Frissítve!!! Lemondott Aján Tamás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke lemondott tisztségéről, döntését az elnökség tegnap elfogadta.

A budapesti székhelyű szövetség közleményében Ursula Papandrea ügyvezető elnök megköszönte a magyar sportvezető több mint négy évtizedes munkáját az IWF-ben, külön kiemelte az elmúlt években bevezetett doppingellenes programot, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) normáinak is megfelel.

“Mostantól megkezdődhet a munka egy friss irányvonal meghatározásáért, amely által elérhetjük a sportunkban rejlő lehetőségek maximumát” – mondta Papandrea. Hozzátette, most az elnökség legsürgetőbb feladata, hogy igazságos és sportszerű módon átdolgozza a kvalifikációs rendszert a jövő évre halasztott tokiói olimpiára és segítse a sportolókat.

A közlemény Aján Tamást is idézi, aki azt emelte ki, hogy élete legjobb részét szeretett sportágának szentelte.

“A tisztújítás, amint a koronavírus-járvány okozta egészségügyi helyzet megengedi, lehetőséget ad majd arra, hogy egy új generáció kezdje meg a munkát a súlyemelés fényes jövőjéért” – mondta a sportvezető.

Aján Tamás – aki 1976 és 2000 között az IWF főtitkári posztját töltötte be, az elmúlt húsz évben pedig elnökként vezette a szövetséget – idén januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, miután a német ARD televízió egy dokumentumműsorában pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. A felfüggesztését azért kérte, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát.

A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait.

A múlt héten aztán újra előtérbe került az ügy, miután az ARD-hez került Papandreának az elnökség tagjaihoz írt levele, amelyben Aján kizárását kezdeményezte, mert szerinte nem lépett a háttérbe és továbbra is ő intézte az ügyeket.

Aján Tamás azt mondta: emelt fővel távozik

A tokiói olimpia halasztása miatt döntött Aján Tamás arról, hogy távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáról és visszavonul.

“Először is hadd korrigáljak egy dolgot, nem lemondtam, hanem visszaléptem” – kezdte a Kossuth Rádiónak adott interjúját a 81 éves sportdiplomata, hozzátéve, hogy voltak feltételei a visszalépésnek, amelyet az IWF elnöksége elfogadott.

A döntés hátterében Aján szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

Feltételei közül kettőt nevezett meg. Egyik kérése az volt, hogy a szövetség apparátusa az év végéig maradhasson és dolgozhasson tovább, másrészt nem szeretett volna tiszteletbeli elnök lenni, amiből több is van az IWF-nél. Ő a sportág tiszteletbeli nagykövete lesz, a cím segítségével pedig el tud majd menni minden olyan versenyre, amelyre szeretne.

Aján Tamás az interjúban beszélt a szövetségnél töltött évekről, arról, hogy 1970-től 1976-ig IWF-alelnök volt, 1976-tól 2000-ig főtitkár, majd egészen mostanáig elnök. Úgy érzi, már alelnökként is tudott tenni a sportágért, amely a 70-es években a “padlón volt”, ám később stabil olimpiai sportággá vált.

“Amit nem kívánok letagadni, hogy a legnagyobb kihívás a doppingellenes harcban volt, mert a világnak egy bizonyos részében majdhogynem a felkészülés kötelező részévé tették, hogy doppingszert használjanak, elsősorban anabolikus szteroidokat. Egészen a mai napig küzdök és küzdöttem ellene” – mondta Aján Tamás. Megemlítette azt is, hogy szerencsére a doppingellenes harcban nagy előrelépés történt a világban, és az IWF volt az első, amely olimpián nem engedett elindulni országokat a doppingesetek miatt. Mint mondta, Rióban négy ilyen volt és Tokióba is három-négy nemzet nem utazhat majd el.

Az elnökségen belüli feszültségeket és az őt ért kritikákat – elmondása szerint – az elmúlt években éppen az okozta, hogy a vezetőtestületben hat tag is van, akik olyan országokat képviselnek, ahol nagyon sok a pozitív doppingeset, márpedig nekik nagyon nehéz volt megmagyarázni, hogy miért erőltette olyan szabályok végigvitelét, amelyekkel felfüggeszthetnek országokat a dopping miatt.

A feszültségek ellenére ugyanakkor az elnökség egyhangúlag fogadta el Aján feltételeit most, nem volt vita azokról.

“Teljesen csendben, nyugodtan visszavonulok, emelt fővel távozom” – jegyezte meg Aján, aki már szerda éjszaka rengeteg támogató hangvételű, köszönetnyilvánító levelet kapott, mások mellett nemzeti szövetségi elnököktől.

Azt is elmondta, hogy visszavonulása ellenére továbbra is áll a vizsgálatok elé, amelyet ő kezdeményezett a német ARD televízió januári műsorát követően.

Az adásban személyesen őt vádolták meg pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a tudtával folyik rendszerszintű doppingolás a súlyemelésben. Aján Tamás elmondta, hogy a jelenlegi megbízott elnök, Ursula Papandrea egy kanadai céget kért fel a vizsgálatra, amelynek munkatársai megszállták az IWF budapesti irodáját, mindent lefoglaltak, az adatokat lementették és június 19-ig kell jelentést készíteniük. Aján szerint az egymillió dollárért megbízott cég “valamilyen eredményt” biztosan fog produkálni, ő pedig kíváncsian várja azt.

Az ARD riportjának állításait most is tagadta. Hangsúlyozta, hogy a német szövetség elnökének nyilatkozata váltotta ki a vádakat, akinek nem lehettek információi a pénzügyekről, mert nem volt tagja az elnökségnek.

A magyar sportvezető a riportban azt is elmondta, úgy érzi, a megbízott elnök, az amerikai Papandrea maga alá akarja gyűrni az IWF-et, ugyanakkor a korábbi feszültségeket rendezték egymás között, összhangba kerültek egymással és békével válnak el.

Aján Tamás már a jövőre vonatkozó terveiről is beszélt. Hangsúlyozta, nem szeretne teljesen leállni, és már két nemzetközi szervezet meg is kereste egy-egy ajánlattal, emellett pedig külön háláját fejezte ki Kulcsár Krisztiánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, aki felajánlotta neki, hogy továbbra is dolgozzon a MOB-ban.

“Jelenleg a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként tevékenykedek, de őszintén elmondom, hogy eddig kevés időm volt erre. A jövőben talán több időt tudok fordítani az akadémia munkájára” – nyilatkozta Aján. (MTI)

Kapcsolódó: NOB: az IWF tisztázza magát, gyanúba keveredett súlyemelő ne induljon az olimpián!

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!