Kikapott és kiesett a magyar kézilabda válogatott, az olimpiára sem jutott ki

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, így nem jutott tovább csoportjából, az olimpiai kvótaszerzés sem sikerült.

Eredmény, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, II. csoport:

Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)

Malmö, v.: Geipel, Helbig (németek)

lövések/gólok: 44/34, illetve 42/26

gólok hétméteresből: 5/5, illetve 4/2

kiállítások: 6, illetve 4 perc

Magyarország:
Mikler – Bóka 4, Szita 1, Bánhidi 5, Győri 2, Balogh Zs. 5, Hornyák, cserék: Sipos, Ligetvári 4, Székely, Rosta, Máthé 4, Nagy B. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

A portugálok a győzelem, a magyarok a pontszerzés kényszerével léptek pályára, hiszen mindkét együttesnek reális esélye volt a továbbjutásra a középdöntő utolsó fordulója előtt.

Az ellenfél már a meccs elejétől kapus nélkül támadott, vagyis létszámfölényt alakított ki a magyar kapu előtt, ennek ellenére eleinte felváltva születtek a gólok. Az első félidő felénél a pontatlan magyar lövéseket kihasználva Portugália egy 3-0-s sorozattal ellépett, majd a 23. percben sikerült az egyenlítés.

Támadásban és védekezésben is szinte minden kipattanó labdát a portugálok szereztek meg, ráadásul az első felvonásban öt büntetőt is lőhettek, a hét a hat elleni akcióikkal alaposan megnehezítették a magyar együttes dolgát, így a szünetben 16-14-re vezettek. A magyar csapat ráadásul a hajrában elveszítette Szita Zoltánt, akinek belenyúltak a szemébe. A balátlövőnek kiesett a kontaktlencséje, és mivel a látása sem volt tökéletes, a folytatásban már nem is térhetett vissza a pályára.

A második félidő elején néggyel vezetett az ellenfél, amely sokkal frissebb és lendületesebb volt a magyaroknál, és a labdaeladásokat rendre góllal büntette. A 47. percben kialakult a kritikus, ötgólos különbség, ekkor Gulyás István szövetségi kapitány időt kért, ám a portugálok a folytatásban is rendkívül hatékonyan támadtak, és magabiztosan őrizték a számukra szükséges előnyt.

A portugálok legeredményesebb játékosa Belone Moreira volt, aki nyolc lövésből hét gólt szerzett. A magyar kapusok közül Mikler Roland 33 lövésből hetet, Székely Márton nyolcból egyet védett ki.

A két csapat hetedik alkalommal találkozott egymással, öt magyar siker mellett ez volt a második portugál győzelem.

A magyar válogatott Oroszország és Izland legyőzése, illetve az olimpiai és világbajnok Dánia elleni döntetlen után csoportgyőztesként, a maximális két ponttal jutott a középdöntőbe, ahol legyőzte Szlovéniát, és kikapott a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Norvégiától, valamint Svédországtól és Portugáliától, így nem szerepelhet a stockholmi döntő hétvégén. 

Egyszerre csalódott és boldog a szövetségi kapitány

Gulyás István szövetségi kapitány egyszerre érez csalódottságot és boldogságot az után, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a Portugáliával szembeni nyolcgólos vereség miatt a középdöntőt követően búcsúzott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságtól.

“Nem találok jobb szót: elfogytunk, a végére elfáradtunk. Szita Zoltán kiválásával beszűkültek a lehetőségeink, illetve a második félidő közepén Sipos Adrián is kapott egy rúgást, akkor még nehezebb helyzetbe kerültünk” – kezdte értékelését a 34-26-ra elveszített találkozó után az edző.

Gulyás hangsúlyozta, játékosai tisztességgel küzdöttek, és ezúttal is mindent megtettek. A második felvonásban próbáltak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni, és tartani a négygólos hátrányt, de nem jártak sikerrel.

“Olyasmibe nem akartuk belehajszolni a játékosokat, ami sérülésveszélyes. Kimondottan örülök, hogy egészségesen tudjuk visszaadni őket a klubjaiknak, hiszen hét embert próbáló meccset játszottak” – magyarázta a kapitány.

“Egyetlen könnyű meccs sem jutott nekünk, mind a hét találkozónk kiélezett volt, és ezeknek a nagy részét nyolc-kilenc emberrel játszottuk. Tiszteletre méltó és megsüvegelendő a játékosok teljesítménye” – vélekedett Gulyás.

A svédek elleni mérkőzés kedden 22 órakor ért véget, és 18 órával később máris kezdődött a rendkívül fontos találkozó a portugálok ellen. A szövetségi kapitány elárulta, mindenki tudta, hogy a játékosok az erejük végén járnak, de próbálták tartani a lelket a csapatban.

A portugálok az első félidőben kapus nélkül támadtak, vagyis létszámfölényt alakítottak ki a magyar kapu előtt. Gulyás rávilágított, hogy a Bajnokok Ligája-résztvevő FC Porto együttese – amelyre a válogatott épül – egész meccseket is képes kiválóan lejátszani ezzel a taktikai elemmel.

“Volt egy-egy labdaszerzésünk, de vagy visszapattant hozzájuk, vagy bizonytalanság miatt nem indultunk el az üres kapura. Próbáltunk két-háromféle variációt, de nem volt elég időnk felkészülni” – fűzte hozzá.

A kapitány szerint ellenfelük ezúttal nagyobb önbizalommal alkalmazta a hét a hat elleni játékot, mint kedden Szlovénia ellen, ott a végjátékban többször is belehibázott.

“Nem gondolom, hogy ezen múlt a mérkőzés, inkább a második félidőben nyílt ki az olló” – tette hozzá.

Gulyás bevallotta csalódottságot is érez, mert nagyon sok lehetőségük volt a még jobb szereplésre.

“Fel sem tudom sorolni, milyen előnyökkel járt volna, ha ma nyer a csapat. Ha viszont reálisan nézem, akkor azt mondom, boldogok lehetünk, mert sok örömöt és boldogságot szereztek ezek a srácok” – nyilatkozta.

Balogh Zsolt úgy vélte, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek, és versenyben voltak az elődöntőbe jutásért.

“Nem tudom, ilyen fiatal csapattal mikor volt legutóbb esély ilyesmire. Most még keserűséget érzünk, de szerintem ezt át fogjuk értékelni, és rájövünk, hogy nagyon nagy tettet hajtottunk végre” – mondta a Tatabánya jobbátlövője.

Az irányító Győri Mátyás kifejtette, hogy idő hiányában csak elméletben, a videófelvételek segítségével tudtak készülni a portugálok létszámfölényes támadójátékára, de nem jártak sikerrel, mert valaki mindig ziccerbe került az ellenfél csapatából.

“Lehet rosszul játszani, hibázni, kihagyni egy helyzetet, viszont mindenki odatette magát, mindenki küzdött és szívből játszott. Azt gondolom, ez kívülről is látható volt, és én ugyanígy éreztem belülről. Pozitív érzésekkel térünk haza” – szögezte le a Tatabánya irányítója.

A csapatkapitány Mikler Roland úgy fogalmazott, rengeteg tapasztalatot szereztek ezen a hét mérkőzésen, hiszen nem otthonról nézték, hogyan játszanak ezek a kiváló csapatok, hanem testközelből tapasztalták meg például azt is, a portugálok milyen tempóban, milyen okosan képesek kézilabdázni, ez pedig sokat jelent.

“Óriási volt a tét a mérkőzésen, rendkívül jó csapattal találkoztunk, amelyet le kellett volna győznünk. Bennünk volt a fáradtság is. Voltak csodák ezen a tornán, de ma a nagyon okos, jó játék, és a tapasztalat hiányzott ahhoz, hogy ezt a csapatot meg tudjuk verni” – vélekedett a MOL-Pick Szeged kapusa.

Mikler elismerte, a szünetig tartott az erejük. Az öltözőben arról beszéltek, lehetséges, hogy olyan lesz a második félidő, mint korábban, például Izland és Szlovénia ellen, de ma a másik irányba dőlt el a meccs.

“Pozitív az élmény, amit megélhettünk. Nagy lehetőségünk volt arra, amire még soha, de még kevesek voltunk ahhoz, hogy ezt az óriási lépést megtegyük. Azt is mi csináltuk, hogy idáig eljutottunk, ezért le a kalappal, nagyon büszke vagyok a csapatra” – nyilatkozta Mikler.

Győztek a svédek, elúszott az olimpiai kvalifikáció

A svéd válogatott simán nyert Izland csapata ellen az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában.

Ezzel a magyar együttes csoportjában ötödik lett, az Eb-t pedig kilencedikként zárja, így biztossá vált, hogy nem vehet részt áprilisban olimpiai selejtezőtornán, azaz lemarad a tokiói nyári játékokról.

Eredmények, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:

I. csoport (Bécs):

Németország-Csehország 26-22 (13-10)

korábban:
Spanyolország-Horvátország 22-22 (12-11)
Fehéroroszország-Ausztria 36-36 (19-17)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9 pont (153-127), 2. Horvátország 9 (127-113), 3. Németország 6, 4. Ausztria 3 (139-156), 5. Fehéroroszország 3 (138-160), 6. Csehország 0

II. csoport (Malmö):
——————–
Svédország-Izland 32-25 (18-11)

korábban:
Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)
Norvégia-Szlovénia 33-30 (14-13)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Portugália 4, 4. Svédország 4, 5. Magyarország 4, 6. Izland 2

Azonos pontszám esetén egymás elleni eredmény, majd a jobb gólkülönbség rangsorolt.

A helyosztó hétvége programja (Stockholm):

január 24. péntek:

elődöntők:
Spanyolország-Szlovénia 18.00
Norvégia-Horvátország 20.30

január 25., szombat:

az 5. helyért: Németország-Portugália 16.00
a 3. helyért 18.30

január 26., vasárnap:

döntő 16.30

(MTI)

Kapcsolódó: Hat gólos vereség a svédektől a kézilabda Eb-n

Egygólos magyar siker Szlovénia ellen a férfi kézilabda Eb-n

Súlyos vereség Norvégiától a férfi kézilabda Eb-n

Izland legyőzésével középdöntős a magyar válogatott a férfi kézilabda Eb-n

(Kiemelt kép: mksz.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!