Hosszú Katinka szakított edzőjével

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó szakított edzőjével, Petrov Árpáddal és egyedül készül fel a tokiói olimpiára.

“Az idei világbajnokságon megingott a bizalmam az edzőmben, mert úgy éreztem, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint én” – indokolta döntését közleményében Hosszú Katinka, aki a dél-koreai Kvangdzsuban 200 és 400 méter vegyesen győzött.

“Az elmúlt hónapokban próbáltam túllépni ezen az érzésen, de az alapprobléma továbbra is fennállt. Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek” – írta Hosszú Katinka.

Hosszú – aki már a jövő heti, glasgow-i rövidpályás Európa-bajnokságra is Petrov Árpád nélkül utazik – kijelentette, egyedül készül fel a tokiói ötkarikás játékokra, munkáját az edzéseken az Iron Swim stábja segíti majd.

“Megkérem a kollégákat, hogy mérjék az időt, de én leszek az edző, ami azt jelenti, hogy vállalok minden felelősséget. Az edzéstervet már úgyis régóta magamnak írom, pontosan tudom, hogy milyen felkészülésre van szükségem. Az eltökéltségemmel sincs gond, minden nap nyolc-tíz órán át tréningezek, ha kell, akkor szinte az ájulásig hajtom magam. Eldöntöttem, hogy egyedül csinálom meg Tokiót, minden energiámat az olimpiai felkészülésre fordítom. Az edzőkérdést ezzel lezártnak tekintem, az ügyben további nyilatkozatokat nem teszek” – fűzte hozzá Hosszú Katinka.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Kossuth Rádiónak elmondta, bízni kell Hosszú döntésében, hiszen egy nagyon rutinos és sokat látott versenyzőről van szó, aki tökéletesen ismeri magát.

“Azt gondolom a folyamatokat látva, hogy ez nem egy ad hoc, cunamiszerű döntés volt, hanem kellett, hogy legyen valamilyen előzménye, ez majd egyszer talán kiderül. Ez egy bátor és nagyon nehéz döntés volt. Kvangdzsut követően Katinka leadta a szakmai tervét Tokióig, kért a meglévő erős csapata mellé további két szakembert, ezt a magyar szövetség megadta. Egy szárazföldi edzővel és egy belga szakemberrel szerződést kötöttünk” – mondta. (MTI)

Petrov Árpád hálával gondol minden együtt töltött napra

Hosszú volt edzője az Index kérdésére e-mailben válaszolt, ebben egyebek között ezt írta:

Hosszú Katinkával elváltak útjaink. Hálával gondolok minden együtt töltött napra, amikor a világ legjobb úszóját segíthettem, az út, amit megtettünk izgalmas volt és rengeteget tanultam Katinkától. Alázat, munka, tisztelet, és még sorolhatnám. Megtapasztalhattam, mit is jelent ezerszer elhangzott jelmondata: “Hard Work Always Pays Off!”, azaz a kemény munka mindig kifizetődik. De akár azt is említhetném: vagy nyersz, vagy tanulsz.

Keményen dolgoztunk, Katinka mindent megtett a vízben, én pedig próbáltam képességeimhez mérten segíteni a parton, aminek az eredménye hat világbajnoki és egy Európa-bajnoki cím lett.

Az elmúlt 16 hónapra visszatekintve úgy érzem, én az úszósporttól már most többet kaptam, mint amit valaha is adhatok.

A szövetségi kapitány, Sós Csaba azt nyilatkozta az Indexnek, reméli, hogy a Svájcból hazatérő Petrov Magyarországon marad, és a tudását itt kamatoztatja.

Kapcsolódó: Hosszú Katinka 300. aranyát nyerte a világkupa-sorozatban

Hosszú Katinka történelmi sikere 400 méter vegyesen

Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)