Halep legyőzte Serena Williamst a wimbledoni döntőben

A hetedik helyen kiemelt román Simona Halep két sima szettben legyőzte az amerikai Serena Williamst a wimbledoni teniszbajnokság női egyes döntőjében.

A pályafutása első wimbledoni döntőjét játszó Halep remek teljesítménnyel, szinte hiba nélkül kezdte a meccset. Magabiztosabb, és minden játékelemben pontosabb volt, így 4:0-ra elhúzott.

A 11. kiemelt Williams csak ezt követően kezdett játékba lendülni, de a 27 perces első szettben már nem tudta megszorongatni román ellenfelét.

A második felvonás eleinte szorosabban alakult, ám Halep 2:2 után riválisa két adogatójátékát is megnyerte, így a vártnál sokkal simábban, kiváló tenisszel győzött a mindössze 57 perces fináléban.

Serena Williams 32. alkalommal játszott döntőt Grand Slam-tornán, és 23 siker mellett kilencedszer veszített, wimbledoni mérlege hét győzelem és négy vereség. Halep három kudarc mellett másodszor nyert GS-finálét – 2018-ban Roland Garroson diadalmaskodott -, Serena Williamst pedig kilenc vereség mellett másodszor győzte le.

“Olvasott a gondolataimban! Amikor valaki így játszik, kalapot kell emelni előtte” – nyilatkozta minden idők második legrövidebb wimbledoni női egyes döntője után Serena Williams.

Hozzátette, ismét meg kell tanulnia döntőt nyerni. Ezzel arra utalt, hogy a szülés utáni visszatérése óta ez volt a harmadik fináléja Grand Slam-tornán, de mindhármat elveszítette.

“Már tízéves koromban ez volt édesanyám álma. Nagyon különleges nap a mai, soha nem felejtem el. Nagyon ideges voltam, a gyomrom is fájt a meccs előtt, de tudtam, hogy most nincs idő az érzelmekre” – mondta Halep.

Hozzátette, úgy lépett a pályára, hogy tudása legjavát kell nyújtania, a mérkőzést pedig élete eddigi legjobbjának nevezte.

A román teniszező elárulta, korábban mindig megilletődötten játszott Serena Williams ellen, mert az amerikai mindenkit inspirál a sportágban, és mindenki példaképként tekint rá.

“Ma a kezdés előtt úgy döntöttem, hogy csak magamra és a fináléra összpontosítok, nem rá. Ezért tudtam a legjobbat kihozni magamból, és nyugodtnak, pozitívnak, magabiztosnak maradni” – magyarázta.

Eredmény, női egyes döntő:

Simona Halep (román, 7.)-Serena Williams (amerikai, 11.) 6:2, 6:2

Az előző tíz női döntő:

2009: S. Williams-Venus Williams (amerikai) 7:6 (7-4), 6:2
2010: S. Williams-Zvonarjova (orosz) 6:3, 6:2
2011: Kvitova (cseh)-Sarapova (orosz) 6:3, 6:4
2012: S. Williams-Radwanska (lengyel) 6:1, 5:7, 6:2
2013: Bartoli (francia)-Lisicki (német) 6:1, 6:4
2014: Kvitova-Bouchard (kanadai) 6:3, 6:0
2015: S. Williams-Muguruza (spanyol) 6:4, 6:4
2016: S. Williams-Kerber (német) 7:5, 6:3
2017: Muguruza-V. Williams 7:5, 6:0
2018: Kerber-S. Williams 6:3, 6:3

(MTI)

(Kiemelt kép: YouTube)