Győzelem a japánok ellen a vízilabda Világliga szuperdöntőjében

A japánok játéka miatt várt nehézségeket leküzdve győzött a magyar válogatott a felkelő nap országának vízilabdázói ellen és csoportjuk második helyén végeztek a férfi vízilabda Világliga belgrádi szuperdöntőjében. Pénteken 15 órakor Ausztrália az ellenfél az elődöntőbe jutásért.

Magyarország a keddi Kanada elleni váratlan vereség (9-10) után győzelmi kényszerbe került. A spanyolok ellen döntetlen (11-11) után ötméteresekkel nyert Märcz Tamás csapata (15-12), így a harmadik ellenfél, Japánnal szemben egy győzelem kellett ahhoz, hogy a nyolc között elkerülje a házigazda, és nagy favorit szerbeket, akik a másik csoportot megnyerték.

Világliga-szuperdöntő, Belgrád (Szerbia)

Csoportkör, 3. forduló

Magyarország-Japán 13:9 (3:3, 3:3, 3:2, 4:1)

Belgrád, Tasmajdan uszoda, v.: Peris (horvát), Putnikovics (szerb)

Magyarország: Kardos, Várnai, Kállay, Gyárfás T., Pásztor, Német T., Jansik D., Kovács Gergő, Erdélyi, Bátori, Bedő, Nagy Á., Bisztritsányi (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Japán: Tanamura, Date, Koppu, Shiga, Josida, Iida, Simizu, Takata, Arai, Inaba, Okawa, Araki. Szövetségi kapitány: Yoji Omoto

Gól – emberelőnyből: 4/7, ill. 5/10
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1

Kipontozódott: Gyárfás T., Kovács Gergő, ill. Koppu, Okawa

Marcz Tamás biztos volt a győzelemben

Én arra számítottam, hogy győzni fogunk. Azt nem tudtam, hogy mikor, de bíztam abban, hogy előbb-utóbb a japánok elé kerülünk, és azt szépen folyamatosan fogjuk tartani – bár nagyon gyorsan változhat a képe egy japán elleni mérkőzésnek, mert néggyel vezet az ember, és kettő perc alatt felborul az egész, és már döntetlen van az eredményjelzőn, láttunk már ilyet. Ennek ellenére nem aggódtam, mert a játékosok betartották – még a döntetlen állásig is -, amit megbeszéltünk, és úgy láttam, az működött. Azokból a hibákból kaptunk gólokat, amikor nem kontrolláltuk a saját játékunkat.

Aztán folyamatosan, ahogy ment előre a meccs, egyre inkább csökkentettük a saját hibáink számát, és rákényszerítettük a japánokat, hogy többet játsszanak a saját kapunk előtt hat a hat ellen, ne lefordulásos támadásokkal jöjjenek. Területet védekeztünk, annak ellenére, hogy kistestűek, mégis indokoltnak éreztük az utóbbi pár év tapasztalatai alapján, hogy így játsszunk. Úgy gondolom, hogy ez működött, meghozta azt az eredményt, amit szerettünk volna.

– A negyedik negyed elején mi döntött? Ott két perc alatt hárommal léptetek el.

– Azt láttam, hogy egyrészt kevesebb lett a hiba, támadásban nem voltak eladott labdák, még jobbak voltak a befejezések, sikerült jól lezárni egy-egy támadást, jól odapasszoltuk támadásban a labdákat. Nagyon jó gólt lőni a japánoknak, mert akkor nem lendületből jönnek. 🙂 Tehát, ha azt meg tudjuk oldani, hogy ne egy oda-vissza úszkálás legyen, amiből egyszercsak azon találjuk magunkat, hogy a japánok lőnek egy gólt, hanem gyakrabban lövünk gólt, akkor mindig középről jönnek, és még jobban tudjuk kontrollálni a meccset. Ez végül is így kezdett kialakulni a harmadik negyed után. Tetszett, amit láttam, örülök, hogy úgy játszott a csapat, ahogy szerettük volna ezen a mai délutánon a japánok ellen.

– Ausztrália?

– Ausztrália kemény falat. Láttuk, hogy Youngert pihentették a mai mérkőzésen a horvátok ellen. Komplett csapat, nem hiányzik tőlük senki, így játszanak évek óta. Egész évben együtt tudnak készülni. Egy-két játékost leszámítva, akik Európában vannak, tulajdonképpen a többi játékos együtt készül az edzőjükkel. Fizikailag nagyon erősek, az látszik rajtuk. Olvastam, hogy a szerb és horvát csapatok is éremesélyesként jelölték meg a másik négy ország mellett az ausztrálokat, és azt gondolom, ez így is van. Láttuk, hogy a szerbekkel is mentek egy jó darabig, a horvátokkal is nagyon jó meccset játszottak, nehéz őket legyőzni. Fel fogunk rájuk készülni, és a legjobbunkat igyekszünk majd nyújtani.

Yoji Omoto: a záró szakaszban a magyarok sokkal jobbak voltak

“Az első három negyedben jól játszottunk, de a záró szakaszban a magyarok sokkal jobbak voltak.

Erős centereik vannak, a védekezésben pedig nagyon kemények voltak, így nem tudtunk annyit és olyan gyorsan mozogni, ahogy szerettünk volna.”

Könnyed szerb siker

A házigazda, olimpiai bajnok szerb válogatott sima győzelmet aratott a kazah csapat felett a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló szuperdöntőjében.

A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára.

Eredmények, csoportkör, 3. forduló:

B csoport:
Szerbia-Kazahsztán 20-6 (4-0, 6-3, 6-1, 4-2)

korábban:
Horvátország-Ausztrália 11-9 (2-3, 2-2, 6-3, 1-1)

A csoport végeredménye. 1. Szerbia 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Kazahsztán 0

Magabiztos spanyolok

A spanyol válogatott hét góllal győzött Kanada ellen, ezzel a magyarokat megelőzve végzett az A csoport élén a férfi vízilabda világliga szuperdöntőjében.

A találkozó a viharos időjárás miatt félórás csúszással kezdődött.

A pénteki negyeddöntőben a magyarok az ausztrálokkal, a spanyolok a kazahokkal, a japánok a horvátokkal, a kanadaiak pedig a szerbekkel csapnak össze.

A vasárnapig tartó torna győztese indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára a házigazda japánok után.

Eredmények, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Spanyolország-Kanada 12-5 (2-2, 1-1, 4-2, 5-0)

korábban:
Magyarország-Japán 13-9 (3-3, 3-3, 3-2, 4-1)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. Magyarország 5, 3. Japán 3, 4. Kanada 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt. (vlv.hu, MTI)

(Kiemelt kép: vlv.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!