Ezüstérmes a magyar férfi kardcsapat

Ezüstérmes lett a Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon, miután a döntőben 45-43-ra kikapott a házigazda Németország válogatottjától.

A magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek ma a 12 együttest felvonultató mezőnyben, és magabiztosan, 45-28-ra verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re felülmúlva jutottak a fináléba, amelyet a bronzmérkőzés előtt rendeztek.

Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás, de később a közönség támogatás mellett a németek fordítottak. A végén Szilágyi nagyszerű hajrával 43-43-nál egyenlített ugyan, az utolsó két tust azonban a hazaiaknak ítélték.

A férfi kardozók a küldöttség negyedik érmét szerezték. Korábban ugyancsak második lett a női kardválogatott, míg harmadikként zárt női kard egyéniben Márton Anna, valamint a férfi párbajtőrcsapat.

Szilágyi – aki az utolsó asszót 9-5-re nyerte -, plusz 5-tel, Szatmári mínusz 1-gyel, Gémesi mínusz 6-tal zárt.

“Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40-34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron.

Az utolsó tusról azt mondta, nüansznyi különbség volt középen, amit addig együttesnek adott a zsűri, ekkor viszont nála látta a találatot.

“Mi úgy éreztük, hogy abszolút nem így volt, de ennyi szubjektivitás benne van a kardvívásban” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy nagyon jó a viszonyuk a németekkel, ismerik őket, rengeteget edzőtáboroznak közösen.

“Azt gondolom, hogy a fair play szellemében zajlott le ez a mérkőzés. Annak ellenére, hogy itthon voltak, és kihasználhatták volna ezt jobban is. Örülök, hogy ez ilyen tiszta döntő volt” – mondta.

A második hely megszerzését az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontosnak tartja.

“A kvalifikáció tükrében nagyon sokat ér ez az ezüstérem. Szerintem egy jó kis lépést tettünk a kvótaszerzés felé. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha érmesek vagyunk, dobogóra állhatunk. Ez most is így van, de öt perccel a döntő után nyilván nem fogok itt cigánykereket hányni, mint ez a kisgyerek itt mellettünk” – folytatta, majd úgy fejezte be összegzését, hogy egy-két nap múlva biztosan tudnak majd örülni a csapatezüstnek, és ez az eredmény jó előjel a júliusi, budapesti világbajnokság előtt.

A kardcsapat a britek után a románokat is legyőzte, ezzel jutott a döntőbe

A román ellenfél – amely a negyeddöntőben az oroszokat búcsúztatta – jól kezdett, Tiberiu Dolniceanu 5-4-re verte Szatmári Andrást, majd Iulian Teodosiu 5-3-ra Szilágyi Áront. Gémesi viszont javított a csapat helyzetén azzal, hogy 6-5-re legyőzte Gelu Florin Zalomirt.

A második kör 13-15-ről indult, de ekkor a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári nagyon megérezte, mit kell csinálnia Teodosiu ellen, 7-1-gyel zárta asszójukat. Négytusos magyar előnynél Gémesi eleinte bizonytalan volt Dolniceanuval szemben, az ellenfél 23-21-re fordított, de a magyar kardozó összeszedte magát és sorozatban négy találatot adott. Ezután Szilágyi megverte Zalomirt, majd a különbség fokozatosan nőtt. Amikor ugyanő Dolniceanu elleni asszóját a kilencedik párban elkezdte, már 40-32 volt az állás a magyaroknak. A román szívósan küzdött, 43-39-re feljött, de végül a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi bevitte a hiányzó tusokat és 45-40-es magyar győzelem született. (MTI)

(Kiemelt kép: A német csapat tagjai ünnepelnek – Fotó: MTI/Illyés Tibor)