Ezüstérmes a 4×50 méteres férfi vegyesváltó, Késely Ajna bronzérmes

Ezüstérmet nyert a magyar 4×50 méteres férfi vegyesváltó a Glasgow-ban rendezett rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárószámában. Késely Ajna bronzérmes lett 400 méter gyorson.

A Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású csapat a délelőtti előfutamban 1:32.83 perces idővel megdöntötte az országos csúcsot, amelyet még 2015-ben a Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián alkotta négyes állított fel az izraeli kontinensviadalon (1:33.62).

Első emberként Bohus háton egy századot faragott tovább az est folyamán korábban felállított országos csúcsából (23.42), majd Horváth a mell után hetediknek váltott. Az 50 pillangón ezüstérmes Szabó a hatodik helyre jött fel, végül az 50 gyors bronzérmese, Lobanovszkij óriási úszással a második helyre hozta fel a csapatot, amely 1:32.10-zel újabb országos csúcsot állított fel.

A magyar váltások álomszerűen sikerültek, Szabó 0.07, Lobanovszkij pedig 0.02 másodperces reakcióidővel ugrott a medencébe, utóbbi 20.27-es utolsó 50 métere pedig több mint fél másodperccel volt jobb, mint az utána következő leggyorsabb versenyzőnek.

A futam után még percekig nem hirdettek győztest, s végül a finneket, a németeket és a norvégokat is kizárták. A számot az oroszok nyerték.

“Mi Maximmal Győrben együtt úszunk, így nekünk megvan a váltásunk, de így együtt nem gyakoroltuk, ráadásul versenyen minden más. Kihoztuk magunkból a legjobbat” – mondta Szabó Szebasztián.

“Ezt az ezüstöt ő nyerte meg nekünk” – mondta Bohus Lobanovszkijról, aki angolul közbevágva szerényen úgy fogalmazott, hogy nem voltak mellette olyan gyors sprinterek, ezért tudta megelőzni a mezőnyt. Az orosz származású úszó külön kiemelte, hogy ebben a sikerben óriási szerepe van Gennagyij Tureckij szakmai munkájának is.

Szabó hozzátette, csak egy rövid ideig aggódtak, miközben a zsűri percekig tanácskozott a kizárásokról, ugyanis az M4 Sport kommentátorállásában ülő Petrov Iván megsúgta nekik, hogy “nincs gond”.

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárta a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt: Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett, Késely Ajna 800 gyorson második, 400-on a harmadik helyen végzett, Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson zárt a harmadik helyen, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.

Eredmény:
férfi 4×50 m vegyesváltó, Európa-bajnok:
Oroszország (Kliment Kolesnyikov, Vlagyimir Morozov, Oleg Kosztyin, Vlagyiszlav Grinyev) 1:30.63 perc
2. MAGYARORSZÁG (BOHUS RICHÁRD, HORVÁTH DÁVID, SZABÓ SZEBASZTIÁN, LOBANOVSZKIJ MAXIM) 1:32.10
3. Fehéroroszország (Viktar Sztaszelovics, Ilja Szimanovics, Jauhen Csurkin, Artyziom Masekin) 1:32.29

A magyar küldöttség így tizenegy éremmel zárja a 25 méteres medencében rendezett kontinensviadalt.

Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszás döntőjében – MTI/Illyés Tibor

Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson

Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson vasárnap, a Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapján.

A 18 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból egyéni legjobbjától (4:00.66) elmaradva, 4:02.54 perccel, a második legjobb idővel került az esti fináléba, ahol akár honfitársa, Kapás Boglárka is ott lehetett volna, de a szám címvédője hiába úszta a negyedik időt, úgy döntött, hogy a következő hetek sűrű programja miatt visszalép.

A döntőben a 7-es pályán úszó Isabel Marie Gose kezdett a legnagyobb lendülettel, Késely a táv felénél a harmadik volt. A németre 300-nál “érkezett meg” a magyar versenyző és az olasz Simona Quadarella. Utóbbi végül minimális előnnyel nyerte a futamot, Késely pedig a harmadik lett. 4:00.04 perces idővel csapott a célba – három századdal lemaradva a második helyről -, s ezzel ötödik érmét szerezte felnőtt világversenyen. Tavaly, ugyancsak Glasgow-ban, a nagymedencés Európa-bajnokságon állhatott három alkalommal a dobogón.

Eredmények:
női 400 m gyors, Európa-bajnok:
Simona Quadarella (Olaszország) 3:59.75 perc
2. Isabel Marie Gose (Németország) 4:00.01
3. KÉSELY AJNA 4:00.04

Bohus országos csúccsal, egy századdal maradt le a döntőről 50 méter háton

Bohus Richárd országos rekorddal, egyetlen századdal maradt le a döntőről 50 méter háton.

A 26 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamból egyéni legjobbjától mindössze két századdal elmaradva, az országos csúcsot (23.49) megközelítve, 23.67 másodperces idővel tizedikként jutott az esti elődöntőbe. Ott aztán összejött neki a magyar csúcs, 23.43-mal érintette a falat, de ez egy századdal rosszabb volt, mint a nyolcadik helyezett fehérorosz rivális eredménye.

Bohus – aki korábban 100-on is országos csúcsot úszott – a futam után az MTI-nek elmondta, a rekordnak örül ugyan, de több hibát is elkövetett ebben a futamban, többek között a rajtot is elrontotta, pedig rajtot tartja az egyik erősségének. Hozzátette, bízik benne, hogy később, a váltó első embereként tud majd hasonló időt úszni a fináléban. (MTI)

Kapcsolódó: Hosszú aranyérmes, Szabó Szebasztián ezüstérmes

(Kiemelt kép: Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián, Horváth Dávid és Bohus Richárd (b-j), a magyar 4×50 méteres férfi vegyesváltó – MTI/Illyés Tibor)