Egyetlen tussal kikapott a döntőben, ezüstérmes a férfi kardválogatott

A dél-koreaiaktól egyetlen találattal, 45-44-re kikapott a döntőben, így ezüstérmes lett a magyar férfi kardválogatott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton 45-31-re verte a vietnámiakat, majd 45-32-re az egyiptomiakat, ezzel negyeddöntőbe jutott. A vasárnapi folytatás is magabiztos sikerrel indult, a hazai együttes 45-29-re győzte le Iránt, majd az elődöntőben 45-38-ra Olaszországot.

Az aranyéremért az előző két vb-n első dél-koreaiakkal kellett megküzdeni. A BOK Csarnok csaknem telt lelátói előtt feszült légkörű, de izgalmas és látványos tusokat hozó csatában a magyarok 45-44-re kikaptak.

Jól kezdődött a finálé, Szatmári 5-4-re legyőzte Oh Szang Ukot, akitől az egyéni döntőben kikapott, majd Szilágyi 6-2-re alulmaradt Gu Bon Gillel szemben. A hátrány azonban nem sokáig maradt meg, mert Gémesi parádézott: 8-2-re verte Ha Han Szolt (15-12).

A folytatásban Szatmári 6-5-re alulmaradt Guval szemben, majd Gémesi is kikapott, mégpedig Ohtól 7-2-re. Ennek a körnek a zárásaként Szilágyi 5-5-re végzett a csereként beálló Kim Jun Hóval (27-30).

A különbség tovább nőtt, a Gémesit váltó Decsi jól tartotta magát, de 5-4-re kikapott Gutól, majd Szatmári és Kim asszójában már 31-38 is volt az állás. Ekkor azonban változott a helyzet, az egyéni verseny ezüstérmese 37-40-ig felzárkózott egy 6-5-ös győzelemmel, majd a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi 41-41-nél utolérte Ohot, sőt nagyszerű tusokkal 43-41-re ellépett.

A dél-koreai azonban egyenlített, majd 44-43-ra megint Szilágyi vezetett, aztán jött az újabb egyenlítés. Az utolsó akcióban a magyar kardozó megindult, de nem érte el ellenfelét, így hátrálni kényszerült, Oh pedig kihasználta a helyzetet. Szilágyi dühösen csapta földhöz sisakját, nem is az utolsó tus miatt, hanem azért, mert a 7-5-ös részsikerével nem jött össze a nagy bravúr, illetve benne volt még, hogy korábbi tusokat vitatott helyzetben nem a magyarok javára ítéltek.

Amúgy is sok volt a leállás, az ázsiaiak többször kérték a mérkőzésvezetőt videózásra és nem egy alkalommal el is érték az eredetileg hozott ítélet megváltoztatását.

Szilágyi 27-29-nél, amikor a dél-koreaiaknak adtak egy pontot, jelezte, hogy keresztlépéssel szabálytalan volt az ellenfél. Videózás után a pontot visszavették, ugyanakkor nem adták Szilágyinak, pedig ő is lámpát gyújtott.

A közönség végig buzdította a magyar csapatot, és Szilágyi parádés felzárkózásánál már a sikeres lezárást várta, így – akárcsak a csapat – csalódottan vette tudomásul, hogy az ázsiaiak győztek sorozatban harmadszor. A 2017-es sikerük alkalmával ugyancsak a magyarokat verték meg a lipcsei döntőben.

A férfi kardozók a magyar válogatott harmadik dobogós helyezését gyűjtötték be a hazai világbajnokságon. Csütörtökön második lett Szatmári, majd pénteken győzött a párbajtőröző Siklósi Gergely.

Áder János köztársasági elnök, valamint Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás (b-j) – Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapatnak az érmeket Áder János köztársasági elnök adta át, aki Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt a helyszínen nézte meg a döntőt. A dobogóra álláskor a közönség “szép volt, fiúk” rigmussal köszönte meg a produkciót. Szilágyi az eredményhirdetés után mikrofonba mondott köszönetet a drukkereknek.

Eredmények:

férfi kard csapatverseny:
szombaton:
a 32 között:
Magyarország-Vietnám 45-31

a 16 között:
Magyarország-Egyiptom 45-32

vasárnap:
negyeddöntő:
Koreai Köztársaság-Románia 45-34
Németország-Oroszország 45-43
Magyarország-Irán 45-29
Olaszország-Georgia 45-33

elődöntő:
Koreai Köztársaság-Németország 45-22
Magyarország-Olaszország 45-38

a 3. helyért:
Olaszország-Németország 45-38

döntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-44

Végeredmény:

férfi kard csapatverseny, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Gu Bon Gil, Ha Han Szol, Kim Jun Ho, Oh Szang Uk)
2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
3. Olaszország (Luca Curatoli, Luigi Samele, Aldo Montano)

Alsó ágra került a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapat

A magyar férfi párbajtőrcsapat és a női tőrválogatott is kikapott a nyolcaddöntőben, így az alsó ágra került, ahol előbbi a 11., utóbbi a 10. helyet szerezte meg.

A férfi kard- és a női párbajtőrcsapatok nyolcas táblájának mérkőzései mellett a vasárnapi program része volt a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyének első, negyeddöntőig tartó szakasza is. Azok az együttesek, amelyek sikerrel jártak, hétfőn folytatják szereplésüket, az alsó ági válogatottak viszont még vasárnap eldöntötték a helyezéseket.

A Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté alkotta párbajtőr-válogatott a papírformát igazolva könnyedén lépett túl a chileieken, majd következett az a mérkőzés, amelyre hetek óta készült. Az olimpiai szereplés szempontjából fontos lett volna az ukránok legyőzése, ráadásul ezzel egy potenciális ellenfelet kipipáltak volna. Csakhogy ezzel az ellenfél is tisztában volt, érződött, hogy nagyon koncentráltan állt fel a pástra.

Az első párharcok során a várakozásnak megfelelően szorosan alakult az állás, de inkább az ukránok vezettek, a magyaroknak pedig csak egyenlíteniük sikerült többször, az előny átvétele nem jött össze. Rédli az ötödik asszóban egy tusra megközelítette Roman Szvihart, majd megpróbálkozott az egyenlítéssel, de tust kapott. A vívóidő lejárta előtt egy másodperccel megint indított, hogy egy találat hátránnyal következzen a csere, de nem járt sikerrel, így háromra nőtt a különbség. Az előnyben lévő ukránok továbbra is nagyon koncentráltak maradtak, az egyre inkább lépéskényszerbe kerülő magyarok közül pedig senki sem kapta el igazán a fonalat: az egyéniben győztes Siklósinak, majd Bertának, végül Rédlinek sem sikerült érdemben faragni a hátrányból.

“Óriási tétje volt az ukránok elleni összecsapásnak, mert ha nyolc közé jutunk, lényegesen jobb pozícióba kerültünk volna az olimpiai kvalifikáció szempontjából, mint így” – értékelt az MTI-nek Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

“Nem magyarázkodás, de ez nagyon megfiatalított csapat, még nincs kész teljesen. Tisztességgel, becsülettel küzdöttek a fiúk. Borzasztóan akartak, talán egy kicsit görcsösen is” – közölte.

A kapitány hozzátette: ez az ukrán csapat rendkívül tapasztalt, Eb- és vb-érmes, a rutin őket segítette.

“A legfontosabb feladat, hogy a 9-16. helyért a lehető legjobban szerepeljünk. Még vannak hátra világkupa-versenyek, melyeken nagy bravúrral ugyan, de elérhető az olimpia. Voltunk már ilyen helyzetben, Athén és Rio előtt is…” – mondta.

Végül a magyar csapat az alsó ágon nem járt teljes sikerrel: előbb megverte a németeket, majd kikapott a kazahoktól, végül legyőzte a dánokat, ezzel 11. lett.

A Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra tőrnégyes a várakozásnak megfelelően “bemelegített” a thaiföldiek ellen – az ázsiaiak mindössze 12 tust tudtak adni -, a folytatás viszont nem sikerült. A negyeddöntőbe a kanadaiakon keresztül vezetett volna az út, akik ellen nem számítottak esélytelennek a magyarok.

Ezzel együtt korántsem alakult a reményeknek megfelelően a küzdelem. Az első három pár után még csak két találat volt a hátrány, de újabb magyar vereség következett, 14-19 után pedig hiába nyert Kreiss az ötödik párban 7-5-re, a hatodik asszóban Mohamed 6-0-ra kikapott, ezzel gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás. Kilenctusos hátrányról (21-30) nem volt visszaút, már csak azért sem, mert a magyarok – Kreiss, Kondricz és a Mohamed helyére beállt Lupkovics – sem igazán bíztak a fordításban. A végére húsztalálatnyi különbség alakult ki.

“Megőrülök” – fejezte ki dühét és csalódottságát tömören Feczer Viktor vezetőedző az elvesztett nyolcaddöntő után. “Nagyon készültünk a kanadaiakra, videóztuk is őket. Legutóbb, májusban Tauberbischofsheimben csupán háromtusos vereséget szenvedtünk tőlük, tehát volt remény a legyőzésükre. Hat-nullra senkitől sem szabad kikapni! Most nem tudok mit mondani…”

Az olimpiai részvételt illetően úgy fogalmazott: “minimális matematikai esélyünk azért még maradt”.

Az alsó ágon a magyarok legyőzték az osztrákokat és a kínaiakat, végül kikaptak a németektől, így a tizedik helyen végeztek.

Eredmények:

férfi párbajtőr:

a 32 között:
Magyarország-Chile 45-24

a 16 között:
Ukrajna-Magyarország 45-36

a 9-16. helyért:
Magyarország-Németország 45-27

a 9-12. helyért:
Kazahsztán-Magyarország 41-40

a 11. helyért:
Magyarország-Dánia 45-36

női tőr:
a 32 között:
Magyarország-Thaiföld 45-12

a 16 között:
Kanada-Magyarország 45-25

a 9-16. helyért:
Magyarország-Ausztria 45-39

a 9-13. helyért:
Magyarország-Kína 45-40

a 9. helyért:
Németország-Magyarország 45-39

(MTI)

(Kiemelt kép: A magyar Szatmári András (b) és a dél-koreai Kim Jun Ho a férfi kard csapatversenyének döntőjében – Fotó: MTI/Czagány Balázs)