Egy olyan számot törölnek az olimpia műsorából, amiben világbajnokunk van

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség tanácsa bermudai konferenciáján határozott a 2024-es olimpia műsorába javasolt hajóosztályokról, a döntés a magyar versenyzők számára több szempontból is kedvezőtlen.


A testület megerősítette tavaly novemberi határozatát, miszerint kikerül a programból a Finndingi, amely 1952 óta szerepelt az ötkarikás műsorban. Ez az egyszemélyes hajóosztály, amelyben Berecz Zsombor a világbajnok és Tokióban éremesélyesként indulhat, főleg a nagyobb súlyú – 85 kilogramm feletti – vitorlázóknak kínál versenyzési lehetőséget. Berecz mellett jó eséllyel pályázhatott volna a párizsi részvételre a korosztályos világbajnoki ötödik Németh Domokos – olvasható a magyar szövetség honlapján.

A 33 éves Berecznek így az utolsó esélye a tokiói olimpián nyílik arra, hogy sporttörténelmi érmet szerezzen Magyarországnak.

Bár júliusban a finn osztály nemzetközi szövetségének honlapján még bizakodó vélemények jelentek meg az újra tárgyalást támogató beadványokról, mostanra már csak nagyon szűk, inkább elvi lehetőségek maradtak a finn dinghy olimpián tartására.

Magyar szempontból szintén rossz hír, hogy a férfi és női 470-esek helyett Párizsban vegyes legénységgel indulhat ez a kétszemélyes osztály. A tavaly junior vb-bronzérmes Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta páros számára a 2024-es olimpia lehetett volna az igaz megmérettetés.

Változik a hajóosztály szörfben is, itt a mostani RSX helyébe a repülőszárnyas iFoil kerül.

A javasolt hajóosztályokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia, de ez a korábbi olimpiák tapasztalatai alapján formalitásnak tűnik. (MTI)

(Kiemelt kép: Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén – Kovács Tamás / MTI)

További sport hírek >>>