Egy évvel elhalasztják a tokiói olimpiát

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani a tokiói olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök telefonos válságtanácskozásán döntés született a nyári tokiói olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról – olvasható az NKH japán hírportálján.

“Nagyjából egy éves halasztást javasoltam, és Thomas Bach elnök úgy válaszolt, száz százalékig egyetért” – idézték Sindzót.

A japán miniszterelnök a 45 perces telefonbeszélgetést követően újságíróknak azt mondta, nagyjából egy évvel tolják el a játékokat, ami lehetőséget ad a sportolóknak a megfelelő felkészülésre.

A NOB végrehajtó bizottsága még ma, gyorsan összehívott rendkívüli ülésen – ugyancsak telefonkonferencia keretében – vitatja meg annak a  lehetőségét, hogy elhalasszák a tokiói olimpiát.

A NOB hetek óta komoly, és egyre fokozódó nyomás alatt volt: mind többen jelezték, hogy a jelenlegi körülmények között – amikor Európában és az Egyesült Államokban is felfutóban van a koronavírus-járvány – nem támogatják az olimpia megrendezését.

A koronavírus járvány miatt számos sportszervezet és sportoló sürgette a halasztást, Kanada és Ausztrália pedig már azt közölte, hogy sportolói nem vesznek részt a tokiói olimpián, ha nem halasztják el.

A halasztás tetemes összegbe, szakértők szerint 670 milliárd jenbe (1,9 billió forintba) kerülhet Japánnak.

Az olimpiai lángot március 12-én, 19 héttel az olimpia előtt gyújtották meg a görögországi Olümpiában, egy nappal azután, hogy világjárványnak minősítette a WHO a koronavírus-járványt. A láng azóta megérkezett Japánba, Bach akkor még arról beszélt, hogy nem lenne tisztességes a sportolókkal szemben a halasztás.

Sok sportágban már befejeződött a kvalifikáció, de az összes olimpiai helynek csak az 57 százaléka kelt el eddig, például a magyar női vízilabda-válogatott vagy a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjét sem tudták a járvány miatt a megjelölt időpontban lebonyolítani.

A halasztás sok sportág versenynaptárát átírja jövőre. Például a vizes világbajnokságot 2021. nyarán Japán déli részén, Fukuokában rendezték volna meg, várhatóan ez elmarad. Az is lehet, hogy 2023-ra tolódik.

A NOB közleményében kiemeli, hogy az olimpiai láng marad Japánban és egyezség született arról is, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg.  

A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, mégpedig ötször: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el, majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt, valamint az 1944-es londoni nyári, továbbá az 1940-es szapporói és az 1944-es Cortina d’Ampezzó-i téli olimpiát nem rendezték meg.

A törlés most nem merült fel, korábbi sajtóinformációk szerint három halasztási forgatókönyv volt, idén őszi, jövő nyári és 2022-es rendezés lehetősége vetődött fel.

Az események felgyorsulásában vélhetően komoly szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is jelezte: a halasztást tartja a legjobb megoldásnak. Az Egyesült Államok nemcsak messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, de a NOB bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén. (hvg.hu, Index, MTI)

(Kiemelt kép: Abe Sindzó a sajtótájékoztatón – NKH)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!