Az oroszok legyőzésével negyeddöntős a magyar női válogatott a vízilabda Eb-n

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott biztosította negyeddöntőbe jutását a Duna Arénában zajló Európa-bajnokság A csoportjából, miután a harmadik fordulóban – százszázalékos mérlegét megőrizve – 9-8-ra legyőzte az orosz csapatot.

A magyar válogatott pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik, majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 3. forduló:

A csoport:
Magyarország-Oroszország 9-8 (4-3, 2-0, 2-3, 1-2)

Duna Aréna, v.: Dervieux (francia), Wengenroth (svájci)

gólszerzők: Keszthelyi 4, Leimeter, Gyöngyössy, Vályi, Szilágyi, Illés 1-1, illetve Gorbunova 3, Karimova 2, Tyimofejeva, Bersnyeva, Szerzsantova

Magyarország:
Kasó – Vályi, Keszthelyi, Gurisatti, Parkes, Máté, Garda – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus)

Bíró Attila együttese a horvátokat 25-6-ra, a szlovákokat pedig 20-2-re győzte le, és az oroszok is két sikerrel hangoltak a mai csoportrangadóra.

A találkozó elején emberelőnyös orosz gólra a csapatkapitány Keszthelyi Rita ugyancsak fórból válaszolt, majd Leimeter Dóra vezető találata után kétszer is a csapatkapitány villant. Az oroszok a negyed hajrájában visszazárkóztak egy gólra.

A második nyolc percben a védekezés került előtérbe, a legtöbb támadás lövésig sem jutott el, Szilágyi Dorottya kísérleténél ugyanakkor két kapufát is érintett a labda. A holtpontról végül a hazai csapat mozdult el: Gyöngyössy Anikó centerből törte meg a több mint hatperces gólcsendet, aztán Vályi Vanda is feliratkozott az eredményes játékosok közé, majd ki is pontozódott.

A háromgólos előnyben eltöltött nagyszünet után kilenc és fél perc elteltével talált be újra az orosz együttes. A rivális ezt követően is folytatta a felzárkózást, és – mivel ebben a periódusban a magyar támadások végén csúszott be egy-egy hiba az utolsó passzoknál, illetve a lövéseknél – egyenlíteni is tudott. Csaknem kilenc perc után előbb ismét a magyar válogatott vezére, Keszthelyi, majd pedig Szilágyi lőtt az orosz kapuba.

A záró nyolc percnek így 8-6-os magyar előnyről vágtak neki a felek, az oroszok megúszásból faragták egygólosra hátrányukat, majd Illés Anna találata után az utolsó két percre fordulva újra szépítettek, és bár a hajrában támadhattak az egyenlítésért, ez nem sikerült nekik.

Bíró Attila úgy értékelt: a győzelem “az önbizalmon és csapategységen sokat fog dobni, ugyanakkor ez a siker semmit nem fog érni”, ha nem verik meg a görögöket pénteken.

Keszthelyi-Nagy Rita – MTI/Szigetváry Zsolt

Keszthelyi Rita a hátán vitte a csapatot, amivel átbillentette a holtponton” – emelte ki az MTI kérdésére. Hozzátette ugyanakkor: rajta kívül is több jó egyéni teljesítmény volt csapatában, emellett az oroszokéhoz mérhető centerjáték és a kiváló kapusteljesítmény eredményezte a szűk győzelmet. Hangsúlyozta, rég látta ilyen intelligensen vízilabdázni együttesét.

Keszthelyi kifejtette: mindenki beletette szívét-lelkét a mérkőzésbe, és fegyelmezetten játszott.

Az MTI érdeklődésére azt mondta, nagyon élvezte a mérkőzést.

“Ha a következő találkozókon nem nekem fog menni, akkor be tudok állni a sorba és ugyanúgy kiszolgálni a többieket, ahogy ők ma ezt megtették velem” – köszönte meg társai teljesítményét a csapatkapitány. Rámutatott: a kontinensbajnokság vége még messze van, de a görögök elleni találkozón sokat tudnak tenni a négy közé jutásért azzal, hogy könnyebb ágra kerülnek.

Szilágyi Dorottya szerint a remek emberhátrányos védekezés, Kasó Orsolya kapusteljesítménye, a jó lövőhatékonyság, valamint a Keszthelyi által nyújtott plusz is fontos volt.

Gurisatti Gréta elárulta: a csoportsorsolás ismeretében erre a mérkőzésre élezték ki a felkészülést, mivel “ez volt az első keményebb” összecsapásuk. Mint mondta, ennek következtében nem tudott nekik újat mutatni az ellenfél, amit jól bizonyít, hogy az első félidőben csak három gólt kaptak.

Korábban:
Horvátország-Szerbia 9-8 (2-1, 2-3, 3-3, 2-1)
Görögország-Szlovákia 18-2 (4-0, 4-2, 6-0, 4-0)

A csoport állása: 1. Görögország 9 pont (62-12), 2. Magyarország 9 (54-16), 3. Oroszország 6, 4. Horvátország 3, 5. Szerbia 0 (17-62), 6. Szlovákia 0 (6-69)

A magyar csapat további programja:

péntek:
Magyarország-Görögország 19.00

vasárnap:
Magyarország-Szerbia 19.00

Kiütéses sikerrel maradt százszázalékos a görög női csapat

A görög válogatott három forduló után is őrzi százszázalékos mérlegét a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornájának magyar érdekeltségű csoportjában, miután 18 gólt szerezve könnyedén diadalmaskodott a szlovák együttes felett.

Első győzelmét aratta a horvát női válogatott

A horvát válogatott megszerezte első győzelmét a magyar érdekeltségű csoportban: az eddig két vereséggel álló csapat ma egy góllal verte a továbbra is pont nélküli szerb együttest.

Az olaszokat is legyőzték a címvédő hollandok

A holland válogatott harmadik találkozóját is megnyerte a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján: a címvédő csapat 10-4-re győzte le az olasz együttest.

B csoport:
Hollandia-Olaszország 10-4 (2-2, 4-2, 3-0, 1-0)
Franciaország-Németország 17-5 (7-1, 3-1, 3-1, 4-2)
Spanyolország-Izrael 18-2 (3-0, 4-1, 7-1, 4-0)

A csoport állása: 1. Hollandia 9 pont (55-10), 2. Spanyolország 9 (49-18), 3. Franciaország 6, 4. Olaszország 3, 5. Izrael 0 (11-50), 6. Németország 0 (12-53)

(MTI)

Kapcsolódó: Szlovákiát is könnyedén győzte le a magyar női válogatott a vízilabda Eb-n

A magyar női válogatott könnyen győzött – megkezdődött a vízilabda Eb

(Kiemelt kép: Gyöngyössy Anikó, a magyar (b) és Jevgenyija Szoboljeva, az orosz válogatott játékosa – MTI/Czagány Balázs)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!