Az aranyérmes női kajakpáros még élvezni is tudta a döntő végét

Magabiztos győzelmet aratott a magyar női kajakpáros 1000 méteren a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokságon, Hagymási Réka és Medveczky Erika szerint döntőjük végét még élvezni is tudták.

A páros rutinosabb tagja, Medveczky Erika 2017-et és 2018-at követően harmadik vb-aranyérmét nyerte ebben a számban, Farkasdi Ramóna és Csipes Tamara után a harmadik társsal. A döntő után az esélyesként rajthoz álló Medveczky elmondta: el kell tudni viselni ezt a terhet egy sportolónak, ha tényleg jó.

“Réka is ideális páros társ, bár ő elsősorban gyors. A gyorsaságát azonban képes az állóképességi számra is átmenteni, mert rendkívül sokat dolgozik” – dicsérte társát Medveczky. Hozzátette: tökéletes bemelegítés volt számára ez a vb-győzelem a négyes vasárnapi döntője előtt.

Hagymási Réka kiemelte: rutinos társától a felkészülés és a verseny alatt is sok segítséget kapott.

“Olyan pályát mentünk, aminek a végét még élvezni is tudtuk, plusz 500 métertől már igazán érezhettük a hazai szurkolók biztatását” – nyilatkozta. Hozzátette: fél távnál biztos előnyük ismeretében már érezték, hogy “meglehet” a döntő, de ettől függetlenül végig igyekeztek koncentrálni, mert 1000 méteren a hajrában is történhetnek meglepetések.

Hagymási Réka és Medveczky Erika aranyérmes – MTI/Kovács Tamás

A férfi kenupárosok 500 méteres számában ezüstérmes lett Hajdu Jonatán és Fekete Ádám kettőse, ők azonban csak részben elégedettek ezzel az eredménnyel.

“Szegedi rendezésű vb-n egy magyar kajak-kenus nem lehet elégedett még az ezüstéremmel sem” – hangsúlyozta Fekete Ádám. Hozzátette: a hajrában, amikor már látták, hogy a vezető kínaiakat nem tudják behozni, és így fokozottan érezték a hátszél jelentette hátrányt, valamint az oxigénhiányt, a közönség tolta őket be a célig.

Hajdu elégedettebben értékelt, mondván: bár szerettek volna nyerni, így is elérték a kitűzött céljukat, mivel érmet szereztek és csak nagy csatában kaptak ki a győztestől.

“A felkészülés során kevés pályát tudtunk időre teljesíteni, de azok legalább jól sikerültek. Világversenyen ez az első 500 méterünk, ahol érmet szereztünk, és ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy az 1000 méteres, olimpiai páros számban szerepet kapjunk” – mondta.

A későbbi ezüstérmes Hajdu Jonatán és Fekete Ádám (középen j-b) – MTI/Szigetváry Zsolt

A verseny harmadik magyar érmét a 200 méteres női kajakpáros szerezte. A bronzérmes egységben ülő Lucz Anna kiemelte: hatalmas élmény volt hazai közönség előtt versenyeznie, hasonló érzésben még nem is volt része.

“Nagyon izgultam a rajt előtt, de ahogy beálltunk a rajtgépbe, ez elmúlt. El sem hiszem, hogy itt lehettünk a hazai vb-n, amelyen döntőbe jutottunk, és ott még érmet is szereztünk” – mondta.

Kiss Blanka hozzátette: a közönség sokat segített nekik, óriási erőt adott számukra.

“A verseny alatt a szurkolók biztatásán kívül semmi mást nem hallottam, és az előttem ülő Annán kívül senkit és semmi mást nem láttam” – nyilatkozta.

Kopasz és Lucz Dóra döntős, újabb négy kvótaszerzési esély elszállt

A mai versenynap programja öt olimpiai szám középfutamaival zárult a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a magyar egységek közül kettőnek – a kajakos Kopasz Bálintnak és Lucz Dórának – sikerült beverekednie magát a szombati döntőbe. Férfi K-1 200 és C-2 1000 méteren, valamint női C-1 200 méteren a hazaiak ezen a vb-n nem szereznek tokiói kvótát.

Az ötkarikás számokban nagy a “tolongás” a Maty-éren, így az óriási mezőnyök miatt az előfutam után jellemzően kötelező a középfutam is.

Kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra – miután szurkolt testvérének, a Kiss Blankával 200 párosban bronzérmet szerző Annának – nagyot küzdött az első három közé kerülésért. Féltávnál még úgy tűnt, lemarad a továbbjutásról, de aztán remek hajrájával feljött a második helyre a lengyelek olimpiai ezüstérmese, Marta Walczykiewicz mögé, így vízre szállhat egy nap múlva az éremért és a kvótáért.

“Nagyon örülök, hogy sikerült, az edzőmmel majd elemezzük a történteket, és aztán készülök a fináléra. Minden úgy alakult, ahogy terveztük. Nem gondolok a kvótaszerzésre, a döntőben az a célom, hogy kihozzam magamból a legjobbat” – nyilatkozott az UTE 24 éves kajakosa.

A férfiak hasonló számában a négy középfutamból csak az első két-két versenyző és a legjobb harmadik jutott tovább. Csizmadia Kolos futamát hibás rajt miatt visszalőtték, majd a magyar versenyző óriásit harcolt, de végül hat századmásodperccel lemaradt a harmadik helyről, amely döntőt ért volna.

“Tökéletes pályát mentem, a többiek egyszerűen jobbak voltak – értékelt az Angyalföldi VSE 23 éves kajakosa. – A berúgást még vissza kell majd néznem, de egyébként jól mentem. A visszalőtt rajt sem zavart meg, talán még jobban felnyomta bennem az adrenalint.”

A szegediek 19 éves kenusának, Nagy Biankának sem sikerült a kilenc közé kerülés, és így a kvótaszerzés, mert hatodikként ért célba az új ötkarikás szám, a C-1 200 méter utolsó középfutamában, azaz messze volt a továbbjutást érő első három helytől.

“Az előfutamban, ahol csúcsot eveztem, tizedik voltam az időeredményem alapján, szerencse kellett volna ahhoz, hogy döntőbe jussak. Például az, hogy megforduljon a szél, ami nekem kedvezett volna. Fiatal vagyok, a kvótaszerzés nagy feladat lett volna számomra, de a döntő elvárható célkitűzés. A B döntőben igyekszem majd javítani” – nyilatkozott Nagy.

Következtek a férfi kenu kettesek 1000 méteres versenyei, ezekben is az első három között kellett zárni a döntős szereplés lehetőségéért. A magyar egységben az utolsó pillanatban cserélni kellett, a beteg Dóri Bence helyett a rutinos Mike Róbert került Kiss Balázs mögé a hajóba, s az átalakított egység csütörtökön egy ötödik hellyel nyitott az előfutamban. Mike két és fél órával korábban még a 200 méter páros fináléjában szerepelt, de valószínűleg nem ezen múlt, hogy az egy kilométeres középdöntőben nem volt esélye a párosuknak. Az ötödik helyen végeztek, így egy nap múlva ők is a B döntőben szállhatnak csak vízre.

“Nem lehet egyik napról a másikra összetenni egy párost. Kihajtottuk magunkat, ebben a helyzetben ennyi volt a maximum ettől az egységtől” – nyilatkozott Mike Róbert.

A nap zárásaként a friss Európa Játékok-győztes Kopasz Bálint javított a magyar mérlegen, végig együtt haladt a címvédő portugál Fernando Pimentával, hol egyikük, hol másikuk vezetett, s végül a célba is együtt érkeztek. Bár egy hajszállal Pimentáé lett a futamgyőzelem, a 22 éves magyar is magabiztosan lépett tovább a fináléba.

“Annyit adtam ki magamból, amennyit akartam. Nem volt szükség teljes erőbedobásra, az a döntőben visszaütött volna. Biztos, hogy Pimenta is végig taktikázott, de a fináléban mások is nagy ellenfelek lesznek. Az utolsó 200-250 métert nagyon sokat gyakoroltuk az edzéseken, hogy legyen még erőm robbantani a végén” – mondta Kopasz Bálint, a győriek versenyzője.

Azokban az egyes és páros számokban, amelyekben Szegeden nem sikerül a kvótaszerzés, a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon még lesz lehetőség a javításra.

A bronzérmes Lucz Anna (b) és Kiss Blanka – MTI/Szigetváry Zsolt

A mai dobogósok

A szegedi kajak-kenu világbajnokság pénteki döntőinek dobogósai és a további magyarok helyezései:

férfiak:

K-1 500 m, világbajnok:
Tom Liebscher     (Németország) 1:35.04 p
2. Mikita Borikau (Fehéroroszország) 1:35.19
3. Makszim Szpeszivcev (Oroszország) 1:35.49
…5. DOMBVÁRI BENCE 1:36.41

K-4 1000 m, világbajnok:
Németország (Lukas Reuschenbach, Felix Frank, Jakob Thordsen, Tobias-Pascal Schultz) 2:48.79 p
2. Oroszország (Vaszilij Pogreban, Alekszej Vosztrikov, Oleg Szinjavin, Igor Kalasnyikov) 2:49.78
3. Szlovákia (Jakubik Gábor, Juraj Tarr, Denis Mysak, Gacsal Ákos) 2:50.44
4. MAGYARORSZÁG (ERDŐSSY CSABA, TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS, KÓS BENEDEK) 2:52.20

C-2 200 m, világbajnok:
Alberto Pedrero, Pablo Grana (Spanyolország) 36.06 mp
2. Michal Marek Lubniewski, Arsen Sliwinski    (Lengyelország) 36.18
3. Artur Gulijev, Eljorjon Mamagyalijev (Üzbegisztán) 36.42
…8. KORISÁNSZKY DÁVID, MIKE RÓBERT 38.21

C-2 500 m, világbajnok:
Li Csiang, Hszing Szung (Kína) 1:37.33 p
2. HAJDU JONATÁN, FEKETE ÁDÁM 1:38.41
3. Alfonso Benavides, Antoni Segura (Spanyolország) 1:38.97

nők:

K-2 200 m, világbajnok:
Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka (Fehéroroszország) 36.21 mp
2. Spela Ponomarenko Janic, Anja Osterman (Szlovénia) 36.72
3. LUCZ ANNA, KISS BLANKA 36.79

K-2 1000 m, világbajnok:
HAGYMÁSI RÉKA, MEDVECZKY ERIKA 3:34.23 p
2. Tabea Medert, Sarah Brüssler (Németország) 3:35.59
3. Karina Alanis, Maricela Montemayor (Mexikó) 3:40.91

C-1 500 m, világbajnok:
Aljona Nazdrova (Fehéroroszország) 2:00.73
2. Kszenyija Kuracs (Oroszország) 2:01.64
3. Anasztaszja Csetverikova (Ukrajna) 2:03.83
…5. BRAGATO GIADA 2:07.86

A déli elő- és középfutamok után újabb két magyar hajó került a döntőbe

Férfi kajak kettes 200 méteren Balaska Márk kétszeres címvédő, ezúttal azonban nem a négyesben szereplő Birkás Balázs, hanem Apagyi Levente a párostársa. Az új kettős fantasztikus teljesítménnyel tette le a névjegyét az előfutamban, a sprinttávon ritkán látható, több mint egy hajóhossz előnnyel verte a mezőnyt, s mivel a győzelem egyből finálét ért, már készülhet a vasárnapi éremcsatára.

Balaska azt mondta, szeretné újra átélni azt, amit az előző években, hazai pályán mindenképpen érmet akarnak a nyakukba.

“Sikerült Leventével jól egymásra hangolódnunk, a parton is jól kijövünk, szerintem nem lesz gond a döntőben sem. Levi szívvel-lélekkel beletette a munkát abba, hogy idekerüljünk.” – dicsérte új versenyzőtársát.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa ugyancsak döntős a legrövidebb távon, miután a kínaiak mögött másodikként ért célba, és ebben a számban az első három kihagyhatja a középdöntőt.

Balla elmondta: miután az olimpiai versenyszám, az 500 méter páros a fő számuk a vb-n, a 200 métert bemelegítésnek tekintik. Az előfutamban a rajtot gyakorolták, és azt, ahogy abból felveszik a hosszabb táv csapásszámát.

“A futamgyőztes kínaiaknak, ellentétben velünk, ez a fő számuk. Ezért nem is foglalkoztunk velük, de azért zavar, hogy megelőztek minket” – nyilatkozta Takács Kincső.

Bodonyi András ma már a középfutamban szállt vízre C-1 500 méteren, ahol ugyancsak az első három hely ért finálét. Ugyan mindent megtett, hogy odaérjen, de szoros küzdelemben lemaradva ötödikként zárt, s ez azt jelenti, hogy holnap a B döntőben indul, azaz legjobb esetben is tizedik lehet.

Kiss Péter – MTI/Szigetváry Zsolt

A parakajakos Kiss Péteré az első magyar arany a Maty-éren

Kiss Péter aranyérmet és ezzel paralimpiai kvótát szerzett az integrált paraverseny KL1-es kategóriájának döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

A mindössze 16 éves, egy év kajakozás után tavasszal Európa-bajnok magyar versenyző remekül lapátolt a 200 méteres fináléban, szinte végig vezetve ért elsőként a célba. A szám másik magyar indulója, Suba Róbert ötödik lett. Ugyan az első hatnak, illetve országának jár tokiói paralimpiai indulási jog, de egy nemzetből csak egy versenyző szerezhetett kvótát.

“Csodálatos érzés! Nem gondoltam volna, hogy nyerek, mert mostanában az edzések sem mentek olyan jól, és az erős hátszél sem kedvez nekem, még a rajt előtt is izgultam. A rajtom aztán közepesen sikerült, megvolt a sebességem, de nagyon kellett a közönség, amely az utolsó ötven méteren segített. A szurkolásuk nélkül nem nyertem volna” – mondta a magyar vb-győztes.

A nők KL2-es döntőjében Varga Katalin óriásit küzdve hatodikként ért célba, s ez is kvótát ért.

A magyar paraválogatottnak így Juhász Tamás csütörtöki kvótájával együtt már három tokiói indulási joga van.

Kozák hidegzuhanyként élte meg a kizárást

A kajakos Kozák Danuta a délelőtti előfutamból a második helyen jutott tovább 500 méter egyesben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon: az ötszörös olimpiai bajnok, aki címvédő ebben a számban, nemcsak az ellenfelekkel és az erős hátszéllel kellett megküzdenie, hanem túl kellett tennie magát a tegnapi kizáráson.

Az UTE 32 éves sportolójának ez az egy száma maradt a viadalon, miután Kárász Annával alkotott címvédő párosát egy nappal korábban az előfutam után diszkvalifikálták, mert túl könnyű volt a hajójuk.

A kajakos a mai futam után elmondta: egyrészt “rendbe kellett tennie a fejét”, másrészt félre kellett tennie a párosban történteket.

“Leginkább azt dolgoztam fel nehezen, hogy a mi jól működő rendszerünkbe, a versenyrutinunkba hiba került” – emelte ki. Hozzátette: a hajójuk súlyát “kicentizték” ugyan, de kétszer ellenőrizték a szerdai edzéseik után, és még a tegnapi előfutamot megelőzően is.

“A futam előtti mérlegelést rontottuk el, és lehet ugyan összeesküvés-elméleteket gyártani az okokra, de még most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát” – fogalmazott.

Azt mondta: hidegzuhanyként élte meg a kizárást, ami igazából Kárász Annának fájhatott jobban, hiszen neki az az egy száma volt a vb-n.

“Mivel nekem most még az egyesre kell koncentrálnom, igazából csak a vb után csapódik majd le egy ekkora hiba. Annával egyelőre csak a lelket próbáljuk meg tartani egymásban, de mivel tudja, hogy nekem maradt még feladatom, csak a vb után tudjuk ez egészet alaposan átbeszélni” – mondta.

Az egyes előfutammal kapcsolatban megjegyezte: az erős hátszél már zavaró tényező, de a pályája azért nem volt rossz. A második helyezése pedig nem zavarja – az első öt helyezett jutott a középfutamba -, mert az elsődleges célja a továbbjutás mellett az volt, hogy jó érzésekkel szálljon ki a hajóból, és ez a második helyezés ellenére megvolt.

Ebben a számban szombaton rendezik a középfutamot és vasárnap a döntőt. Öt tokiói indulási jog talál gazdára Szegeden.

Hüttner Csaba a pozitívumok mellett negatívumokat is látott

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a pozitívumok mellett a negatívumokról, elmaradt olimpiai kvótákról és éremről is beszélt a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság mai versenynapjának összegzéseként.

A pozitívumok kapcsán a szakember megemlítette az éremszerző magyar egységeket, amelyekben olyan fiatalok – Hagymási Réka, Kiss Blanka, Lucz Anna – is főszerepet kaptak, akiknek nagy lökést adhat a pályafutásukra egy vb-érem.

“A férfi kenupárosok 500 méteren megszerzett ezüstérme pedig olyan siker, amely már nagyon ráfért a szakágra, hiszen ebben a versenyszámban régen nem sikerült érmet szerezniük a magyar kenusoknak” – mondta Hüttner.

A nap negatívumai közé sorolta, hogy 200 méteren férfi K-1-ben és női C-1-ben sem jutott magyar versenyző az A döntőbe, így Nagy Bianka és Csizmadia Kolos Szegeden nem tudott olimpiai kvótát szerezni.

“Erre viszont mindketten nagyon jó eséllyel pályáznak majd jövőre, a pótkvalifikáció során” – tette hozzá Hüttner. A férfi C-2 1000 méteres egységnek – amelyben a magyarok betegség miatt kényszerültek cserélni a vb-rajt előtt – erre ugyancsak jövőre lesz majd lehetősége.

“A rendkívül felgyorsult versenyszámban jelen állás szerint a francia, az olasz és a spanyol páros közül kell majd legalább az egyiket megelőzni a tokiói részvételért, ez nem tűnik lehetetlen feladatnak” – hangsúlyozta Hüttner.

A szakember Dombvári Bence elmaradt érmét hiányolta még, a szövetségi kapitány szerint a magyar kajakos a férfi K-1 500 méter döntőjében eltaktikázta magát.

“Ha tartja magát ahhoz az elképzeléshez, amit az előfutam és a középfutam során megvalósított, akkor pénteken még egy érmet szerezhettünk volna” – nyilatkozta. (MTI)

(Kiemelt kép: A győztes Hagymási Réka és Medveczky Erika – MTI/Szigetváry Zsolt)