A magyar női válogatott könnyen győzött – megkezdődött a vízilabda Eb

A házigazda magyar női válogatott a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima (25-6) győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon.

Bíró Attila együttese ma 19 órától Szlovákia ellen folytatja.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Magyarország-Horvátország 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)

Duna Aréna, v.: Turkan (török), Mauss (német)

gólszerzők: Keszthelyi 5, Parkes 4, Szilágyi, Gurisatti 3-3, Garda, Máté, Vályi 2-2, Illés, Gyöngyössy, Rybanska, Leimeter 1-1, illetve Miljkovic D., Butic 2-2, Skelin, I. Butic 1-1

Magyarország:
Gangl – Máté, Vályi, Garda, Keszthelyi, Parkes, Gurisatti – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Kasó (kapus)

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat történetének első Európa-bajnoki összecsapásán csak a gólkülönbség lesz az egyetlen kérdés, ugyanis a magyar jóval magasabb szintet képvisel riválisánál.

Ennek megfelelően a nyitónegyedben a háromgólos Keszthelyi Rita vezetésével 5-1-es előnyt dolgozott ki a gárda, igaz, sok hibával játszott, lövéseinek felét elhibázta. A második felvonásban is érezhető volt, hogy mintha kicsit lámpalázas lenne az együttes – Szilágyi Dorottya például ötméterest rontott -, ennek ellenére folyamatosan növelte előnyét a nemzeti csapat.

A nagyszünet után a horvátok elkészültek erejükkel, támadásokban már nem tudtak emberelőnyt kiharcolni, így kapura szinte teljesen veszélytelenek voltak. A Gangl Edinával a mérkőzést “megfelező” Kasó Orsolyának nem sok dolga akadt, végül egy ötméteressel törte meg a jeget a rivális.

A zárónegyed közepére már minden magyar mezőnyjátékos feliratkozott a gólszerzők közé – Vályi Vanda volt az utolsó -, végül egy híján húszgólos különbség alakult ki.

Keszthelyi Rita (j) és a horvát kapus, Natasha Trojan Jimenez – MTI/Szigetváry Zsolt

“Annak örülök, hogy mindenki gólt lőtt és túl vannak a lányok az első másfél negyedben érezhető lámpalázon. Volt egy kis pozitív stressz, ami remélhetőleg ezzel elmúlt, ezért is jó, hogy egy könnyebb ellenféllel kezdtünk. Nem volt olyan konkrét dolog, amit gyakoroltatni szerettem volna, sok ziccert akartam befejeztetni, mindenkivel gólt lövetni. Egy-egy taktikai elemet próbáltunk ki, de sokat nem akartunk” – nyilatkozta az MTI-nek Bíró Attila, aki ma délelőtt még edzést is vezényel az együttesnek a Szlovákia elleni, hasonlónak ígérkező összecsapás előtt.

A magyar női válogatott további programja:

hétfő:
Magyarország-Szlovákia 19.00

szerda:
Magyarország-Oroszország 19.00

péntek:
Magyarország-Görögország 19.00

vasárnap:
Magyarország-Szerbia 19.00

Hivatalosan is megkezdődött a torna

A magyar női válogatott csoportmérkőzését megelőzően a megnyitóünnepséggel hivatalosan is megkezdődött a budapesti Duna Arénában a 34. vízilabda Európa-bajnokság.

A találkozót megelőző ceremónián Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke beszédében elmondta, óriási öröm és büszkeség, hogy Magyarország kormányának és az európai szövetségnek is köszönhetően házigazdája lehet ennek a nívós eseménynek Budapest, ahonnan az Európa-bajnoki sorozat is útjára indult 1926-ban, és ahol immár ötödször mérik össze erejüket a kontinens legkiválóbb pólós nemzetei.

“További büszkeségünk, hogy a mai nap nemcsak a férfi és női felnőtt Eb, hanem egy 2020-as nagy sorozat nyitányát is jelenti, hiszen az idén Magyarország az összes vizes kontinensviadalt megrendezheti” – tette hozzá.

Szabó Tünde sportért felelő államtitkár kiemelte, ennél nagyszerűbb sportviadallal aligha kezdődhetne a 2020-as esztendő: “Itt a világ egyik legmodernebb úszólétesítményében, a Duna Arénában; ahol már számtalanszor megtapasztalhattuk, hogy a vizes sportágakat rajongásig szerető szurkolók semmihez sem fogható hangulatot képesek varázsolni.”

“Magyarország kormánya pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ehhez hasonló, százezreket, sőt, milliókat magával ragadó sporteseményeket rendezhessünk a különböző, sportágakban. És nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vízilabda Európa-bajnokság és más, ilyen kiemelt események milyen pozitív hatással vannak az országimázsra, milyen mértékben járulnak hozzá a sportág hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez, annak fejlődéséhez” – fogalmazott Szabó Tünde.

Paolo Barelli, a vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) elnöke kifejtette, a Duna Aréna 2017-ben egy vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntővel nyitotta meg kapuit, a torna kilenc ezer nézővel látogatottsági csúcsot döntött. “Ez csupán egy újabb példája volt annak, amikor egy remek tornát a tökéletes helyen rendeznek meg. A környezet, a szurkolók által generált atmoszféra, a mérkőzések színvonala egyértelműen bizonyította: Budapesten minden vizes esemény sikerre van ítélve” – tette hozzá.

A budapesti kontinensviadal olimpiai kvalifikációs torna, mindkét nemnél egy kvóta talál gazdára.

Könnyed sikerrel rajtoltak a címvédő hollandok is

A címvédő holland válogatott könnyed, 22-3-as győzelmet aratott az izraeli csapat felett a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának nyitónapján a Duna Arénában.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, csoportkör, 1. forduló:

B csoport:
Olaszország-Németország 13-4 (4-2, 5-2, 2-0, 2-0)
Hollandia-Izrael 22-3 (4-0, 5-1, 7-1, 6-1)
Spanyolország-Franciaország 15-6 (3-1, 3-0, 4-1, 5-4)

A csoport:
Görögország-Szerbia 26-7 (9-1, 5-3, 5-2, 7-1)
Oroszország-Szlovákia 31-2 (9-0, 5-0, 8-1, 9-1)

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)